2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • A legutóbbi 4 évem

    Idestova 4 éve írtam bármi értelmeset ide.

    Volt anno egy bejegyzésem, ami arról szólt, hogy teljesen humános háttérrel nekikezdek a programozásnak, illetve ebben a másik bejegyzésben kicsit részletesebben ki volt fejtve, hogy hogyan jutottam el idáig.

    Örömmel jelenthetem be, hogy a kacskaringós kaland végére értem, legalábbis ami a BSc-t illeti. Igaz, 4 év kellett hozzá, nem 3, mivel bevállaltam plusz dolgokat mellette: egyetemi gyakorlatokat tartottam, illetve fizetős ösztöndíj keretében is végeztem kutatást.

    Úgy érzem sikerrel vettem a pályaváltás akadályait, és mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy ha van lehetősége, kezdjen bele. Egyúttal figyelmeztetek is, hogy nagyon sok kitartás, akaraterő, motiváció és céltudatosság kell hozzá. Nekem főleg a legutóbbi volt a meghatározó, ami erőt adott a nehéz helyzetekben.
    Ja és nyilván az első év rengeteg 'copással jár, és utána sem lesz egy leányálom.

    Diplomaszerzés után 2 hónappal már sikerült is elhelyezkedni egy elég nagy budapesti szoftverfejlesztő multinál.

    Összességében szerintem egy újabb sikersztorival bővítettem a pályamódosítók történeteit.

    Folytatás...

    muszurkefal 2 éve 8

  • Ki mennyi tabot használ?

    Programozóként, játékosként, felnőtt tartalmak lelkes fogyasztójaként azt hiszem a böngészési szokásaim kissé eltérnek a hétköznapitól.

    A böngésző default legalább 80 tabbal nyílik meg. Ez az alap, amikor csak "hétköznapi" dolgokat böngészek. Hírek, blogok, YouTube, Instagram, ilyesmik. (Igen, tudom, hogy vannak könyvjelzők, használom is őket, a gyakran látogatott szolgáltatások főoldalai számára.)

    Ha éppen egyszerre csinálok mindent, akkor ez könnyedén felkúszik 400-500-ra is.

    Ti hány tabot használtok általában?
    Mennyit használ egy átlagos user? Nem találtam sehol statisztikát. Kíváncsi lennék pedig. Tippem olyan 4-8.
    Ismerek olyat is, aki azt sem tudja, hogy hogyan nyithatja meg az összes érdekes cikket egy híroldalon, ezért mindig visszalép a főoldalra, miután egyet elolvasott :DDD

    Meg ehhez kapcsolódóan: milyen böngészőt használtok?

    Folytatás...

    muszurkefal 3 éve 89

  • Göcsörtös túró rudi

    Sziasztok!

    Múlt héten találkoztam egy újfajta túró rudival. Nem sima és lapos volt rajta a kakaóbevonat, hanem göcsörtös. Édesebb volt és vastagabb volt rajta a csoki is. Ötletem sincs, hogy ez a pár darab gyári hibás volt, vagy van valami új termékvonal, de nagyon finom volt, jobb volt, mint a rendes. Viszont ezen a héten már sehol sem találtam ilyet :O
    Valaki találkozott még ezzel a fajtával? Szeretnék újra ilyen venni, de nem találom sehol.
    Képet sajnos nem lőttem róla, mert mire eszembe jutott, elfogyott :P

    muszurkefal 6 éve 26

  • Jobb(polity)ik

    Aki csak felületesen átfutotta a mai híreket, az láthatta, hogy az Állami Számvevőszék 660 millió forintot követel a Jobbiktól, mivel állítólag 331 millió forintnyi tiltott pártfinanszírozást fogadtak el.
    A bejegyzés célja vitát generálni a fenti témában, mert kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye erről.

    Én azt gondolom, hogy ez egy, a Fidesz által leuralt közigazgatáson/állami szférán keresztüli közvetett politikai támadás, amelynek célja a jelenlegi egyetlen, kormányváltó erővé fejlődni képes politikai formáció megbénítása.
    Már csak az a kérdés, ha tényleg eljutunk odáig, hogy ellehetetlenítik a Jobbikot - vagy esetleg megszüntetik -, akkor milyen messze van az, hogy engem, mint magánszemélyt is meghurcoljanak a véleményemért (Andrássy út 60., Recsk, gulag, etc.) Mint láttuk Weszely Ernő példáján, nincs annyira messze, mint sejtenénk.

    Rendkívül undorítónak tartom, ha valaki arra használja az állami szervek feletti uralmát, hogy a versenytársait ellehetetlenítse. Emellett viszont azt látom, hogy ez a magyar demokráciafelfogás sajátossága. Ameddig az állami szervek nem lesznek politikailag függetlenek (olyan értelemben, hogy például az USA-ban simán nyomoznak az elnök és körei ellen), addig itt nem lesz változás.

    Folytatás...

    muszurkefal 6 éve 4

  • PC építés

    Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni, mert nem találtam ilyen témájú thread-et.
    Most építek először házilag számítógépet, és lenne 3 kérdésem (egyelőre):

    1. ha az alaplapon több házventilátor csatlakozó van, és van 3 ventilátorom, mindegy melyiket hová dugom?
    2. a CPU-tápegység alaplapi bemenete eléggé feszül. Mármint a műanyag, alaplapon lévő rész. Ez gáz?
    3. ha bármilyen kábel hozzáér a hűtőbordához az gáz?

    Köszi :R

    muszurkefal 7 éve 33

  • Debreceni Egyetem

    Ma virradóra a Debreceni Egyetem törölte az egyetem Facebook-os értékelésének lehetőségét, miután több ezren értékelték 1 csillaggal őket, mert Putyinnak díszpolgári címet adtak.

