2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Skype karácsony

    Harmincnegyedik karácsonyom lett az első, amit egyedül töltök. Család szétszórva, én sem abban az országban élek, ahol születtem, és sok más egyéb apróság miatt alakult így. Nem is olyan régen, 20-30 évvel ezelőtt, az ünnep előestéjén valószínűleg a családtól, rokonoktól, barátoktól kapott képeslapokat bámultam volna csendes magányomban. De a technika, mint oly sok mindenben, ebben is megváltoztatta az életünket. Minden nap használjuk, életünk mindennapos részévé vált a Skype, néha úgy érzem, többet kommunikálok az otthoniakkal, mint amikor Magyarországon éltem. Vicces, de nem is nekem jutott eszembe a konferenciahívás ötlete, hanem édesapámnak, az állítólagos technikai analfabéta generáció tagjának.

    Miként is lehetne jól összegezni ezt az élményt... Nem találom a megfelelő szót rá. Sok-sok éve már, hogy nem állítunk fát, nincsenek meg a klasszikus karácsonyi díszletek a szülői házban, mégis, ahogy bekapcsolódtak a hívásba, egyből megtalált a hangulat, aminek egész idáig még szikráját sem éreztem. Bekúszott orromba a diós beigli és a halászlé illata, miközben édesanyám elmorzsolt néhány könnycseppet: " jaj kisfiam, olyan messze vagy". Apám elnéző mosollyal törölgette le arcát, öcsém persze jót mulatott a háttérben. A teljes elérzékenyüléstől egy határozott kopogás mentett meg bennünket, egy ideig az üres nappalival szemeztem, majd egyenként feltűntek a közeli rokonok, nagynéni, nagybácsi, unokanővér.

    Folytatás...

    Viszlát 11 éve 26

  • Egy perc, két hónap és egy durva hét...

    [link]

    Ülnek a polcon ők. És néznek,
    mint dekormackók a csecsebecse-boltban.
    Akkor is látnak, amikor szépnek
    talál egy pasi. És ülnek ottan
    kisimult arccal és lesik, hogy lesz-e
    az este végén egy újabb esély,
    hogy két hónap múlva majd reményed vesztve
    a barátnődnek sírva mesélj

    az elmondhatatlanról, elcsukló hangon.
    Ők már értik, mi zajlott itt bent:
    eggyel többen ülnek a polcon
    s az új fiú addigra elmondott mindent

    Hogyan kerülnek oda, a polcra?
    Egy perc, két hónap és egy durva hét.
    Legtöbbjük mintha csak egy pormacska volna,
    nem tudják, hányan is lesznek még.

    Hogyan kerülnek oda, a polcra?
    Egy perc, két hónap és egy durva hét.
    Legtöbbjük mintha csak egy pormacska volna,
    nem tudják, hányan is lesznek még.

    Fogmosás közben figyelik a hátad,
    a lábszárad ölelve állnának ott.
    Ha lenne szavuk, talán mamának
    esetleg anyunak hívnának most.

    Szeretnek téged, bár irtózol tőlük;
    éjjel a párnád szélére ülve
    arcodhoz érintik átlátszó bőrük.
    Te azt hiszed, aki az álmodat küldte

    Folytatás...

    Viszlát 11 éve 2

  • Kevésbé indulatos cím

    Facebookon terjed ez a kép, már több ismerősöm is megosztotta, én pedig mélyen fel vagyok háborodva. Ugyanis a hülye is láthatja, hogy hiába a mézes mázos körítés, semmi másról nem szól ez a kis üzenet, minthogy ha leléptél, nem vagy magyar, maradj csöndben, ne dumálj bele a magyarok dolgába.

    Annyi sebből vérzik ez az egész, hogy igazából nem is tudom hol kezdjem. Már az elég vicces, hogy nem tudom honnan szedték ezt a fotót a szöveghez, de egyetlen rajta lévőn sem tudok magyar vonásokat felfedezni, ami azért elég mókás, hiszen épp a saját magukat igaz magyarnak tartók osztják az észt egy Benetton plakátra hajazó képpel.

    Kihangsúlyoznám, hogy a politikai része baromira nem érdekel, nem a szavazás számomra a lényeg, hanem az, hogy már valakik megint meg akarják mondani, hogy ki a magyar és ki nem. Tényleg így lenne, hogy aki nem izzad a BKV-n, nem fizeti a sarcokat, nem szívja az otthoni élet viszontagságait, az képtelen tisztán látni a dolgokat? Nevetséges. Elárulom, a családom egésze, az ismerőseim és barátaim nagyon nagy része még mindig Magyarországon él, ha más miatt nem is, de őmiattuk biztosan el fogok menni szavazni.

    Én kérek elnézést, de magyar állampolgár vagyok és az értelmi képességeim sem csökkentek a külföldre költözéssel.

    Folytatás...

