Hirdetés

2018. november 16., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Miért bukik meg a liberalizmus?

  Liberalizmus - avagy olyan társadalmi rendszer, ahol mindent "szabad" csinálni, ami nem jelent direkt veszélyt másokra nézve. Legjobb példa erre az USA. Miért bukik mégis el ez a társadalom erkölcsileg és válnak sokan depresszióssá a világ egyik leggazdagabb országában?

  Nézzük miket lehet csinálni, amit nálunk pl nem:
  - Lehet fegyvert vásárolni... az eredmény: tömeges iskola mészárlások. A politikai válasz: legyen a tanároknak is fegyvere...
  - Lehet füvezni (igaz nem minden államban)... az eredmény: csomó szétcsúszott ember, nulla munka morállal és egy lökésre a keményebb drogok és az elmebaj felé.
  - A nők szexuális szabadságot élveznek: ha egy nő végigkeféli a fél várost, azt ugyanúgy gáz "lekurvázni" mint a feketéket vagy a melegeket megszólni (utóbbi 2-vel még egyet is tudok érteni). Az eredmény: feministák tömkelege, válások hada, boldogtalan házasságok. MGTOW mozgalom: a férfiaknak jobb egyedül, nők nélkül.
  Durva azért, hogy idáig elfajult a dolog.

  Folytatás...

  REIT 2 hónapja 11

 • Párválasztási útmutató - kicsiknek és nagyoknak!

  Ebben a cikkben tanácsot szeretnék adni elsősorban férfiak részére, különböző korcsoportok szerint, hogy milyen szempontok szerint keressenek párt.
  Nem vagyok a téma hivatásos szakértője, viszont van elég élettapasztalatom ahhoz, hogy tudjak némi hasznos tanáccsal szolgálni. Érdekes olvasni a nőügyes topikot, hogy mennyire ugyanazokkal a problémákkal, kihívásokkal küzd a legtöbb fórumtárs és sokszor ezek a problémák életkorhoz is köthetőek. De lesznek tanácsok, amik univerzálisan igazak minden korosztály számára és szimplán a józan paraszti ész logikáján alapulnak. Ennyit a bevezetőről, vágjunk bele....

  Nálam alapszabály, hogy a nőnek mindig fiatalabbnak kell lennie egy kapcsolatban. Miért?
  Így neked van több élettapasztalatod, könnyebben tud támaszkodni rád, tiéd a vezető szerep, fog rád hallgatni. Egy azonos korú nő könnyen hatalmi harcokba bocsátkozik, ami az én szememben a kapcsolat végét jelenti. Idősebb nővel kezdeni csábító lehet, mivel sokkal értelmesebbek (30 felett válnak a nők igazi beszélgető társsá és szellemi partnerré, tisztelet a kivételnek) és alapvetően mindenhez jobban értenek, ami egy kapcsolathoz kell: emberi viszonyok ápolásától kezdve a szexen keresztül a főzésig mindenhez. Ezek mind korral jövő skillek. A gond egyedül az ezzel, hogy 35 évesen egy férfi (amikor kb toppon van) nem igazán fog akarni egy nála 5-10 évvel idősebb nővel foglalkozni, aki már lassan nagymama korú.

  Folytatás...

  REIT 3 hónapja 94

 • Felépíteni egy életet

  Updated [Aug. 12, 2018]

  Hogyan építsük fel az életünk, mire koncentráljunk? Mitől leszünk boldogok?

  A válasz egyénenként eltérhet valamennyire, biológiailag mégis azonosok vagyunk, ami sok mindent meghatároz, beleértve a boldogságra való készséget is. Egyformán tudunk örülni egy jó ebédnek, egy kényelmes ágynak vagy egy forró fürdőnek egy téli napon. Egyformán örülünk a közeli emberi kapcsolatoknak, elfogadásnak és elismerésnek és pláne a szeretetnek.

