2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Döglött C64

    Jött ma ez a szépség (meg sok minden más is) a Vatera bugyraiból. Ilyen gépem még nincs (C64G), így hát megszereztem magamnak. Ahogy kell, ez is hallott. Nem először kapok cuccokat úgy, hogy nálam már rossz, eladó szerint pedig jó. (Képet is mellékkel a hirdetéshez a működő gépről. Szerintem ezek kamu képek, a legszebb esett a tegnapi. C64 1530 datasette, mechanika hibával hirdetve. Csak azért nem küldöm rá a hirdetőre a rendőrséget is, mert nekem a háza kellett csak. Ez a szerencsétlen datasette a büdös életben nem töltött már be semmit, olyan nagyon durva többszörös hibái voltak. Ennek ellenére kép mellékelve, ez tölt. Egy társa az igen, de nem ez. Szóval nagyon óvatosan a nepperekkel, Vatera-t elárasztják ezek a hiénák. ) Kérdés, érdekelne itt valakit egy gép feltámasztásáról szóló kis sorozat? Szigorúan retró módon, semmi videó, csak szöveg és fotók! :) :D H.sz.-be mehetnek a lelkesítő kommentek. 20+ érdeklődőnél, belevágok. A gép addig megy a fiókba. Nagyon cool amúgy a kinézette, nekem bejön a világos kenyértartó ház és a C64C-vel megegyező fehér billentyűzet. A gép bontatlan, garancia címke sértetlen.

    távcsőves 6 éve 29

  • A mai mozi: Our Return

    távcsőves 6 éve 0

  • Truth in 24

    Egy(kettő) vasárnap délutáni mozi. Az AUDI 2008-as és 2011-es Le Mans 24 órás versenyéről szól. Ha szereted a benzingőzt, érdemes megnézni, nem a vasárnap délutáni F1 közvetítés mutatja meg igazán, mit él át egy csapat a pályán és a boxban.

    Első rész:

    Második rész:

    távcsőves 6 éve 2

  • SimHub Dashboard

    Elkészült. Itt van, és huh. Nagyon jó. A működése a reggel linkelt videón látható. Bizonyítéknak egy kép:

    Amikor nem játszol, alapbeállításként egy óra. A simhub programot nézegetve, megjeleníthető rajta cpu, gpu, rendszer adatok, gmail, stb... Már-már túl sokat is tudd.

    Az építésről pár szó: végtelenül egyszerű. A videóban látható forasszuk ki a tüskéket nem szükséges lépés, én a helyén hagytam őket. Illetve új pin kiosztás van alapbeállításként a simhub programban, de teljesen mindegy, beállítható szabadon, hová forrasztottuk a vezetékeket.

    Tartónak szerintem egy magnókazetta tok is jó lehet, én egy régi műanyag írat tartóból vágtam ki egy darabot.

    Folytatás...

    távcsőves 6 éve 5

  • Megjött az új mosógép.

    Ma megérkezett az új mosógépünk. Nem írok márkát, mindegy is. Azt sem honnét vettük, de balkáni a szállító cégről szerzett benyomásom, az új gép vízbekötő csövén a műanyag hollandi pedig a borzasztó minőséget képviseli. Tényleg beszarna a mosógép gyártó, ha 3mm-el hosszabb műanyag hollandit készítene? Még használni is lehetne a gyári tartozékot, a gép alján lévő burkolat felszerelését pedig Benny Hill Show ént éltem meg. 8db furat elkészítése sok volt már, sikerült belőle öt. Legyártottam én az akkus fúrómmal. A kapcsolatunk gyanakvó egyelőre, most megy rajta a gyártó által javasolt első "tisztító" mosás. Folytatom a Sim Dashboardot. Félszemem az új jövevényen.

    Szerk: k@rvára nem az olcsó kategóriás gép ára alapján. :(((

    távcsőves 6 éve 43

  • Önmagam motiválására

    Szóval szeretem az autós szimulátor játékokat. Támadni a kanyarokat, harcolni az idővel. Van viszont egy kis problémám. Nekem az okozz örömet, ha minél (lehetőségekhez képest természetesen!) élethűbbek a körülmények. Ezért belső nézetből "kocsizom", nem "ülök ki a motorháztetőre" . Ez eddig pipa, a baj az, ha olyan üléspozíciót választok, hogy a látvány hasonló legyen ahhoz, amit magam látnék egy versenyautóban, nem látom a virtuális műszerfalat rendesen, vagy csak egy részét. Nem szerettem a monitor minden sarkában lévő HUD megoldásokat sem. Aztán egy éve, megláttam ezt a videót! (akkor még csak 2400 megtekintés volt, de sokaknak megtetszhetett ) Mindent megrendeltem hozzá még aznap. Eddig a fiókban hevertek, mert 2017 mindent alulmúlt amit csak lehetett.. Most viszont, hogy 2018 ne lehessen ilyen, megépítem! Ma estére itt kell legyen előttem, és kedves olvasó, Te leszel a plussz motiváció, hogy így is legyen!

    távcsőves 6 éve 15

  • Amikor a hardware is szívat...

