2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Hát ez furcsa volt

    Ma este megcsörrent a telefonom. Körülbelül tizenegy óra lehetett, és egy ismeretlen, de nem rejtett szám hívott. Két srác volt a túloldalon, akik megkérdezték, hogy emlékszem-e rájuk.

    Hogyne, hiszen mindenre emlékszem: nyáron lerobbant a bringájuk a modellüzlet előtt, aztán a szétesett fogaskoszorút valahogy megpróbáltuk összetákolni, adtam nekik egy telszámot hogy hívjanak nyugodtan, ha valami még kettészállna, aztán elváltunk egymástól.

    Na, most, több mint fél évvel ezután felhívtak, és kérdőre vontak, hogy emlékszem-e. Persze, igennel válaszoltam, majd megkérdeztem, mit tehetek az urakért. Ők csak beszélgetni szeretnének. Hát, nem ellenkeztem, elvégre úgy sem voltam még elég fáradt, és hirtelen kiváncsi is lettem, hogy mi szél hozta a hirtelen megkeresést.

    Beszélgettünk motorokról, a felújításról, aztán nemsokára a lakhatásra terelődött a téma. Pesti gyerekek, megemlítettem nekik, hogy én is sokat vagyok fenn az egyetemből kifolyólag. Hát igen, egy-egy 7-8 óra időtartamú laboralkalmat követőleg már tényleg szinte csak kifolyok az egyetemről.

    Kérdezgettek, hogy mit tanulok, hogy hol van az egyetem, majd én is kérdeztem. Kiderült, hogy a sihederek 17 évesek. Az egyik a földrajz nagy szerelmese, a másik pedig a virtuális világé és a formáké.

    Folytatás...

    TheLázs 7 éve 3

  • Jármű - jogi know-how

    Sziasztok!

    A tavalyi év során volt egy kisebb Simson Schwalbe fellángolásom. Azt a motort végül eladtam, és örültem, hogy megszabadultam tőle. Idén februárban viszont ismét elkapott a gépszíj.

    Annyi a különbség a két eset között, hogy az új motor - szintén schwalbe - már nem töltött egészen három napot egészben nálam. Eltökélt szándékom volt, hogy csavarról csavarra felújítva helyezem ismét üzembe. A felújítás szépen halad, sajnos elég drága lesz, de legalább tartós.

    A váz szinterezést kap, akár az idomok, és a blokkot motorszerelővel tetettem rendbe - ez utóbbi kiderült, hogy egy 40e km-t futott, bontatlan blokk volt, ami sajnos már elég rossz állapotban leledzett. A gyújtás cseréje megtörtént elektromosra, a kiegészítő apróságok beszerzése pedig még jelenleg is folyik.

    A kérdés a következő: ezt az 1985ös gyártású, 50ccm hengerűűrtartalmú motort szeretném forgalomba helyeztetni, és a tulajdonomként bejegyeztetni. Ez a jelenlegi gumiszabályok miatt nem lenne muszáj, de mégis szeretném, hiszen a teljesítménye némileg meghaladja (szakadékban hátszéllel) az SMKP kategóriáét.

    Folytatás...

    TheLázs 7 éve 10

  • Az élet rövid, meghalni kötelező

    Tizenhárom - tizennégy éves korom körül, vagy talán egy két évvel később belegondoltam, hogy a tudomány jelen állása szerint az ember halandó. Mivel nem volt a vallás a háztartásunkban (jav.) túlságosan erőltetve, és amúgy is az a hiszem ha látom típus voltam mindig, alapból elvetettem a túlvilág és a felsőbb hatalom létezését.

    Ez nagyon masszív felismerés volt ahhoz képest, hogy milyen érettségi szinten álltam akkoriban. Olyan keveset tudtam, de ez a logikai következtetés mégis olyan nehéz terhet helyezett rám. Csak egy van belőlem, az életemből, és csak előre haladunk, vissza nem lehet. Ezzel rá kellett hogy döbbenjek, hogy minden mozdulatomnak, tettemnek súlya van.

    Később aztán könnyedén feledtem ezeket a gondolatokat. Nem voltam óvatos, nem voltam kimért, és sokszor nem adtam meg a tiszteletet azoknak, akiknek egyébként járt volna, és magamat sem tiszteltem, és sokszor nem álltam ki magamért.

    A gimnázium harmadik évét taposhattam, amikor először szembesültem a halál jelenlétével. Valaki olyan halt meg, aki ugyan nem volt a családom tagja, de nagyon nagyon szerettem. Sajnos nem mutattam ezt neki eléggé ki. Péter bácsi, az általános iskolai osztályfőnököm volt az az elsőtől a negyedik osztályig. Egyszerűen öröm volt hozzá bemenni akármikor, felső osztályosként is gyakran látogattuk, amikor nem a saját kis harcainkkal voltunk elfoglalva.

    Folytatás...

    TheLázs 7 éve 17

  • Karácsonyiból nőnapi

    Ebay.com, szeretlek.

