2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 20 év a Prohardveren

    Miután megemlékeztem a 15 év Pohardver tagságról, most megemlékezem a 20 évről is.

    Aki 2001-ben született, már felnőtt ember, és felsőfokú végzettséget próbál szerezni, vagy már dolgozik. Felnőtt egy generáció, akiknek már természetes a mobiltelefon és az internet, talán ezek nélkül el sem tudják képzelni az életet. 20 évvel ezelőtt nekem is csak 2 éve volt mobilom, az internet is csak betárcsázással volt elérhető (talán már ADSL volt otthon). Akkoriban PII-PIII kategóriájú számítógépeken játszottunk, a jól menőknek már Willamette P4 dolgozott Socket423 foglalatban, VGA terén pedig még sokan használtak TNT2 kategóriás kártyákat, de a tehetősebbek GeForce 3-on játszották a GTA3-at.

    20 év nagyon sok. Kevesebb, mint az életem fele, de hozott egy házasságot, majd egy válást, aztán megint egy házasságot, majd egy gyerkőcöt, aki még olvasás tudás nélkül már tölti le a tabletre a játékokat, kitapasztalja a működésüket és tankjátékban multizik anélkül, hogy a segítségem kérte volna (persze a játék szigorúan keretek közé van szorítva). Óvodásként. Nagyon durva, hogy mennyire készség szinten fogják ezek a gyerekek kezelni a digitális eszközöket.

    Folytatás...

    Yutani 2 éve 47

  • Alien: Covenant - Halálos csalódás

    Múlt héten megnéztem a filmet. És mára már el tudtam dönteni, hogy nem tetszett és csalódtam benne.

    Ezzel a kritikával egyet tudok érteni.

    Nem erre a megoldásra vártunk 38 évet (Alien bemutató: 1979). Nem arra vártunk, hogy megtudjuk, a klasszikus xenomorph kialakulását nem egy ismeretlen idegen faj tevékenysége eredményezte, hanem egy ostoba és olcsó húzással az emberiséghez kötődik.

    Bár még talán van remény, hogy ez csak egy mellékszál a fő történések mellett, mert ezt innen nem lehet bekötni az Alien cselekményeibe. Ahogy nem is akarta Scott, mert állítólag egy trilógia első része volt a Covenant. Viszont ha ilyen lesz a másik kettő is, el se kezdje írni a forgatókönyvet.

    Én azok közé tartozok, akiknek tetszett a Prometheus, mert valami újat hozott. Igaz, nem volt benne xenomorph, de kitágította az Alien univerzumot. Igaza volt Scottnak, az Alien univerzum nem csak abból áll, hogy a xenók aprítják a népet. Azt láttuk már 4+2 filmben, itt volt az idő az újításra.

    Nagyon haragszom Scottra, hogy hallgatott a Prometheus-on fanyalgók hangjára és összeerőlködte a Covenantot. Vizuálisan szép lett a film, de a tartalom... :U

    Folytatás...

    Yutani 7 éve 80

  • 15 év a Prohardveren

    2001. november 26. Ezen a napon regisztráltam be az akkor még új Prohardver fórumába. Előtte olyan oldalakon voltam fent, mint a Hardware HunPage, a HWSW és a SuperGamez, ami azóta csak simán sg.hu, ami semmit nem mond a mai fiataloknak.

    15 év hozott annyi változást, hogy igazából nem is emlékszem, milyen volt az elején. Technikailag nyilván sokkal fejletlenebb volt a fórummotor; Hardverapró akkor még nem létezett, ha valaki el akart adni valamit, akkor nyitott neki egy topikot a Piacos témák rovatban.

    A fórumozók összetétele is más volt, mint most. Ez köszönhető a Hardveraprónak, ami egyszerűbbé (=kommerszebbé) tette a hirdetést, valamint a Logout is sok olyan fórumozót vonzott ide, akik nem hardveres beállítottságúak. Ez nem rossz dolog, csak más. A régen szakmai prohardveres közösség, meg merem kockáztatni, már talán kisebbségben van a regisztrált felhasználók teljes számához viszonyítva. De nyilván ez a jó a lapcsaládnak, meg kell élni valamiből, és minél több a látogató, annál több pénz jön reklámból, mivel annál vonzóbb hirdetési felület.

    Folytatás...

