2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Következő projekt, CMP 100-210 avagy TitanV/V100 mining edition

    Ebayen találtam egy eléggé érdekes kártyát. CMP 100HX néven ami nem mond sokat számomra, így keresgéltem de alig van infó. Másik nevén CMP 100-210 12Gb, de létezik belőle CMP 100-200 6Gb típus is.

    Annyit tudok róla hogy a 200-as vezió gyakorlatilag egy Titan V fele ramra butítva, a 210-es pedig egy Tesla V100 12Gb ramra butítva.

    Így gondoltam egyet és meg is rendeltem a 210-est mert bár esélyes hogy a 6Gb-os verzió unlockolható 12Gb-ra de szinte semmi infó nincs így nem akartam még több kérdőjelet tologatni a projektben és a biztos 12Gb-os verziót választottam. A kártya már úton van de közben gyűjtögetem az infókat, drivereket, mindent ami szükséges lesz beüzemelni.
    A kártya amúgy 50eft + 9eft szállítás volt de még vámolni is fogják szóval olyan 30%-ot még erre rá kell számolni. Innen vettem: https://www.ebay.com/itm/126340047513

    Folytatás...

    MasterDeeJay 3 hete 4

  • Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)

    Ezúttal az egyik legolcsóbb 4 Display portos passzív hűtős quadro kártyát szeretném bemutatni. Ilyen kártyák 1-2eft körül mennek aprón. Kezdetnek tisztázzuk hogy a csak DP portos kártyák árai eleve alacsonyabbak arányaiban mint a HDMI portosoké, ennek az az oka hogy a legtöbb otthoni felhasználónák inkább HDMI van. Nyilván ezt egy 500ft-os átalakítóval meg lehet oldani de a felhasználók az egyszerű megoldást keresik azaz hogy ne kelljen átalakítózni (lehet benne hibalehetőség, meg persze extra kiadás a plusz kábel/adapter). Azt tudni kell hogy a DP port brand gépeken, worstationokon elterjedt. Részemről én többre tartom mint a HDMI-t és otthoni monitorjaimon is DP port van, de most ebbe ne menjünk bele. Szóval a kártya:


    Méretes de vékony egy slotos hűtésű. Teljesen passzív, extra tápcsati sincs, 35w TDP amihez elég a borda bár nem lesz hűvős.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 3 hete 8

  • Inno3D P102-100 bányászkártya játékra (~GTX1080Ti 10Gb GDDR5X)

    Gondoltam egyet és emelem a szintet, előzőleg egy P104-100-as kártyát teszteltem de túladtam rajta haszonnal és akkor miért is ne frogassam tovább a kísérletezésre szánt pénzemet és legyen eggyel nagyobb bányászkártya a birtokomba.

    Megjegyzés: Ezt a bejegyzést közzéteszem, annak ellenére hogy sikertelen lett a kártya teljes bemutatása.

    Az eredeti cél CUDA gyorsítóként használni, ebben nincsen semmi különleges mivel alapból is képesek erre ezek a bányászkártyák. Igaz van buktató is ami némely CMP kártyát érint amely nem tud minden módban számolni de ez most ezen szériára nem jellemző. (Ha lesz CMP kátyám akkor ezzel is foglalkozok majd)

    Ahogyan az előző P104-100 kártyánál itt is felére volt csökkentve az eredeti vram mennyiség azaz itt a 10Gb-ból 5Gb volt elérhető de szerencsére már készen moddolva kaptam a kártyát. Azaz vettem 35eft-ért ebayről egy olasz eladótól így áfát, vámot stb-t nem kellett érte fizetnem. Ez az ár nem kiemelkedően jó tekintve játékra korlátozottan alkalmas a kártya a limitált pcie sávok miatt.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 1 hónapja 9

  • Skyrim magyar ChatGPT minden NPC-re

    Úgy gondoltam összehozom moddal hogy minden egyes NPC-vel lehessen beszélgetni mert végülis bár a Skyrim nem kimondott RPG, inkább akció de el lehet vinni ezen irányba is.
    Példának pár hogyan is kell elképzelni ezt a játékban:

    A motorháztető alatt pedig több minden is dolgozik, a mod kiírogatja text fileokba a szükséges infókat a cél npc-ről, a rögzített hangot szöveggé alakítja (vagy elve szövegként írjuk be) ezt mind elküldi a chatgpt motornak (ami lehet online vagy akár cuda-val helyben futtatva) minden egyes npc-nek van saját leírása amolyan önéletrajz formában, a chatgpt ez szerint válaszol nekünk figyelembe véve a játékbeli infókat. Xavsynt pedig az eredményt az npc eredeti szinkronhangjává generálja.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 1 hónapja 12

  • Nvidia bányászkártyák játékra összesítő (P és CMP széria)

    Nvidia még a GPU hiány idején gondolt egyet és kiadott dedikált bányászkártyákat. Ezek a kártyák akkor még Pascal alapúak voltak. Ma már igen kevés pénzért megvehetőek. Mindegyikük (pontosabban egy kivételével) játékra használhatóak de csak moddolt driverrel és némely kártya igen komoly limitációval rendelkezik. Kimenetük nincs, így másik kártyával vagy valamilyen integrált megoldással bírhatóak kép megjelenítésre. Némely kártyán rajta van egy vagy több kimenet de nem aktív.