    Történt a következő, valamikor tavaly novemberében: gondoltam, az apróságokhoz, amivel egymást kedvesemmel meglepjük az ünnepekkor, hozzá csapok még valamit, ami filléres, de jól jön. Egy Wii-HDMI converter volt a kiszemelt termék, meg is rendeltem, tüstént. Mivel sok apróságból tevődött össze mindkettőnk "kosara", így észre sem vettem, hogy nem jött meg. Valamikor, január végén rá akartam nézni, de sehol nem találtam meg az adatokat, mert anno. még vendégként rendeltem, és közben regisztráltam.

    Már bebeszéltem magamnak, hogy biztosan csak hülye vagyok, meg sem rendeltem az említett terméket, de mivel jól jönne, tegnapelőtt megfogalmazódott bennem, hogy most aztán - de tényleg - megrendelem. Hála az égnek még nem tettem meg, ugyanis ma reggel a postaládámban a novemberi termék fogadott.

    Nem tudom, hogy miért volt ilyen döbbenetes a kiszállítás sebessége, de ez azért így laza. Legalább Nőnapra jó lesz, Dorka örül majd, hogy felköltöztethetjük Budapestre a Wiit.

    TheLázs 7 éve 6

  • Mi is esett le?

    Foglalkoztat, hogy a szabadság-hídi balesetet milyen eszközzel követték el. Látott vagy hallott-e valaki valamit, pontosan milyen gyártmány repült. Köszönöm, flame a szabályozásról nem kell. A hírportálok semmit nem tudnak, csak a police.hu közleményt másolják.

    TheLázs 7 éve 3

  • Vegyészmérnöki szak - 2. félév tapasztalatai

    Nos, az első félévet sok szerencsével még karácsony előtt be tudtam fejezni, így volt időm rápihenni a második félévre, amivel kapcsolatban megkaptuk a fejmosást, hogy na, ez már nehéz lesz. Nehezebb is volt, de még mindig nem érte el az igazán nehéz harmadik félév szintjét. Most bemutatnám pár sorban a második félév tárgyait:

    Fizikai Kémia I

    Ez a második félév tipikus ijesztgetőtárgya. Maga a tárgy nem nehéz, megérthető és felfogható. Sokat kell vele foglalkozni, én az előadásokra is végig bejártam, és elég sokat számolgattam. A kiegészítő konzultációk és számolási gyakorlatok kötelezők! Az első zárthelyin átmenni kötelező, mert utána már csak nehezedik. Itt felértékelődik az időmanagement, mert nem ez az egyetlen tárgy, ahol érvényes az előző kijelentés.
    A számítások megértése fontos, de a zárthelyi után el is lehet engedni a példákat a félévre. Utána javasolt szépen lassan nekiállni a tételsor kidolgozásának, ami rövid, sok mindenben egymásra hasonlító tételekből áll,
    de rengeteg anyagot felölel. Az ajánlott irodalom - tankönyv - mindent tartalmaz, amit a vizsgán kérnek. A miértek megértése a legfontosabb, rendszeresen az egész tananyagon átívelő kérdéseket tesznek fel. Ez a tárgy szóbeli vizsgás, szerencséből, tanulás nélkül nincs az az ember, aki átmegy. Ebből csodával határos módon négyes lettem.

    Matematika A2c

    Folytatás...

    TheLázs 7 éve 3

  • Vegyészmérnöki szak - 1. félév tapasztalatai

    Mielőtt a Budapesti Műszaki Egyetemre kerültem, nem sokat tudtam róla. Sőt, szinte semmit. Úgy gondoltam, amikor bekerültem, hogy mindennek a kulcsa az információ, jó előre megkérdeztem minden számonkérésről és tárgyról mindent, ami bennem felmerült. Ez később kifizetődött, ha nem is játszi könnyedséggel, de a képességeimhez mérten jól végeztem el az eddig magam mögött tudott féléveket.

    A vegyészmérnököknek szóló tárgyak mellett megtalálhatóak lesznek más, egységes intézményi tárgyak leírása, és tapasztalatok is. Amit én láttam, pár esetben már elavultnak számít, viszont az információk többsége véleményem szerint jövedelmező lehet az egy-két évvel mögöttem járók számára.

    Ahogy a címben is említettem, az első félév tárgyairól lesz szó. Lássuk hát a listát:

    Általános kémia

    Megpróbálok a nehezebbel és hangsúlyosabbal indítani. Ez az első félév legfontosabb tárgya. Aki ezzel nem boldogul, és elvérzik, az sok egyéb tárgyat nem vehet fel a következő félévekben. Persze, itt nem akarok senkit elrettenteni, mert maga a tárgy színes, érdekes és magával ragadó. Két csoportra bontva járhattunk órára, egy emelt szintű és egy "alap" csoport. A kettő között igazándiból a szemlélet más, az anyag az emelt szintű vizsgára nem olyan "sablonos", több teret kap a gondolkodás és a kreativitás.

