2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Értetlenül kérni

    Csöng a telefon, hívnak egy alapítványtól. Vak gyerekek, borzasztó helyzetben vannak, gyakorlatilag már ennivalóra kérnek tőlünk pénzt. Az állam felére csökkentette a támogatást, biztos hallott róla, Balog úr. Öt-, tíz- vagy húszezer forintos segítséget tudunk adni. Ez utóbbit vagy tízszer elmondja, az előtte lévő részeket is ötször-ötször.

    Mondom, hogy küldjenek nekem valamit, amiből kiderül, hogy kik ők, mik ők, szeretném látni, érteni a dolgot, mielőtt pénzt adunk. Igen, pontosan azért, mert minálunk nagy divatja van az alapítványokon keresztüli visszaéléseknek is, és ha valamit nem szeretnék, akkor valakinek az új A8-asát gyarapítani vak gyerekekre való hivatkozással.

    Az illető csak mondja, mondja a fenti mondatokat. Hiába mondom, hogy már elsőre is értettem, küldjön valamit, bármit. Oda már el sem jutok, hogy email címet mondjak. Mondom neki, hogy akkor meglátjuk, hogy mit tehetünk, szívesen segítünk. Erre a "meglátjuk.." részre azt mondja, köszönik szépen, és búcsúzik...

    ...megpróbálom még kétszer értésére adni, hogy ha meg tudom nézni, hogy kikről, miről van szó, akkor szívesen segítünk. Nem segít, viszlát, ennyi.

    Folytatás...

    Parci 16 éve 3

  • Bor: megnéztük a Borfesztivált (2008)

    Aktuális adag borsznobizmus következik. Szeretnék kérni mindenkit már jó előre, hogy tegyen megjegyzéseket a fórumban arra, hogy micsoda pénzhegyek szükségesek ahhoz, hogy az ember sznob vörösborokat igyon, Parcinak biztos van mit a tejbe aprítania...

    Egyébként a hazai vörösborok tényleg drágák. Konkrétan túl vannak árazva. Világos, hogy igazán prémium borok minden országban sokba kerülnek. Nálunk viszont az a helyzet, hogy komolyabb (nem extrém, csak mondjuk nem az alap Portugieser szint) vörösbort 3000 ft alatt alig találni. Egy Malatinszky szűretlen CF, de akár csak egy Gere Kopár, vagy bármelyik ismertebb pince top borai pedig a 10 ezer ft / palack ár környékén tanyáznak.

    Ezzel szemben a franciáknál 5-6 euróért is lehet nagyon korrekt medoc-okat, cuvée-ket találni, 10-15 euróért pedig kifejezetten versenyképes borok is vannak. Nagyon sok nagyon jó francia bort ittam már, és még soha életemben nem költöttem többet 12 eurónál.

    Node, Borfeszt...

    Folytatás...

    Parci 16 éve 0

  • Nikon is on a rampage

    Pár éve nem így nézett volna ki egy kép a profi fotósok táboráról -- alig lehetett volna Nikon felszerelést látni, majdnem mindent elleptek a "fehér ágyúk". A fenti kép a pekingi olimpián készült, és jól mutatja, hogy a Nikon komoly eredményeket ért el a megtépázott hírnevének visszaállításában (a pro fotósok körében).

    Tegyük még mellé a frissen bejelentett, egészen jól eltalált D90-es vázat, no meg a full frame D700-ast, illetve az egyre többet pletykált, MX szenzoros, 48 megapixeles középformátumú vázat (2009/03-ra tippelik)...

    ...és meg is van az újabb, szebb, erősebb, határozottabb, agresszívebb Nikon. Nem baj, ráfért a Canonra az érdemi konkurencia minden szegmensben. Ami engem illet, most megyek és vágyom tovább a Zuiko 7-14-est, no meg a Leica 14-150-est... :)

    Parci 16 éve 5

  • Profi fotósok és fotók

    Ki a profi fotós? Ez egyszerű: aki ebből él.
    Milyen egy profi fotó? No, ez már nehezebb kérdés.

    Valaki nemrég megfogalmazta, hogy nem kontrollált körülmények között képekről nehezen tud véleményt mondani, hiszen fura "érv" például, hogy "a szeptemberi lemenő nap fényében, enyhén ködös időben lenne igazán jó ez a kép". Magyarán, az ember utazás közben csinált fotói szinte sosem lehetnek profi képek, hiszen ritkán adódik lehetőség visszamenni pont egy szeptemberi ködös naplementére azért a képért.

    Az illetőnek alapvetően igaza van. Ha nem mi irányítjuk a körülményeket, akkor azok ritkán optimálisak. Ki lehet fogni, de alapvetően szerencse kérdése, az pedig ugye messze áll a profizmustól. A profi előkészíti a műtermet, ott a két ernyő, két vaku, strobist.hu meg minden kókuszpókusz, a fények, beállítás, minden hibátlan lesz. Eleve, egy elképzelést, koncepciót valósít meg, tehát teljesen tudatosan készül a kép, minden csak eszköz hozzá.

    Folytatás...

    Parci 16 éve 2

  • Cask Strength

    egyre többféle whisky-t sikerül megkóstolgatnom, és összességében egyre inkább kikristályodosik az elmélet, miszerint a whisky-nek nem árt, ha erős. persze, mindegyik erős, de úgy értem, nem árt, ha nagyon erős. hordóerősségű, konkrétan. a top rangsorom jelenleg:

    #1: Edradour CS 14y
    #2: Laphroaig CS 10y
    #3: Glenfarclas 105 Cask 10y
    #4: Scapa of Orkney CS 12y
    #5: Glengoyne CS 12y
    #6: The Macallan CS 10y

    Némi jelmagyarázat:
    - 14y = 14 éves,
    - CS = Cask Strength (nem összekeverendő a Cabernet Sauvignonnal, ami szintén CS)

    A listára semmiképpen sem kerülhet fel a Bruichladdich Infinity v2.0, amely az elődjével ellentétben nem sherrys, hanem riojás hordóban utóérlelt, és ennek megfelelő módon utóízében szerencsétlenül sikerült, nem ajánlott tétel.