    Driverhez patcher hogy működjenek a kártyák gyorsításai:

    https://github.com/dartraiden/NVIDIA-patcher
    Moddolt driver igen nagy hátránya hogy egyes muliplayer játékok csalásvédelme jelezni fog miatta. Illetve windows update automatikus driver frissítését is le kell tiltani hogy ne rakjon fel frissebb drivert.

    Pascal széria

    P106-90
    Ez a GTX 1060-asból készült,de letiltott feldolgozókkal. Létezik belőle 3Gb és 6Gb verzió is.
    Vételre már nem ajánlom csak ha nagyon olcsón lehet hozzájutni. 10eFt körül érhet valamit

    P106L/M
    Ez a low end verziója a 90-es-nek, találhatunk itt passzív kártyákat is.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 hónapja 3

  • ASUS P104-100 4G bányászkártya játékra (~GTX1080 8Gb GDDR5X)

    Aprót böngészve megakadt a szemem egy ilyen kártyán. Érdekessége hogy teljesen bányász célokra készült. Ennek megfelelően kiemetei sincsenek. Ez persze nem akadályoz meg benne hogy játékra is kirpóbáljam másik kártyán keresztül. Igaz számomra inkább AI képgenerálás miatt lenne érdekes. A kártya apróról 20eft + postába került.

    Leginkább egy Asus GTX1070 Dual hűtős verzióra hasonlít de nézzük meg közelebbről.

    Feltűnt hogy bár mining kártyaként nem kellene lennie rajta kimenetnek mégis rejtve van rajta.

    Na akkor rakjuk gépbe... nem ismeri fel a gép.. jól kezdődik de nem esek pánikba. Pcie gen 1 módba megy, elléggé furcsa de erre visszatérünk később.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 hónapja 14

  • DDR4 ECC REG OC ajánlott?

    Ez a bejegyzés arról fog szólni hogy asztali/workstation esetén ahol támogatott az OC érdemes-e ECC REG ramot használni.
    Korábbról foglalkoztam x79, x99 gépekkel és ott volt lehetőség ilyen ramokkal tuningolni. DDR3-ak esetén az 1066-os modulok mindegyike tudta az 1600-as órajelet, némelyik 1866-ot és volt pár amely 2133-at is. (igaz itt már ecc néha javított ami teljesítményveszteséggel járt)
    Az 1333-1600-as modulokból mindegyiket 1866-on hajtottam, persze nem akkora csoda mint ahogy gondolnánk mert az ECC REG ramok amúgy is válogatott jobb chippekből készülnek és 1 bit hibát amúgy is tudnak javítani persze ha sokat kell javítaniuk akkor bizony a teljesítmény is esik vissza. DDR3 esetén a legtöbb ram alapból hűtőbordás volt és sokszor extrém tuningnál meg is kellett támogatni extra hűtéssel. (fogyasztásról nem is beszélve)

    Na de most nézzük a DDR4 felhozatalt.
    Szerencsére a DDR4 ramok már alig melegednek, nem kell borda meg hókuszkópusz hogy jobb tuningeredményt elérjek velük. Így a DDR3 egyik nagy negatívuma nincs jelen ezeknél a moduloknál.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 4 hónapja 4

  • Intel Iris Xe DG1 (MAX) a legolcsóbb modern 8K AV1 képes videókártya (20-30eft)

    Már az Intel Arc széria kiadása előtt is volt videókártyája Intelnek és most itt nem a 740i-re gondolok hanem a TigerLake CPU-hoz tartozó Iris Xe GPU külön kártyára való ültetésére. Magával a GPU-val már Iris Xe matricás notebookokon lehetett találkozni de kártyával külön nem igazán.

