2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Linux gaming powa

    Megosztom egy pár sorban, hogy eddig hogyan teljesített az új Ubuntu 14.04 LTS játékok terén.

    Ubuntu 14.04 LTS 64 bit

    - Prey natív linux: Tökéletesen megy, semmi gond.
    - Serious Sam 1 natív linux: Megy, de nincs hang, és még nem sikerült orvosolnom a problémát.
    - Enemy Territory Quake Wars natív linux: Tökéletesen megy, minden rendben.
    - Portal 2 Béta natív linux: Abszolút tökéletes, csak pár hang bug van még benne.
    - S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl(wine): Fix 25-30 FPS megvan, maximális grafika, statikus fények, és tökéletesen lehet játszani.
    - Narcissu 1st & 2nd natív linux: Egy gyönyörű Visual Novell ami gyönyörűen fut linuxon.
    - Serious Sam 3 natív linux változat: Játszható, de az FPS szám kisebb mint Windowson. Olyan 25 és 30 között.
    - Dota 2 natív linux: Hibátlanul megy.
    - Left 4 Dead 2 natív linux: Játszható, de be szokott lassulni.
    - Bioshock (Wine): Játszható, pár apróbb grafikai bugokkal, illetve turkálnom kellett a játék Deafult.ini fájljában, hogy egyáltalán elinduljon.
    - Toki Tori natív linux: Tökéletes.
    - Amnesia: The Dark Descen natív liux: Tökéletes.
    - Unreal Tournament 2004 natív linux: Tökéletesen megy, viszont minden indításnál "sudo padsp" parancssal kellett indítanom terminálból, hogy legyen hang.

    matej013 10 éve 7

  • Az Oktatási Hivatalnak mindig igaza van

    Habár már két napja, hogy letudtam az emelt szintű angol érettségit, azzal többen is egyetértenek velem, hogy a magnó az valami katasztrófa volt.

    [link]

    Előszöris, az első feladatnál a felolvasó TUTI, hogy nem angol akcentussal beszélt, hiszen felismerem én az akcentusok közötti különbségeket, és ez kérem szépen egy francia volt. A második rész az elfogadható, a harmadik az meg éppenhogy elment, de az első az valami iszonyat volt.

    De biztos, hogy az a több ezer diák téved aki panaszt nyújtott be. Mi kérünk elnézést! Legközelebb a kérdések oroszul legyenek feltéve.

    matej013 10 éve 13

  • Ami fontos

    Ma 11:50-kor ülök a buszmegállóban a nehéznek nem igazán mondható történelem érettségi után. 5 perc múlva befut a buszom, ami egy elég leamortizált Ikarusz volt. Szépen megvettem a jegyemet ahogyan azt illik, és elballagtam a busz végébe. Körülbelül 2 percig álltunk, mivel a busz ajtaja nem akart bezáródni. A buszsofőr ezt megelégelve leszállt és a kívül lévő kapcsolóval bezárta az ajtót, majd a busz legvégén lévő ajtón felszállt, és visszament a helyére. Ez a procedúra legalább még 4-szer ismétlődött meg. Megjegyzem ez az a fajta Ikarusz volt, melynek a második ajtaja nem középen, hanem teljesen a busz legvégében van.

    Egy negyed órával később, mikor már a város és a falum közötti úton haladtunk a buszt meg kellett állítani, mivel az ajtó már megint nem funkcionált tökéletesen. Körülbelül 10 percig tartott, mire sikerült újra bezárni az ajtókat. Az első ajtó most már tökéletesen működött, viszont a hátsó bedöglött. Ja, és a busz most már elindulni sem akart, de azért idővel meggondolta magát. Mikor már le kellett szállnom, át kellett verekednem magam az egész buszon, hogy időben le tudjak szállni.