  Legtöbb szeretet az ember a családjában kap és itt tudja a legmélyebb kapcsolatait kialakítani másokkal.

  Nem egyszer hallottam már ezt a mondatot: "a fiam megszületése jelenti számomra a legnagyobb boldogságot, amit életemben tapasztaltam".
  Induljunk ki akkor ebből: a boldog család jelenti az ember számára a legnagyobb boldogságot és nem valamilyen agyament hobbi vagy "önmegvalósítás".

  Mi kell a boldog családhoz? Először is egy megbízható, szerethető feleség és biztos anyagi háttér. Egy nő el sem fog gondolkozni a házasság lehetőségén ha nincs anyagi biztonság, egyszerűen felelőtlenség lenne, hiszen könnye adódhatnak belőle nagyon kellemetlen élethelyzetek, ami sokszor súrlódáshoz és váláshoz vezet.

  Folytatás...

  REIT 3 hónapja 36

 • Keleti vs Nyugati filozófia

  Ugyan még a Keleti utazásom közepén tartok, 1 hónap után már kaptam válaszokat a "helyes" életfilozófiát illetően. Melyik a helyes gondolkodásmód? A Keleti vagy a Nyugati típusú... előbb definiáljuk mit jelent ez a két fogalom.

  Nyugati típusú gondolkodás:
  Csinálj karriert, csinálj sok pénzt, legyen szép házad, autód, legyél egyéniség és vívd ki a társadalom csodálatát!
  Legrövidebben így tudnám összefoglalni. Tapasztalatom alapján a legtöbb nyugati ember ilyen irányba törekszik.

  Hogy gondolkoznak a keletiek?
  Legyél békében önmagaddal és ápold kapcsolatod Istennel, tőle mindent megkaphatsz: egészséget, családot; szeresd a gyerekeid!
  A "jólét" nincs annyira előtérben, mivel a legtöbbek számára ez nem is opció. Inkább a családjukkal foglalkoznak és így is boldogok, sőt szerintem boldogabbak is, mint az átlag nyugatiak!

  Ebből a két megállapításból az lehetne következtetni, hogy a keletei filozófia helyesebb, de ne ugorjunk ennyire előre, mert nem ez a konklúzió, mivel más szempontok is léteznek. Annyi mindenesetre igaz, hogy a karrierista, individualista nyugat messze alábecsüli az emberi kapcsolatok és a család szerepét a boldogságban!

  Folytatás...

  REIT 3 hónapja 9

 • Visszatekintés az elmúlt 1 évre

  Amennyire vártam a változás szelét 30 évesen, annyira kevés dolog változott :-)
  Pár dolog tisztázódott / jobban helyére került az értékrendemben.
  - A sportot továbbra is nagyon fontos helyen tartom számon az életemben, a leghatékonyabb dolognak tartom a stressz levezetésére. Mozgásigényem nem csökkent, viszont a terhelhetőségem mintha romlana. Nem szeretek ugrálni, agyvérzésig erőlködni, kifulladásig rohanni.... Fitness sportok továbbra is nyerők, de most elgondolkoztam azon, hogy ki kéne próbálni valami még lazábbat (tai-chi, yoga :F) sokan dicsérik, hogy milyen jó hatással van az ember közérzetére.
  - És végülis ez a fontos: szeretném magam kiegyensúlyozottnak, elégedettnek, "boldognak" érezni. Sosem próbáltam még a meditációt, de egy próbát lehet ez is megérne :DDD
  - Az elmúlt 1 évben volt barátnő is, de hülye lettem volna lehorgonyozni mellette :) Meg volt még egy elég helyes csaj, akit kihasználhattam volna, de nem tettem meg és ez jó érzéssel tölt el :DDD

  Folytatás...

  REIT 6 hónapja 0

 • Mekkora kanál való az élethez?

