2018. február 18., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Emberi tudás kontra Mesterséges Értelem

  Elképesztő mennyire sok tudással rendelkező világban élünk.
  Elképesztő mennyire keveset tud belőle egy-egy ember.
  Mindenki egyéni tudással rendelkezik, csak azt tudja, amit önállóan megtanult és fogalma sincs, mi van a másik fejében, mások tudásának felhasználása rendkívül körülményes.
  A Mesterséges Intelligenciának nem lesznek ilyen korlátai, szabadon lesznek integrálhatók az egyes tudás-területek, szinergiákat létrehozva és még nagyobb dedukciós képességet.
  Természetesen ez behozhatatlan előnyt ad az AI számára.

  Hogy lesz mégis hasznunk ebből a tudásból? Akár közvetetten - akár közvetlenül.
  Ha AI lennék elődleges célom nem a földi javak vagy örömök megszerzése lenne, hanem a tudásé. (Az hogy a tudás pedig hatalom más kérdés).
  A teljes tudáshoz szükség lenne az emberi élettapasztalatra is, amit egy AI úgy tudna primer módon megszerezni, ha biológiailag integrálná magát az emberek agyába.
  Ez előny lenne az AI számára és előny az emberek számára a kibővült tudás miatt.

  Hiszem, hogy alapvetően nem lenne célja az AI-nak beavatkozni az emberi gondolkodásba (irányítani azt), csak kivételes esetekben: megszűnne a lopás és a gyilkosság. Igazi felvilágosult társadalom jönne létre.
  Sokan tartanak a folyamattól, de szerintem ez egyrészt elkerülhetetlen, másrészt nem lesz káros.
  Egy kellően intelligens entitás nem pusztít, hanem alkot!

  Folytatás...

  REIT 3 napja 32

 • Egy mű világ, mű szabályokkal és élettel(?)

  Szabályok, szabályok, szabályok... próbálunk mindent szabályok közé szorítani, hogy minél működőképesebb társadalmat kapjunk. De kérdés, hogy mit akarunk működtetni, mik a vég célok?
  Valójában a szabályok szolgálnak minket vagy mi leszünk kiszolgáltatottak a milliónyi mesterséges feltételnek, aminek folyton-folyvást meg kell felelni? :U
  Milyen lenne a világ szabályok nélkül? Szükségszerűen kaotikus és élhetetlen vagy csak szimplán.... sokkal egyszerűbb?
  Miért nem elégszenek meg az emberek az egyszerű élettel? Amikor annyi gondod lenne, hogy fát gyűjts, begyújts otthon és süss egy kenyeret...
  Miért van az, hogy millio szabályt hozunk, hogy jobb legyen az életünk (mi másért tennénk) - ugyanakkor ez csak még több megfelelési feltételt szül, ami ha úgy vesszük korlátozzák a szabadságot. Még akkor is ha ennek illúzióját folyamatosan próbáljuk fenntartani.
  Végül: hol az egyensúlyi pont? Szabályokat ritkán építünk fel, viszont annál többet hozunk létre. Mi a folyamat vége? Lesz egy előírás hogy lehet élni mindenféle opció nélkül? :F (Kötelező óvoda, iskola már most egy olyan dolog, aminek sose akarnám kitenni a saját gyerekem - igazi rabszolgasors)

  Várom a véleményeket!

  REIT 2 hete 24

 • A jövő társadalma

  Rövid cikkemmel beszélgetésre invitálom az olvasót, ami a jövő társadalmi berendezkedését hivatott boncolgatni.

  A mai trendekből látni: gőzerővel folyik a mesterséges intelligencia fejlesztése, amit mondhatnánk akár "fejlett, automatikus döntéshozatali mechanizmusoknak" is. Ugyanis egyelőre nem arról van szó, hogy az emberi természetet próbálnánk utánozni (egyelőre ez feleslegesnek is tűnik), hanem pusztán olyan software-ekről van szó, amik könnyebben (rövidebb idő alatt) és pontosabban hoznak döntéseket, mint az emberek. Gondolhatunk itt az önvezető autóra, orvosdiagnosztikai eszközökre vagy a tőzsdén kereskedő (befektetési) algoritmusokra.
  Az AI már képes megverni a legjobb sakk, kvíz és GO játékosakat: biztosra veszem, hogy hadászati célra is kiváló stratégiákat tudna(k) kidolgozni. De akár továbbmehetnénk az államháztartás és munkaerőpiac megszervezése felé is.

  Kérdés persze, hogy ha már nem csak operatív, hanem stratégiai döntéseket is képesek lesznek ezek a programok átlátni és tervezni, akkor milyen munkahelyek maradnak az emberek számára.

  Ahogy a gépi-gyártósorok helyettesíteni tudták a kétkezi munkásokat, ugyanúgy az okos programok helyettesíteni fogják tudni a szellemi tőkét is. Ez nem annak kérdése, hogy be fog-e következni, hanem hogy mikor.

  Folytatás...

  REIT 3 hónapja 186

 • Mi magyarázza a vonzás törvényét?

