2019. január 20., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Linux – KDE Plasma titkos tárolók

  A KDE Plasma Tárak (Vault) nevű plasmoidja segítségével olyan jelszóval titkosított mappákat hozhatunk létre, melyek tartalma on-the-fly (menet közben), a felhasználó számára teljesen transzparensen kerül titkosításra. Ez a plasmoid azok számára lehet ideális, akik valamilyen okból kifolyólag nem szeretnék a teljes lemezüket titkosítani, vagy nincs szükségük arra, hogy a teljes munkamenet alatt hozzáférhessenek a titkosított adataikhoz, csupán rövidebb ideig. A titkosítás hátteréül jelenleg két módszer választható, az encfs és a cryfs. A cryfs jelenleg biztonságosnak tekinthető átlagos felhasználáshoz (de azért a nukleáris indítórakéták kódjait ne így tároljuk…), míg az encfs-ről 2014-ben egy független, fizetett audit megállapította, hogy bizony akadnak gyengeségei. Egyes esetekben minden további nélkül használható, de maradjunk inkább a cryfs-nél (nem véletlenül ez az alapértelmezett beállítás). A jövőbeli tervek közt szerepel a gocryptfs implementálása, ami egy biztonságosabb alternativa az encfs-re.
  Az felsorolt összes titkosítási algoritmus megegyezik abban, hogy a felhasználói térben futó FUSE-ra épülnek, így használatukhoz nincs szükség root jogosultságokra, valamint abban, hogy könnyedén használhatók együtt netes felhőszolgáltatókkal (Dropbox, OneDrive, stb.).
  A Tárak a Plasma 5.11 verziótól érhető el, és folyamatos fejlesztés alatt áll, a jövőben új funkciók megjelenése várható.

  Telepítés, beállítás

  Folytatás...

  tiobe 2 hónapja 1

 • Linux - A KDE Connect

  A Linuxos KDE Plasma asztali környezethez készült KDE Connect alkalmazás mára sok Linux felhasználó számára nélkülözhetetlenné vált, ami nem meglepő, hisz nagyban megkönnyíti a PC és a mobileszköz közti kommunikációt, miközben tökéletesen integrálódik a Plasma asztali környezetbe. Nézzük, mit is tud ez az alkalmazás.

  A KDE Connect (magyarosan KDE Csatlakozás) feladata, hogy összeköttetést létesítsen hordozható eszközünk (mobil/tablet) és számítógépünk közt helyi hálózaton keresztül. A program segítséget nyújt azok számára, akik gyakran mozgatnak fájlokat mobiljuk és a gépük közt, de más feladatokban is jó szolgáltatot tehet. A KDE Connect főbb funkciói:
  - Számítógép és mobileszköz csatlakoztatása bizonságos, TLS titkosított helyi hálózati (LAN) kapcsolaton keresztül
  - Mobileszközre érkező értesítések megjelenítése a számítógépen
  - SMS-ek és egyes üzenetküldők (Messenger, Whatsapp, stb.) üzeneteire történő válaszolás az asztalon keresztül
  - Számítógépen futó médialejátszó irányítása mobilról
  - Mobileszköz használata mint számítógép távirányító
  - Előre definiált parancsok indítása mobilról
  - Mobileszköz töltöttség szint kijelzése az asztalon
  - Mobiltelefon megcsörgetése
  - Fájlok és linkek megosztása a mobileszköz és a számítógép közt
  - Telefon tárhelyének böngészése számítógépről, fájlok másolása, törlése, átnevezése, stb.

  Folytatás...

  tiobe 2 hónapja 1

 • KDE indító menü variánsok

  Linux alatt Xfce-n találkoztam először ezzel a menüelrendezéssel:

  xfce-whiskermenu-plugin

  Bal oldalt a kedvenc programok, jobb oldalt az összes többi, egy keresősáv felül, és az újraindítást/leállítást/zárolást lehetővé tévő gombok egy elkülönített részen. Számomra ez a legátláthatóbb menüfelépítés.
  KDE alatt a default indító menü (Kickoff) eléggé más elrendezést használ, ami nekem már a kezdetektől fogva nem tetszik (bár állítólag több éves kutatási munka és számos tesztelő visszajelzése alapján került kifejlesztésre):

  Plasma 5 Kickoff balra az alapértelmezett Breeze témával, jobbra egy sötétebbel

  Így elkezdtem keresgélni a plazmodiok (widgetek) közt a számomra megfelelő indítómenüt után. Szerencsére a Linuxban, és főképp a KDE-ben a legtöbb problémára több, általában többé-kevésbé jól működő megoldás létezik (míg más problémákra sajnos egyáltalán nincs semmilyen megoldás). A következő indító menü, ami szembe jött velem, még mindig nem volt az igazi:

  Folytatás...

  tiobe 2 hónapja 16

 • A Gwenview többet tud, mint elsőre ránézésre hinnéd

  A Gwenview eszköztára alapértelmezetten kissé szegényes, így első látásra nem látszanak a program képességei. De mint minden KDE program, így a Gwenview eszköztára is átszabható személyes preferenciáink alapján. Ehhez kattintsunk az eszköztáron a jobb egérgombbal, válasszuk az „Eszköztárak...” lehetőséget, majd a megjelenő ablakban balról jobbra átpakolva kijelölhetjük, mely gombok jelenjenek meg az eszköztáron, ugyanitt megváltoztathatjuk a gombon megjelenő feliratot és ikont.


  Eszköztár testreszabása


  Felül az alapértelmezett eszköztár (nem az én képem, neten találtam), alul pedig a testreszabott

  Folytatás...

  tiobe 2 hónapja 8

 • Red Eclipse

  
Red Eclipse

  
A Red Eclipse egy ingyenes, nyílt forráskódú, sci-fi környezetben játszódó, multiplatform (Windows/Linux/Mac) aréna FPS. Fejlesztése 2010 tavaszán vált külön a Blood Frontier nevű FPS-től, annak forkjaként, ez az írás a jelenlegi legfrissebb stabil verzió, az 1.6.0 (“Sunset edition”) alapján íródott.
  Azok kedvéért, akik nem ismerik ezt a műfajt: az aréna FPS lényege, hogy egy viszonylag kis alapterületű, zárt térképen folyik a gyors, pörgős, reflexekre épülő harc. A térképen különféle felvehető tárgyakat, élet pontokat, páncélokat, “power-upokat” találunk, melyeket felvéve health ponthoz, armorhoz, fegyverekhez, és egyéb pluszokhoz (sebzés növelés adott ideig, stb.) jutunk, majd kis idő elteltével a felvett dolgok újra megjelennek a pályán. A műfaj a nevét legnépszerűbb képviselője, a Quake III Arena után kapta, és fénykorát is annak megjelenésekor, a kilencvenes évek végén – kétezres évek elején élte. Napjainkra a játékosok száma erősen megcsappant, ennek ellenére gyakorta jelennek meg ingyenes és fizetős aréna FPS-ek egyaránt.

  Folytatás...

  tiobe 5 hónapja 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.