2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

100 ezer forintos HP Compaq nx7300 - 1. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy hónap elteltével most sikerült rászánnom magam erre a kis írásra. Szeretnék hasznos,...

[ ÚJ TESZT ]

Egy hónap elteltével most sikerült rászánnom magam erre a kis írásra.
Szeretnék hasznos, és átfogó képet adni azoknak, akik notebook vásárlása előtt állnak, és meg szeretnék ismerni a HP Compaq ezen termékét.


[kép]

[kép]


A notebook-ot a Euronoics árulta nemrég, nagyon kedvező, 99900Ft-os áron.
Egy ismerősöm vette a gépet, a cél egy olcsó, új hordozható számítógép vásárlása volt, amivel külföldről majd kapcsolatot tud tartani a családdal, de legyen rá magyar garancia is.
Bár sokan azt mondhatnák, hogy külföldön érdemesebb elektronikai cikkeket venni, de ezzel az árral, és az előbb említett hazai garanciával nem lett volna olcsóbb külföldön sem ilyen kategóriában. Ráadásul problémát okozott volna a magyar billentyűkiosztás hiánya is.
A terv szerintem meg is valósult, de jöjjenek a részletek.


Először is a nyers techikai paraméterek


Intel Celeron M 430 processzor, (Ez egy Yonah magos cpu, az Intel Core Solo butított változata, 1MB cache memóriával, 533MHz-es buszsebességgel, SpeedStep sebességléptetés nélkül, fogyasztása 27W)
256MB RAM, a márkáját elfelejtettem megnézni, de azt tudom, hogy 667MHz-es DDR2-es típus
integrált Intel GMA950 videókártya, a többit pedig csak felsorolom, nem emlékszem rá résztelesen
80GB-os SATA merevlemez
mindet író LG dvd meghajtó
Analog Devices HD Audio hangkártya
Broadcom Wi-Fi kártya
15,4''-os LCD
100Mbps-os hálózati kártya
FireWire port
három darab USB 2.0 kapu
PC kártya foglalat
analóg modem
analóg VGA kimenet

Amit kicsit hiányoltam, az a memóriakártya olvasó, ez sokaknak jól jöhet, mert már elég sok háztartásban van minimum egy digitális fényképezőgép.

Kibontva

A szokásos barna dobozban kaptuk, benne a gép, és egy másik lapos barna doboz, amiben az akkumulátor, kézikönyvek és egyéb tartozékok voltak.


[kép]


Ez a példány operációs rendszer nélküli, azaz majdnem, hiszen volt rajta egy FreeDOS telepítve. Ami itt a lényeg: a géphez a HP nem ad semmilyen meghajtóprogramot és egyéb segédporgamot tartalmazó lemezt. Úgy látom, ez már szokásossá kezd válni a gyártók körében, sajnos. Csak akkor nincs ilyen gond, ha előtelepített Windows-zal vesszük, de erre nincs mindenkinek szüksége. Az internetről lehet letölteni a szükséseg szoftvereket. Nekem nem nagyon tetszik ez a megoldás. Bár nem nagy fáradtság, de mi van, ha valakinek nincs másik gépe otthon, és/vagy nincs internet elérése? Ilyenkor kapásból szaladgálhat a helyi képviseletez, ismerőshöz, munkahelyre stb. Ennyire sokba kerülne az a plusz CD lemez a gyártónak? A keresgélést én nem nagyon szeretem. Ráadásul amikor a támogatási oldalról a pontos driver-eket szerettem volna letölteni, kiderült, hogy nem is mind jó, mivel a gépben más gyártó más terméke van beépítve, mint ahogy az ott szerepel! Ki érti ezt? Ennyire nem figyelnek? Az nx7300 tulajdonképpen szinte ugyanaz, mint az nx7400-as, így ott találtam rá a helyes programokra. Egyet innen, egyet onnan. Vicces. Szegény hozzá nem értő erre már rá sem jönne, én is próbálgattam, rosszat telepítettem, amiből rájöhettem, hogy melyik a jó... Még hardver infó programot is bevetettem.
Visszatérve a doboz tartalmára, valahogy utólag lett belecsúsztatva egy házilag írt lemez, nyomtatott címkével felragasztva, amin Windows Vista meghajtó programok vannak. Legalább ennyit adtak, persze erre még nincs szükség.


[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]


A notebook a képen látható rózsaszín zsákban volt szivacsok közé téve, nincs benne semmi különös. A dobozban részletesen a következő dogokat talátam:
Használati útmutatók különbőző nyelveken és CD-n, tápegység hálózati kábellel (földelt változat), akkumulátor, fali telefoncsatlakozó hozzá való vezetékkel, világgarancia-papír, minden szépen külön-külön csomagolva.


[kép]

[kép]


Mindent csatlakoztattam, az akkut a helyére tettem.
A telep töltve volt, persze ezt így is kell, hiszen a Li-ion akkuknak nem tenne jót, ha egy raktárban sokáig állva teljesen lemerülnének. A notebook-hoz csatlakoztatható második akkumulátor, az alján van egy kis retesz, alatta a csatlakozóval. A hozzá adott egyébként 6 cellás Li-ion 43Wh-ás. (Azt hiszem ez ~4000mAh-át jelent.)