    De legyünk pozitívak. Legalább az új pénztárgép, és a ledes kijelző azért már fel volt szerelve, hála annak a több millió forintos támogatásnak köszönhetően. :)

    matej013 10 éve 6

  • sudo apt-get install matekerettsegi

    Segítséget kérek! Akárhányszor beírom ezt a terminálba, nem találja a megadott fájlt, ezért nem tudja telepíteni! Állandóan ezt írja ki: E: Ez a csomag nem található: matekerettségi

    Kezdek elbizonytalanodni a linuxszal kapcsolatban. Mégsem olyan jó. Pedig azt mondták bármit megtudok benne csinálni. :))

    matej013 10 éve 6

  • Muzsika a tanuláshoz

    Kevesebb mint 24 óra múlva érettségi. Lazulásképpen, vagy tanulás közben nagyon jól tud esni az ilyen zene.

    matej013 10 éve 18

  • Videójátékok és a magyar nyelv

    Úgy vettem észre, hogy ez elég tabutémának számít a magyarok körében.

    Régen, úgy a 2000-es évek előtt ha bementél egy üzletbe és vettél egy videójátékot, még a doboz is más nyelven volt íródva, leginkább angolul, de nem voltak ritkák a német játékok sem.
    Habár mostanában egyre elterjedtebb a videójátékok hivatalos magyar nyelven való publikálása, mégis én azon a véleményen vagyok, hogy lehetne a helyzet jobb is. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a magyar fordítások mind egytől egyig pocsékok, nekem mégis megmelengeti a szívem, ha a feltelepített játék magyarul kommunikál velem, nem beszélve arról, hogyha a szinkronja is honosítást kapott. (Witcher, khm)
    Tévedés ne essék, két nyelven beszélek és tanulok (angol, japán) az anyanyelvemen kívül, de azért mindig jobban esik magyarul játszani.

    A magyar nyelv Európában igen egyedinek számít. Míg a szlovákok könnyen megértik a cseh nyelvet, az ukránok az oroszt, a finnek az észteket és még sorolhatnám, addig a magyar nyelvnek nincsen viszonyítási alapja. Ezért is lenne fontos, hogy Magyarországon a játékok többsége (és ezalatt az AAA-s címeket értem) kapjanak hivatalos honosítást. A legnagyobb szíven döfést az EA követte el nálam még 2011-ben, amikoris megszüntették játékaik magyar nyelven való kiadását.

    Veletek is ez a helyzet? Ti is szívesen játszanátok minden játékot magyarul?

    matej013 10 éve 22

  • Kétszeres mérföldkő az életemben

    1. Mérföldkő

    A mai nap folyamán eljutottam egy megrázó döntéshez a gépemmel kapcsolatban. Törlöm a Windowst a számítógépről. (drámai hang).

    Már lassan másfél éve Ubuntu (később Kubuntu) és Windows megosztással volt a gépem telepítve, de az utóbbi 5 hónapban már azt vettem észre, hogy alig kapcsolok vissza Windowsra. Az a pár alkalom is azért volt, hogy a rendszert frissen tartsam, illetve a Photoshop használata miatt, de amióta sikerült működésre bírni Linuxon is, ez már feleslegessé vált. Játék szempontjából sem aggódok, hiszen a Steam már elég nagy linuxot támogató játékkönyvtárral rendelkezik, és ez a későbbiekben csak bővülni fog. Szóval igen, kérem szépen, a Windowsos időknek nálam vége.

    Az ember a számára legkényelmesebb operációs rendszert választja az élete folyamán, ezért léteznek linuxosok, windowsosok és macesek (Nyelvtan ötös :P). Nem ítélek el senkit. Sőt, én szívesen kipróbálnék egy Mac gépet, már csak a kezelőfelülete miatt is. Viszont a mostani Linuxok sem olyan vészesek kezelési szempontból. Nem fog több ideig tartani nekem megszokni az új kezelőfelüleletet, mint ahogy anno 13 évvel ezelőtt a Windows 98 esetében.

    2. Mérföldkő

    Folytatás...

    matej013 10 éve 13

  • Használt Sega Dreamcast kicsomagolás

    Videó eredeti megjelenése: 2013. december 11.

    Megérkezett a Sega Dreamcast-em, és gondoltam megörökítem, mivel nem minden nap rendel az ember ilyesmit. Széti, a macskám segített véghezvinni a procedúrát. :) Nagyon megszerettem, nem is tudom miért a PS2-őt választottam anno. :)

    Kicsit rossz a minőség, mivel még mindig telefonnal veszem fel a dolgokat. Nokia 500, a legjobb! :D

    Ha valahogy sikerül megoldani, akkor ezen a platformon és készítek majd Longplay videókat.

    matej013 10 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.