2019. július 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • FX vs. Ryzen

  Üdvözlet minden olvasónak!

  A napokban sikerült egy processzorcserét megejtenem a gépemen, s úgy gondoltam talán érdemes lenne összedobnom róla egy kis szösszenetet.

  Bevezető

  Mint ahogy a címből is kiderült, egy FX és egy Ryzen processzorról lesz szó; FX 8350 és Ryzen 5 2600.
  Az FX 8350-t bő 2 hónapja szereztem be, előtte egy i5 2500K duruzsolt a gépben. Különösebb oka nem volt a váltásnak, elvoltam a 2500K-val is, pusztán szerettem volna kipróbálni végre egy FX-et.
  Kellemes csalódásban lehetett részem, a sok negatív vélemény ellenére is teljesen elégedett voltam vele.
  Jó pár hete viszont elég erősen felütötte a fejem a fejlesztés gondolata. 1 évvel ezelőtt is gondolkodtam már rajta, de végül úgy döntöttem, hogy csak felesleges pénzkidobás lenne. Az igazat megvallva most sem érzem úgy, hogy erre mindenképp szükségem van, de végül is egy időtállóbb gép azért már elkél, emellett az újdonság varázsa is egészen csábító.
  Szóval a napokban bele is vágtam az újításba, először a processzor/alaplap/memória cseréje mellett döntöttem. Pár hét aztán jön a többi sallang is, de csak szép sorjában.

  Folytatás...

  Mr.Jesus 1 hete 5

 • A lánctalpas cölöpverő vége

  Már tavaly nyáron is nagyon tervezgettem a gépújítás, de végül lemondtam róla, mert teljesen feleslegesnek éreztem. Egészen jól elvoltam a több éves hardverekkel is, arra a néhány játékra amivel alkalomadtán játszom bőven megfeleltek. Járt nálam azóta W3530, W3670, i5 2500K és egy FX 8350 is. Utóbbit kb. bő 2 hónapja szereztem be, s az irdatlan mennyiségű kritika ellenére is azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem olyan rossz mint amilyennek egyes emberek beállítják.
  Eltelt viszont egy újabb év, megint felötlött bennem a fejlesztés gondolata. Továbbra sem érzem úgy, hogy irdatlan nagy szükségem lenne egy erősebb PC-re, de hosszas gondolkodás után végül csak ráadtam a fejem. Meg kell mondjam, hogy sajnálom rá a pénzt... Mégis, valamilyen szinten azért csábítóak az újdonságok, pláne, hogy elég sok régebbi platformot bejártam már.
  Gondolkodtam Haswell-alapú brand gépeken, illetve szemezgettem régebbi HEDT (s2011) platformmal is, ezeket viszonylag jó áron betudtam volna szerezni, bár végül arra a következtetésre jutottam, hogy ha már pénzt ölök bele akkor az lehetőleg viszonylag tartós befektetés legyen.
  Így jutottam el oda, hogy ma végül lecseréltem a kis FX 8350-t, melynek egy Ryzen 5 2600 vette át a helyét.
  Ezen kívül persze a videokártya, táp és minden egyéb is cserére kerül, de az még várat magára pár hetet.

  Folytatás...

  Mr.Jesus 1 hete 0

 • Fogorvosok

  Sajnos kölök koromban eléggé szépen sikerült elrontani a két első fogam. Középen megtört, ami végül a többé-kevésbé elhanyagolt fogmosás miatt szuvasodáshoz vezetett (noha alapvetően is eléggé gyenge fogaim vannak, hiába vannak ápolva, irdatlan gyorsan romlanak...), így pedig egy eléggé nagy részt kellett töméssel pótolni. Keddi nap folyamán az egyik fogamból a tömés kiesett, ezzel egy hatalmas űrt hagyva a felső fogsorom közepén. Borzalmasan néz ki, de szerencsére a tömést sikerült visszarakni, persze már csak a szentlélek tartja ott. Szerdán elballagtam a körzeti fogorvoshoz - nem volt rendelés. Ma ismét ellátogattam, megmutattam neki, mondtam, hogy eléggé sürgős lenne mivel így még az evés is szenvedős. Kezembe nyomott egy cetlit, miszerint május 29-én látogassak vissza. Az ironikus az egészben, hogy egyetlen ember sem volt már hátra, én voltam az utolsó és a rendelés végéig még több mint egy óra volt hátra. Slussz poén, hogy édesapám hétfői napon ment tömésre, szintén időpont nélkül, neki persze azonnal betömte. Jó, gondoltam akkor felhívok a közelben lévő magánorvosok közül párat, hátha eltudná valaki vállalni holnap, vagy esetleg hétfőn. Tíz orvost hívtam fel idáig, ebből kilencnek az volt a válasza, hogy leghamarabb 2-3-4 hét múlva tud vállalni. Egyetlen kivétel egy idős hölgy volt, aki azt mondta, hogy holnap délelőtt hívjam vissza és meglátjuk mit tud tenni.