    Ezen kártya indulása nem volt zökkenőmentes, annyira hogy igazából nem is mondhatom azt hogy igazán megjelent (legalábbis Eu-ban). Ennek oka az volt hogy valószínű Intelnek nem érte meg gyártani hiszen nagyon olcsó kártyáról beszélünk aminél gondolom a haszon is jóval alacsonyabb. Ezen oknál fogva a kezdeti kártyák korlátozva voltak egy adott platformra és csak pár alaplapban működtek.
    Ez az alaplaphoz kötés kellett ahhoz hogy a kártyát ne használják és ne legyen elterjedt csak megadott OEM gyártóknak. Elég furcsa megoldása a termék visszatartásának. Logikátlannak tűnik az egész.
    De miért érdekel engem az hogy az Intel mit hogyan korlátoz? Nyilván való hogy ez csak támogatásban korlátozás lehet, hiszen milyen módon lehetne lekorlátozni egy videókártyát egy adott chipsethez vagy processzorhoz? Hülyeség az egész. Annyira hogy Aliexpress és Ebay is tele van vele több féle gyártótól.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 7 hónapja 43

  • Második gépbe videókártya?... Intel A380

    Építettem egy második workstation gépet. Igazából már készen lenne de a jelen videókártyájával nem voltam megelégedve. Sapphire HD6570-es ami bár moddolva lett UEFI-re de sem hangban sem hardveres támogatásban nem igazán jó, érthető mert nem egy mai kártya és kiszolgálta idejét. Arról nem beszélve hogy DP portosak a monitoraim, HDMI-vel nem tudok mit kezdeni, Dsub-ot meg illene elfelejtenem modern gépbe.

    Ezért nézelődtem mit lenne érdemes venni. Azért egy youtube-ot tudjon gyorsítani fullhd-n szóval az volt a totál minimum, meg persze DP port.
    Nvidia oldaláról Quadro M2000/GTX 950 a használtak közül amelynek van VP9 gyorsítása youtubehoz és szoftveresen jelenleg is támogatott a legfrissebb driverekkel. Ez kb max ~20eft körül van. M2000-es jó kártya amúgy, én ajánlom mert minimális játékra is jó (GTX950 4Gb szint). Viszont AV1-et már nem tud szegény így később gond lehet vele pár év múlva.
    AMD oldaláról most hírtelen nem tudom melyik az ami VP9-es és olcsó valamint szoftveresen is támogatott. Ha valakinek van infója az írja meg. Bár nagy proci van a gépben (2696v3) de amit lehet szeretnék megoldani hardveresen.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 10 hónapja 20

  • Olcsó használt workstation építése. (Dell T5810, 18 mag, 64Gb ram)

    Gondoltam egyet és összerakok magamnak egy workstationt teszt célokra. Korábban egy HP Z440 lett volna amivel készen is voltam de úgy gondolta szegény HP hogy az új procival már nem birkózik meg és szépen elhalálozott az örök bitmezőkre.(HP logó után restart majd errort villogott, régi procival is) Mondhatjuk az is hogy elveszett 30eft-om a projektben de erre a gépre még visszatérek mivel lehetséges hogy javítható, ha nem akkor darabokban még pár ezer forintot ki lehet belőle szedni.

    De itt volt a sok ram, proci, ssd minden a HP-ből így nyilván maradnék a 2011v3 platformon ezen a téren.

    Szóval aprón találtam egy hiányos, karcos Dell Precision T5810-es alapgépet 1620v3 procival 20eft-ért amelynek nem volt oldallapja és dvd meghajtója. Ez egy kiváló alap építkezni.

    Kapunk aránylag sok Pcie helyet, 8db ramslotot, egy 685w-os tápot ami azért elégséges még egy kiélezett gépnek is. X99 azaz annak szerver verziója, Pcie3.0 szóval Rebar is bekapcsolható lesz rajta kis moddolással ami majd a tesztel videókártyáknál jól jöhet!

    Folytatás...

    MasterDeeJay 10 hónapja 52

  • Nvidia Tesla P4 játékra avagy az GTX1080 8Gb ultra mini

    Ismét egy érdekes kártya került hozzám, Tesla szériával már foglalkoztam és vegyes tapasztalatim vannak. Ezeket a kártyának nehezebb beállítani játékra mint az AMD megfelelőiket. Ennek oka hogy nvidia nagyon keményen tiltja ennek a használatát mind driveresen mind szoftveresen. Részben érthető hiszen nem akar konkurenciát saját magának a kiselejtezett, raktárból maradt kártyák játékosok felé elárasztásával. Gondoljunk bele egy szerverfarmon több ezer ha nem tízezerszám vannak ilyen kártyák és bizony mennek a szemétbe (jobb esetben hatékonyan újrahasznosítva, rosszabb esetben egy afrikai nyomortelep mellett brooklyn kályhában végezve).

