Hirdetés

2020. augusztus 13., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • FÜLhallgatós összefoglaló vázlat

  EZ A BEJEGYZÉS CSAK EGY VÁZLAT, KÉRLEK A TÉNYLEGES TOPIKHOZ KATTINTS IDE!!

  Kedves érdeklődők! Kérünk, hogy a kérdések előtt olvassátok át az alábbi összefoglalót, ahol támpontokat találtok a hatékony kérdezéshez, és megtaláljátok az aktuálisan ajánlott modelleket is.

  (frissítve: 2014.11.09)

  - Legfontosabb, hogy megszabjuk a stílust, hogy milyen irányzat, amit a leginkább hallgatunk, ha vegyes, akkor legalább pár műfaj felsorolásával segítsétek a tanácsadóitokat.
  - Mit várunk el a fülhallgatótól leginkább (izoláció, kiegyenlítettség, mélyorientáltság, V-kiemelés, részletesség, strapabíróság stb.)?
  - Milyen árban gondolkozunk?
  - Milyen kialakítást keresünk?
  a, In-ear/IEM (hallójáratba helyezhető), esetleg Earbud (fülkagylóba ültethető) fülhallgatót.
  b, Milyen kábelvezetésű fülest keresünk, fül felett átvezethető, vagy hagyományos megoldásút.
  c, Normális kialakítás, vagy nyak mögött elvezethető kábel.

  Folytatás...

  sheratan 7 éve 119

 • Meizu MX

  Megérkezett!
  Nem is kellett rá olyan sokat várni, még csak negyedik napja kapható, de már itt is van az előrendelt példányom. Lesz róla részletes írás is, bár ezzel a MA stábja valószínűleg megelőz majd, így inkább személyes véleméényt írok, illetve kérdésekre szívesen válaszolok.

  sheratan 9 éve 16

 • [Meizu M9] - Frissítések

  A tesztben esett róla szó, hogy folyamatosan frissítik a szoftvert, és az ígéretek szerint nagyjából hetente egy-két újabb verzió jelenik majd meg. Nos, ezt nagyjából eddig sikerült is tartani, nyilván a kínai újév körüli munkaszünet kivételével, amikor fél Ázsia leáll egy hétre. A teszt óra így összesen négy frissítés érkezett, ami közül az egyik legérdekesebb a mai, ugyanis ebben végre engedélyezték az sms és névjegyzék api használatát külsős programok számára. Illetve egészen pontosan létrehoztak egy beállítást "megbízható programok" néven, ahol bejelölhetjük, hogy a telepített programok közül a fenti két api-t használók közül melyikben bízunk meg annyira, hogy ténylegesen hozzáférést biztosítunk a kérdéses adatokhoz.
  Véleményem szerint ez így a tökéletes megoldás, mert tényleg el lehet dönteni, hogy mi mihez fér hozzá. Nem lesz az, hogy a facebook az akaratom nélkül beolvassa a névjegyzékem, és esetleg összefésülje a két listát. Igazából az alap Androidban is így kellene csinálni.

  sheratan 9 éve 0

 • [Meizu M9] A Meizu gyár

  Lehetett hallani régebben olyan legendákat, hogy a kínai viszonylatban nem túlságosan nagynak mondható Meizu létesítményei igazából még a legnagyobbakat is megszégyenítő méreteket öltenek, és kifejezetten magas színvonalúak minden tekintetben. Olyan is felröppent, hogy egy ellenőrzőbizottsági látogatás után úgy nyilatkoztak róla, hogy az ellenőrök csak egy helyen láttak ennél profibb helyet (a Nokia komplexumában).
  Ma megjelent egy rövid írás az engadget.com-n a Meizu gyárlátogatásról, gondoltam megosztom azokkal, akik esetleg nem látogatják rendszeresen az oldalt.

  Exclusive: A day trip to Meizu's factory

  sheratan 10 éve 12

 • [Meizu M9] Apró trükkök, tippek

  Az alábbiakért szeretnék először is köszönetet mondani nice2know_u kollégának, aki ilyen szépen összegyűjtötte ezeket a funkciókat, és képernyőképeket is készített hozzájuk! (forrás)

  Az M9 kezelőfelületén van egy csomó kis apróság, ami kellemessé teszi a használatot, vagy csak szimplán egy ötletes megvalósítása egy triviális dolognak. Ezekről a tesztben még csak futólag tettem említést, de lássunk párat közelebbről:

  1. Egy hosszú listánál, vagy a böngészőben, ha fel szeretnénk jutni az oldal/lista tetejére, akkor elég rákattintani a képernyő jobb felső sarkára, ahol az óra van. Ez működik a böngészőtől kezdve a névjegyzéken át több helyen is.