  Folytatás...

  Mr.Jesus 2 hónapja 13

 • Radeon HD 2900 XT

  Mai napon ellátogattam egyik ismerősömnél, gépszerelés céljából. Közben szóba került, hogy van pár teszteletlen cucca, így előszedte, hogy megmutassa. Hozott egy halomnyi videokártyát s ott virított a kezében ez a vörös szépség is, amire egyből felcsillant a szemem. Nála sajnos nem volt lehetőségünk tesztelni, így elhoztam teszteletlenül. A 35km-es utat hazáig egy kabátban bebugyolálva, a hátitáskámban tette meg. Ránézésre mindent patent, így izgatottan pattintottam be az R9 290 helyére. Szerencsére nem ért csalódás, felment a driver, tökéletesen működik. Talán összedobok neki valami időben hozzápasszoló gépet, mondjuk egy Q6600 mellett szerintem jól érezné magát.

  Mr.Jesus 2 hónapja 3

 • AMD FX: Ez is kipipálva

  Őszintén szólva számomra sosem voltak meggyőzőek az FX processzorok, ennek ellenére legalább annyira szerettem volna kipróbálni mint a Phenom II szériát. Alig több mint egy évvel ezelőtt kihúzhattam a listámról a Phenom-okat, ugyanis végre szert tettem egy Phenom II X6 1090T-re. Most pedig eljutottam odáig, hogy rávettem magam egy FX beszerzésére is, egészen pontosan az FX 8350 lett a kiválasztott darab. A hűtőmre sajnos még pár napot várni kell, de addig is megnéztem mit tudok kihozni belőle alapfeszültséggel, gyári hűtővel. Mit is mondjak, stabil 4.7GHz eléggé impozáns értéknek tűnik így első ránézésre, bár nem vagyok tisztában azzal, hogy FX fronton ez mennyire számít jónak/rossznak. No de majd a hétvégén tüzetesebben belevetem magam a témába... :))

  Mr.Jesus 2 hónapja 7

 • Érdekesség: CPU és RAM tuning

  Elterveztem, hogy belevágok egy újabb cikk írásába, melyben a CPU és RAM tuning hatását nézném meg a játékokban. Itt van nekem a jó öreg i5 2500K, mellette 2x4GB memória, mérések terén a felállás pedig a következő lenne:

  -3.4GHz + 1066MHz
  -3.4GHz + 1866MHz
  -5.0GHz + 1066MHz
  -5.0GHz + 1866MHz

  Anno sok kritikát kaptam az alacsony felbontás és alacsony grafika beállítással való CPU tesztelés miatt. Nos az a helyzet, hogy jelenleg is csak egy R9 290 áll rendelkezésemre, így grafikai beállítások terén eléggé megvan kötve a kezem, legalábbis ha azt szeretném, hogy ne nagyon fussanak GPU limitben a játékok - márpedig most ez lenne a cél. Végül úgy döntöttem, hogy félig-meddig eleget teszek a kritikáknak: minden esetben marad az 1080p felbontás, grafikai beállítások pedig játéktól függően Low/Medium/High közül válogatva.
  De most igazából nem is ez a lényeg. Szóval belevágtam a mérésekbe, első tesztalanynak a GTA V-öt vettem elő. Ennél speciel High beállításokat alkalmaztam, forgalommal és látótávval kapcsolatos csúszkákat maximumra toltam, advanced beállításokat pedig kikapcsoltam. Kíváncsiságból először mind a négyféle órajel-beállítással elvégzem a méréseket, és hát azt kell mondjam, hogy az eredmények eléggé érdekesen alakultak, nem éppen úgy ahogy azt vártam volna.