    A hattagú lista bármelyike abszolút vállalható, finom ital. Az első kettő kivételesen jó, a 3-4-ik helyezett is klassz, az 5-6-ik "korrekt munka".

    Parci 16 éve 13

  • Tüszős mandula KO

    Negyedik napja szopok, szerencsére a láz nagyjából elmúlt, 37 fok körül oszcillálok. Mindkét mandulám borzalmasan néz ki, annak ellenére, hogy lassan egy fél gyógyszertárat szedek. Javul a dolog, de nagyon lassan. A torkomban lévő csap (kis belógó "boxzsák" középen) annyira megdagadt, hogy rálóg a nyelvemre. Nemtom, próbáltátok-e már, de ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy enyhe kis hányási ingert indukál (pont olyan érzés, mint amikor megakad a torkodon valami... vadul ki akarod köpni, vagy le akarod nyelni, de ott ne maradjon).

    Viszont csodákra képes az agy, mert amikor először ezzel szembesültem, öklendeztem egy percig, így viszont, hogy tudom, hogy nincs ott igazából semmi, nincs már meg a feltételes reflex, szépen hátrahajtom a fejem, és "visszateszem" a helyére a cuccost... :)

    A 10 pontos kérdés most az lesz, hogy visszaáll-e a múlt heti állapot, azaz a jó öreg, régi, hibátlan mandulapáros. Ha nem, mehetek műtétre, kikapják. No, azt nem kéne, Nórának most volt, az egy hét gigaszopás és még egy hét kemény szopás, majd egy hét pihenős szopás.

    És ez az egész csak egy rongyos torokgyulladás...!

    Folytatás...

    Parci 16 éve 13

  • 39+

    tüszős mandeln, másfél napja 38-39+ fokos láz, szarul vagyok. biztos lebetegedtem a sok överklökkherbe ;]

    Parci 16 éve 48

  • Sikerek az MSI Tuningversenyén

    A magyar csapat némi forrasztgatás és balszerencse után, pár liter nitrogén segítségével előkelő helyen végzett.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 179

  • Olympus drops da BOMB!

    Minden egyéb kommentár nélkül... na jó, csak egyet: már megint az Olympus az első. Innovatív "kis" cég, na! Respect...

    Parci 16 éve 0

  • Ki whisky?

    Megvótak, ebben a sorrendben: Glen Garioch, Stratishla, Glenfiddich, Edradour, Blair Athol, Talisker, Glenfarclas, Aberlour.

    A skótok ugyanazzal a szeretettel, odaadással és lelkesedéssel csinálják a whisky-t, mint a magyarok a bort. Abszolút át is ragad az emberre ez a lelkesedés, az ízek pedig leírhatatlanul jók. Highland Single Malt mind, persze, a Blended whisky a kólafejű amcsiknak való... dzsonivókerestül, mindenestül.

    Parci 16 éve 35

  • Megvolt: Skócia

    Hogy valami jót is írjak, voltunk szabin Skóciában, jó volt. Majd írok bővebben, ha már nem háborús zóna a lakás. Ja, az egyetlen negatív dolog a magyar ismerőseink voltak, akikhez mentünk. Go figure...

    Connor MacLeodia és Marcus Aurelius kitettek magukért... a Kis Monarchia mindenesetre életre szóló emléket szerzett nekem, nekünk.

    Parci 16 éve 13

  • ...azért a víz az úr

    Az elmúlt 4 hónapban négyszer ázott be a hálószobám. A lakást kb. 2 éve milliókért újíttattam fel. Minden alkalommal telefonok, közös képviselet, ügyintézők, biztosító, "igen, volt kint az ember, megcsinálta".

    Utoljára hétfőn áztam be. Ma beszéltem az illetékessel, szerdán kint volt az ember, megcsinálta. Hát, marhára megcsinálhatta. A mai vihar ugyanis pusztító csapást mért a hálószobára, és immáron a nappalira is.

    Jelenleg a konyha közepén lévő duplaágyról netezek, a hálószobát full fel kell majd újítani. Ami ennél is rosszabb, hogy a fejem fölött lévő födém fa, az pedig ugye a víztől korhad, majd idővel törik, omlik. Rám, ránk. Gondolom ki köllene cserélni vasbetonra.

    Fasza. Már azt sem tudom, hogyan oldom meg mindezt úgy, hogy közben itt élünk, itt dolgozom, itt van mindenem. Azt sem tudom, hogy ki és mennyiért fogja felhordani azt a több tonna vasat, betont. Hogy addig mi lesz a ház tetőszerkezetével (legfelső emeleten lakom). Lekapják, vagy mi? Ja, és gondolom ez azért úgy 5-6 millió forintba biztos belekerül, alaphangon.

    Ki fizeti ezt ki? Én nem tudom. A ház gondolom először szavaz, hogy szavazzon-e, aztán mindenki más megvétózza rajtam kívül, majd kitűzik célul, hogy 3 év múlva legyen egy tetőfelújítás.

    Addig pont megrohadhatok itt, szó szerint. Én vagyok [lakom] felül, de azért a víz az úr... :(

    Parci 16 éve 20

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.