  2. A zenelejátszóban ha megérintjük az előadó - album - dal címe mezőt, akkor előbukkan a tekeréshez használatos csúszka.

  3. A képernyőzárnál kétszer megnyomva az előlapi hardveres gombot előhozzuk a zenelejátszó kezelőszervét.

  Folytatás...

  sheratan 10 éve 5

 • Meizu M9 - kicsi a kínai, de erős

  Nagyjából két hónapi várakozás után megérkezett szerkesztőségembe új telefonom, a Meizu M9.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 10 éve 176

 • [Meizu M9] Megérkezett!

  Végre valahára megérkezett az M9. Hónapok várakozása után még a vám is hozzájárult egy kis hazaival, hogy nehogy olyan kellemes legyen, de végül átjött, és nem is kellett érte pluszban fizetni.
  Írok majd róla részletes tesztet is, elöljáróban csak annyit, hogy gyönyörű. Minden egyes apró részlete tetszik. Kellemes tapintású anyagokból van (itt jegyzem meg, hogy én gyűlölöm a fémet, mert csúszik és hideg/rideg érzést áraszt), remekül össze van szerelve, gyors a szoftvere, pedig még nem is frissítettem a feladásától eltelt idő közben kijövő újabb fw-re.

  A részletesebb tesztig álljon itt kommentár nélkül pár kicsomagolós kép:

  Folytatás...

  sheratan 10 éve 36

 • [Meizu M9] Elkezdődött!

  Hosszas várakozás után a 2011-es év beköszöntével hivatalosan is megérkezett a várva várt Meizu M9. Január elsején indult meg az értékesítés, amit óriási tömegek vártak a boltok előtt:

  sheratan 10 éve 104

 • [Meizu M9] Folyamatban...

  Lenyugodni látszanak a kedélyek a Meizu háza táján. A bírósági ügy úgy tűnik egyelőre parkolópályán van, de legalább is nem fenyegeti közvetlen a cég fennmaradását.
  Az első tesztkészülékek majd decemberben fognak várhatóan megérkezni a szaksajtónak, köztük a ceo kiemelte külön az engadget-et, bár azt nem tudni, hogy a lapcsalád kínai ágának, vagy a nemzetközinek (amerikainak) küldenek majd készüléket. A telefon megjelenésével együtt a cég weblapja is meg fog újulni.

  A fenti képen látható egymás mellett az M8, valamint az M9 egy korai tesztverziója, amin még az előlapon a régi érintőgombok vannak, és a kínai pecsét helyett is az M9 logó szerepel. Az látszik viszont jól, hogy maga a készülék valamivel nagyobb az elődnél, és a képernyő is egy kicsivel nőtt.

  A fenti képernyőképen a megújult, de tipikusan meizu-s felület látható. Ezen kívül még JW jópár olyan képet is kitett a cég fórumára, amin a beépített böngészőben flash pluginnel bőségesen megszórt weblapokat nyit meg, például online videómegosztókat és így tovább. Bár videó nincsen róla, de a képekről eddig úgy tűnik, hogy ez a funkció is működik rendesen, amennyiben valakinek szüksége van rá.

  Folytatás...

  sheratan 10 éve 6

 • [Meizu M9] Bírósági ügy és forgalmazás

  Jó hír a márka támogatóinak, hogy a cég vezetője, Jack Wong egy fórumbejegyzésben nyilvánosságra hozta, hogy az Apple ellenük indított eljárását törvénytelennek találta a felügyeleti bizottság. Azzal magyarázzák a döntést, hogy (Kínában?) egy szabadalom bejegyzésekor csak egy terméktípusra lehet bejegyezni azt, például telefonra, és az Apple a három szabadalmának bejegyzésekor nem választott ki ilyen termékkategóriát, így a bejegyzései törvénybe ütköznek, és ezért semmisnek tekintendők. A kérdéses szabadalmak egyike egyébként többek közt a telefon külsejét is érintené. Amint a végleges bírósági döntés megszületik, a cég végre fellélegezhet (egy időre) az almás nyomástól.