    Viszlát 12 éve 264

  • Tejfölös-sajtos tészta V módra

    Nem tervezek receptklubot indítani, ez csak egy másik, gyorsan és könnyen elkészíthető étel, amit személy szerint nagyon szeretek. Előnyei egy az egyben ugyanazok mint az előző receptnek, de ez sokkal kevésbé pepecselős és körülbelül fele annyi idő alatt lehet elkészíteni, amikor fáradt vagyok és nincs kedvem semmi komolyabbat rittyenteni, akkor általában ezt, vagy ennek valamilyen változatát készítem el. Így volt ezt tegnap is, csináltam pár képet, gondoltam megosztom ezt is veletek, hátha valakinek jól jön.

    Hozzávalók két személyre vagy kétszeri kiadós étkezésre:

    - 1 nagy fej vöröshagyma
    - 25 dkg tészta (kagylót vagy pennét preferálom)
    - 1 nagy doboz tejföl (kinek melyik változat jön be, én a 18-20%-osat kedvelem)
    - 15 dkg sajt (trappista vagy cheddar)
    - virsli vagy szalonna, tetszés szerinti mennyiségben
    - 1 jó nagy kanálnyi vaj
    - só, fekete bors, pirospaprika, oregánó

    A tészta elkészítése: tudom-tudom, kismillió helyen le van írva, de azért megosztom itt is, ne kelljen kavarogni. Kell egy mély lábos, tegyünk bele annyit vizet, ami bőven ellepi majd a tésztát és forraljuk fel. Amikor már forr adjunk hozzá 1-2 evőkanál olajat és sót, majd mehet a tészta, néha kavargassuk meg. Ehhez az ételhez én nem szoktam teljesen megfőzni, kicsivel előtte kiveszem, amikor már majdnem megfelelő puhaságú, de még van egy kis keménysége.

    Folytatás...

    Viszlát 12 éve 4

  • Úri kaja olcsón-gyorsan, sajtos-gombás csirkemell V módra

    Senki ne számítson csodára, ez nem a mesterszakács szekció. Egyszerű étel, mégis nagyon finom és viszonylag gyorsan elkészíthető, az egyik kedvencem.

    Előnyök:

    - hülyebiztos, szinte lehetetlen elrontani, csak a sózásra kell odafigyelni
    - szűk 1 óra alatt kényelmesen elkészül
    - laktató, mégis olcsó
    - kevés, könnyen variálható összetevő
    - nem kell hozzá semmi különlegesség

    Hátrányok:

    - nem éppen diétás, biztos lesz aki szerint egyenesen egészségtelen, de kit érdekel
    - igazából sosem elég belőle

    Hozzávalók két személyre (kiadós változat):

    - 50 dkg csirkemell, 3-4 centis darabokra felcsíkozva
    - 20 dkg zsíros sajt (trappista, cheddar), de lehet több, akár a kétszerese is
    - 15-20 dkg szeletelt gomba
    - 2 db tojás
    - 2 púpozott evőkanál liszt
    - 1 dl tej
    - só és fűszerek

    Elkészítés: előkapok egy közepes méretű, 3-4 cm mély tepsit vagy tálat. Nem kell kikenni semmivel, az aljára vékony réteg sajtot reszelek. A húsdarabokat kicsit megsózom, fűszerrel meghintem (én grill fűszerkeveréket és csipetnyi bazsalikomot szoktam használni, de vegeta is megteszi, vagy amit a kedves olvasó kíván), meghempergetem lisztben, majd tojásban megforgatom és ügyesen ráfektetem a sajtra, egyenletesen elosztva.

    Folytatás...

    Viszlát 12 éve 88

  • Nem értem... ja de :(

    Az élményt felfrissítendő megnéztem újra a Studio 60 on the Sunset Strip egy egész évadját és így idősebb fejjel (és egyre jobban fájó nyakkal) újra csak ingatni tudtam a fejem, hogy hogy a búbánatos fenébe kaszálhatták el. Persze, könnyű a választ megtalálni, alacsony volt a nézőszám, a szokásos műsor.

    Csak azt nem értem, hogy lehetséges az, hogy a Glee a 4. évadját éli, meg a CSI többször lehúzott bőre összesen már a 30. évad közelében jár. Basszus, még a Grey's Anatomy is a nyolcadikat tapossa! Na jó, de értem.

    Közkedvelt szórakozás a filmstúdiókat szidni a pocsék kínálat miatt, de a napokban kíváncsiságból nézegettem az egyik kölcsönző statisztikáit. A jó minőségű, de gondolkodós filmek körül alig lézengett néhány ember, míg a huszonnyolcezredik AS vígjáték kurblis verziójára százával ugrottak a népek. Nem kell itt Hollywood-ot okolni, ők csak azt gyártják, amire igény van, abban pedig biztosak lehetünk, hogy vagyonokat költenek az igények felmérésére.

    Szóval mindent értek, de... :(

    Viszlát 12 éve 48

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.