2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • HDR, vagy nem HDR?

    Avagy lehetséges-e az, hogy egy SDR kijelző HDR tartalmat jelenítsen meg?

    Két hete vettem egy Dell Latitude 7390 2-in-1 notit, ami a beépített kijelzőn támogata a HDR tartalmak megjelenítését. Semmi extra, olyan 300-350 nitre képes IPS panel lehet benne, de egész jó képe van.

    Viszont nem ez a lényeg. Ezt a notit otthon általában egy Dell UP3216Q-ra dokkolva használom, ami csak egy SDR kijelző. Amin a HDR anyag "nyersen" lejátszva olyan, mint ha beszürkítették volna. Vagy lejjebb vették volna a szaturációt.

    MPC-HC-t és madVR-t használok videólejátszáshoz, a madVR-nak van egy ún. tone remapping funkciója, ami lehetővé teszi a HDR anyagok SDR kijelzőn való lejátszását. Az eredmény nyilván nem lesz olyan, mint egy HDR kompatibilis kijelzőn, de attól a szürkés valamitől még mindig sokkal nézhetőbb. Itt lehet egy kicsit variálni azzal, hogy a maximális fényerőt és a remapping-hez használt tone curve-öt pontosan mire állítjuk be, de ettől sokkal jobb nem lesz.

    És most jön a hab a tortán. Ugye a beépített kijelzőn műkodik a natív HDR lejátszás ha elküldjük neki a metadata-t, tehát tudja, hogy HDR tartalmat kap. A madVR is így volt beállítva, viszont egyszer dokkolva, a külső SDR monitorral elkezdtem lejátszani egy HDR videót, és láss csodát, nem volt szürke. Nem, nem a tone mapping-et kapcsolta be, ugyanazokat a beállításokat használta, amit a belső HDR panelhez.

    Folytatás...

    Robert07 5 éve 11

  • Surface Pro 3 töltése QC kompatibilis powerbank-kal

    Már régóta kerestem egy powerbankot, amivel tudnék tölteni egy Surface Pro 3-at, és nem kerülne túl sokba sem. A legtöbb powerbank 5V/2.1A-t tud leadni, ami ugye kevés, vagy vannak a speciális notebookokhoy terveyett variánsok, amik akár 65W-ig is elmennek 12/15/19V-on, mindezt viszont elég magas árért cserébe (a kapacitás/ár arányuk rosszabb), és a legtöbb mérteben is elég nagy és nekem nem lenne szükségem 30000mAh-ás kapacitásra.

    Viszont eszembe jutott a Qualcomm Quick Charge technológiája, mert már egész sok powerbankba beépítik, és amikor végignéztem egy vezérlőchip leírását a Texas Instruments-től rájöttem, hogy lényegében semi különleges nincs benne, csak néhány ellenállás kell hozzá, a Qualcomm SoC lényegében nem is feltétel.
    Ha érdekel valakit, a 7. oldalon megtalálja a részletes leírást.

    Ekkor úgy voltam vele, hogy talán majd építek hozzá egy áramkört egy mikrokontrollerrel, és egz darabig nem foglalkoztam vele. Viszont véletlenül megtaláltam ezt az Aliexpress-en. Ez egy teszteléshez szánt kontroller, ami ha csatlakoztatva van egy QC kompatibilis áramforráshoz, be tudja állítani annak a kimeneti feszültségét.

    Folytatás...

    Robert07 7 éve 4

  • Milyen monitort használtok? - Eredmények

    Itt vannak a korábbi kérdőív eredményei.

    Összesen 286 alkalommal töltöttétek ki, ezúttal is köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne.

    Ami nem lehet egyértelmű, az a fekete csík az oszlopok bal oldalán. Az a panelek típusát repreyentálja. A fekete rész magassága a nem TN-paneles monitorok arányát mutatja, tehát példaképpen a 12"-es notebookok között az 1600x900-as IPS* volt, és az 1366x768-asok között is volt két IPS* és egy TN.

    *Nem választottam külön az IPS, VA, PVA, SPVA stb. panelokat, mert azok között már nincs túl nagy differencia, úgyhogy a fekete csík az a felsoroltak közül bármelyik lehet. A lényeg az, hogy nem TN panel.

    De jöjjenek is a képek:

    Ez a monitorokat listázza

    Notebookok

    És végül a TVk

    Robert07 7 éve 15

  • Milyen monitort használtok?

    Üdv mindenkinek,

    Szeretnék egy statisztikai felmérést készíteni arról, hogy ki milyen monitort vagy megjelenítőt használ nap mint nap, mekkora felbontással, és később itt közzétenném az eredményeket valamilyen szemléletes formában.

    Ha esetleg többmonitoros rendszert használsz, akkor az elsődleges monitor adatait add meg.

    A kérdőívet itt találjátok.

    :R

    Robert07 7 éve 23

  • Wargaming kódok

    Még a tavalyi PCGamer Weekender-ről megmaradt néhány Wargaming-es kódom, úgyhogy ha valaki szeretne egyet, akkor az írjon egy PM-et nekem. 1.-én járnak le. Elsősorban 1 kód/felhasználó-ra gondoltam, de ha csak egy valaki jelentkezik lejárat előtt, akkor ő mindet megkaphatja. Az a lényeg, hogy ne menjenek kárba. :D

    Robert07 7 éve 2

  • 2 v 4 v 8 CPU-mag teszt igényfelmérés

    Arra gondoltam, hogy készítenék egy tesztet, amiben összevetném, hogy a mai játékokban és programokban mennyire számít egy több magos CPU jelenléte.

    Amit használnék hozzá:

    Xeon E5-1620 @4.75Ghz,
    Xeon E5-2670 @3.00Ghz,
    Alaplap,
    32G ram,
    és egy 7970.

    Tehát az lenne a lényeg, hogy megéri-e egy 8c/16t-s processzort játékokhoz venni, vagy jobban járunk egy 4c/8t-s csodával, esetleg magasabb órajelen. Továbbá ugyanez, csak videoszerkesztésre való, és egyéb "productivity" szoftverekkel.

    A kovetkezo konfigokra gondoltam:

    E5-1620 2c/4t @4.75Ghz
    E5-1620 4c/8t @4.75Ghz

    E5-2670 2c/4t
    E5-2670 4c/4t //HT miatt
    E5-2670 4c/8t
    E5-2670 8c/16t

    Szóval az lenne a kérdésem, hogy hasznos lenne-e, vagy már van elég ilyen összehasonlítás, és el sem olvasnátok.

    És ha tartotok rá igényt, akkor milyen tesztprogramokat ajánlotok, amik elég jól szimulálják a valós teljesítményt?

    Ami tuti benne lenne:
    Cinebench R11.5 es R15
    3D Mark, a legújabbra tippelnék, főleg a Physics score miatt.
    Lehet, hogy beletennék egy Premiere Pro-s project render időt, h.264-el és h.265-tel is.
    Esetleg valami PS teszt, vagy winrar, handbrake, stb.

    Folytatás...

    Robert07 7 éve 21

  • 10 gigabites LAN otthonra

    Egy 10G hálózat építését és konfigurálását mutatom be a cikkben, lépésről lépésre.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 7 éve 49

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.