  További hír, hogy már csak a hálózati engedélyre várnak, és amint megkapják, kezdődhet is a telefon forgalmazása. Ez azt jelenti, hogy a gyártást már megkezdték, és a telefont végre elérte a kiadásra kész, utolsó stádiumát.

  sheratan 10 éve 8

 • Meizu M9 miniblog

  Arra az elhatározásra jutottam, hogy mivel iszonyatosan nagy szerencsének köszönhetően a napokban nyertem egy M9-et (még nem érkezett meg, sőt, még a gyártást sem kezdték el, szóval majd később kapom kézhez a nyereményt), ezért csinálnék róla egy miniblogot ide, hátha érdekel pár embert. Természetesen majd lesz róla átfogóbb tesz is, ez inkább csak egy ilyen felvezető lenne a hamarosan induló piaci nyitáshoz.

  Mit lehet egyelőre tudni az M9-ről? Röviden és tömören akkor egy adatlap:

  Hálózat: GSM + WCDMA
  Méretek: 64x122x9mm, 118g
  SoC: 1 Ghz Cortex A8 alapú Samsung S5PC110 + PowerVR SGX540 GPU
  Memória: 512MB RAM, 512MB ROM, microSD-vel bővíthető (nincs beépített flash memória)
  Kijelző: 3,6" TFT, 960x640 pixeles felbontás, valószínűleg Sharp ASV technológiára épül, 10 pontos multitouch kezeléssel
  OS: Android 2.2 a Meizu által átszabott kezelőfelülettel
  Kamera: 5mpx autofókuszos kamera, villanó nélkül, 720p videófelvétel
  Akkumlátor: 1350mAh-s Li-ion
  Egyebek: Bluetooth 2.1, WiFi, GPS, Video-out (valószínűleg HDMI, de nem megerősített)

  Folytatás...

  sheratan 10 éve 30

 • Motorola Milestone firmware frissítés kezdőknek

  Többen kérdezték már a topikjában, vagy privátban, hogyan kell frissíteni ezt a telefont. Nem egy nagy ördöngősség, már nagyon régóta szinte teljesen azonos a módszer, még emlékszem a jó kis ROKR E2 frissítgetéseket is pont ezekkel az eszközökkel kellett végezni.

  Itt az elején szerentém megjegyezni, hogy semmilyen esetleges kárért nem tudok felelősséget vállalni, valamint az itt leírtak nem az én szellemi termékeim, csak tapasztalatok összegyűjtéséről van szó!

  Ennek ellenére nem kell félni a műtéttől, igazából elég nehéz annyira kinyírni a telót, hogy ne lehessen házilag javítani (én véletlen egy rootolás után kitöröltem a teljes rendszerkönyvtárat egy rosszul begépelt terminál-paranccsal, utána be sem kapcsolt a telefont, mégis sikerült életet lehelni bele, szóval nem gáz). Most ide már a legújabb elérhető verziót teszem, kicsit házilag alakított szoftverről van szó. Persze nem kell olyan csodákra gondolni, mint a HTC-re főzött rom-ok, hiszen ezt még nem teszi mindig lehetővé a Milestone törhetetlen bootloadere.

  Alapvetően három dolog kell hozzá (természetesen a telefonon, usb kábelen és számítógépen kívül):

  Folytatás...

  sheratan 10 éve 39

 • Világvége

  Lemaradtam a buszváltásnál. Nem tudom hogyan eshetett meg, hiszen amúgy is képtelenségnek tűnik, hogy út közben mindenkit átszállítanak egy másik távolsági buszra. Amivel eddig jöttünk, most itt áll üresen, magára hagyva. Az ajtók nyitva, de senki sem őrzi, úgy tűnik már nem képvisel értéket senki számára. Ahogyan semmi más sem itt körülöttem. Mindenki elment, itt hagytak.
  Poros kis udvarka, parkoló lehetett talán, vagy raktár, de most üres, a kerítésként felhúzott dróthálót is helyenként megette a rozsda. Nem messze lehetünk a főúttól, hiszen nem sokáig szundíthattam, mielőtt leszállítottak. Az udvaron kívül egy kis út vezet a dombtetőre, ezen indulok el. Úgy érzem a másik irány, ahonnan jöttem, ki akar vetni magából; űz, zavar egyre messzebb.
  Egy síkság tárul elém. Rengeteg épület, egyszerre befogadnia is nehéz a szemnek. Azt hiszem egy gyártelep volt valamikor. Felszínmarató gépek, teherautók, daruk, raktárok, mind hatalmas, mintha nem emberhez méretezték volna őket. Valamivel távolabb lakóépületek vannak, sok emeletes panelházak a munkások számára, de ameddig a szem ellát, egy lélek sincs sehol. Ördögszekerek járhatnák az utcákat, ha fújna a szél, de még az sincs, csak a síri csend honol a táj felett, ahogy a rozsda lassan átadja az enyészetnek az emberek keze munkáját.

