2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Házépítős blog - 4. rész - Ingatlanvásárlás

    ... amelyben Lengyelország valamivel nagyobb lesz

    A telekvásárlás egyszerű dolognak tűnt, tekintve, hogy összesen két eladó telek volt a faluban. Mint utólag kiderült, így sem volt egyszerű.

    Első telkünk a falu szélső utcájában található, mögöttünk már csak az erdő meg szántók, szóval nyugis hely. (Bár tekintve, hogy a Falu mindösszesen egy főutcából, az ennek két oldalán található 1-1 párhuzamos utcából, illetve az ezeket összekötő merőlegesekből áll, így szinte nagyobb az esélye annak, hogy a falu szélén lakj, mint hogy ne). Szántó volt, még most is be van vetve valamivel, ezt osztották fel sok kisebb részre, még mind üres, nincs közmű, cserébe nevetséges összegért adják, persze a közművesítés önmagában annyiba fog kerülni, mint a telek. Szuper.

    Másik telkünk szintén faluszéle (mondtam én), közmű, fúrt kút, szomszédok, kétszer magasabb ár, mint az üresért, de van rajta egy alap. Alapunk emberemlékezet óta a telek része, elkezdték a házat, az alap elkészült, odahordták az építkezéshez szükséges téglát, pár sort fel is raktak, aztán ennyiben maradt a dolog.

    Folytatás...

    Lenry 8 éve 37

  • Házépítős blog - 3. rész - Elviszi a szél

    ... amelyben főhősünk idegszálakat veszít

    Alapvetően nyitott vagyok az újdonságokra, a faszerkezetes ház viszont csak annak új, aki a vályog meg a tégla bűvöletében élte az életét. A magyarok többsége véleményem szerint ilyen, legalábbis ha extrapolálom azokat, akiket volt szerencsém (?) végighallgatni a témában.
    Ugyebár az amerikaiak ebből építik a családi házaikat, mégis feljutottak a Holdra, szóval olyan rossz nem lehet.
    Hozzájuk képest az első reakciója mindenkinek a fenti volt: elviszi a szél, recseg, ropog, összedől, leég, stb, stb.
    Nem értek mindenhez, a házépítéshez végképp nem, ezért én is kérdőre vontam az építészünket, hogy mi az átverés a dologban, mert az én is látom, hogy olcsó.
    Nincs átverés, de ha érdekel a dolog, elvisz pár ilyen építkezésre, különböző fázisokat megnézhetek, meg ha gondolom, keressek olyat, aki ebben lakik és kérdezzem ki őket. Utóbbi esetben szerencsére nem kellett messzire menni, egy kolléganőm 12 éve ilyenben lakik, annak idején a férjével végigfotózták az építkezést, így ő is meg tudja mutatni a folyamatot, és persze szívesen látnak az otthonukban is, ha érdekel a dolog. Természetesen érdekelt.

    Folytatás...

    Lenry 8 éve 24

  • Házépítős blog - 2. rész - Építsünk?

    ...amelyben főhőseink elköteleződnek a házépítés mellett

    Aki olvasta a prequelt, az tudja, hogy egyáltalán nem terveztünk házat építeni. Az emberek fejében az a premissza él, hogy a házépítés egy idegölő, hosszadalmas, és fájdalmas pénztemetés, tegyük hozzá, nem is ok nélkül.
    Mi sem akartuk, de úgy alakult, hogy kipattant az ötlet, miszerint vizsgáljuk meg az építkezés lehetőségét is.
    Oké, vizsgáljuk.

    Nagyon rövid időn belül szembesülnöm kellett azzal, hogy Magyarország valóban a 10 millió szakértő országa, ugyanis kiderült, hogy a politika meg a futball mellett az építkezés az, amihez a tigrisek magyarok a legjobban értenek.
    A megkérdezett (és meg-nem-kérdezett) ismerőseim mindegyike azonnal rávágta, hogy 20-30-50-100 millió alatt bele se kezdjünk, mert az alatt kutyaházat sem lehet építeni. Ezzel csak annyi problémám volt, hogy ezen ismerősök egyike sem építkezett vagy épített semmit az aktuális évezredben. Ezért szerencsére a véleményüket különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül ignorálhattam.

    A munkahelyem egy korábbi projektje kapcsán ismertem meg azt az építészt, akitől végül megkérdeztem, hogy "Szerinted ennyiből kijön egy normális családi ház? Egy nagyobb szoba meg két kisebb, fürdő, konyha, nappali meg a többi sallang?"
    A válasza tömör volt: persze, beszéljünk

    Folytatás...