    Yutani 7 éve 13

  • Számítógépeim a kezdetektől

    Időnként egy-egy hír vagy cikk topikjában előjön a téma, hogy kinek milyen számítógépe volt az élete során. Én itt a blogomban próbálom összeszedni az emlékeimből, hogy milyen számítógépek fordultak meg a kezeim között.

    Valamikor '85-86-ban találkoztam először számítógéppel, ami egy C64 volt. Unokahúgomé volt, csak ritkán jutottam hozzá, de imádtam! Itt alakult ki a számítógép iránti rajongásom, és tart a mai napig.

    1987
    Saját számítógépként egy Enterprise 128-cal kezdtem. 1987-ben erősen reklámozták ezt a masinát, és akkor még vidéki gyerek lévén ezt kértem a szüleimtől, bár ugye 1-2 évvel azelőtt már volt dolgom (=játszottam) C64-gyel. Eljátszogattam vele, még primitív basic programot is írtam rajta.

    1988
    Felkerülve Pestre kiderült, hogy az E128 nem menő, alig van rá program, így lett belőle egy költséghatékony Commodore Plus/4 1988-ban. Ezen egy haverommal alapítottunk egy demócsapatot, csináltunk 1-2 lamer demót is. :) Aztán 1989-ben csak meglett a C64, amin aztán haverommal csatlakoztunk a FACES csapathoz, ahol grafikusként tevékenykedtem.

    Folytatás...

    Yutani 9 éve 7

  • RETRO: VIA processzorok egymás közt

    VIA Cyrix III és C3 CPU-k retro tesztje több versenyszámban és fogyasztásban is.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 11 éve 46

  • Matrox Parhelia és a többiek

    Parhelia, Xabre, Radeon és GeForce kártyák leírásai, tesztjei.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 13 éve 53

  • The Project © 2004 Crytek

    Emlékszik még valaki erre a pofás kis demóra? A Far Cry megjelenése után a Crytek kiadta a The Project című demóját. Ez a szösszenet a CryEngine-t használta, azaz a Far Cry motorját, talán kicsit megspéklve extra effektekkel. Igazán jól csak ATI kártyákon futott, nem véletlenül van egy szép piros ATI logó a jobb alsó sarokban...

    A minap eszembe jutott, és letöltöttem. Nem futott, a töltőképernyőnél leállt. Utánanéztem, mit lehet tenni, és megoldódott a gond: nem kell más, csak a jó öreg 3D Analyze című segédprogram, amivel már futtatható a The Project.

    Először is le kell tölteni a The Project demót. Telepítsük fel, majd töltsük le a 3D Analyze programot is.

    Folytatás...

    Yutani 13 éve 6

  • A Google ismeri a jövőt?

    Beírtam a Google fordítóba, hogy:

    Magyarország a jövőben

    És ezt kaptam:

    Update (2011.01.05.): Persze azóta már a valós fordítás látható.

    Yutani 14 éve

  • Álombeli számológép

    Tegnap éjjel volt egy álmom, amin elgondolkodtam, és érdekes következtetésre jutottam.

    Az álom arról szólt, hogy ellátogattam egy korábbi munkahelyemre, és az egyik volt kollégámmal beszélgettem. Szóba jött a fizetése, és ő az egy napi fizetését mondta nekem. Elővettem egy számológépet, hogy felszorozzam és így megkapjam az egy havi fizetését, de a számológép láthatóan rosszul számolt, hibásan működött. Elővettem a telefonomat, hogy azzal számoljam ki, de az sem működött rendesen, így nem tudtam kiszámolni az egy havi fizetést, hogy összevethessem az enyémmel.

    Reggel felébredve és végiggondolva rájöttem, hogy az álombeli számológép csakis akkor ad helyes végeredményt, ha én a műveletet fejben elvégzem! Mivel az agyam nem tudatos állapotban volt, a tudatalattim úgy küzdötte le a nehézséget, hogy hibás működéssel ruházta fel a számológépeket, így kerülve el az eredmény megadását. Én álmomban ezt elfogadtam (a hibás működést), így a beszélgetés folyt tovább.

    Mivel láttam moziban az Eredet című opuszt, össze is tudtam kötni a felismerésemet a filmmel: onnan tudod, hogy ébren vagy, ha beütsz bármilyen műveletet bármilyen számokkal a számológépedbe, az jó eredményt ad.

    Folytatás...

    Yutani 14 éve 30

  • A 64bit/DDR és a 128bit/SDR viszonya

    GF2 MX és GF4 MX kártyák tesztje

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 14 éve 51

  • Hello Kitty STAR WARS - Ez a legalja?

