2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Formula E, ez valami vicc?

    Egy ideje már nem igazán követem a Formula 1 világát, és meglepve láttam, hogy hétvégén elindult a Formula E, teljesen elektromos versenyautókkal, Pekingben. A versenyeket nem valódi versenypályán, hanem elkerített utcákon rendezik. A pekingi futam 25 körös volt, ahol 13-14 kör után már kiálltak a boxutcába, ahol kiszáll a sofőr és átül egy másik, feltöltött autóba! :DD A gépek végsebessége 220 km/h és kb. olyan hangjuk van, mint egy rossz távirányítós autónak, lassításkor pedig villamosra hasonlít. :DDD
    Az egész összhatás olyan, mintha az F1 karikatúrája lenne, viszont valakik ebbe pénzt ölnek és komolyan gondolják. Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek... egyelőre csak nevetek.

    A teljes futam: [link]

    zone 10 éve 41

  • A mindenség elmélete - előzetes

    Magyarországi bemutató: 2015. január 22.

    zone 10 éve 0

  • Szabad kultúra

    Összegyűjtöttem néhány ingyenes oktatást nyújtó weboldalt :)

    hangoskönyv, ebook, film, bizonyítványt is adó online tanfolyam, nyelvlecke
    Open Culture, edX, FutureLearn, MIT OCW, Stanford, Coursera, Khan Academy, iversity, Udacity, Gibbon, Saylor Foundation

    Folytatás...

    zone 10 éve 4

  • Erkölcs? Oktatás?

    Erkölcstan, mint kötelező tananyag? A 60 órás gyorstalpalón felkészített tanárok által tartott órák hasznossága és szükségessége megkérdőjelezhető. Sajnos azonban vannak olyan családok, ahol a tanároktól várjak el, hogy megneveljék a gyereket, vagy ahol nem várható megfelelő morális útmutatás.

    Választható alternatívája a hit- és erkölcstan, amit kifejezetten aggályosnak és károsnak tartok. Miért kell az államilag fenntartott iskolákba több évtized után visszaengedni, visszakényszeríteni a vallási nézeteket?
    Hogy engedhető, hogy vallási alapon tanítsanak fiatal gyerekeket az erkölcsre és etikára? A berögzült vallásos erkölccsel szemben az idők során a társadalom erkölcsi tudata folyamatosan alakul, fejlődik. Elég csupán 100-200 évre visszatekinteni, hogy lássuk, mi minden változott. Ma már az emberiség nagy része elítéli a rabszolgaságot, a rasszizmust, a nők elnyomását, sőt az állatok jogaival is egyre inkább törődünk.

    A szentírások morálja több száz éve elavult, nem egyértelmű. Persze mint minden mesében, lehet bennük találni ma is érvényes tételeket, de ha a hitoktató elkezd válogatni (és ugye az még a jobbik eset, ha válogat), mi alapján teszi? Leginkább modern kori, világi erkölcs alapján, de akkor miért kell ráhúzni egy plusz teológiai réteget? Főleg olyat, - legyen az bármely vallásé - ami önmaga állítása szerint tévedhetetlen és megkérdőjelezhetetlen?

    Folytatás...

    zone 10 éve 149

  • StopXam

    A StopXam (Стопхам) egy orosz polgári egyesület, az autósok nemtörődömsége, udvariatlansága ellen küzd. A 2010-ben alakult ifjúsági szövetség (Наши-2.0/Nashi-2.0) 2012 óta közhasznú egyesületként, új néven harcol a kisebb-nagyobb, de mindenképpen bosszantó közlekedési szabálytalanságok ellen. Népszerűségük egyre jobban terjed, mára Oroszországon kívül Ukrajnában és Moldáviában is akadnak követőik.

    A polgári nemtetszésnek adnak hangot, amikor azt látják, ha valaki tiltott helyen parkolva feltartja a forgalmat, a járdán parkol vagy durvább esetben a járdán közlekedik, hogy kikerülje a dugót. Tevékenységük egyszerű: a szabálytalankodók figyelmét udvariasan felhívják a tettükre (ha jelen vannak), ezek után ha az nem hallgat a szép szóra, kap egy óriási matricát a szélvédőjére.


    A feliraton nagy betűkkel ez olvasható: "Nem érdekel egyáltalán, ott parkolok, ahol akarok".

    Folytatás...

    zone 10 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.