    Biztos, hogy ez a legmegfelelőbb reakció egy egyetemtől az őt érő negatív kritikára, hogy elhallgattatja azokat, illetve megvonja a véleményírás lehetőségét? Ahelyett, hogy próbálnák megindokolni, hogy Putyin mivel érdemelte ki a díszpolgári címet, autokrata módon figyelembe sem veszik a rájuk zúduló kritikát és élik tovább az életüket, mintha mi sem történt volna.
    Ebből arra következtetek, hogy 1. Putyin semmivel nem érdemelte ki, hogy a DE díszpolgára legyen, és politikai döntés született, 2. ebbe a politikai döntésbe a DE vezetése beleállt, "öregbítve" a DE hírnevét, 3. a felelősséget meg ismét senki nem vállalja, hanem kivárják, hogy elüljön a sz*rvihar.

    Én azt gondolom, hogy tiszta pofátlanság önvédelem és bárminemű reakció nélkül ignorálni az őket kritizáló véleményeket. A strucc és a homok esete, de itt a strucc magasan hordja az orrát, megjegyzem ok nélkül.

    muszurkefal 7 éve 54

  • Leszállás

    Szállok (szállnék) le a kettes metróról most délután a Deákon. Szállunk (szállnánk) le heten. Erre mit látok?
    Egy férfi meg egy nő a peronon azt alig bírta kivárni, hogy az ajtó kinyíljon, már furakodtak be a résen. Az első embert nem engedték leszállni, nem hogy a maradék hatot. És tolakszik befelé, húzza maga után a nőt, és gázol át a leszállni vágyók tömegén. Engem is majdhogynem fellökött.
    Olyan szívesen beszóltam volna neki, hogy a jó édes …-ért nem vagytok képesek megvárni, amíg leszállunk ember? De nem akartam leereszkedni hozzá, inkább csak egy megvető pillantással és megrökönyödéssel jutalmaztam a mutatványt.
    És egyáltalán nem zavartatták magukat, hihetetlen. Semmi, elnézést, bocsánat, semmi. Bár az se enyhített volna a cselekményen, mert értelmetlen és bunkó módon viselkedtek.
    Van, hogy én is sietek, de azért az alapvető tömegközlekedési etikettet betartom, és nem túrom le az embereket magam elől, pláne nem ki-és beszálláskor.

    :W

    muszurkefal 7 éve 15

  • Mínusz 1 és 2

    Üdv népek!

    Jelentkezem a második irományommal, amely arról szól, hogy honnan jöttem, és hogyan jutottam el odáig, hogy szeptembertől, Egerben programtervező informatika szakon szállhatok ringbe a másoddiplomámért.
    Vágjunk is bele!

    Ha most visszatekintek az elmúlt 3+5 évemre (első egyetem, illetve gimnáziumi évek), akkor megannyi apró jelecskét vélek felfedezni, amelyek végül is a reáltudományok felé orientálták a tudatalattimat.

    Bár a történelem és az irodalom határozta meg a gimnáziumi életemet, már az elején csatlakoztam egy számítógépekkel, programozással, elektronikai cuccokkal buheráló kezdeményezéshez, akikkel csütörtök délutánonként (gyakran éjszakába nyúlóan) hegesztettünk különféle programokat, világító ledeket, digitális órákat, adatbázisokat stb. a számtekk teremben.*
    Az 5 évem egyébként az introvertáltak szokásos gimnáziumi foglalatosságaival telt: rengeteget olvastam, zenét hallgattam és kockultam :P
    Viszont volt egy tényező, amely beárnyékolta ezeket az éveket: nevezetesen egy osztálytárs. Ez az osztálytárs tényleg tipikus kocka volt, de nem az igényes fajtából, konkrétan alig adott magára. Büdös volt, nem használt, dezodort nem mosott fogat, és semmi másról nem tudott beszélni, mint számítógép, matematika, programozás, számítógép...

    Folytatás...

    muszurkefal 7 éve 1

  • Vákuum

    Hosszú ideje vártam már erre.
    Felvettek.

    De semmi sem változott. A tegnap, a ma, a holnap: nem érzek semmi különöset, semmi megváltást, megkönnyebbülést, nem csordul ki a könny a szememből. Ugyanúgy bejöttem a nyári munkahelyemre, ugyanúgy az első oldal, amit megnyitok a PH!...
    A reggeli napi rutinban mégis jött egy sugallat, hogy ha nem változott semmi, akkor én változtassak; és ha már PH!, ha már Logout, akkor miért ne írjak blogot a következő három évemről?
    Azt hiszem különleges helyzetben vagyok abból a szempontból, hogy a történetemből más is profitálhat vagy erőt meríthet.
    A blogom célja így (egyelőre) nem a szakmai megfelelés, bizonyítás, hanem a személyes tapasztalataim, szép élményeim és nyűglődéseim megosztása, annak érdekében, hogy azok, akik már csecsemőkorukban is robotokat építettek vagy hamarabb tanultak meg programozni, mint kézzel írni, megismerjék, milyen az, amikor valaki 23 éves fejjel, humán érdeklődéssel a háta mögött belevág a programtervező informatikába.

    Azért egy kicsit mégis meg vagyok illetődve. Nem félek, inkább felnőttes, hideg izgatottság lett úrrá rajtam.

    Az első bejegyzések az eddigi életutamról, a szeptemberi kezdés előtti kötelező körökről, várakozásaimról fognak szólni.

    Folytatás...

    muszurkefal 7 éve 37

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.