    Az e havi Galaktika magazinban láttam, gondoltam megosztom a Logout kedves látogatóival is. Érdemes megfigyelni, hogy mindegyiknek van cuki kis füle, és ott az elmaradhatatlan cuki kis masnicska is.

    Hát nem cuuuuukiiiiiiiii???

    Ne feledjétek: a pokolba vezető út cukiságokkal van kikövezve!

    © Galaktika

    Yutani 14 éve 14

  • TRUE BLOOD: Interjú a LaFayette-et alakító Nelsan Ellis-szel

    2009. február 20. True-Blood.net interjú átirat – Nelsan Ellis

    Aki nem látta még az első részt, annak spoileres lesz az interjú! Ezt külön ki is írom!

    (tb.net) Itt Liz és Mel a True Blood.net rádióval, és ma itt van velünk Nelsan Ellis, aki LaFayette-et játssza a True Blood sorozatban. Köszönjük, hogy időt szakítasz ma ránk Nelsan, hogy vagy?

    (Nelsan) Jól vagyok, jól vagyok, és ti?

    (tb.net) Mi is rendben vagyunk! Amit elsőként meg akarunk kérdezni az az, hogy ki vagy mi késztetett arra, hogy színészkedni kezdj?

    (Nelsan) Nos, Chicagoban jártam középiskolába, és két tanárom is bátorított, késztetett arra, hogy játszani kezdjek. Beszédtréningre jártam, és nem vettem igazán komolyan ezt az egészet, mert sportoló voltam, de Bill Kirkse úr és Tom Sweeny - bocs, Tim Sweeny - azt mondták nekem, hogy el kéne mennem játszani, mert úgy gondolják, megvan hozzá a tehetségem.

    (TB.net) Hmmm…kihatással volt a tanulmányaidra? (nevet)

    (Nelsan) (nevet) Nem hatott ki annyira rosszul a tanulásra, viszont más dolgokra igen!

    (mindenki nevet)

    Folytatás...

    Yutani 14 éve 1

  • S3 Chrome S25 és S27

    Chrome S20: Az utolsó DX9.0c/SM2.0 termékcsalád az S3-tól

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 14 éve 39

  • Aperture Science: A történet (pre-Portal)

    Ismerve az Aperture Science Laboratories állapotát a Portal-ban, könnyű kijelenteni, hogy a létesítmény jobb napokat is látott már. A Valve ígéretet tett arra, hogy a Portal 2-ben a játékosnak komoly lehetőségei lesznek turkálni a rozzant tesztlétesítmény kulisszái mögött, és jobb rálátást kap a szervezet bizarr eredetére.
    Azonban nem kell megvárni, míg a Portal 2 a polcokra kerül ahhoz, hogy többet megtudhassunk az Aperture Science-ről. A Valve fortélyos módon megalkotott egy elképzelt előtörténetet az Aperture számára, miközben a Portal első részén dolgozott – egy sztorit, amelyben szerepet kapnak a zuhanyfüggönyök, egy alapítvány, amely halálos betegségben szenvedő gyermekek kívánságait lopja el, valamint a Genetikus Életforma és Lemez Operációs Rendszer megszületése.

    Jöjjön tehát az Aperture Science teljes története!

    Aperture Science: A történet

    1953 – Az Aperture Science megkezdi működését mint zuhanyfüggöny gyártó. A korai termékvonal egy nagyon alacsony technológiai színvonalú portált biztosít a zuhanyzó belseje és a külvilág között. Valójában nagyon kevés tudományt (science) alkalmaztak. A névválasztás arra szolgált, hogy a zuhanyfüggönyök még higiénikusabbnak tűnjenek.

    Folytatás...

    Yutani 14 éve 3

  • Force3D Radeon HD 4850 512MB

    Egy viszonylag új gyártó termékével ismerkedhetünk meg. De érdemes?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 80

  • Háromkirályok - retro 3D teszt

    Tisztelgés az első GPU-k előtt: GeForce 256 SDR, Savage 2000 és Radeon SDR teszt

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 14 éve 83

  • CLUB 500 - megateszt

    5 platform, 6 alaplap, 15 processzor: retro megateszt!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 14 éve 73

  • Miért ilyen állatok???

    Info: Ez egy régi bejegyzésem, de most átrakattam a címlapos írások közül a személyes bejegyzések közé, ezért olyan, mintha frissen írtam volna!