  Folytatás...

  Mr.Jesus 3 hónapja 3

 • World War Z - Dx11 vs. Vulkan

  Sosem rajongtam a zombis játékokért, igazából két játék van ebben a műfajban ami tetszett: Left 4 Dead 2 és a Dying Light. Tegnap láttam pár videót a World War Z-ről, nagy újítások nem igazán vannak benne, mindenesetre elsőre ránézésre tetszetős. Gondoltam kipróbálom mit megy a gépemen, így hát felcsaptam a tuningot, s belevágtam a benchmarkozásba.

  Lényegesebb infók a tesztkonfigról:
  -i5 2500K 5.0GHz
  -2x4GB 1866MHz
  -R9 290 1100/1500MHz

  DirectX 11
  Alapvetően az FPS-sel nem lenne probléma, de ami piszok idegesítő az az esetek nagy részében jelenlévő stuttering, avagy micro-akadások. Sőt, olykor kifejezetten nagy akadások is előfordultak, ami teljesen elrontja az összképet. Benchmarkban annyira nem volt jelen, de azért itt is észrevehető. CPU használat 90-100% körül mozgott, talán kevés lenne neki a 2500K?

  Folytatás...

  Mr.Jesus 3 hónapja 29

 • A 90 ezer forintos PC

  Mindenkinek másak az igényei, ezért nem is vásárlási tanácsadónak szánom ezt az írásom.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 4 hónapja 257

 • Videó-teszt: 90.000Ft-os PC

  A címlapra szánt írásommal már végeztem, reményeim szerint hamarosan meg is fog jelenni.
  Úgy gondoltam videó formájában is publikálom a tesztet, hátha valakinek így jobban bejön.
  Illetve talán így olyan emberekhez is eljut akiket érdekelne a téma, viszont nem ismerik/nem követik az oldalt.

  Első ilyen próbálkozásom, ennek ellenére remélem sikerült valami vállalhatót összehoznom. :R

  Mr.Jesus 4 hónapja 4

 • What it feels like to get a...

  Figyelem! Trash content a láthatáron! Kérjük vigyázzanak...

  Mivel igencsak megszerettem az R9 290-em, így egy unalmas éjszakán összedobtam ezt a valamit.
  Sajnos ilyen az én humorérzékem, de talán más is vevő az efféle marhaságokra. :DDD

  Mr.Jesus 5 hónapja 9

 • Van értelme a magas órajelű memóriáknak?

  Általában amikor felmerül ez a kérdés, a válasz legtöbb esetben nem szokott lenni, pláne ha játékokról van szó. Hisz a magasabb memória órajel úgyis csak pár százalékot javít a teljesítményen, a különbség pedig legfeljebb szintetikus tesztekben mutatkozhat meg, játékokban szinte kimutathatatlan a változás, vagy említésre sem méltó. Nos, sokáig én is ebben a tudatban éltem, hisz ezt hallottam mindenhol. Mostanság is igazán csak a Ryzen processzorok esetében hallom, hogy fontos a magas órajelű memória, mert sokat javít a teljesítményen.

  Nemrég beüzemeltem a szerény kis 2500K-mat, elkezdtem tuningolni. 5GHz-re sikeresen fel is pattintottam, ám a memóriákkal elég sokat szenvedtem, végül csak 1066MHz-re lőttem be őket, gondolván úgyis lényegtelen.
  Pár évvel ezelőtt nagy álmom volt egy 2500K, de anno csak sima 2500-ra futotta, így izgatottan vártam a tuningolt játékteszteket, de elég nagy csalódásba fulladt az egész. Alulmúlta az elvárásaimat, s rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy inkább eladom a francba. Aztán felmerült bennem a memória-órajel kérdése. Talán az fogná vissza a teljesítményt? Áh, biztosan nem. Vagy mégis? Az nem lehet... Egye fene, végül csak beszereztem új memóriákat, melyek már 1866MHz-en ketyegtek. A változás bőven felülmúlta az elvárásaimat.