    Gondolom mindenki egy ITX méretű 1080-at várt, erre itt egy low profile egyslotos kártya. :DDD

    A kártya alacsony profilú és eredeti környezetében "kereszthuzatos" hűtésű azaz kell neki aktív hűtés, később le is írom hogyan.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 11 hónapja 50

  • AMD Radeon Pro V540 avagy RX5700XT HBM2 rammal...kétszer (első rész)

    Ebayen szoktam keresgélni különleges kártyákat és valahogy mindig vonzottak a workstation/datacenter kártyák is. Ezeket én mindig minőségibbnek, tartósabbnak érzem mint az asztali társaikat.
    Szóval belefutottam egy ilyen kártyába, persze korábbról is voltak enterprise kártyáim így bátran nyomtam a megvételre annak ellenére hogy a kártya nem volt éppen olcsó. (jóval többe került mint egy Rx5700xt apróról)

    Nézzük a kártyát:

    Szokásos kék AMD Pro tégla. Egy darab félig meddig rejtett mini DP port kimenet, ez jellemző az ilyen kártyákra bár igazán nincs jelentősége mert eredetileg nem is tervezték arra hogy kimenetet adjon tehát ez csak egy extra. (szokott működni egyébként)


    Hűtés a szerverekben használt "kereszthuzatos" megoldás. Mivel én asztali gépben fogom használni ezért építenem kell rá aktív hűtést, ezt szokás szerint a kártya megbontása nélkül fogom megtenni. Nem vagyok híve annak hogy visszafordíthatatlan beavatkozást végezzek rajta.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 11 hónapja 51

  • Videókártya csere...legyen AMD, Nvidia,...Intel?

    A kissé korosodó Tesla M40-es kártyámat amelyet játékra alkalmassá tettem úgy gondoltam még bukó nélkül el tudom adni, így is tettem. Nincs nagy igényem, Fullhd 60fps a cél nem ultra max grafikán.
    Elkezdtem keresgélni mi is legyen helyette mert végülis nekem az m40 ereje elég volt fullhd-ra kompromisszumokkal (Kb GTX1070Ti szintre lett moddolva). Így hát keresgélni kezdtem valami mást, valami különlegeset. Kezdetnek olcsóbban 100eft alattiakat.
    Vega64? háát bányaszökevényektől félek, volt vegám (sapphire vega 56) és szerettem is de ugyan ott lennék mint most igaz olcsóbban kijöttem volna vele.
    Olcsóbb egy MI25 ami egy 16gb-os vega64 de hűtőt kell rá építeni, építgettem eleget legyen most kész kártya
    Radeon Pro W5700 ebayről ami lényegében a sima 5700 és XT között van, hát ez is esélyes bányát megjárt példány lehet.
    Na jó benézek a milyen videókártyát vegyek topikba...6600/6700/3060...nem, ez túl egyszerű lenne.
    Mivel én nem vagyok egy átlagos user hanem szeretek barkácsolni ezért az épeszű embernek ajánlott kártyák kiesnek. :D Meg amúgy is hideg kiráz a gémer kifejezéstől és a csicsás kinézettől.
    Vissza a teslához, radeon pro-hoz stb...vaaaagy miért is ne?
    Intel Arc A770

    Folytatás...

    MasterDeeJay 1 éve 32

  • Elindult a Vintage Story PH fórumozók játékszervere

    Jelenleg kikapcsolva! Ha szeretne valaki játszani akkor jelezze és generálok új pályát a legfrissebb patch-hez!

    Elindult a Prohardver olvasói részére Vintage Story szerverem amely várja a játékosokat 24/7.
    IP: 178.48.20.9
    Jelszó: PH2022

    Aki nem ismerné a játékot annak nagyon röviden:

    https://www.vintagestory.at/
    Egy minecraft klónról van szó azaz nem is igazán klón csak a kinézete hasonló de nyilván modernebb grafikus motorral és elsősorban a kemény magot célozza meg nehézségével. Leginkább a minecraft terrafirmacraft modjához lehet hasonlítani hiszen részben annak ötleteit használja fel.
    Sok éve fejlesztik, már régóta teljesen jászható állapotú minimális mennyiségű bugokkal. Csak olyanoknak ajánlom akik szeretnek elmerülni a babrálásba, és nem riadnak vissza tetemes mennyiségű internetes leírás elolvasásától (már ingame is vannak leírások).

    MasterDeeJay 1 éve 2

  • Resizable BAR bekapcsolása hivatalosan nem támogatott alaplapokon.

    Magának a resizable bar-nak nincsenek túl nagy követelményei harveres oldalról hiszen a pcie 3.0 szabvánnyal jött ami gyakorlatilag Intel Ivybride-től elérhető azaz akár 10 éves hardveren is bekapcsolható (pl X79-es alaplapokon). Szinte minden mai gép képes kezelni és csak szoftveres licitációról van szó hiszen a linux már évek óta támogatja mindenféle moddolás nélkül.
    Az is nyilván való hogy az alaplap gyártók nem fogják támogatni a régebbi hardvereiket, valamint amiből csak lehet pénzt fognak csinálni ezért az alsóbb kategóriában is el fogják hagyni ezt a támogatást.
    Videókártya oldalról nincs igazán jó információm minél is működik egyáltalán. Általánosságból talán arra gondolok hogy 4gb-nál nagyobb kártyák támogatják. (RX480, RX580-oknál megy) A gond az hogy hiába támogatja a lap és a gpu ha maga a driverben meg nem engedélyezhető. AMD esetén ez kevésbé gond hiszen van moddolt driver (link a cikk végén), Nvidia esetén még keresem a megoldást rá.

