2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Bemutatkozás

    1988-ban 12 évesen építettem az első detektoros rádiómat, 15-16éves koromtól több mint 10évig javítottam cb rádiókat rövidhullámú amatőr rádiókat (kb. a mobiltelefon elterjedéséig) később autó erősítőket riasztókat és egyéb hasonló elektronikai készülékeket meg tulajdonképp mindent a tv-től az elektromos kapuvezérlőig.
    Magamnak s barátoknak a mai napig javítok.
    Anno építettem audio erősítőket, ( pl. QUAD 405 )
    RH teljesítmény erősítőket amatőrsávokra-cb-hez,
    feszültsèg invertereket,
    frekvenciamérőt (még TTL/CMOS ic-kből és 7szegmenses ledkijelzőkből a cb és rövidhullámú rádiók javításához hangolásához).. stb.
    Később csináltam memóriabővítést routerben, (pl. ASUS WL500-TP-link..stb) amihez a hőlégfúvós forrasztó állomásommal cseréltem a chip (ek)et hogy aztán 3-4W-os fogyasztással fájl/webszerverként meg torrent kliensként működjön. (Akkor még Oleg aki egy orosz fickó tuningolta a firmware-t, az openWRT gyerekcipőben járt)
    Orcad9-el terveztem a saját NyÁĶ lemezeimet, világítottam le, marattam ki.
    Manapság "drónozok" (nem készet veszek, hanem magamnak építem pixhawk és pixracer vezérlőkkel kamerázáshoz nagyobbat (450-550) 3 tengelyes Storm32 vezérlős "brushless" gimbal-lal, meg kisebbet (180-250)fpv racing-hez.
    Néhány videóm a youtube-on:
    https://www.youtube.com/user/budavaril

    Folytatás...

    Laca 012 7 éve 0

  • A Wifihez használandó antennákról.

    Az antennák hullámhosszra vannak méretezve.. Minden frekvenciának megvan a maga hullámhossz megfelelője m-ben cm-ben. (Minél magasabb a frekvencia, annál rövidebb a hullámhossz. Ezért van hoszú-közép-rövid hullám, ultra rövid hullám (URH) mikrohullám...)
    Megkeresem a pontos képletet, de mivel rádió amatőrködtem, ezért kapásból tudom, hogy pl a 3,6MHz-es sáv az a 80m, a 27MHz-es CBrádiós sáv az a 11méteres, A 28MHz-es amatőrsáv a 10m-es...stb.
    Ebből adódik, hogy 28MHz-re egy teljes hullámhosszúságú antenna, azaz 1λ az 10m-es pálcika lenne..
    Kisebb nyereséggel (dB) működhet a 1/2λ, 1/4λ, 1/8λ...stb hosszúságú antenna ami fél-negyed-nyolcad hosszt jelent fizikailag..
    Pl. a 28MHz-re készült 1/4λ hosszúságú antenna 2,5m lenne.. viszont elég kényelmetlen lenne ha egy mobil 28MHz-es készüléken 2,5m-es antenna lógna. Erre van egy másik megoldás, ami ugyan szintén csökkenti a nyereséget, mégpedig az, hogy pl. egy méter az antennapálca és a maradék 1,5m fel van tekercselve az antenna talpban vagy épp a pálca közepén valahol...

    Folytatás...

    Laca 012 12 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.