  Folytatás...

  Mr.Jesus 5 hónapja 19

 • Instant szívroham...

  Adott a szituáció, ülsz nyugodtan a székedben és elvezed a játékot. Tök jó, meg minden, ugye.
  Aztán egyszer csak szembesülsz egy ilyennel:

  Mit ne mondjak, egy pillanatra a ketyegőm majdnem leállt. főleg mert nemrég szereztem be a kártyát. :DDD
  Aztán rájöttem, hogy szerencsére csak a Dx12 miatt csinálta ezt... :U

  Mr.Jesus 6 hónapja 17

 • Phenom II X6 vs. Rainbow Six Siege

  Újabb tesztecske az öregfiúval. ;] Sokan nem is gondolnák, de meglepően nagy processzorigénye van a játéknak, noha a Battlefield 1 CPU igényétől azért jócskán elmarad.
  Csak úgy viszonyításképp, pár hónapja próbáltam i3 4130-cal is, és hát sokszor benyalt 40FPS köré - nemhiába tettem fel megvétel után pár nappal az apróra. :DDD

  Mr.Jesus 1 éve 12

 • Phenom II X6 vs. Battlefield 1

  Most, hogy végre meglett az öreg harcos (X6 1090T) gondoltam összehozok pár játéktesztet, hátha érdekel még valakit rajtam kívül az újabb játékokban való szereplése. :DDD
  Kezdésként itt egy kis Battlefield 1 Multiplayer.. :)

  Mr.Jesus 1 éve 15

 • "The R3D Machine"

  Végre összeállt az AMD-s ketyerém is... Vagyis már majdnem, csak egy gépház hiányzik. :DDD
  Néhány évvel ezelőtt nagyon fájt ezekre a fogam, mostanra már (picit erős túlzással) mondhatni a filléres kategóriába tartoznak, de az élvezeti faktorból ez sem vesz el! ;]
  Phenom II X6 1090T + MSI HD 7950 Twin Frozr III 3GB OC BE

  Mr.Jesus 1 éve 21

 • Far Cry 5 vs. X5660 & HD 7950

  Meglepett, hogy eme két "idejétmúlt" hardver mennyire korrekt teljesítményt tudott felmutatni. Pedig az AC Origins gyötrelmei után már semmi jóra nem számítottam... ;]

  Mr.Jesus 1 éve 3

 • Hűtés-modding level 99

  Mr.Jesus 1 éve 6

 • Nid for Szpid Péjbekk vs. GT 710

  Amíg várakozok a 7870 érkezésére kénytelen vagyok eme GT 710 névre hallgató erőművet használni.
  Teljesítményével kapcsolatban szerintem elég ha annyit mondok, hogy az újabb IGP-t kb. földig gyalázzák.
  Ennek ellenére voltam olyan merész, hogy elindítottam vele a Need for Speed Payback-et.
  Minimum grafika, config fájlban a felbontás 896x504-re redukálva, de azért az FXAA élsimítás bekapcsolva, nehogy a recés élek kiszúrják a szemem. Hát mit ne mondjak, a Terep 2 feeling az megvan... :DDD

  Mr.Jesus 1 éve 13

 • Overwatch - FPS teszt...

  ...egy 65 ezer forintos PC-vel...

  Üdvözlet mindenkinek!

  A napokban láttam meg, hogy Február 16-tól 19-ig ingyenesen kipróbálható a sokak által kedvelt Overwatch.
  Pont kapóra jött a dolog, mivel éppen tervben van a játék megvétele, így ezen kis hétvégi lövölde után már teljesen biztos vagyok abban, hogy ezt nekem muszáj beszereznem.
  Habár kissé tartottam attól, hogy az öreg masinámon miképpen fog futni - annak ellenére is, hogy tudtam az optimalizálással nincsenek gondok -, végül nagyon kellemeset csalódtam.
  Ebből kifolyólag jött az ötlet, hogy összerittyentek egy kis szösszenetet, afféle FPS teszt-szerűséget.

