2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Kodi (XBMC) - Borítók és Extra Képek

    Ma már az összes Kodihoz elérhető - magyar szempontból fontos - scraper (port.hu, Universal Movie Scraper, TMDB scraper) a themoviedb.org-on található borítókat/posztereket tölti le a filmekhez. A TMDB egy szabadon szerkeszthető filmadatbázis, ahol több nyelven (magyarul is!) szerkeszthetőek a filmek információi (cím, bevezető, előzetesek stb.), és természetesen borítók/poszterek is feltölthetőek. Katt az alábbi képre az oldal eléréséhez.

    A feltöltési folyamat rendkívül egyszerű, mindössze egy ingyenes regisztráció szükséges hozzá. A regisztráció folyamatát nem írom le, de ha valaki már regisztrált egy weboldalra ezzel is elboldogul.

    Folytatás...

    zsigus 11 éve 4

  • Kodi (XBMC) Kezdőknek 4. rész - Lejátszás

    Videólejátszás

    Videólejátszás közben számtalan beállítási lehetőséget kapunk a Kodival, ezeket a Videó OSD-n keresztül érhetjük el. A Videó OSD előhívásához nyomjunk egy Enter billentyűt lejátszás közben.

    A lejátszásvezérlőkön kívül (play-stop stb.) a jobb alsó sarokban is láthatunk extra ikonokat (a gyári témával, más témákban máshol lehetnek). Ezek balról-jobbra következőek: Felirat kiegészítő - Kép beállítások - Hang beállítások - Könyvjelzők - Lemezek kezelése

    Felirat kiegészítő:
    A Kodi tartalmaz egy feliratok letöltését lehetővé tevő kiegészítőt, azonban ezt magunknak kell telepítenünk a következő helyről:

    Beállítások -> Kiegészítők -> Kiegészítők beszerzése -> Minden kiegészítő -> Felirat kiegészítők -> XBMC Subtitles -> Telepítés

    Amennyiben feltelepítettük, lejátszás közben nyomjunk rá az OSD-n található Felirat ikonra, majd rögtön el is kezdi keresni a filmünkhöz/videónkhoz való feliratokat (és eközben automatikusan megállítja a filmet ameddig böngészünk a feliratok között). Azonban az alapbeállításokra csak angol találatokat kapunk.

    Folytatás...

    zsigus 11 éve 6

  • Kodi (XBMC) Kezdőknek 3. rész - Zenék, Képek és egyebek

    Természetesen a Kodiban létrehozhatunk egy Zenei médiatárat is, és a filmekhez/sorozatokhoz hasonlóan a zenéinkhez is letölthetünk borítókat/előadó háttérképeket és egyéb információkat. Azonban a filmektől eltérően a zene médiatárnál minden album/előadó felvételét manuálisan kell elvégezni (ha szeretnénk, hogy infókkal/borítókkal együtt érhessük el a zenéinket), tehát ez egy időigényesebb művelet.

    Itt is szükségünk van egy egységes Zene mappára, azonban az előadók/albumok elrendezésére több módot is támogat a Kodi (egyes témákban az extra képek letöltése miatt be is állítható többféle zene könyvtárstruktúra).

    Én az alábbi módon tárolom a merevlemezen a zenéket:

    Zene [főkönyvtár]
    |-----Előadó [mappa]
    |---Album [mappa]
    |___ 01 Szám címe.flac
    |___ 02 Szám címe.flac

    |----Előadó [mappa]
    |---Album [mappa]
    |___ 01 Szám címe.mp3

    Természetesen a szám címét illetően nem fontos a példában említett "01 Szám címe.mp3" elnevezést követni, tehát nem kell átnevezni minden egyes fájlt (maximum akkor ha nem találja meg a Kodi).