  Folytatás...

  sheratan 10 éve 8

 • Új smink divat?

  Megint azért születik egy bejegyzés, mert kiborultam valamin.
  Most kezdett feltűnni, hogy egyre több reklámban rúzsozzák a férfiakat. Normális az ilyesmi? De komolyan. Legközelebb már a műszempilla jön majd, vagy mi? Elképezstő hova fajul a divat. Régen sem voltam odáig a divathullámokért, de ez már egyenesen gusztustalan...

  sheratan 10 éve 10

 • Utazásbiztosítás

  Alapvetően azok közé az emberek közé tartozom, akik mindig vesznek utasbiztosítást, és soha nincs rá szükségük. így volt ez egészen a legutóbbi utamig. A különbség az, hogy eddig mindig az volt, hogy bementem egy közeli utazási irodába, és náluk kötöttem meg. Viszont most év elején a bankom felhívta a figyelmem, hogy a bankkártya mellé is lehet ilyen szolgáltatást rendelni, nem is kevéssel olcsóbban: egy évre 2500 forint körül van, és a világ bármely országába (kivéve persze itthonra) érvényes, 90 napnál nem hosszabb magán célű tartózkodás esetén. Ez szerintem nagyon megéri, dehát az olcsó szolgáltatások sajnos gyakran nem éppen használhatóak.

  Most kényszerültem rá először, hogy külföldön orvosi ellátást vegyek igénybe, mivel Pekingben valami elég durva fertőzést kaptam (láz, köhögés, orrfújás, hasmenés, minden egy csomagban). Nem tudom pontosan mitől volt, talán a klímabeli különbségek, amiket pár nap alatt megéltem, vagy a túl sok légkondi a repülőkön, vagy egyszerűen az 5-ös metróvonalon utazó sok paraszt által a légtérbe köhögött nyavalya.. De a lényeg, hogy az itthonról vitt gyógyszereknek semmi hatásuk nem volt, még a Reasec-nek sem, pedig annak nagyon örültem volna legalább...

  Folytatás...

  sheratan 10 éve 6

 • Valóság

  Valóság...

  Élethű teljesen 3D-s grafika, kiemelkedően magas felbontás, valós idejű irányítás, több százezer órás játékmenet, megszámlálhatatlan sok küldetés, hatalmas pályák állnak rendelkezésre. Szinte kimeríthetetlenek a lehetőségek, mivel több százmillió fejlesztő dolgozik rajta folyamatosan, a nap 24 órájában. Mára több felhasználója van, mint a legtöbb alternatív valóságnak, és ez a milliárdos szám is folyamatosan növekszik. A kezelőfelület helyenként kicsit elavult, de a rengeteg lokalizáció segít az eligazodásban, ahogy az oktatóanyagok és egyéb segédletek is bőséggel állnak rendelkezésre.

  Érdemes kipróbálni, eddig bevált.

  sheratan 10 éve 37

 • Meizu M8 krónikák

  Gondoltam írok pár szót ismét a telefonról, ha már másról úgysem nagyon van mit.
  Mióta kiszivárogtatta egy lelkes dolgozó az új kezelőfelület első béta verzióját, a cégvezető szinte megbolondult, és közölte, hogy akkor ha már így alakult, saját kezűleg fogja kitenni a fórumra az újabb fejlesztéseket, mégpedig naponta. Nem viccelt a pasas, valóban naponta érkeztek frissítések, persze több-kevesebb sikerrel. Sajnos a fejlesztés náluk is kicsit kaotikus, hasonlóan ahhoz, amiért a finnek S60 fejlesztőit szoktam bírálni, ugyanis néhány ember (csoport) egymástól lényegében függetlenül doglozik egy probléma megoldásán, majd ezt próbálják összedobni egy-egy firmware-ben. A kínaiak esetében a jó oldala, hogy elég gyorsan dolgoznak és reagálnak az igényekre, és hibákra, így általában amiket bejelentett az ember a fórumon, hogy rosszul működik, azt megpróbálták másnapra javítani. De mégy így is persze sajnos gyakran két lépés előre, egy hátra mintára működött a fejlesztés.