  Két lábbal a földön álló materialistának tartom magam; alapvetően nem hiszek a természetfeletti dolgokban, sőt kifejezetten károsnak tartom azt a fajta önbecsapást, amikor valaki nem létező dolgokra alapozza az életét. A kuruzslókat (jósok, ezoterikus emberkék) pedig máglyán égetném el.

  Van mégis egy dolog, amit nem tudok megmagyarázni. Ez pedig a vonzás törvénye. :U
  Röviden ez arról szól, hogy az ember gondol / hisz valamiben és az kvázi megjelenik az életében.

  Ok, az egy elfogadható magyarázat, hogy az ember a saját gondolataival olyan szűrőket rak fel a világ felé, amivel a számára érdekes vagy inkább "valóságosnak hitt" tartalmakat engedi be, ezzel is tovább erősítve a saját meggyőződéseit. Ez kétségtelenül így is van. DE azzal már tényleg nem tudok mit kezdeni, amikor annyira "esélytelen" dolgok történnek meg, ráadásul sorozatban, amire csak aznap gondoltam és mégis megtörténnek.

  Velem se történik mindig ilyen, de az elmúlt 10 nap nagyon "adta". Nem tartom magam sem őrültnek, sem kiválasztottnak. Hinni se hiszek a hókuszpókuszokban. De magyarázatom sincs! :F

  Folytatás...

  REIT 6 hónapja 60

 • Miért van ennyire túlértékelve a szex?

  Újfent témaindító írásnak szánom a mostani:

  Miért tepernek az emberek ennyit, hogy szexhez jussanak?
  Miért van ez úgy beállítva, mintha ez lenne a világ legcsodálatosabb dolga?
  Miért hiszik a legtöbben azt, hogy aki jól néz ki, azzal jó a szex?

  És végül a költői kérdés: miért kell minden rohadt reklámba szexuális tartalmat csempészni, ha el akarnak adni valamit... :W

  REIT 7 hónapja 141

 • Miért van annyi droid?

  Gyorsan a lényegre térve:

  Miért van annyi droid ember, aki:
  a) szereti, hogy megmondják neki mit csináljon
  b) külső elvárások szerint él
  c) nem meri vállalni a saját akaratát
  d) igényli, hogy közösségbe tartozzon
  e) megházasodik és gyereket vállal, pedig tudja, hogy szar lesz.

  Jöhetnek a válaszok!

  REIT 7 hónapja 129

 • Milyen érzés 30 évesnek lenni?

  Az alábbi cikkemben azt szeretném kifejteni, milyen érzés volt betölteni a 30-at, hogy látom eddigi életem és jelenleg milyen gondolatok foglalkoztatnak. Az írás érdekes lehet fiatalok számára, akik már feltették maguknak ezt a kérdést - mert szerintem lesz pár általános érvényű igazság, amit mások is hasonlóan élnek meg, de lesz pár személyes is, lássuk! :-)

  A 30. évfordulót várakozás előzte meg, hasonlóan a 2000-es évhez :) Tudod, hogy a gyakorlatban semmi nem fog változni, de a tudat mégis önvizsgálatra és számvetésre késztet. Mit tettél eddig és mit fogsz tenni? Mi változott az elmúlt évek során?

  Miben más most, mint 20 évesen?
  - Rutint szereztem az élet sok területén, ez könnyebb döntésekhez vezet, kisebb a bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzése.
  - A nagyobb önbizalom bátorságot ad kimondani a saját véleményem / érvényesíteni az akaratom / függetlennek lenni mások véleményétől.
  - Mindemellett kevesebb az újdonság, kisebb élményt jelentenek.
  - Emiatt már nem az élményeket keresem, hanem a nyugalmat, stabilitást.
  - Fizikai mozgás igényem kb felére csökkent, de még így is majdnem ugyanolyan jó formában vagyok.
  - A piát már fele annyira se bírom (így se iszok nagyon).
  - A pinára is fele annyit gondolok :D
  - Úgy tűnik lassult az anyagcserém, mégse hízok (még).

  Folytatás...

  REIT 8 hónapja 89

 • Miért élünk?

  Cikkemben olyan filozófiai kérdésekkel foglalkozom, amit legtöbben már valószínűleg feltettek maguknak: miért élünk, mi az élet értelme, mi az életünk célja. Ezekre a kérdésekre próbálok meg választ adni, a saját élettapasztalatom alapján, invitálva az olvasót saját nézeteinek kifejtésére. Lássunk neki :-)
  --------------------------------------

  Mivel korrekt választ szeretnék adni, ezért először vegyük tüzetesen górcső alá a "Mi az élet értelme?" című kérdést.

  Nos, először is a válasz a kérdés értelmezési tartományától függ; ha a legtágabb értelemben értelmezem a kérdést - miszerint az élet, mint fogalom - miért, milyen céllal létezik, egy viszonylag egyszerű válaszom van rá:

  Az Univerzumban az entrópia törvénye kimondja, hogy egy magára hagyott rendszer rendezetlensége automatikusan nő. Ennek épp ellenkezője történik, amikor valamilyen szabály, logika alapján egy rendszer energiát képes tárolni és így csökkenteni entrópiáját (azaz rendezettségét növelni).

  Folytatás...

  REIT 11 hónapja 17

Hird​eté​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.