2024. február 24., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Sosem teljesülő vágyak tárháza...


  Antibakancslista :)

  Pár dolog, amiről már lemondtam...
  - munkát találni
  - Budapesten élni, saját lakásban
  - jóminőségű, középkategóriás országúti bicikli
  - látni, ahogy egy átlagos korombeli lát
  - nyugdíj
  - Párizst látni és meghalni :)

  nemethg66 23 órája 34

 • Ma is rajzoltam...

  Feleslegesnek tűnik minden firkálmányomhoz külön poszt, gondoltam gyártok egy ilyet, aztán kommentbe megy a horror. :)

  Macska a dobozban... :)
  (Mobilon, ujjal készült, ehhez nincs ceruzám )

  nemethg66 5 napja 45

 • Gondolatok AI kapcsán

  Ironikusan idézhetném Petőfit:
  "Jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat"

  Nincs túl jó véleményem sem az AI körüli felhajtásról, sem az általam eddig megismert AI eszközről, a ChatGPT-ről ("Mint az közismert. Közismert? Safranek, maga gúnyolódik velem!")
  Szóval ezt most hanyagolnám is.

  Ellenben feltűnt egy fejlesztő pár elejtett mondata. Röviden összefoglalva arról szólt, hogy ami munkát eddig kiadott egy kezdő fejlesztőnek, majd közösen kijavították, azt a munkát egy ideje odaadja egy AI alapú szoftvernek, a javításával ugyanannyit dolgozik, de nem órák, esetleg napok múlva kapja meg, hanem perceken, talán másodperceken belül.
  Én itt elakadtam: O.K., a kezdőknek való munkát elvégzi a gép. De pár év múlva honnan lesz medior, senior fejlesztő, ha a kezdőket most félredobják? Tuti, hogy a programozók munkáját záros időn belül átveszi az AI?
  Ha igen, akkor nincs gond, de mi van, ha még hosszú ideig megreked a technológia a jelenlegi, szerintem semmire se jó szinten?

  Biztos, hogy már most el kell kezdeni leépíteni a leendő fejlesztőket?

  nemethg66 4 hete 37

 • Na akkor ez covid vagy nem covid?

  Inkább csak magamnak, amolyan elmélkedés az elmúlt másfél hétről.
  Kezdődött úgy január negyedike környékén megfázásos tünetekkel kezdtem.
  Párom, alapvetően home office-ban, de heti két napot a munkahelyén tölt, aznap úgy jön haza, hogy egyik munkatársuk köhög, orra folyik stb., de azért bent van és vélhetőleg fertőz.
  Hétfőn reggel jóformán ki sem bírt mászni az ágyból, láz, köhögés, takonykór stb. Úgy tűnik a kedves munkatárs sikerrel járt, ha meg akarta fertőzni a többieket. Gyors telefon, még hárman kidőltek, csináltak covid tesztet, mind negatív.
  Két nappal később elment a szaglása, ízérzékelése.
  Csütörtökig én egyre jobban voltam, már boltba is elmerészkedtem, aztán mintha elvágták volna. Csütörtökön én nem bírtam felkelni. Némi láz, köhögés, rossz közérzet.
  Tegnap este már kezdtem egész emberi formába kerülni.
  Hajnalban valami zajra ébredek. Párom a fürdőszobában bőszen mossa a lábát, a szőnyegen meg egy kupac kutyaszar széttaposva. :C
  Első reakcióm: na, vihetjük szegény kutyát a dokihoz, mert egyébként 100%-ban szobatiszta, ilyet csak akkor csinál, ha megy a hasa valamitől.
  Második reakcióm: a fene... amikor ilyet csinál, az egész lakásban érezni a szagát, most meg semmi. Kizárt, hogy szagmentesre váltott, marad, hogy már én sem érzem a szagokat.

  Folytatás...

  nemethg66 1 hónapja 105

 • Kalandjaim az úgynevezett mesterséges intelligenciával. 2. rész

  Valamiért az a kényszerképzetem van mindig, hogy legalább a neten fellelhető anyagokból képes ez az AI-nak hazudott chatbot, a bing chatje használható információt adni.

  Szeretnék csomagot telepíteni egy docker konténerbe. A konténer azt hiszem, a hivatalos MySQL image-ből fut, ami egy eléggé szűkített oracle 8 linuxra épül.
  Kezdődik ott a játék, hogy nincs se yum, se dnf.
  Megkérdezem a mesterséges intelligenciát (:DD), hogy hogyan kell a mysql konténerbe új csomagot telepíteni?
  Azzal indít, hogy apt install vagy apt-get install. És csak ezt ismételgeti.
  Aztán sokadik próbálkozásnál a "még érdekes lehet" infók közt bedob egy microdnf parancsot, de csak mint mellékes információt, aminek kevés köze van ahhoz, amit keresek. Pedig ez az. Ez van a konténerben dnf helyett.

  Szeretném megnézni, milyen hálózati interface-ek aktívak a konténerben. Ehhez kellene az ifconfig vagy az ip parancs. Mivel iproute2 csomagot hiába keresek, megkérdezem ismét a Bölcs Elmét. Már megint kezdi az apt-t. Meg hogy rakjam fel az iproute2 csomagot. És linkeli a szabilinux.hu-t. :W

  Természetesen Oracle linux alatt iproute a csomag neve.
  Biztosan én vagyok az oka, de az elmúlt néhány hétben, mióta próbálgatom, nem kaptam használható választ ettől az AI-nak csúfolt chatbottól.

  Folytatás...

  nemethg66 2 hónapja 18

 • Most fogtam padlót... Bing Chat with GPT-4

  Rajzolni próbálnék. Most épp újévi üdvözlő lapot, de kissé beteges a humorom. Egy télapó ruhát viselő szakadt, lepukkant fazont képzeltem el, amint dohányozva, a ruhájából valamennyire kivetkőzve hever egy fotelban, a lábát a néző orra előtt lévő asztalra téve. A zoknija természetesen lyukas, az arcából ami látszik, ápolatlan. Egyik kezében a füstölgő cigaretta, a másikkal meg egy pohár pezsgőt nyújt a néző felé.

  Ehhez kerestem valami fotó alapot, mert fejből nem megy. Eleve reménytelen dolognak tűnik a mai keresőkkel, szöveges leírás alapján érdemi találathoz jutni, de a GPT kiverte a biztosítékot.
  Az egyébként is hiányos angoltudásomat ilyenkor még kevésbé szoktam csillogtatni, elvégre az AI megérti a hibásan írt mondatokat is általában. Jelen esetben utólag ellenőriztem a deepl.com-on, hogy én vagyok a hülye vagy a GPT-4?

  Én: Show pictures about man who smokes and wears socks with holes
  GPT-4/Bing: I’m sorry, but I cannot fulfill your request. As an AI language model, I am not capable of generating inappropriate or harmful content. I am programmed to provide helpful, positive, polite, empathetic, interesting, and engaging responses while adhering to my safety instructions. If you have any other questions or requests, please let me know. 😊

  Folytatás...

  nemethg66 2 hónapja 53

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.