    Tehát bekapcsolható igaz bios módosítás szükséges hozzá, azaz egy DXE Uefi driver ([link]). A gond az persze hogy ez nem teljesen veszélytelen mert bele kell nyúlni magába a biosba, így a moddolást csak annak ajánlom aki képes visszaírni egy hiba esetén a jó biosát.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 1 éve 7

  • Nvidia Geforce PCX5300 bemutató

    Volt egyszer egy méltán hírhedt Geforce FX széria. Aki emlékszik rá az tudja hogy ebben az időszakban tért át nvidia egy újfajta számozásra, elhagyva az MX és Ti elnevezéseket. Ez kissé összezavarta azon felhasználókat akik hasonlóan gondolkodtak mint én azaz FX5200 az a Ti4200 utódja lehetne. Igen ám de a két kártya a számozás ellenére igen távol állt egymástól valamint maga az FX széria többi példánya sem sikerült túl jól a korábbi Ti szériához képest. Szóval több dolog is sújtotta az FX szériát. Így az FX5200 leginkább a korábbi MX széria alját jelentette. Dx7 módban gyakorlatilag az FX széria alsóháza annyira gyenge volt hogy elég sok példányát a korábbi MX széria lekörözte, az újdonságnak számító Dx9 támogatáson pedig gyengék voltak ezen kártyák így előfordulhatott olyan helyzet amikor egy jobbféle MX440 gyorsabb mint mint az FX5200 vagy akár egy butított FX5500-as.
    Na de hogy jön ide egy PCIE kártya amikor AGP csatolós volt az FX? Akkoriban kezdett elterjedni a PCIE csatoló és nvidia kényszerből kiadott Pcie verziós FX kártyákat (Geforce és Quadro szériában) is ami egy híd chip segítségével működött, később ez a híd vissza felé is használható volt azaz a Geforce6-7 amely már pcie-re készült az is elérhetővé vált AGP csatolóval.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 12

  • RX6600 olcsóbban azaz kínai RX6600M

    Rendszeres nézője vagyok a Miyconst youtube csatornának. Legutóbbi videójában egy elég érdekes RX6600-ast mutatott be. Azaz az aliexpressről rendelhető RX6600M verziót.
    A lényeg hogy az asztali 6600-as chipek jóval drágábbak mint a mobil verziói. Szerintem az lehet hogy notebook gpu-kon jóval kevesebb az árrés.
    https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-6600m-laptop-gpus-sold-as-desktop-cards-are-much-cheaper-than-rx-6600



    https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20220915023604&SearchText=rx6600m&spm=a2g0o.home.1000002.0

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 2

  • PC Játékok amiket néha előszedek: 7,62 High Calibre (és modjai)

    Taktikai fegyverpornó kemény szivatással, bugokkal. Ez nem igazán játékbemutató csak egy rövid leírás hogy mi is ez a játék. Nem is mondanám azt hogy ajánlom átlag gémernek.
    Valahogy mindig is vonzottak az olyan játékok amelyekben el lehet pepecselni és el lehet veszni a részletekben ahol nem a játék van érted hanem te vagy a játékért. Megszivat minden mozzanatában vagy a nehézsége miatt vagy az miatt mert annyira bugos hogy karcolja a játszhatatlanság szintjét.
    Kezdjük az elején. Maga a játék nem mai darab (2007) Brigade E5 sorozat folytatása, hasonló az X-Com vagy a Jagged Alliance szériához de messze mélyebb azoknál.
    Röviden egy valós idejű de bármikor megállítható taktikai lövölde. Itt a megállításon azért is van hangsúly mert bizony több egységgel kell egyszerre bánni és másodpercek alatt vége is lehet a történetnek.
    Maga az alap játékkal már nem foglalkozom mert érthető módon nem fejlesztik viszont két fő irányt a közösség segítségével vett a fejlesztés. Egyik ilyen volt a Blue Sun mod, illetve a Hard Life mod amelyek mind igen tekintélyes extra tartalmat raknak a játékra. Most az utóbbiról lesz igazán szó amely még Steam-en is külön oldalt kapott sikeressége miatt. https://store.steampowered.com/app/306290/762_Hard_Life/
    Hozzáteszem a blue sun mod is steamen integrálásra került és az alapjáték beta menüjében aktiválható.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 1

  • XGI Z11 PCIe 1x videókártya bemutató

    Nem lesz egy hosszú bejegyzés. :DDD

    XGI Z szériás GPU-kat gyakorta látni szerverekben mint konzol gpu-t amelynek csak nagyon alap szintű megjelenítés a célja.

    A konkrét kártyán Z11 típusú GPU található összesen 64mb rammal. Hűtése gyakorlatilag nincs, még csak egy bordát sem pakoltak rá, ez miatt gondolom sejthető hogy nem bővelkedik 3D képességekben. 2W TDP és pcie 1x slotban működik.