  Lássuk hát az öregfiú specifikációit

  Processzor: Intel Xeon W3530 2.8GHz
  Memória: 12GB (6x2GB) Samsung 1333MHz
  Videokártya: PNY GTX 570 XLR8 Performance Edition 1280MB 850/950MHz
  Alaplap: Dell 09KPNV
  Merevlemez: Western Digital Blue WD2500AAKX + Seagate Surveillance ST1000VX000
  Tápegység: Dell DPS-525FB A

  Folytatás...

  Mr.Jesus 1 éve 6

 • Motiváció 2018-ra

  Mr.Jesus 1 éve 4

 • Fortnite, ugyan, kérlek...

  Kissé vicces mikor már 10 perce rohadok ugyan abban a pozícióban egy kicseszett bokornak álcázva magam, s közben előttem/mögöttem a többi player öldököli egymást... :DDD

  Mr.Jesus 1 éve 9

 • Vissza a Potato PC-hez - újra

  Ez volt...

  ...és ez lett belőle... :DDD

  A képet meg nem tudom miért fordítja el... :U

  Mr.Jesus 1 éve 2

 • Star Wars Battlefront 2 Beta, és a budget PC

  i3 4130
  8GB RAM
  GTX 750 1GB

  Tisztában vagyok a fentebb leírt masina erejével, de összességében még így is sikerült alulmúlni a várakozásaimat.
  No sebaj, mivel szeretek veszélyesen élni, gondoltam ráeresztem az SW Battlefront 2 Bétáját, nézzük mennyire fog szenvedni.
  A hosszú töltési idő után félve vettem fel a felbontást 1280x720-ra, a grafikát magától is ügyesen belőtte minimumra.
  Hát akkor indítsuk... Tölt, tölt, tölt... Ééés bent is vagyok a multiplayerben.
  A csipát kivakarva szememből, hatalmasra tágult pupillákkal bámultam az FPS számlálót ami karcolta a 100-at.
  Hűha! Ennek örömére csapjuk fel a felbontást 1920x1080-ra...
  ...hisz még így is 50-60FPS körül ingázunk!  Folytatás...

  Mr.Jesus 1 éve 8

 • GTA V: Processzormagok/szálak és a tuning skálázódása

  Üdvözlök minden kedves olvasót!

  Jó pár hónap kihagyás után gondoltam visszatérek egy kis hardvertesztelgetős szösszenettel, ám most csak egy blogbejegyzés formájában.
  Terítéken még mindig a Lynnfield, játékból pedig a GTA V, mert az annyira megunhatatlan. :D
  Amiről most szó lenne, az a processzormagok/szálak és a tuning skálázódása. Egy ilyen témájú bejegyzésem már van a Battelfield 1-ről, cirka 4 hónappal ezelőttről.

  Tesztkonfig

  Intel Core i7 860
  Hynix 4x2GB 1333MHz
  PNY XLR8 GTX 670 Enthusiast Edition 2GB
  MSI P55-GD85
  Western Digital Caviar Blue 1TB 64MB WD10EZEX
  Chieftec CPS 550S
  Windows 10 Pro 64bit

  A méréseket többféle módon is elvégeztem, a felállás a következő:
  4 mag + HT 4.0GHz
  4 mag + HT 2.93GHz
  4 mag 4.0GHz
  4 mag 2.93GHz
  2 mag + HT 4.0GHz
  2 mag + HT 2.93GHz

  Az alapórajel 2.8GHz, ehhez még hozzámegy a turbo, így kijön a 2.93GHz, melyhez 1480MHz-es memória órajel társult. Tuning téren 4.0GHz-ig sikerült eljutni, ez esetben 1600MHz-en ketyegtek a memóriák. Lynnfield i3 ugyan nem létezik, de gondoltam csak úgy érdekességképp tesztelem 2 mag + HT-val is.
  Az elkövetkezendőkben csak i7, i5, i3-ként fogom emlegetni, habár az i3 megnevezés nem éppen helytálló, de így véleményem szerint mégiscsak átláthatóbb.

  Folytatás...

  Mr.Jesus 1 éve 1

 • GTA V, 1 maggal

  Gondoltam kipróbálom, hogy a kőkorszaki i7-em mire megy 1 maggal, persze HT-val megtámogatva, arra azért mégiscsak szükség lehet. :D Első tesztalany a GTA V, amely igazán kellemes csalódás volt.