    Lenry 8 éve 11

  • Házépítős blog - 1. rész - Előzménysztori

    ... amelyben főhőseink elhatározzák, hogy házat vesznek

    Úgy kezdődött, hogy nagyon régóta járunk, de ő otthon dolgozik a családi gazdaságban, ezért kényelmes neki otthon lakni, én meg 30 km-rel arrébb, Szegeden élek és dolgozom, így az összeköltözés mindeddig elmaradt.
    Ő nem szívesen hagyná ott a falut, a munkába járás is sokkal nehezebb lenne neki, nekem meg egyrészt szimpatikus ez a falu, nyugis hely, nem lepukkant, a többség mezőgazdaságból él (nem is feltétlenül rosszul), másrészt autóval könnyen és gyorsan át tudok járni Szegedre, szóval részemről is oké volt, hogy akkor itt keressünk házat.

    Könnyű dolog, gondolhatná, aki nem ismeri a környéket. Falu, kiürül, a fiatalok elköltöznek, az öregek lassan kihalnak, egymást érik a bagóért elvihető házak. Nos kérem, mi kifogtuk az Alföld kb egyetlen települését, ami nem így áll...
    Volt egy szimpi családi ház, nem is vészes összegért, fejreállt piros Alfasud Sprinttel a hátsókertben (nem hiszem, hogy valaha autórestaurátor leszek és az olasz autók távol is állnak tőlem, de ha már ott van... ;) ), válás miatt árulták, a férj maradt a házban, látszólag nem törte magát, hogy eladja, inkább csak árulgatta, mert muszáj volt.

    Folytatás...

    Lenry 8 éve 24

  • Linux RAID10 kapacitásbővítése

    Nem biztos, hogy ez a legelegánsabb módszer, de a szóbajövő lehetőségeket megvizsgálva úgy láttam, hogy ez lesz a legegyszerűbb.
    A metódusban relatíve kevés mágia van, és különböző fórumokról és wikiről össze lehet vadászni, én is inkább azért írom csak le, hogy meglegyen egyben, plusz hátha másnak is jól jön.

    Adott volt egy szoftveres RAID10 kötet, lemezenként létrehozott partíciókkal, a partíciók összevonva md eszközzé
    sd[abcd]1-ből lett md1, sd[abcd]2-ből md2, stb. Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy nem erről a kötetről bootol a rendszerünk.
    4db 500GB-s lemez, md4 összkapacitása 879GB volt, ez bizonyult szűkösnek, ezért cseréltem le 4x1TB-ra. md1,2,3 maradt ugyanakkora.

    Az elmélet egyszerű: egyesével kicserélni a lemezeket, minden csere után hagyni a rendszernek, hogy a kieső lemez helyére beszinkronizálja az újat, majd a végén megnövelni a partíciókat a lehetséges maximum méretre.

    Nézzük a gyakorlatot.

    Először is minden lemez partíciós tábláját lementjük az egyszerű visszaállítás kedvéért.
    # sfdisk -d /dev/sda > ~/sda_part_table
    Ezt ha akarjuk minden lemezre megcsinálhatjuk, bár elvileg teljesen egyformák a lemezeink, rátok bízom, én kimentettem mindet (persze ugyanaz lett az eredmény).

    Folytatás...

    Lenry 8 éve 6

  • Két féle ember létezik - néha három

    Kezdek rászokni a tumblászra, ott találtam ezt.

    2 Kinds of people

    #001 bal
    #002 bal
    #003 bal
    #004 jobb
    #005 egyik se
    #006 bal
    #007 jobb
    #008 bal
    #009 bal
    #010 jobb
    #011 jobb
    #012 ki a franc vág ketté egy szendvicset?
    #013 bal (gépre kötött TV)
    #014 bal – nobumper
    #015 bal
    #016 egyik se – kapott egy normális nevet
    #017 bal
    #018 bal
    #019 egyik se
    #020 jobb
    #021 jobb
    #022 áh, az örök kérdés – bal
    #023 bal
    #024 bal
    #025 jobb
    #026 jobb
    #027 bal
    #028 bal
    #029 jobb
    #030 bal
    #031 so-so de inkább bal
    #032 sose értettem, hogy ez miért akkora dolog, de ki is nőttem belőle
    #033 bal
    #034 jobb – de még ennyi ikonom sincs
    #035 bal
    #036 mindkettő
    #037 qué?
    #038 jobb
    #039 mindkettő
    #040 bal – sajnos
    #041 bal
    #042 bal
    #043 bal
    #044 jobb
    #045 bal
    #046 bal

    és ti?

    Lenry 9 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.