Külső


[kép]

[kép]


Kívülről a notebook elegáns, fekete-sötétszürke színnel. Ezüst nincs, bármennyire is divatos ez most. (Én beszélek, amikor a Lenovo gépem is totál ezüst színű kívülről?:-) de lehet az persze ízléses is). Üzleti notebook széria ez a dizájn. Nem ropog sehol, elég masszívnak tűnik. Az anyaga puhának látszik, mégis erős. Tetszik a fekete, de nekem ez már-már sok. Olyan szemcsés a műanyag felülete, ez annyira nem jön be. Nade ízlések és pofonok... Kicsit mintha a billentyűzet felett még púposodna is a borítás:-s. Meg is néztem a Media-ban egy másikat, ott is ugyanilyen.

Mindig azt ajánlom az érdeklődőknek, hogy menjenek be pl. a MediaMarkt-be, és fogdossák meg, forgassák jobbra-balra, nyissák fe-le a kiválasztott gép(ek)et, mert így derülhet ki, hogy melyik tetszik majd igazán fizikailag. Nyomogassák meg a billentyűket stb. Fontos szempontok ezek is, tapasztalatból írom. Azonos külsővel meg aztán nagy választékban lehet válogatni a különböző tudású változatok között. Pesze tisztelettel kell bánni a kirakott gépekkel is, hiszen nem a miénk, nem illik, és személy szerint kimondottan haragszom is rá, mikor látom, hogy durván bánnak velük, sőt kilopnak billentyűket a gépekből stb.


[kép]


A tapipadról nincs mit írni, de az egérgombok nagyon jók! Nem kattog, mint az egerek, ezek puha billenő kapcsolók. Nekem bejött. Az IBM ThikPad-eknél van valami hasonló.


[kép]

[kép]


A notebook-on körben fel vannak rajzolva a különböző portok, csatlakozók ábrái, hogy használat közben ne kelljen körbekeresgélni az egész gépet pl. az USB után.
4 LED jelzi a következő 4 állapotot:
bekapcsolt állapot
tápellátás
merevlemez működés
vezeték nélküli hálózati kártya állapota


[kép]


A processzor hűtőbordája rézből van. Olyan jó új szaga volt, mikor a ventillátor fújta ki a levegőt:-)))


[link]


A gép teteje feltűnően puha. Nem tetszett. Szerintem sérülékenyebb lehet az átlagosnál. Főleg azért jelent ez gondot, mert az LCD igencsak kényes eleme a notebook-oknak.


[kép]

[kép]

[kép]

[kép]


A bekapcsoló gomb szép. A LED-je nem vakít el használat közben, bár kék színű. 4 funkciógomb is helyet kapott a gépen, a wireless ki-be kapcsolója, ez is kék LED-del, valamint 3 hangerőkezelő. A hangerőnémítást a gép megjegyzi, ilyenkor sárga LED is világít rajta, hogy sötétben is láthassuk, a fel-le állítók pedig folyamatos nyomás esetén folyamatosan léptetnek Windows alatt. Ezt azért jegyzem meg külön, mert kényelmetlen, amikor lépésenként kell nyomogatni, ha nagyobb mértékben szeretnék változtatni a hangerőn. A billentyűk leütése kellemes, nem kemény, de nem is nagyon puha. Jó. A felirata nem a legszebb (Olyan puritán, vagy túl fehér, vagy a betűtípus miatt, nem is tudom), én az Acer szebb festését kedveltem meg leginkább. A Home, End... gombok a legjobb helyen vannak, kényelmetlen, mikor jobb oldalon hosszában helyezik el, sőt még rosszabb, amikor a Fn gombbal kell használni. A HP ezt jól oldotta meg.

Hiányolom az LCD háttérvilágítás kikapcsolását! Nagyon hasznos, ha nem akarjuk összecsukni a gépet, de nem kéne, hogy működjön a monitor világítás. Csak feleslegesen fogyasztja az áramot ilyenkor. Például egy jobban melegedő hdd-s gépnél nem is előnyös összecsukni a szellőzés miatt, ha otthagyjuk letöltésre.

A későbbi használat során kiderült, hogy egész halk a ventillátora, nem is jár, ha nem muszáj, és a gép is alig melegszik, az alján nem érzékeltem, talán csak a kéztámasznál a merevlemez felett egy kicsit, de említésre sem méltó.


[kép]


A notebook alján a merevlemeznél a HP Mobile Data Protection System felirat olvasható. Utána néztem, és nagyon úgy tűnik, hogy ez maximum valami gumi felfüggesztést jelenthet. Szerintem még ilyen sincs benne, én leginkább csak hangzatos kábításnak érzem, mivel az igaz rázkódásvédelmi rendszert HP Mobile Data Protection System 3D-nek nevezi a gyártó. Ennél tényleg van gyorsulásérzékelés stb. de nem a 100 ezer forintos kategóriában, az biztos.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.