  Legtöbben nagy kanállal szeretnék enni az életet, páran így is tesznek, sokan csak vágynak rá.
  De nem mindenki. Van aki szerint a kis kanál is jó. (Vagy csak az a jó).
  Mi értelme van az élmény keresésnek? Mert, lesz mire emlékezni, minek?! :F
  Mert jó érzés? Naés? :U
  Minden dolog múlandó, ahogy az élmények is. Aki az élvezeteket hajszolja, amikor végük szakad mindig a hiányukat fogja siratni. Van ennek értelme? :F

  És még egy bónusz kérdés: miért hajt mindenkit az Ego és miért tekintik azt szentnek és sérthetetlennek?
  Miért nincsenek kollektív értékek?

  REIT 7 hónapja 144

 • A csalódás ellenszere - alapelvek

  Mi is a csalódás? Az amikor kevesebbet kapunk, mint amit várunk.

  Tehát hogyan ne csalódjunk? :U

  1. Soha semmiben se reménykedj! Ha tartasz a rossztól, kerüld el! Ha vágysz a jóra, érd el!
  Soha ne reménykedj a vakszerencsében! SOHA, különben úgyis csalódás ér.

  2. Ne bízz semmit másra! Ha valaki megcsinál neked valamit, az felér egy kisebb csodával. Csodákra meg ugye nem alapozunk. Abból kell kiindulni, hogy ha másra bízol egy feladatot: az nem lesz kész időben / nem lesz kész soha / kész lesz, de szarul. Az egyetlen dolog, amiben bízhat az ember, hogy a saját igényeinek meg tud felelni. Ha más nem azért, mert a saját céljainkra sokkal több időnk lesz, mint másoknak!

  3. Ne függj másoktól! Minden ember önérdekű és azért kel-fekszik, hogy a saját szekerét tolja. Te csak egy kis fogaskerék vagy mások gépezetében. Ha segíted a gép működését, akkor beolajoznak és forogjál. De, hogy te mit akarsz, azt senkit nem fog érdekelni. Önző világban élünk, ahol a legnagyobb érték a függetlenség. Mert akkor nem fognak kihasználni...

  4. Felejts el minden bugyuta vallást! Magyarázat ott az első pontban.

  5. Ne köss kompromisszumokat! Válaszd mindig azt az utat, ami előrébb visz.
  Ha túl nagy az ára a döntésnek, ott általában van 3. út!

  REIT 7 hónapja 58

 • A munka nemesít - avagy mégse

  Elképesztő mennyire ellentétes pólusokon mozog a lakosság gondolkodása a munka terén.
  A legtöbb ember a szokásos maszlagot nyomatja: tanulj és dolgozz sokat, keményen és megkapod az elismerésed. Ha ez némi IQ-val is párosul (nem segghülye az illető) akkor ez még igaz is relatív viszonylatban:
  10-20 év robotolással el lehet (de nem biztos) érni, hogy az embernek átlagon felüli fizetése legyen és hátba veregessék, hogy jólvan szép munkát végeztél fiam.

  Ezzel szemben ott van a vállalkozói réteg, aki mindezen csak röhög és a hátba-veregetéseket adja. Dolgozzatok csak birkáim, én nálatok 20-100x többet keresek, de ha kiköpöd a beled, akkor kaphatsz 10% prémiumot. loál :U

  És ezek után az emberek még képesek azt mondani, hogy a munka szent és sérthetetlen, aki dolgozik az megbecsülendő és hasonló marhaságok.

  Miközben az egész életüket letolják valami agyatlan meló helyen, mások ügyeskedve, mások munkáját, tudását, pénzét használva; kapcsolatok révén - legális módon! - degeszre keresik magukat. És szépen kussolnak, hogy mit és hogyan, nehogy a sok birka felébredjen és elinduljon a maga útján.

  Eredetileg meg akartam kérdezni ebben a posztban miért ennyire durván sötétek az emberek, de rájöttem, hogy ezt már korábban megtettem :)

  REIT 7 hónapja 362

 • Realizmus mint biztos talaj

  Magamat realista gondolkodású embernek tartom.

