2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • FreeNAS telepítése saját készítésű fájlszerverre

    Egy korábbi bejegyzésben (Fájlszerver/NAS mikrovállalkozásoknak vagy otthonra) leírtam, milyen szempontok szerint és milyen alkatrészekből állítottam össze a NAS-nak szánt gépet. Már a hardverparaméterek meghatározásánál figyelembe kellett venni, hogy FreeNAS oprendszert szeretnék rátenni ZFS fájlrendszerrel.

    Mi is az a FeeNAS? Egy FreeBSD alapú, NAS kezelésére specializált UNIX. Hűha, akkor fekete képernyős konzol parancssorral, gondolhatnánk, ez valami kocka dolog lesz. Senki ne hőköljön vissza, nagyon egyszerű a telepítés és beállítás, nem tart tovább 20-30 percnél, és utána hozzá sem kell nyúlni.

    Először is telepítés. FreeNAS-t telepíteni annyiból áll, hogy letöltjük az image fájlt a projekt honlapjáról (esetemben 8.0.4 verzió, és az x64.img.xz végződésű fájl kell), kicsomagoljuk (Windowson 7zip), és kiírjuk egy USB stickre (ezt pl. az ImageWriter nevű progival tehetjük meg Windowson).

    Folytatás...

    vipisti 12 éve 24

  • Fájlszerver/NAS mikrovállalkozásoknak vagy otthonra

    Mikrovállalkozásoknál gyakran a semmiből kezd infrastruktúrát építeni az ember, azt is fokozatosan, lassan. De eljön az idő, amikor elege lesz a több gépen szétszórt adathalmazból, a meghibásodott fájlrendszerű USB-s backup vinyókból és a folyamatosan kisagyban motoszkáló, ideig-óráig elhessegethető gondolattól: ez így nagyon nincs jól.

    A támasztott elvárás: szükség van egy 2 TB méretű központi adattárra, amely elérhető vállalkozásunk 2 db munkaállomásáról és notebookjairól is (Windows). Noha munkánk adatintenzívnek mondható és adatközpontú, nem filmvágásról vagy hasonlóról van szó, így ez a tárhely nekünk elég lehet még legalább 3 évig. (Ennél távlatibb tervezés ebben a szférában tapasztalataim szerint fölösleges.)

    Szeretném előre leszögezni, hogy nem vagyok IT-s, de a szükség rávisz, hogy minimálisan tisztában legyek a „vaspiaccal”. Leírásom nem szakmabelieknek szól, hanem olyanoknak, akiknek mintegy mellékszálként kell ilyesféle problémával is foglalkozniuk. Nooboknak. Nem fogok minden felmerült lehetőségről, opcióról bővebben értekezni. Lehetséges továbbá, hogy rossz döntéseket hoztam bizonyos szempontok szerint, ha így van, remélem megosztjátok az észrevételeket. Egy biztos: célomat elértem, cégünknek van egy működő fájlszervere. Viszonylag kevés pénz- és időráfordítással.

    Folytatás...

    vipisti 12 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.