  Szemfülesebbek észrevehették, hogy az aláírásomban ott figyel az éppen használt szoftver verziója, de sajnos csak utólag jutott eszembe, hogy remek kis blogot lehetett volna vezetni ebből is, ahogy az Omnia esetében annó az arénás szerkesztők tették, de hát már késő bánat. Bár persze kétlem, hogy lett volna akkora olvasottsága...

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 0

 • Farkastörvények a földalattin

  Miért is van az, hogy mindig a negatív dolgokról ír az ember blogbejegyzést? Valahogy mégis az ilyenektől tud annyira eldurranni az agyam, hogy nem bírom magamban tartani.
  Már nem először fordul elő ugyanis, hogy lekönyökölnek a földalattin. Hatalmasat téved, aki azt hiszi, hogy a suhanc kissrácok, fradi szurkolók, piercing-es skinhead-ek, vagy a dühöngő fiatalság felelős érte, hanem járni alig képes nyugdíjasok. Hallani vicces történeteket, amikor a reumára és időjárásra panaszkodó nyugdíjasok Usain Bolt-ot megszégyenítő sebességgel futnak az ülőhelyek után, de ez azért már mindennek a teteje.
  Szállok fel a metróra, előttem ugye megáll a tömeg, én sem tudok előrébb lépni. Erre hátulról, kellemesen vese tájékon, izomból belém üt egy ököl. Miután leszálltam az előttem álló hátizsákjáról, láttam, hogy ez bizony egy görnyedt öreg bácsi. Legutóbb egy 50-es nő volt az, aki magabiztosan ellökött az ajtóból, miután egy pillanatra megálltam, hogy előttem keresztbe el tudjanak menni.
  És ezek az emberek beszélnek udvariasságról? Mégis mit tanulhatnék egy ilyentől? Hogyan kell tarkón rúgni valakit az ülőhelyért? Acélbetétes bakanccsal...?
  Nevetséges... :(

  sheratan 11 éve 24

 • Meizu M8 - az új felület visszavág

  Hosszas várakozás után megérkezni látszik végre az új grafikus felület

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 11 éve 28

 • Képfeltöltés és linux

  Azt már megszoktam, hogy néhány dolog nem olyan kényelmes linux alatt, mint népszerűbb rendszereken, mert nem fejlesztenek rá (vagy nem olyan ütemben) programokat. Viszont ma kifejezetten bosszantó dologba futottam.
  Szerettem volna feltölteni egy utazáson készült képeket pár oldalra (igen, ez az én hülyeségem, hogy több oldalra regisztrálok, de ez van), és elég siralmas a körkép:

  Picasa: ez a legegyszerűbb, van saját linuxos kliensük, két mozdulattal lehet vele feltölteni, sima ügy, percek alatt fent is voltak a képek.
  Facebook: az új java applet meg sem nyikkan Chromium alatt, Firefox alatt csak egy szürke négyzet van a helyén, egyedül Operából működik, de olyan kegyetlen lassú, hogy már 7 (!) órája szüttyög a képekkel, és még hátra van a negyedük... az egyszerűsített képfeltöltővel (egyszerre 5 képet lehet egyesével kijelölni) meg szórakozzon az, akinek két anyja van!
  Xiaonei: a Facebook kínai verziója, érdekes mód bár sok szempontból nem olyan modern, de legalább megy. persze sem Chromium, sem Firefox alól nem jelenik meg a tallózó, de Operával megy rendesen, szintén percek alatt feltöltötte (pedig a kínai szerverek általában lassabbak).

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 8

 • Hazai percdíjak

  A napokban észrevettem, hogy megváltozott a tarifacsomagom, amiben vagyok. Teljesen véletlenül jött a felismerés, mert az ilyesmiről ugye nem divat értesítést küldeni, pedig aztán rohadt drága lenne egy sms-t a felhasználó arcába tolni, hogy "halló, mostantól ennyiért telefonálsz", ha már egyszer jogosultak önkényes változtatásra a beleegyezésem nélkül. Persze nincs új a Nap alatt, ez már idétlen idők óta bevett szokás (leszámítva a számlásoknál, ahol ugye nem változtathat a szolgáltató - elvileg).