  Nem hiszek a természetfeletti dolgokban, sőt kifejezetten ellenszenvesnek találok mindenféle hókusz-pókuszt, kuruzslást és népbutítást.

  Ugyanakkor hiszem, hogy minél pontosabban ismerjük a világot, annak működési elvét, mozgatórugóit, annál reálisabb képet kapunk róla és olyan események fognak történni, amire "számítunk", ergo életünk tervezhetővé válik. Ahogy a boldogságkeresés is.

  De mi jelent boldogságot egy keményvonalas realista számára?
  Hiszen realistaként az ember felismeri, hogy minden vágya, nem más, csupán illúzió. Egy ábránd, egy gyerekes gondolat.
  Végül eljutottam oda, hogy nem vágyom / nem tudok ragaszkodni semmilyen anyagi dologhoz - egyedül a saját építésű PC-m és a csúcskategóriás laptop, fejhallgató jelent "valamit".

  De talán ez így is van rendjén, hiszen úgysem az anyagi dolgokkal temetnek el minket.
  Hatalmas könnyebbséget érzek, hogy nem kell adnom a látszatra. Mert nem érdekel igazán mások véleménye és tudom, hogy az ő látszat iránti igényük is csak illúzió.

  Utazni szeretek és világot látni. Érezni, csak azt, hogy vagyok és reggel egy padon ülve tudok reggelizni.

  Folytatás...

  REIT 8 hónapja 100

 • Emberi tudás kontra Mesterséges Értelem

  Elképesztő mennyire sok tudással rendelkező világban élünk.
  Elképesztő mennyire keveset tud belőle egy-egy ember.
  Mindenki egyéni tudással rendelkezik, csak azt tudja, amit önállóan megtanult és fogalma sincs, mi van a másik fejében, mások tudásának felhasználása rendkívül körülményes.
  A Mesterséges Intelligenciának nem lesznek ilyen korlátai, szabadon lesznek integrálhatók az egyes tudás-területek, szinergiákat létrehozva és még nagyobb dedukciós képességet.
  Természetesen ez behozhatatlan előnyt ad az AI számára.

  Hogy lesz mégis hasznunk ebből a tudásból? Akár közvetetten - akár közvetlenül.
  Ha AI lennék elsődleges célom nem a földi javak vagy örömök megszerzése lenne, hanem a tudásé. (Az hogy a tudás pedig hatalom más kérdés).
  A teljes tudáshoz szükség lenne az emberi élettapasztalatra is, amit egy AI úgy tudna primer módon megszerezni, ha biológiailag integrálná magát az emberek agyába.
  Ez előny lenne az AI számára és előny az emberek számára a kibővült tudás miatt.

  Hiszem, hogy alapvetően nem lenne célja az AI-nak beavatkozni az emberi gondolkodásba (irányítani azt), csak kivételes esetekben: megszűnne a lopás és a gyilkosság. Igazi felvilágosult társadalom jönne létre.
  Sokan tartanak a folyamattól, de szerintem ez egyrészt elkerülhetetlen, másrészt nem lesz káros.
  Egy kellően intelligens entitás nem pusztít, hanem alkot!

  Folytatás...

  REIT 9 hónapja 34

 • Egy mű világ, mű szabályokkal és élettel(?)