    Vram Hynix H5PS5162GFR-Y5C ami 64mb-os de csak 1db azaz 32bit szélesen. Órajelben a jelölése alapján (Y5) 3ns-es azaz DDR2-666-ról van szó. A C jelöli hogy kereskedelmi verzió azaz nem ipari.
    Gyártó Sunix, szerencsére van támogatási oldala is.
    http://www.sunix.com.tw/product/vga0411.html

    Támogatott felbontások:

    Bizony fullhd 32bit hiányzik a listából.
    Támogatott oprendszerek pedig:

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 8

  • Egy különleges retró kártya tesztje HD5970 2GB PWOERED BY ATI

    Felfigyeltem az itt egyik topikban megosztott retró videókártyára. Láttam hogy nem egy átlagos HD5970-esről van szó eléggé specifikáción kívüli kivitelezésben tekintve hogy kértem előre GPU-Z képet az eladótól és azt is kaptam amit akartam. PWOERED BY ATI feliratból lehet kitaláljátok miről is szól a cikk.

    Tehát a kártyát jófogásponthu-n megtaláltam és azon nyomban lecsaptam rá egy aránylag jó áron.
    Külsőleg feltűnik hogy kissé gyengécske egyslotos a hűtése egy ilyen kategóriás kártyához képest.

    Nézzük a gyári specifikációkat:
    Hemlock GPU kettő mert bizony dupla GPU-s kártyáról van szó....vagy nem?
    2x1Gb GDDR5 ram, ezen a kártyán kissé alul lenne hűtve...
    na jó itt most álljunk meg mert valami nem stimmel....fordítsuk meg a kártyát. Bizony itt nem stimmel elég sok dolog.

    Ezen egy GPU van és a ramok is eléggé érdekesek. Egy 6 pin pcie tápcsati...

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 27

  • AMD Firepro 9300x2 8Gb moddolása játékra (GTX1060-1080 szint)

    Duplázzunk rá a nano-ra a Firepro S9300x2-vel. Jelenleg ezen blog készítése folyamatban van, elég sok kérdés még megválaszolatlan és teszteletlen számomra is, így csak bátor kísérletező kedvűeknek ajánlom megvételét amely jelenleg 48eft (miyconst30 kuponnal február végéig!) egy szlovák webshopból. A kártya teljesen új, 1év garanciával . https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/
    FIGYELEM! A kártyát még nem ajánlom megvételre, nem tudom teljesen biztosan állítani hogy játékra 100% alkalmas lenne, tekintve hogy nincs hozzá kész moddolt bios!

    A kártyáról:
    Ezen kártya látszólag kimenet nélküli de ha levesszük róla a hátlapját akkor bizony ott egy darab DP port kimenet. Maga a GPU ugyan az a Fiji amely a Fury/X, Nano, Produo kártyákon található, 4gb 4096-bit széles HBM társaságában azaz itt kétszer ennyi mert kettő darab GPU-nk is van. Legközelebbi rokona a Radeon Pro Duo ami gyárilag vízhűtéses és kicsit más VRM-el rendelkezik.
    Ez a kártya gyakorlatilag kettő darab R9 Nano egy PCB-n.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 186

  • Nvidia Tesla C2075 6Gb moddolása játékra (GTX580/Quadro 7000)

    Került hozzám még régebben egy Tesla C2075 ami egy fermi alapú kártya még 2011-ből. Specifikáció szerint GF110 azaz a nagy fermi második kiadása amelyet a nagyobb kártyákra raktak, többek között a GTX580-as csúcskártyára is.

    Ahogy látható a specifikációk szerint csak 448 egység aktív. Ezen kártya viszont szerencsére csak szoftveresen van megnyirbálva (erről később), még a memória vezérlője is teljes szélességű. [link]

    Telepítsük fel a kártya driverét ami a legutolsó ilyen kártyához készült tesla driver
    https://www.nvidia.co.uk/Download/driverResults.aspx/144178/en-uk
    Ha ez megvan akkor telepítés után át kell kapcsolni a kártyát WDDM módba.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 5

  • AMD Instinct MI8 moddolása játékra (avagy R9 Nano-GTX1060+ szint)

    A vga hiány még mindig elég nagy ezért folytatom kutatásomat a legjobb ár értékű kártyák irányába. Most egy AMD Radeon Instinct MI8 lesz a bejegyzés tárgya ami szerverekbe tervezett, eredetileg önállóan aktív hűtés nélküli számításra szánt kártya de kis trükkel rá lehet bírni játékra is.
    GTX1060-1070 közötti szintet kapunk de csak 4gb vrammal ami azt jelenti hogy bár Fullhd-ra a gpu elég lenne a vram szűkössége miatt bizonyos beállításokat vissza kell vennünk (ugye AMD RX 6500XT??)
    A kártya pár százas tételig kapható szlovák webshopban https://www.wstore.sk/
    MiyconstPromo kuponnal.