  Eredetileg, még úgy két évvel ezelőtt számlás voltam. Amióta mobilom van mindig számlás voltam, mert eleinte volt kedvezményes tarifánk, aztán meg az egyszerűség kedvéért, és hát olyan 6-7 éve még járt valamivel több egy olyan embernek, aki rendszerességgel fizeti a pénzt, nem csak feltölt, amikor éppen van miből. Ez aztán lassan megváltozott, maradt a (részben vagy egészben) le nem beszélhető előfizetési díj, a percdíjak pedig felkúsztak olyan magasra, hogy elérték a feltöltős szintet. Innentől kezdve aztán nem érte meg a dolog. Mivel akkoriban amúgy is külföldre utaztam, így váltottam kártyásra, djuice lett belőle, mert előtte is az volt, percdíjak azonosak lettek, csak nem kellett havonta befizetni egy adott összeget.

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 6

 • Meizu M8 - "Tudok kungfuzni..."

  "...mutasd!", hangzott Morpheus válasza a Mátrix első részében, amikor Neo-t először lehúzták az oktatógépről. Persze akkor csúnyán elkalapálták főhősünket, de nem adta fel, és a végén mégis megtanult a copypaste-elt Smith ügynökkel verekedni.

  Hirtelen ez a hasonlat jutott eszembe az M8 kapcsán, mert hát ha kungfu, akkor kínai, ez a kis gép pedig ízig vérig kínai darab (leszámítva a processzort, a memóriát, a hangchipet, a kernelt, a...).
  Volt már róla hivatalos teszt itt az arénán, de ennek már lassan fél éve. Akkor azért nem kevés problémája volt a telefonnak, ebből egy adagot már orvosoltak, és a fejlesztés továbbra is szorgosan folyik. Igazából meg akartam várni, amíg a szinte teljesen megújított kezelőfelülettel érkező firmware megjön, de az újabb hírek szerint erre még egy hónapot várni kell nagyjából, így közben gondoltam írok pár sort a jelenlegi helyzetről.

  A fejlesztések gerincét leginkább a stabilitásra törekvő javítások teszik ki, de vannak azért hozzáadott funkciók is bőven, illetve a felhasználók által a fórumokon jelzett hibákat is szorgosan javítgatják. Összességében elég szép munka egy ilyen kis fejlesztői csapattól.
  Beszúrok néhány screenshotot, azokon is látszik néhány újítás (negyed méretűek a képek, mert amúgy nehéz lenne beilleszteni a fórumba):

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 15

 • Hogyan adjunk fel repülőre 50+ kg csomagot?

  Tegnap hazautazott az egyik kínai barátom, egy év ittlét után tért vissza szülőföldjére. Mivel az utóbbi hónapokban egyedül lakott, így gondoltam felugrom hozzá segíteni a pakolásban, meg kijutni a reptérre. Nem gyengén sok cuccot sikerült összehoznia, még a selejtezés után is rosszul álltunk. A jegye 30kg bőröndöt és némi kézipoggyászt engedélyezett, de ehhez képest volt egy nagy bőrönd 47kg súllyal (igen, tudom a kilogram nem a súly mértékegysége, de most csak ilyen póriasan fogalmazok), egy túrahátizsák 10kg felett, egy hátizsák, egy rizsfőző gép, plusz a kézitáskája.
  Hogyan lehet ezt mind feladni a gépre? Igazából a check-in előtti pillanatokig elég reménytelennek tűnt, de aztán körvonalazódott a recept. Bár itt meg kell jegyezzem, hoyg nem mindig működik, mert az emberi jóindulatra kell hagyatkozni, és milyen meglepő, nem magyar volt, aki segített. Sikerült találni egy magyarul kiválóan beszélő orosz üzletembert, aki egy szál kézitáskával utazott Pekingbe, így őt kértük meg, hogy tegyen úgy, mintha együtt mennének az ismerősömmel, hogy feladhassák a csomagot. Persze így is volt azért némi probléma, mert egy darab bőrönd nem haladhatja meg a 32kg-ot, amiről csak akkor értesültünk, amikor a check-in pult mérlegén volt már a csomag.