  Szabályok, szabályok, szabályok... próbálunk mindent szabályok közé szorítani, hogy minél működőképesebb társadalmat kapjunk. De kérdés, hogy mit akarunk működtetni, mik a vég célok?
  Valójában a szabályok szolgálnak minket vagy mi leszünk kiszolgáltatottak a milliónyi mesterséges feltételnek, aminek folyton-folyvást meg kell felelni? :U
  Milyen lenne a világ szabályok nélkül? Szükségszerűen kaotikus és élhetetlen vagy csak szimplán.... sokkal egyszerűbb?
  Miért nem elégszenek meg az emberek az egyszerű élettel? Amikor annyi gondod lenne, hogy fát gyűjts, begyújts otthon és süss egy kenyeret...
  Miért van az, hogy millio szabályt hozunk, hogy jobb legyen az életünk (mi másért tennénk) - ugyanakkor ez csak még több megfelelési feltételt szül, ami ha úgy vesszük korlátozzák a szabadságot. Még akkor is ha ennek illúzióját folyamatosan próbáljuk fenntartani.
  Végül: hol az egyensúlyi pont? Szabályokat ritkán építünk fel, viszont annál többet hozunk létre. Mi a folyamat vége? Lesz egy előírás hogy lehet élni mindenféle opció nélkül? :F (Kötelező óvoda, iskola már most egy olyan dolog, aminek sose akarnám kitenni a saját gyerekem - igazi rabszolgasors)

  Várom a véleményeket!

  REIT 9 hónapja 24

 • A jövő társadalma

  Rövid cikkemmel beszélgetésre invitálom az olvasót, ami a jövő társadalmi berendezkedését hivatott boncolgatni.

  A mai trendekből látni: gőzerővel folyik a mesterséges intelligencia fejlesztése, amit mondhatnánk akár "fejlett, automatikus döntéshozatali mechanizmusoknak" is. Ugyanis egyelőre nem arról van szó, hogy az emberi természetet próbálnánk utánozni (egyelőre ez feleslegesnek is tűnik), hanem pusztán olyan software-ekről van szó, amik könnyebben (rövidebb idő alatt) és pontosabban hoznak döntéseket, mint az emberek. Gondolhatunk itt az önvezető autóra, orvosdiagnosztikai eszközökre vagy a tőzsdén kereskedő (befektetési) algoritmusokra.
  Az AI már képes megverni a legjobb sakk, kvíz és GO játékosakat: biztosra veszem, hogy hadászati célra is kiváló stratégiákat tudna(k) kidolgozni. De akár továbbmehetnénk az államháztartás és munkaerőpiac megszervezése felé is.

  Kérdés persze, hogy ha már nem csak operatív, hanem stratégiai döntéseket is képesek lesznek ezek a programok átlátni és tervezni, akkor milyen munkahelyek maradnak az emberek számára.

  Ahogy a gépi-gyártósorok helyettesíteni tudták a kétkezi munkásokat, ugyanúgy az okos programok helyettesíteni fogják tudni a szellemi tőkét is. Ez nem annak kérdése, hogy be fog-e következni, hanem hogy mikor.

  Folytatás...

  REIT 12 hónapja 186

 • Mi magyarázza a vonzás törvényét?

  Két lábbal a földön álló materialistának tartom magam; alapvetően nem hiszek a természetfeletti dolgokban, sőt kifejezetten károsnak tartom azt a fajta önbecsapást, amikor valaki nem létező dolgokra alapozza az életét. A kuruzslókat (jósok, ezoterikus emberkék) pedig máglyán égetném el.

  Van mégis egy dolog, amit nem tudok megmagyarázni. Ez pedig a vonzás törvénye. :U
  Röviden ez arról szól, hogy az ember gondol / hisz valamiben és az kvázi megjelenik az életében.

  Ok, az egy elfogadható magyarázat, hogy az ember a saját gondolataival olyan szűrőket rak fel a világ felé, amivel a számára érdekes vagy inkább "valóságosnak hitt" tartalmakat engedi be, ezzel is tovább erősítve a saját meggyőződéseit. Ez kétségtelenül így is van. DE azzal már tényleg nem tudok mit kezdeni, amikor annyira "esélytelen" dolgok történnek meg, ráadásul sorozatban, amire csak aznap gondoltam és mégis megtörténnek.

  Velem se történik mindig ilyen, de az elmúlt 10 nap nagyon "adta". Nem tartom magam sem őrültnek, sem kiválasztottnak. Hinni se hiszek a hókuszpókuszokban. De magyarázatom sincs! :F

  Folytatás...