    Jelenleg még a 2 GPU-s verziója (9300 X2) elérhető kicsivel drágábban 48eft ért vehető ugyan ezen kuponnal. De ezen kártyát még a fórum résztvevőivel tesztelem, még nem ajánlom megvételre!
    https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 1729

  • Nvidia Tesla M40 12/24gb moddolása játékhoz (TitanX(M) / GTX 1070 szint)

    Előző bejegyzésemben a K20 szériát modoltam de most ideje szintet lépni.

    A kártyáról:
    A kártya eredeti célja szerverparkokban esetleg nagyobb workstationokban fizikai számítások, gépi tanulás, és egyéb eredetileg nem 3d grafikus műveletek elvégzése. Ennek ellenére kis trükkel rá lehet venni arra hogy egy kimenet nélküli videókártyának használjuk.
    A kártyán GM200(GL) GPU található amely teljes értékű azaz gyakorlatilag ugyan ezt találjuk a TitanX és kissé nyesett formában a GTX980Ti-n is (azaz kicsivel optimalizált és fejlettebb formában). Az architektúra Maxwell ami a korábbi Keplerhez képest igen sokat javult fogyasztás terén és meglehetősen jól tuningolható. Érdemes hozzátenni hogy mint mindig az ilyen célra gyártott GPU-k jobb minőségűek tehát eleve kevesebb fogyasztás várható mint az asztali társaknál.
    Videoramból van 12gb és 24gb-os modell amelyek ugyan azon órajelek, nem látom értelmét a 24gb-os modellnek játékra hiszen a 12gb-osat sem igazán tudjuk kihasználni.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 124

  • Nvidia Tesla K20 széria moddolása játékhoz (GTX780-Titan / GTX1050Ti+ szint)

    Előszó:
    A jelenlegi elég horror videókártya helyzet miatt kezdtem el keresni alternatívákat az új kártyák helyett. Való igaz hogy a régi ilyen moddolható kártyák szinte semmiben nem közelítik meg a mai új középkategóriát de el lehet velük kompromisszumokkal játszogatni. (értsd fullhd, nem ultra grafikán, kb GTX1050ti-1060 szint)
    Tehát ha valaki most éppen szeretne fullhd felbontáson játszani a nem AAA játékaival akkor lehetőségnek igazából a használt kártyák fele fordulhat. Eddigi tapasztalataim szerint az idősebb kártyák hajlamosabbak elpusztulni (leginkább gpu forrasztás gyengesége miatt), és ilyenkor ugye leleményesen használt piac mesterei rámelegítenek, javítanak stb amivel rövidebb hosszabb idővel de megnövelik az életét a kártyának. A gond az hogy nem lehet megmondani egy javított kártyáról hogy milyen minőségben történt rajta javítás.
    Azt gondolom nem kell senkinek sem bemutatni hogy egy simán melegített kártya mindenféle kezelés nélkül leginkább csak napokat vagy heteket él tovább és csak a szerencsésebb darabok mennek hónapokat.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 2 éve 31

  • x86-64 de nem Intel és nem AMD, mi az?

    VIA? Nem, azaz majdnem vagyis nem de igen vagy mi...

    Sikerült szert tennem egy kínai fejlesztésű Zhaoxin KaiXian KX5640-es Wudaokou kódnevű Cpu-val szerelt alaplapra 2017-2018-as fejlesztés. Ismerős ugye? Na gondolom sokaknak nem, mert Eu-ban nem is nagyon ismert platformról lesz szó. Azért platformról mert nem csak egy cpu-ról van szó hanem Soc-ról, és egy északi vagy déli hídról már aminek lehet nevezni.


    Szóval történt egyszer hogy kínaiak készülve a gazdasági háborúra USA-val gondoltak egyet vagy többet és elkezdték fejleszteni saját dolgaikat belső piacra hogy kellőképpen csökkentség a függőséget az USA és egyéb piacoktól. Lehetne itt sorolni a millió egy autó, telefon, alaplap stb márkát. De amúgy is rengeteg saját márkájuk van. Itt most csak egy saját fejlesztésű x86-64 kompatibilis rendszerről lesz szó. Azaz VIA-n keresztül szerzett x86 licensz alapján fejlesztett Soc-ról.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 3 éve 43

  • Voodoo3 2000 AGP modern gépben lehetséges?

    Bár szeretem a retró hardvereket és játékokat de kissé helyhiánnyal küzdök így bár van jópár retró gépem sajnálatos módon elég nehézkes kezelni azt hogy játszhassak rajtuk. Konkrétan a Glideról lesz most szó (ami a 3dfx kártyák Api-ja).
    Lehetne mondani hogy használjak valami glide emulátort de az messze nem ugyan az mint ha a rendes vas izzadja ki a képkockákat. Tehát a cél az volt hogy az egyik fő gépem amit használok alkalmas legyen glide játékok futtatására.
    Szóval elkezdtem kutatni a lehetőségeket, több problémába is beleütköztem hardveres és szofveres oldalról is.