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 9

 • Hazatérés

  Furcsa hazajönni, már egy hónap után is. De ami igazán aggaszt, hogy egyre rosszabb. Amikor legutóbb meg kellett tegyem, már akkor is idegennek éreztem magam, de egy idő után mégis sikerült beleolvadni az itteni sivár és reménytelen életbe. Most azt hiszem nehezebb lesz, és minden egyes jövőbeli hazajövetelnél úgy érzem ez fokozódni fog.
  Egyre kevésbé érzem azt, hogy ide tartozom. Addig minden rendben, amíg csak a családommal találkozom, ők aranyosak, szeretem őket, de amint kilépek az utcára, minden megfordul. Az emberek is úgy néznek rám, mint egy idegenre, és teljesen igazuk van, nem illek ide, és nem is akarok ide illeni.
  Azt hiszem valami lassan teljesen meghal bennem... :U

  sheratan 11 éve 2

 • Víz

  Eddig is gyanús volt a dolog, csak nem tudtam egyértelműen behatárolni. Délben ritkán szoktam zuhanyozni, főleg mert itthon sem vagyok olyankor, de ma muszáj volt. A tanteremig vezető kemény 50 méteres út elég volt ahhoz, hogy csöpögjek az izzadtságtól. Azt mondják csak 50%-os a páratartalom, de ennél sokkal fülledtebbnek tűnt az idő. Csak érzésre.
  Viszont ami igazán nagyot üt, az az a tény, hogy nincs menekvés a hőség elől. Hazajöttem lezuhanyozni jó kis hűvös vízben, de ebből nem lett semmi. A helyzet az, hogy akármennyire is próbáltam, a hidegcsapot folyatni, csak melegíz jött belőle, de ráadásul nem is kicsit meleg. Mosogatáshoz nem szoktam ilyen hőfokot használni (azon ritka alkalmakkor, amikor mosogatok), mert már kellemetlenül meleg, szinte éget. Vicces, hogy lent a mosógépek hidegvizet használnak mosásra, minket meg itt fent megfőznek.

  sheratan 11 éve 7

 • Guangzhou, első két hét

  Gyorsan telnek a napok, és közben nem igazán volt időm írogatni.
  Először az időjárásról egy pár szót. A meleg nem kifejezés arra, amit itt van. Ugye Guangzhou egy hajszálnival délebbre fekszik a Ráktérítőtől, így ilyenkor szinte pont az ember feje búbját süti a nap, nem is kicsit. Ebből következik, hogy rettenetesen meleg van, amikor süt, és akkor sincs sokkal hűvösebb, amikor nem süt. Viszont cserébe nagyon változékony az idő. Eddig ha kimozdultam otthonról, akkor 3 kötelező kelléket vittem magammal: kulcs, telefon, pénz. Most ezek mellé fel kellett venni a listára az esernyőt is, mert 5 perc alatt olyan felhőszakadást kaphat a nyakába az ember, hogy csak les. Bár a napokban rájöttem, hogy az esernyő is hasztalan igazából, mert egy-egy ilyen trópusi zápornál egyrészt bokáig járunk a vízben, másrészt pedig deréktól lefelé semmit nem véd az ernyő, akármilyen ügyesen is próbál meg vele balettozni az ember. A legszerencsésebb ilyenkor valami masszív fedezéket keresni, és kivárni az eső végét, úgysem szokott fél óránál tovább tartani általában. De ami érdekesebb, hogy ugyan árvízhez hasonlóan elárasztja a sok eső az utcákat, de röpke egy órával a vége után már megint száraz minden, az összes leesett csapadék újra a levegőbe távozik, megszilárdítva ezzel az amúgy is masszívan dunsztos légkört.

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 0

 • Megint egy 10 órás repülés

  Ezúttal nem nyugatfelé indultam, mivel kedvenc vietnámi utazási irodám Isztambulon keresztül szerzett meglehetősen olcsó repjegyet Hong Kongba. Ennyire olcsón még nem repültem, 112 ezer HUF, illetékkel együtt oda és vissza is, ráadásul mindezt a nyári főszezon közepén.
  A probléma ott volt, hogy eredeti terv szerint 7 órát ültem volna tranzitban, ami igencsak sok, de mivel a második járat késett, így lett abból 8 és fél óra is. Viszont amit egyáltalán nem értek, hogy a török pilóták bár elszántan rohamozzák a kifutópályát le- és felszállásnál, de repülés közben alábbhagy a lelkesedés, mivel a másfél órás késés mellé még egy felet összeszedtünk valahol a levegőben. Viszont cserébe élvezhettem a remek landolásaikat, amikoris nincs két futómű a gépen, ami egyszerre érne földet.

  Hong Kongban egy ismerős várt volna, aki elkísér Shenzhenig, de valamiért nem volt ott a váróban, hiába járkáltam fél órát fel-alá, hogy megtaláljam. De mivel okosan nem kértem el előre a HK-i számát, így felhívni sem tudtam, ezért (meg a késés miatt, mivel eddigra már közel fél hat volt, és még a vámon is át kellett vergődni) nekiindultam egyedül az út további részének.