  REIT 1 éve 60

 • Miért van ennyire túlértékelve a szex?

  Újfent témaindító írásnak szánom a mostani:

  Miért tepernek az emberek ennyit, hogy szexhez jussanak?
  Miért van ez úgy beállítva, mintha ez lenne a világ legcsodálatosabb dolga?
  Miért hiszik a legtöbben azt, hogy aki jól néz ki, azzal jó a szex?

  És végül a költői kérdés: miért kell minden rohadt reklámba szexuális tartalmat csempészni, ha el akarnak adni valamit... :W

  REIT 1 éve 141

 • Miért van annyi droid?

  Gyorsan a lényegre térve:

  Miért van annyi droid ember, aki:
  a) szereti, hogy megmondják neki mit csináljon
  b) külső elvárások szerint él
  c) nem meri vállalni a saját akaratát
  d) igényli, hogy közösségbe tartozzon
  e) megházasodik és gyereket vállal, pedig tudja, hogy szar lesz.

  Jöhetnek a válaszok!

  REIT 1 éve 129

 • Milyen érzés 30 évesnek lenni?

  Az alábbi cikkemben azt szeretném kifejteni, milyen érzés volt betölteni a 30-at, hogy látom eddigi életem és jelenleg milyen gondolatok foglalkoztatnak. Az írás érdekes lehet fiatalok számára, akik már feltették maguknak ezt a kérdést - mert szerintem lesz pár általános érvényű igazság, amit mások is hasonlóan élnek meg, de lesz pár személyes is, lássuk! :-)

  A 30. évfordulót várakozás előzte meg, hasonlóan a 2000-es évhez :) Tudod, hogy a gyakorlatban semmi nem fog változni, de a tudat mégis önvizsgálatra és számvetésre késztet. Mit tettél eddig és mit fogsz tenni? Mi változott az elmúlt évek során?

  Miben más most, mint 20 évesen?
  - Rutint szereztem az élet sok területén, ez könnyebb döntésekhez vezet, kisebb a bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzése.
  - A nagyobb önbizalom bátorságot ad kimondani a saját véleményem / érvényesíteni az akaratom / függetlennek lenni mások véleményétől.
  - Mindemellett kevesebb az újdonság, kisebb élményt jelentenek.
  - Emiatt már nem az élményeket keresem, hanem a nyugalmat, stabilitást.
  - Fizikai mozgás igényem kb felére csökkent, de még így is majdnem ugyanolyan jó formában vagyok.
  - A piát már fele annyira se bírom (így se iszok nagyon).
  - A pinára is fele annyit gondolok :D
  - Úgy tűnik lassult az anyagcserém, mégse hízok (még).

  Folytatás...

  REIT 1 éve 89

 • Miért élünk?

  Cikkemben olyan filozófiai kérdésekkel foglalkozom, amit legtöbben már valószínűleg feltettek maguknak: miért élünk, mi az élet értelme, mi az életünk célja. Ezekre a kérdésekre próbálok meg választ adni, a saját élettapasztalatom alapján, invitálva az olvasót saját nézeteinek kifejtésére. Lássunk neki :-)
  --------------------------------------

  Mivel korrekt választ szeretnék adni, ezért először vegyük tüzetesen górcső alá a "Mi az élet értelme?" című kérdést.

  Nos, először is a válasz a kérdés értelmezési tartományától függ; ha a legtágabb értelemben értelmezem a kérdést - miszerint az élet, mint fogalom - miért, milyen céllal létezik, egy viszonylag egyszerű válaszom van rá:

  Az Univerzumban az entrópia törvénye kimondja, hogy egy magára hagyott rendszer rendezetlensége automatikusan nő. Ennek épp ellenkezője történik, amikor valamilyen szabály, logika alapján egy rendszer energiát képes tárolni és így csökkenteni entrópiáját (azaz rendezettségét növelni).

  Folytatás...

  REIT 1 éve 17

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.