    Üdv mindenkinek, egy friss ''élménnyel'' kapcsolatban osztom meg gondolataim veletek.

    Tegnap este azt vettem észre, hogy az autóm hátsó (5.) ajtaját valaki, feltehetőleg kulccsal, végighúzta. Az eset vagy egy XIII. kerületi lakótelepen (a kukák előtti helye álltam meg helyhiány miatt, kb fél órára), vagy az óbudai Ósán parkolójában történt (kb. 15 percig voltam benn).

    El nem tudom képzelni, miért csinál valaki ilyet egy idegen autójával!? Milyen lelkületű ember az, aki ezt műveli? Mit ártottam bárkinek is, hogy ilyen mocskos, szemét dolgot műveljen? Kívánom, hogy legyen mielőbb csontvelő-átültetése, és gép lélegeztesse!

    Ezzel a két másodperces mozdulatával ez a szemétláda 40.000 forintos kárt okozott, mert telibe kell fújatni a teljes hátsó ajtót (Suzuki WagyonőR+). Hiába van CASCO a kocsin, az önrészem 30.000 Ft (vagy 10%), tehát azzal is ott vagyok, ahol a part szakad...
    Múlt hónapban kellett 4 új gumit vennem a kocsira, mert mindet hazavágta az elmúlt egy évben a jó budapesti útminőség (annak ellenére, hogy sok helyen felújították már), és az is egy (számomra) kisebb vagyon volt a felnijavítással és gumiszereléssel együtt.

    Folytatás...

    Yutani 14 éve 67

  • Chili & Lime

    Lay's Chili & Lime

    Hát gyerekek, megkóstoltam ezt a dolgot a mai napon. Ugye most megy a reklám a TV-ben, el akarják adni. Én megvettem. És ettem. Bár ne tettem volna...

    Kibontásnál az a típusú szag csapott meg, amit akkor szoktam érezni, amikor a negyedikről az egyik kedves ismerősöm autót szerel egész nap a nájlon ingében, majd együtt beszállunk a liftbe, és az ő karjainak alsó tövéből (a.k.a. hónaljából) árad ez a mindent ütő aroma.

    Barátnőm itt rögtön megtagadta az együttműködést, miután felvázoltam a fenti képet. Ez után egyedül láttam neki a chips élvezetének.

    Maga az ízvilág érdekes. Úgy értsd, mint amikor a csúnya lányra azt mondjuk, hogy érdekes arcú. Érdekes, hogy az egy arc.

    Tehát az íz. Világosan felismerhető a lime íze, valamint ahogy a chilihez illik, csíp is. Nem fogsz tőle a csap alá tartott fejjel hideg vizet nyeldekelni, de érezhető a csípősség.

    Benyomtam belőle fél zacskót, de csak azért, mert drága volt, és kaját ki nem dobunk. A másik felével majd csak lesz valami. Lehet, hogy elrejtem valahova, és talán egy idő múlva új életformák fejlődnek ki a zacskóban. Nem tudom, alakilag hogy fognak kinézni, de tuti paprikás kedvükben lesznek, és büdösek.

    Yutani 14 éve 28

  • Gravis Ultrasound

    A Gravis Ultrasound egy hangkártya-család, amelyet a kanadai Advanced Gravis gyártott a '90-es években

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 15 éve 34

  • A 3dfx Voodoo3 és a Zalman esete

    Vannak értelmetlen dolgok, amit csak hobbiból, az extremitás kedvéért viszünk végbe. Ez a teszt is ilyen...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 47

  • Az S3 Graphics történelme II.

    Időszak: A Savage korszak

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 16 éve 28

  • Az S3 Graphics történelme I.

    Időszak: Alapítástól a ViRGE megjelenéséig

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 16 éve 36

  • GeForce FX (2. rész)

    Nvidia GeForce FX - Erős marketing, gyenge teljesítmény

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 17 éve 3

  • GeForce FX (1. rész)

    Nvidia GeForce FX - Erős marketing, gyenge teljesítmény

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 17 éve 25

  • A Cyrix története II.

    A Cyrix azon processzorgyártók egyike volt, akiknek az olcsó processzorok megjelenését köszönhettük

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 17 éve 26

  • A Cyrix története I.

    A Cyrix azon processzorgyártók egyike volt, akiknek az olcsó processzorok megjelenését köszönhettük

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 17 éve 32

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.