    Szóval ma egész nap a távcsőves projektemmel foglalkoztam. Haladtam persze, felkerültek a lényeges alkatrészek az állványra. De most elment a kedvem az egésztől, kiderült ugyanis, az MPU9250 modul döglött, illetve csak a magnetometer része megy, az Arduino MEGA board összes hardveres UART portja rossz, most használhatok SoftwareSerial-t, jó, hogy pont azért választottam ezt a lapot, hogy ne kelljen SoftwareSerial-t használni..

    Az MPU9250 helyett felhasználtam egy MPU6050-et, de nem vagyok elégedett vele. Hiába a dedikált pro mini, hogy kiszolgálja, a YAW tengely értékei "driftelnek" rendesen. Nem lesz végleges a felhasználása, már látom.

    A MEGA-t azért feltudom használni, hisz egyéb tulajdonságai nagyon jók, csak a fene essen bele. Kína messze van, (igen klón, sajnos az eredeti 30-40 Eurós ár nekem sok.) valami történhetett vele az úton.

    Aminek örülök, hogy a motor kontrol Arduino pro mini jól sikerült. (Igen ezek is klónok, de működnek. 4.85$-ért kaptam 2db 5V 16Mhz Atmega328 és 2db 5V 16Mhz Atmega168 változatot.) Ezt eredetileg is így terveztem, hogy külön készítek motorvezérlőt pro mini-vel. Szeretném más projektekben is használni. Soros porton várja a parancsokat és teszi a dolgát szépen, az Accelstepper könyvtár zseniális. És egy 168-as minivel el is van kényelmesen.

    Folytatás...

    távcsőves 6 éve 3

  • F1 2017 karoszéria és V10 motor!

    Egy villanás volt a hétvége csak. Nagyon gyorsan telt az idő amíg játszottam.. Nyilvánvaló jogi problémák miatt készült ez az autó, de piszok jó lett. 0.33 eurocentet 0.33 euro-t megért, az biztos.

    távcsőves 7 éve 5

  • METRO Exodus!

    METRO Exodus!!!! :Y Huh, de várom, favorit ez a sorozat nálam, du elő is veszem mondjuk, a Last light-ot.

    távcsőves 7 éve 5

  • Intex filter GRE szkimmerhez

    Szóval vásároltunk egy medencét. Illetve kislányom kapta a nagyszülőktől. Van hozzá egy belógatós szkimmer vízforgató. Ebben van egy papír filter. Különösebb bajom nincs vele, a medence víz rendben van, teszi a dolgát. Egy szezonban egyszer biztosan cserélni kell. Eljött az idő, cserélnem kell. 4000Ft. (Máshol is ennyibe kerül.) Erre annyit tudok mondani, van a tisztességes haszon és van a pofátlan rablás. Helyettesítő termék lehet egy Steinbach fantázia nevű termék filterre. Ez még mindig 2900Ft, ami továbbra is a pofátlan kategória. Szerencsére, ebben a webshopban is, fel vannak tüntetve a filterek méretei és a szűrőbe való rögzítésük módja. A GRE és Steinbach filterek menetes csatlakozásúak a szűrő házhoz, mások (Pl: Intex) esetleg rádugósak/leszoritósak stb. Végignézve a kínálatot, adta magát az Intex A méretű filter 900Ft-ért.

    Folytatás...

    távcsőves 7 éve 0

  • Léptetőmotorok a helyükön.

    Felszereltem a 2 léptetőmotort az állványra. Még működik is. :) Persze a "tengelyek" "csapágyazását" is meg kellett oldani illetve változtatni. De mivel ez egy igazi tanuló projekt, így elégé olcsó megoldás lett, és egyszerű is. Nem a legjobb és főleg nem drága, később majd bemutatom részletesen a csapágyazást. Azért nem most, mert kis esély van rá, hogy még is más megoldás lesz. De semmiképp sem drága.

    távcsőves 7 éve 2

  • Local Sidereal Time on Atmega328 (Arduino)

    Sokat nem tennék hozzá, egy távcsőves projektemhez van szükség rá, hátha másnak is jól jön.

    Itt a sketch:

    /* Based on http://astro.neutral.org/arduino/local-sidereal-time-arduino-microcontroller.shtml
    and https://forum.arduino.cc/index.php?topic=359573.0 V-drive user's example.

    távcsőves 2017.06.24.
    */

    #include <RTClib.h> // https://github.com/adafruit/RTClib
    #include <Wire.h>
    RTC_DS3231 RTC;

    int TIMEZONE = 1; // Your timezone, my location timezone is 1 (Central Europe)
    int DST = 1; // Value = 1 if summer time, in winter value = 0
    float LONGITUDE = 15.28133; // Your position to the Earth (West value - sign. My current position in the example, if you not have GPS receiver, Google Maps tell your cordinate's.)

    void setup()
    {
    Serial.begin(9600);
    Wire.begin();
    RTC.begin();
    }

    void loop() {
    CalculateLST();
    delay(1000);
    }

    void CalculateLST() { // Calculate Local Sidereal Time
    DateTime now = RTC.now();

    double M, Y, D, MN, H, S;
    double A, B, C, E, F;

    M = (int)now.month();
    Y = (int)now.year();
    D = (int)now.day();
    MN = (int)now.minute();
    H = (int)now.hour() - (TIMEZONE + DST); // Hours must be GMT/UT.
    S = (int)now.second();

    if (M < 3) {
    M += 12;
    Y -= 1;
    }

    Folytatás...

    távcsőves 7 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.