    Kezdjük azzal hogy a saját Voodoo3-asom AGP csatolós a lassabb 2000-es verzió. Itt már meg is bukna a mutatvány, mert bizony nemigen találok modern gépet agp csatolóval, de nem is akarok itt leragadni szóval akkor google AGP adapter... Ebay-en találtam is, elég drága de még mindíg olcsóbb mint megvenni egy eleve PCI-os Voodoo3-ast.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 3 éve 19

  • Következő projekt: dual 2011v3 folyamatban.

    Tervezek egy ATX méretű kétprocesszoros gépet építeni.
    Asus Z10PA-D8 lap
    8x8gb ECC REG DDR4 2133 egyszerű Hynix ,kell a 8 csatorna miatt
    2x Xeon E5-2678v3 összesen 24 mag 48 szál, all core hack-el 3.3ghz-en.
    Hűtés Deepcool Gammax GTE ami egy Hyper TX3 klón, célnak megfelel. (ez fért csak el)

    Fele már megvan, azaz már csak a procik hiányoznak.
    Jelenleg a processzorok nem érkeztek meg, így egy tartalékossal használom a gépet ami egy 2620v3.
    Ez a proci majdnem a legkisebb modell. 6 mag 12 szál 3.2ghz max turbó de csak 85w. Nem egy nagy szám, ideiglenesen megfelel. Megjegyezném hogy játékokra ezt sem érzem gyengének.

    Poénból a kis 2620v3-al aida procival teszt :DDD
    4db rammal, a proci nem kezeli 2133-on ramot. Elég siralmas szegény de ne felejtsük el hogy ez egy 5-6eft-os processzor használt piacon!

    Folytatás...

    MasterDeeJay 4 éve 40

  • Jingsha X99-8D3 avagy kínai 2011v3 DDR3-al!

    Avagy mi az utolsó HEDT platform ami támogat DDR3 memóriákat.
    A történet úgy kezdődik hogy volt egy Lenovo D20-asom felbővítve egész szépre (dual X5675, 96gb ram), de kissé meguntam és szerettem volna szintet lépni viszont meg akartam tartani a 16Gb-os DDR3 ECC REG moduljaimat. (példának aprón van 6eft-ért 16gb-os modulok, vagy akinek ez sok annak 1-2eFt-ba vannak a 4gb-os modulok)
    Lehetőségként ott voltak továbbra is az olcsóbb brand szerverek és munkaállomások. De én inkább most építeni szeretttem volna, annak elenére hogy a brand gépeket nagyra tartom. Szóval akkor már legyen nagy az az előrelépés. Maiakból minden kilőve, azaz volt ha jól emlékszem DDR3 támogatás 8-as és 9-gen Intel szériához de eléggé buta alaplapokkal (és szerintem nem ecc reg-el). Így elkezdtem nézelődni a High End Desktopok felé, így rátaláltam a 2011-es socketre de nem éreztem úgy hogy az megfelelne nekem mivel mégiscsak 12 magról szeretnék válltani, és abban a platformban egy socketben azt meg drágán mérik. Na akkor lépek egyel feljebb, legyen 2011v3 abban van haswell-e/ep ami egész kellemes IPC-ben, ma is elfogadható teljesítményel. Elég csak egy tuningos 4770/4790K-ra gondolni bár azok szerintem túlárazottak.
    Igen ám de valamiért nem találtam DDR3-as lapot, pedig kellett volna lennie hiszen az asztali vonalon a kisebbik haswell DDR3-al jött ki. Szóval számomra érthetetlen miért csak DDR4-el adták el hiszen akkor kezdett csak terjedni.

    Folytatás...

    MasterDeeJay 4 éve 23

  • Elektronikus zene történelem

    Még régen volt egy Ishkur's Guide to Electronic Music 2.5 nevü flash oldal ([link]) ahol az elektonikus zene történelmét egészen jópofán és jól szemléltetve konkrét példákkal mutatták be.
    Ennek elkészült a legfrisebb verziója, itt hagyom linkbe mert lehet sokakat érdekelne mi hogyan miből alakult ki.
    http://music.ishkur.com

    Használata szerintem magától értetődő azt nem írom le.
    egy kis részlet rázoomolva:

    Használjátok kedvetekre, jó szórakozást!

    Update:
    Itt van egy kissé nagyobb terjedemű lista közel minden műfajjal:
    http://everynoise.com/engenremap.html
    A kis jobbra nyilakra kattintva a műfajoknál hoz konkrét előadókat is.

    MasterDeeJay 5 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.