    Folytatás...

    TheLázs 7 éve 4

  • Miért butulok és miért nem élsz?

    Ez egy szemét írás Nekem, Neked, és D-nek is. Eléggé kusza gondolatokat gyúrtam össze álmatlanságomban, és egyáltalán nem garantálom, hogy értelmük is marad, mire a vászonra hajigálom a szavakat.

    Na, szóval: butulok. Ez a második évem a Műszaki Egyetemen, és rengeteg a hajtás és a tanulás, mégis inkább érzem magam hülyének, mint okosnak. Nem az egyetemi életről van itt szó, hanem a mindennapi életről. És még csak nem is másokhoz akarom magam hasonlítani.

    Rosszul érint, hogy régen igazi kis túlbuzgó, problémamegoldó gép voltam, aki mindent, ami az útjába került, valahogy leküzdött. Manapság az egyszerűbb utat keresem mindenhol, a jól kitaposott ösvényt, a másolt jegyzőkönyvet. Érzem, hogy a kreativitásom alább hagyott, a gondolkodásom sokat lassult, ha pedig problémával találom magam szembe, előbb tojom le, minthogy a megoldást keressem. Nem tudom, mi változtatott meg ennyire, és nem akarok ilyen lenni. Ha az öt évvel ezelőtti önmagam most végignézne rajtam, nem biztos, hogy boldog lenne.

    Folytatás...

    TheLázs 7 éve 6

  • Utcazenész - célszerszám

    Baromi csúnyán forrasztok. Szándékosan nem azt írtam, hogy tudok forrasztani, mert nem tudok. Ennek dacára szétégetés nélkül sikerült működő erősítőt varázsolni a következő kitből, amit az alin rendeltem:

    [link]

    A kész munkáról nem teszek fel fényképet, mert nagyon ocsmány. A felső oldala még csak-csak, de az alját nagyon szégyellem. Ez az erősítő egy feszültségmérő és egy ólomakksi kíséretében kerül be egy fadobozba, ahol is egy pár jó kis kétutas autóhangszórót hajt majd meg. Nem ez a koncepció, hozott anyagból dolgozom. Gyakorlatilag az erősítőn és egy-két csatlakozón kívül minden adott a mókához. Természetesen a folytatólagos fázisok érdemelnek majd képeket, hiszen a fadoboz érdekes lesz, a feldobásához még egyéb ötleteim is vannak, de ezt meghagyom meglepinek.

    TheLázs 7 éve 1

  • Szintetizátor speciális feladatra.

    A feladat a következő. Egy hordozható erősítő mellé vihető szintetizátor, amit utcazenére használnék, kísérőhangszerként. Az erősítő adott, saját építés. A fontos kritériumok, amiknek muszáj megfelelnie:
    - használható hangszínek - legalább 1-2 ami normális, nem prüntyögés.
    - elemes üzemeltetés - vagy DC bemenet is lehet, 6 vagy 12 volt
    - legyen kicsi. A billentyűméret nem számít, az megszokható, 60-80 centinél ne legyen semmiképp sem szélesebb.
    - legyen polifónia - ez fontos, ne az szabja meg, hogy mit és hogyan, hogy egyszerre maximum négy hangot tud a hangszer.

    Ami esetleg jól jönne, az a sustain, de az már tényleg csak hab lenne a tortán.

    Használtban is gondolkozom, régebbi típus is érdekelne. Egyszerűen ilyesmit igen igen nehezen találok.

    TheLázs 7 éve 8

  • Levél a barátomnak

    A szilveszteri buliban, ahol voltam, igazán szilveszteri volt a hangulat. Mindenki összeveszett mindenkivel, a házigazda a mosdóban hisztériázott, a másik haver meg addig gyökérre itta magát. Oké, állj. Nem ilyennek ismertem sem egyiket, sem másikat.
    Neveket nem írok, legyenek mondjuk X és Y.

    X-nek pánikbetegsége volt, már meglehetősen maga mögött hagyta az egészet. Grafikusnak tanul, idén kezdte, Kaposváron. A pánikbetegsége előtt is volt már egy alkalom, amikor az egész személyisége - nem tudom, hogy miért - gyökeres fordulatot vett. A barátnőinkkel felmentünk Budapestre kirándulni, 2014 nyarán. A program kitervelése során mi egy kész ütemtervvel álltunk eléjük, hiszen Dor (a barátnőm) apukája turisztikai szervezéssel foglalkozik. Ez nekik nem jelezték, hogy nem tetszene, csupán X felvetette, hogy menjünk ki az IKEA-ba. Megjegyeztem neki, hogy az - mivel csak tömegközlekedve tudunk mozogni - nem két perc, és akkor az eredeti tervből már semmi nem fog a programba beleférni. Abban maradtunk, hogy az Ikea kört majd megejtjük külön, egy következő kirándulás keretein belül.

    Folytatás...

    TheLázs 7 éve 16

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.