    Folytatás...

    zsigus 11 éve 0

  • Kodi (XBMC) Kezdőknek 2. rész - Sorozatok és videók kezelése

    A Kodi a Filmek mellett a Sorozatok médiatárba való felvételét is támogatja, természetesen - ahogy a filmeknél - a sorozatoknál is megfelelő elrendezés szükséges ahhoz, hogy a Kodi megfelelően kezelni tudja őket. Az optimális elrendezés a következő:

    Sorozatok [mappa]
    |-----Csillagkapu [mappa]
    |---1. évad [mappa]
    |___ Csillagkapu - S01E01.avi
    |___ Csillagkapu - S01E02.avi

    |----NCIS [mappa]
    |---1. évad [mappa]
    |___ NCIS - S01E02.avi

    Szükséges egy egységes Sorozatok (TV Shows) mappa, ezen belül külön mappa az egyes sorozatoknak, majd külön mappa az egyes évadoknak. A sorozat "főmappájának" a sorozat magyar címét kell tartalmaznia!

    Egyes sorozatoknál előfordulhatnak un. speciálok/különkiadások amik nem tartoznak bele a sorozat részeibe. Ezeket nulladik évad részeként tudjuk felvenni a médiatárba.

    Pl.: Spartacus S00E01

    Amennyiben dupla/tripla epizódról van szó, melyben kettő (vagy több) rész egy fájlban található meg, az összes fájlban szereplő epizód sorszámát be kell írni a fájlnévbe.

    Pl.: Csillagkapu S01E01E02

    Folytatás...

    zsigus 11 éve 45

  • OpenELEC - avagy a tökéletes HTPC OS?

    Vajon mit tudhat egy egyszerűbb beállítást/konfigurálást lehetővé tevő XBMC alapú operációs rendszer?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 656

  • Kodi (XBMC) Kezdőknek 1. rész - Filmek

    A következő írásban az Kodi (korábbi nevén: XBMC) használatát szeretném bemutatni. Mivel nagyon hosszú lenne egy bejegyzésben leírni mindent, ezért úgy döntöttem, hogy több részre szedem. Hogy hány rész lesz, azt még nem tudom.

    Letöltés: http://kodi.tv/download/

    De csapjunk is a közepébe...

    A Kodi elég sokrétű médiakezelést kínál. Ez a formátumok támogatásra és a médiák kezelésére is egyaránt érvényes. Bővebb információ a támogatott formátumokról a Kodi wikipedia oldalán olvasható.

    Két módot különböztethetünk meg a médiák elérését/rendezését illetően: Médiatár mód és Fájl mód.

    A Fájl módot a Videók -> Fájlok menüpontban találjuk, a Médiatár mód pedig külön menüpontot kapott, Filmek néven (egyes témákban/skinekben már jóval korábban is ketté volt választva).

    Fájl mód:

    Médiatár mód (Filmek):

    Folytatás...

    zsigus 11 éve 157

  • Kodi (XBMC) irányítása Logitech Harmony-val

    Sokat gondolkoztam azon, hogy a HTPC irányítását hogyan is lehetne a legjobb/legkényelmesebb/legkompaktabb módon megoldani, és végül arra gondoltam, hogy egy PC-hez csatlakoztatható távirányítóval oldom meg a problémát. Tudtam, hogy nem a legjobb megoldás, hiszen a távirányítókkal elég nehézkes a szövegbevitel, de szerencsére én nem böngészek vagy levelezek a HTPC-n, így viszonylag ritkán kerül elő a gépelés kérdése.

    Mivel akkoriban pénzszűkében voltam, ezért a lehető legolcsóbb megoldást szerettem volna, ami az alant látható kínai csoda személyében testesült meg:

    Konkrétan talán ez a lehető legrosszabb megoldás ami a piacon ma elérhető (nem találkoztam más MCE távirányítókkal, de meg merem kockáztatni), ha nem pontosan a hozzá kapott USB-s infrára célzunk nem küldi a jelet a táv, ráadásul akadozva működik és a gombok elrendezése sem lehetne ettől jobban átláthatatlanabb/megjegyezhetetlenebb. Viszont már az MCE távirányító vásárlásakor terveztem, hogy beruházok egy univerzális és tanítható Logitech Harmony távirányítóba, amivel a HTPC vezérlése is megoldható, tehát az MCE távirányító csomagjából csak az USB-s infraport-ra volt szükségem (sajnos egy sima USB-a IrDA nem jó a távirányítókhoz), a többi megoldható a mindent vezérlő Harmony-val.

    Folytatás...

    zsigus 11 éve 41

  • Panasonic Viera TX-P42S30E TV teszt

    Avagy milyen plazma TV-t kaphatunk 150.000 Ft alatt?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 110

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.