2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Rendszergazdák gyöngyszeme

    Sokféle gány munkát láttam már eddigi 19 évem alatt, de ilyet...

    Adott egy informatikai iskola. Ennek az iskolának 2 épülete van, a két épületben pedig van összesen 7 terem, ahol számítógépek vannak. Termenként úgy 16-23 gép. Erre a 7 teremre jut 12-14 osztály, átlagban olyan 22-26 fővel. Itt említeném meg, a mi osztályunkba 16 fő jár.

    Keddenként 8. órában CAD-et tanulunk. Történt a múlt héten, hogy termet cseréltünk egy másik osztállyal, ki tudja milyen okokból. A továbbiak miatt én gyilkossági kísérletre tippelnék. Ennek oka, hogy már a múlthéten is adódott nem is egy gond a gépekkel. Kezdeném mindjárt a leggyakoribb jelenséggel, azaz a "Windows ezen példánya nem eredeti" nevű üzenettel. Konkrétan nincs olyan gép, ami ezt nem közli indulás után. Apropó indulás. Szerintem aljas módon hittant is tanítanak az osztálynak az informatika órákon belül, mivel valahányszor géppel kell dolgozzunk, fejenként legalább egy "az Isten b@ssza meg" elhangzik. És akkor a káromkodásokról még nem is beszéltem. Ugyanis nemcsak a Windows küzd licensz problémákkal, hanem az Inventor is. (Az Inventor egy tervezőprogram, amivel dolgozunk.) Viszont míg a Windows használható marad ilyenkor, az Inventor nem. Nincs olyan mint mondjuk az Officenál, hogy egy piros fejléccel megúszod a dolgot. (Gondolom nem kell mondjam, hogy honnét tudom, miként rikácsol az Office, ha gond van a licensszel.

    Folytatás...

    Szatyor95 10 éve 32

  • Éljen a megbízhatóság

    Köszöntök minden kedves olvasót.

    Ezúttal egy laptopos-boltos történet kis részét szeretném Veletek megosztani. Elvileg több hónapja van egy Lenovo ThinkPad T500-am, gyakorlatilag meg jó, ha összesen másfél hónapot tudtam használni, ráadásul az írás alanya már a második példány. De ez most mellékes.

    Hétfőn kaptam meg a gépet, még aznap nekiálltam telepíteni szépen. A kiszemelt rendszer egy 64 bites Win7 Ultimate volt, mivel anno sikerült olcsón hozzájutnom egy legális példányhoz. Telepítő pendrivera ki, programok detto, induljon a móka. Szépen ment is a dolog, egészen az első indításig. Itt ugyanis kapásból 2 alkalommal is kékhalált kapott a gép. Gondoltam egyszeri hiba, valami nem sikerült. Utána ezt még párszor eljátszotta indulásnál, majd meguntam, jött a reinstall. Továbbra is fennáll a galiba. Egészen a mai napig próbálgattam, de ugyanez. Vagy 6x csináltam újra a telepítőt is, az eredeti lemezről is megpróbáltam, de semmi sem változott. Mígnem beugrott, hogy én hülye nem állítottam át a BIOS-ban semmit. Lehet ott van gubanc. Oké, gép bekapcs, F1-et vadul nyomkod, és... semmi. Fekete képernyő, majd leállás. Oké... Többszöri kísérletezés után sem akart elindulni, én meg már meg akartam kínálni az ablakot egy laptoppal. Gondoltam nézzük meg, mi történik, ha a boot menüből próbálkozom. És valóban, innét be tudtam lépni. Megnéztem a BIOS verziószámát. Vagyis csak a helyét, mivel üres volt a sor.

    Folytatás...