  Mr.Jesus 1 éve 4

 • Far Cry Primal - i7 860/G4400/G4560

  Ha már a cikkeket nincs időm befejezni, gondoltam összedobok pár ilyen videót érdekességképp, az anyag már úgyis megvan hozzá egy ideje.

  Mr.Jesus 2 éve 11

 • Pentium G4560 vs. "Lynnfield i3"

  Tegnap posztoltam egy videót, melyben a Pentium G4560 és i7 860 4.0GHz összehasonlítása volt látható a GTA V-ben. Gdi fórumtárs felvetette az ötletet, hogy érdemes lenne azonos órajel/mag/szál keretein belül elvégezni a mérést. Nos, akkor lássuk is az eredményt, ami szvsz meglehetősen érdekesen alakult...

  Mr.Jesus 2 éve 11

 • Pentium G4560 vs. i7 860

  Pusztán egy kis érdekesség, hogy egy 7. generációs Pentium mire megy az "elfeledett", öreg és tuningolt i7 ellen... :))

  Mr.Jesus 2 éve 10

 • GTX 480 - Élt, él, élni fog!

  Nemrégiben adtam el a kis szörnyetegem, a GTX 480-t. Sajnos mire odaért a vevőhöz, ilyen szépséges képet produkált:

  Természetesen azonnal vissza is vásároltam. Ma kaptam vissza a kártyát. Gondoltam azért mégiscsak kipróbálom. Nem történt csoda, brutális mód csíkozott, a driver sem működött... Aztán eszembe jutott, hogy van ez a sütögetés megoldás, hátha bejön. Megszenvedtem a szétszereléssel, de végül csak meglett. Alufóliába betekerve, bő 8 percre be a sütőbe és voilà!

  Hisz ez él! :DDD

  Muzika címe, ha esetleg valakinek megtetszene: Logic - Ballin (ft. Castro) (Prod. Arthur McArthur)

  Persze tudom, hogy ez csak ideiglenes megoldás, de azért meglepett, hogy sikerült még életet lehelni bele.
  Talán megmaradt antik kincsnek, vagy meghirdetem hibásan... Majd elválik.

  Mr.Jesus 2 éve 7

 • Battlefield 1, és a Lynnfield; avagy tényleg brutál CPU kell a multiplayerhez?

  Üdvözlök minden olvasót!

  Ebben a rövidke írásomban a Battlefield 1 gépigényével kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani veletek, melyet cirka ~90 óra alatt szedtem össze. Mivel a multiplayerről van szó, így a processzora fogok fókuszálni, a főszerepben pedig a Lynnfield lesz.
  Jó szórakozást, remélem érdekes/hasznos információval tudtam szolgálni!
  .
  .
  .
  A nyílt bétát volt szerencsém kipróbálni, akkor éppen egy 4.0GHz-re húzott i7 930 és egy R9 280X dolgozott a gépemben, 8GB RAM mellett. A kezdeti problémák után gyönyörűen futott a játék, ultrán 50-60 körüli FPS-sel. Ebből fakadóan bátran vettem meg, feltételezvén, hogy nem lesznek FPS problémáim. A gépben annyi változás történt, hogy az i7 930-at leváltotta egy Xeon L5638, melyet 3.1GHz-re húztam. Nagy kedvvel ültem neki a multiplayernek, de végül hatalmas csalódással tapasztaltam, hogy valami eszméletlenül borzalmasan fut. Azt hozzátenném, hogy minden más játékban legalább az i7 eredményét hozta a Xeon, de általában még többet is. Nem tudom miért volt ez, elképzelhető, hogy csak a játék nem szimpatizál(t?) a Xeon-nal. Konkrétan 64 fős conquest-ben 30 alatti FPS is volt, hogy bevillant, grafikai beállítástól függetlenül.

  Folytatás...

  Mr.Jesus 2 éve 24

 • A tuningbajnok GT 710

  Alapfeszes tuning... Na ezt nevezem! Így már eszméletlen teljesítményt nyújt a kártya. :DDD

  Mr.Jesus 2 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.