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 4

 • Ismét Kína

  Biztos senki nem olvassa már ezt az oldalt, de azért csak ide írok mégis.
  A helyzet az, hogy egy jó sűrű félév után ismét kint töltök egy kevés időt, ezúttal egy hónapot, és ezúttal lent délen, a ráktérítő környékén, Kanton városban. Ami egyébként becsületes nevén Guangzhou, csak a legtöbb embernek ennek már a kiolvasásával is gondjai vannak.

  A lényeg a lényeg: ide fogok majd még írni bejegyzéseket, ha lesz rá időm, meg kedvem.
  Addig egy térkép a helyről: [link]

  sheratan 11 éve 13

 • Kalligráfia

  A kínai kalligráfia egyszerűen fogalmazva a hagyományos kínai írás művészi szintre fejlesztett változata. Szorosan összefonódik a költészettel, valamint a hagyományos kínai festészettel is. Alapjául a kínai hagyományban „írástudók négy kincse” néven ismert eszközök szolgálnak: az ecset, a tus, dörzskő és a papír.

  Az ecset a legenda szerint Meng Tian tábornok (蒙恬, i.e. 3. század vége) felfedezése, azonban a bizonyítékok szerint ennél sokkal korábban is, időszámításunk előtt ezer évvel ismerték és használták azt a kínaiak. A kínai ecset egy bambuszrúdból, és egy hozzá rögzített szőrcsomóból áll. Még manapság is szigorúan valódi szőrből készítik, ami általában puha és állati eredtű (elterjedt a farkas, kecske, marha szőre). Ezt a szőrt rétegesen rendezik el (rétegenként különbözik a szőr állaga, és akár más állattól is származhat), ezért több festékanyagot képes magában tárolni, majd egy csontgyűrűvel rögzítik a bambuszrúdhoz. A kínai ecsetnek hegye van, ami nagyon fontos szerepet tölt be az írás folyamatában.

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 7

 • Webtárhely - reloaded

  Köszönhetően egy kedves barátomnak, aki adott egy szeletnyi tárhelye, ismételten elérhetőek a képek a logout-os írásaimban.
  Bár nagyon valószínű, hogy nem olvassa ezt az oldalt, de szeretném neki megköszönni ezúton is! :R

  sheratan 11 éve 0

 • Hurra Torpedo

  Biztosan sokan ismeritek már, de azért talán megér egy személyes bejegyzést ez a remekmű: :C

  sheratan 11 éve 11

 • Webtárhely

  Vége, megbukott, elhullott, kimúlt. Ennyi volt a tárhely szolgáltatásom, ami tegnapi nap, az esti órákban hirtelen és fájdalmas búcsút vett a web2-es világtól. De azt kell mondjam, jobb így neki.

  Nagyjából két éve kötüttünk egy ismerőssel közösen tárhely szerződést, megosztva a 2 gigás tárhelyet, meg az sql adatbázist, külön-külön domain névvel regisztrálva. Meg voltunk adva mindketten a cégnél, mint kapcsolattartók, ami egy darabig működött is, aztán egyszer csak már nem. Volt valami probléma, ami miatt intézkednem kellett volna, de azt kaptam válaszul emailben, hogy sajnáljuk, de Ön nem jogosult eljárni az ügyben. Felhívtam az ismerősöm, akinek a cége nevén volt a szerződés (ő nem ért egyáltalán a webadmin dolgokhoz, ezért én csináltam), rájuk szólt, megint működött a dolog.
  Aztán nagyjából fél éve egyik pillanatról a másikra eltűnt a tárhely teljes tartalma. A vicces a dologban, hogy éppen szerkesztgettem a tárhelyen elhelyezett honlapot, amikor egyik pillanatról a másikra 404-es hiba fogadott, a tartalom nem található. Néztem ftp-n, teljesen üres az egész, az összes domain és aldomain könyvtára üresre törölve. Ment is rögtön az email a szolgáltatónak, hogy most mi az ábra, erre megint jött a válasz, hogy nem vagyok jogosult eljárni az ügyben... Na, szép! Megint telefon az ismerősnek, lerendeztük, jogosult lettem, és kiderült, hogy (szerintük) mi k**tuk el a dolgot, mert a tárhelyen telepített joomla 1.5-öt törték fel.

  Folytatás...

  sheratan 11 éve 18

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.