    Szatyor95 10 éve 5

  • Egy "tökéletes" reggel

    Voltak már rossz reggeleim, de eddig a mai viszi a prímet messze. Kezdődött ott, hogy nem bírtam elaludni éjjel. Folytatódott ott, hogy a szomszéd szokásos üvöltözésére 10 perc alvás után felébredtem. Majd jött a vihar, bőséges menydörgéssel. Már reggel volt, és még mindig talpon voltam. És ekkor jött a kegyelemdöfés...

    Apám hívott. Furcsa volt, mostanság nem hívott reggel 9 körül. A hangján hallottam, hogy baj van. Hát igazam is lett. Reggel 7:15-kor, 68 évesen, rákban elhunyt a nagyi. Nagyapám is nagyon nincs jól. Szóval megvan a tökéletes horror a család számára. Épp találkozni készülök apámmal, barátnőjével, és a féltestvéremmel. Mindenki zokog rajtam kívül. Én is még csak azért nem teszem, mert valószínűleg nem fogtam még fel a dolgot. Ráadásul ha én is összeomlok, ki tartaná a többiekben a lelket?

    Ez a bejegyzés nem tudom miért született. Gondolom a sokkhatás nagyban tehet róla.

    Szatyor95 10 éve 23

  • Éjjeli parazita

    Sok féle módon lehet elérni, hogy az ember hulla fáradtan se aludjon el. Ilyen például sokaknál egy pár pohár kóla, 1-2 csésze kávé, stb. De vannak ennél kellemetlenebb okok is. Lelki/fizikai fájdalmak, fokozott idegi állapot, de az egyik legrosszabb, mikor az ember teli van csípésekkel, vagy épp előjön az allergiája. Velem most a csípés esett meg. Ráadásul elég esélyes, hogy ágyi poloska van a dologban. (Röviden: Most egy rokonoméknál töltöm a hétvégét. Volt náluk nemrég poloska-írtás több alkalommal is. De egy ideje abbamaradt.) Így most hiába adott a pihe-puha ágyikó, örülök, hogy egyáltalán még nem gurult el a gyógyszerem, és vakartam magam agyon. Pedig kegyetlenül nehéz ellenállni. (Mit nem adnék egy tubus Fenistilért...) Ráadásul ez egy hamar nem fog elmúlni, alapból is ki szokott tartani egy hétig, de nálam, aki ilyesmikre többnyire érzéketlen... Ha épp érzékeny vagyok valamire, annak sokkal tovább érzem a hatását, mint más emberek. Szóval izgalmas két hét elé nézek. :(

    Folytatás...

    Szatyor95 10 éve 19

  • Mire vállalkoztam...

    Megkértek, hogy nézzek meg egy számítógépet, mert nem jó. Hiba volt belemenni.

    Történt 1 hete, hogy egy ismerősöm megkért, ugorjak be hozzá, mert rossz a gépe, nem indul. Út közben már filozofáltam, mi is lehet a gond. Elsőre a tápra gyanakodtam. Aztán odaértem, kezdődött a bevetés.
    Mivel 0.00000001-es alpha build kedves ismerősöm, így olyan alap dolgokkal kezdtem, mint a táp kapcsolója hátul, vagy egy meglazult kábel... Nem jött be. Pedig a filmekben ez mindig működik. Na de akkor valószínűleg bent lesz gubanc, nézzünk bele a gépbe. Itt vált világossá: Nem vagyok normális. Egy olyan gép oldalát vettem le, ami utoljára akkor látott napfényt, mikor azt én összeraktam 6 éve. Ami fogadott, az nagyjából úgy nézett ki, mint egy k*rva nagy szőrös egér, ami alkatrészekből áll. Még inkább stimmel a hasonlat, mivel a gépben még kenyérhéj(!!!) is volt. Itt éreztem azt, hogy ki kéne próbálni, mennyire ég jól a számítógépet elvétve tartalmazó por. Aztán erről le kellett sajnos tennem, másképp engem meg a tulaj gyújt fel ott helyben, bár lehet jobban jártam volna.

    Folytatás...

    Szatyor95 10 éve 18

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.