2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • indukciós hevítő

    Mindenekelőtt felhívnám a figyelmet, hogy a cikk tájékoztató jellegű, senkit nem buzdít az eszköz megépítésére!! A kondenzátoron nagyfeszültség van ami életveszélyes lehet, ezért megépítését csak elektronikába jártas embereknek ajánlom! Valamint a forró anyag tűz és balesetveszélyes lehet!

    Hogy fogalmunk legyen róla mi is az az indukciós hevítés: "Villamos hőfejlesztési mód, amely a váltakozó mágneses térbe helyezett villamos vezető anyagban indukált örvényáramok Joule-hőjét hasznosítja."

    Alkalmazása: Indukciós kemencékben, forrasztáshoz, hegesztéshez, hőkezeléshez. Mostanában jelentek meg az indukciós főzőlapok, amelyek a ráhelyezett vas edényt (és közvetve persze a belehelyezett ételt) melegítik. (Maga a lap nem melegszik - legfeljebb az edénytől.)

    ezen a képen jól látható az elv:

    Én Vladimiro Mazzilli ZVS ( Zero to Switch) meghajtóját használtam fel ami itt látható:

    A szükséges alkatrészek:

    Folytatás...

    moha21 14 éve 11

  • plazma hangszóró

    "A plazmahangszóró nem más, mint egy folyamatos plazmaforrás. Ahhoz, hogy hangszóróként tudjuk használni, változtatnunk kell a plazma térfogatát. Ez a változás a levegőben nyomáshullámot kelt, amelyet fülünk hangként érzékel. A plazma hangszóró lelke általában egy pár száz kHz, vagy néhány MHz frekvencián működő nagyfeszültségű generátor. A bemenő hangfrekvenciás jel modulálja a nagyfrekvenciás feszültség amplitudóját (AM), vagy kitöltési tényezőjét (PWM), így hatással van a plazma térfogatára."

    Forrás: wikipédia

    Előző blogomból is kiderült szerettem játszani a nagyfeszültséggel ( alacsony áramerősség ), így kedvet kaptam, hogy moduláljam is a jelet mégpedig zeneforrással.

    Akkor még nem ismertem a zvs meghajtót ( amiről majd még írok blogot ), így TV-ből előbányászott BUA208A bipoláris tranzisztor hajtotta meg a sorkimenőtrafót. A jelet TL494-el moduláltam, rengeteg kapcsolási rajz van az interneten, ezzel nem is fárasztok senkit.

    Íme a plazma hangszóró

    A zvs ( zero-voltage switching ) meghajtóval sokkal jobb eredményt lehetett volna elérni hangzásban, de akkor még ezt nem ismertem. Viszont ez nagyon egyszerű és szórakoztató. Bocsánat a zoomolásért apum hibája. : )

    moha21 14 éve 10

  • Fake User vs Fake Moderator

    Nos a chat.hu-ról van szó ahol egy kamu (fake) felhasználó megpróbált felszedni, hogy járjunk.
    Hajnalban még el is hittem, hogy ki ő, mi ő. Aztán nyomozni kezdtem utána ( részleteket nem írok )
    és kiderült, hogy tényleg csak szórakozik velem, így eldöntöttem, hogy én is játszok vele egy kicsit. : )

    A képek magukért beszélnek:

    Chat 1
    Chat 2

    A képek nagyíthatóak.

    moha21 14 éve 25

  • Plazma gömb modding

    Ebben a kis bejegyzésben be szeretném mutatni, hogy a piaci kis plazmagömbünket hogyan is turbózhatjuk fel.

    Bizonyára mindenki találkozott már 2500 Ft-os kis plazmagömbbel valahol, nekem mindig is tetszett így vettem egyet.
    Így nézett ki alapból:Eredeti plazmagömb

    Gyönyörködtem benne majd 1 órát, majd ráuntam. Gondoltam kicsit felturbózom. A részletekbe nem szeretnék nagyon belemenni, de a lényege, hogy nagyfeszültségű ám alacsony áramerősségű trafó kell hozzá. Ez jelen esetben egy váltakozó áramú TV sorkimenő lett amiből körülbelül 40 000 V feszültséget lehet előcsalni. A trafó szekunderének egyik vége a földhöz van kötve, a másik megy az üveggömbbe.

    Meghajtásokat lehet találni az interneten, a legtöbb bipoláris tranzisztorral működik, én a nagyobb teljesítmény miatt egy FET-et választottam.

    A plazmagömb működéséről részletesebb leírás itt:működési elv

    Miután megcsináltam a saját meghajtásomat bemutatom a videót, hogyan is néz ki:moddolt plazmagömb

    Jól látható mennyivel erősebb lett.:)

    Folytatás...

    moha21 14 éve 48

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.