2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Egy bicilkiszerviz margójára

    Nem akarom megnevezni az írásban szereplő szervizt, szóval ne is kérdezzetek rá a hozzászólásokban.

    Beadtam a biciklimet egy szervizbe, mert első kereket kellett benne cserélni, és egy generál is már ráfért a potom 85 €-ért vett drótszamaramra. Másnap közli velem a szerelő, hogy meg tudták oldani olcsóbban, tök jó, ki ne örülne neki. Aztán mikor mentem vele munkába, feltűnt, hogy kattog valami. Visszavittem, mondták, hogy a kormánycsapágy, és kicserélték. Persze a kattogás nem szűnt meg, de már nem vittem vissza, mert nincs időm arra, hogy egyenként nézzék át a biciklit, meg amúgy is, első kereket semeddig sem tart szétszedni.

    Szóval kerék lekap, tengely szétszed... ja nem, mert a jóember olyan erősen húzta rá a kónuszra a kontraanyát, hogy elgörbült a kónuszkulcsom. Persze csak egy kontraanyára való kulcsom volt, úgyhogy a másik felét csőfogóval kellett megfognom, és így tudtam lassacskán letekerni a másik feléről a kónuszt + anyát. Vicces volt, ahogy tekertem az anyát, és együtt jött a kónusszal. Mutatom, milyen csapágygolyók voltak benne:

    Folytatás...

    weiss 6 éve 18

  • Nyaralás keleten

    Elöljáróban: a bejegyzésben csak negatív dolgokat emelem ki, egyébként közel sem volt ennyire gáz.

    Barátnőmékkel Miskolc környékén voltunk nyaralni, egy meg nem nevezett hotelben voltunk elszállásolva, félpanzióval. A vacsora menü minden nap ugyanaz volt, szóval gondolná az ember, hogy a szakácsok már rutinból el tudják készíteni. Ennek ellenére a lime levesben barack volt, és a leve pedig palacsintatészta, nem viccelek, érezted benne a nyers lisztet. Érdekes mód másnap már rendesen meg tudták csinálni ugyanezt. A palacsinta valakinek fel volt tekerve, valakinek meg összehajtva. A szürkemarha gulyásba egyik nap sikerült disznóhúst rakni, de volt olyan is, hogy ketten rendeltek gulyást, és az egyik adag tele volt hússal, a másik meg elég híján volt neki. A fokhagymakrémlevesre egyik nap egy pirítóst raktak, másik nap meg kettőt, ráadásul sajttal megszórva. Van olyan gyanúm, hogy különálló étteremként már lehúzhatták volna a rolót.

    Megejtettünk egy aggteleki látogatást, szép meg minden, tényleg nem tudok belekötni, de ugye a határ ott van egy köpésre, nézzük meg a szlovák oldalon levő Domicát is. Nem kellett volna. Valami fényévekkel el van maradva a magyar társától kb. mindenben. A parkoló fizetős, persze kártyával nem lehet fizetni, pénzváltó nuku, parkolós néni jófej volt, és fizethettünk forinttal, 400-ért váltotta. A környék lepusztult, vannak épületek, de elhagyatottak, mindent benőtt a gaz.

    Folytatás...

    weiss 6 éve 16

  • ESP32 vs. Rapsberry Pi 2B sebesség WTF

    Vettem egy ESP32 boardot, és gondoltam megpróbálom összevetni a sebességét a raspberrymmel. Erre írtam egy nagyon egyszerű prímszámkereső programot, és eléggé meglepett az eredmény, tekintve, hogy mindkettő kb. 20-22 másodperc alatt végzett. Nem tudom hova tenni a dolgot, mivel az ESP32 csak 240 MHz-es. Mi lehet ennek az oka? :F

    ESP32 Arduino kód:

    void setup()
    {
    Serial.begin(112500);
    delay(1000);

    unsigned long start = millis();
    int primes = 0;

    for(unsigned int i = 2; i < 100000; i++)
    {
    bool is_prime = true;

    for(unsigned int j = 2; j < i; j++)
    {
    if(0 == (i % j))
    {
    is_prime = false;
    break;
    }
    }

    if(is_prime) primes++;
    }

    Serial.println(millis() - start);
    Serial.println(primes);
    }

    void loop()
    {
    }

    raspberrys kód gcc -std=c99 -O3 -o prime -Wall prime.c opcióval fordítva:

    Folytatás...

    weiss 6 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.