2018. május 22., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Pech... (Alaplap rendelés para)

  Ééés megtörtént.
  Sz*r van a palacsintában. Éppen most, éppen velem.

  Soha életemben nem rendeltem komoly PC összetevőt házhozszállítással.
  Csak az elmúlt másfél évtizedben a számát sem tudom, hány configot raktam össze vagy magamnak, vagy valaki másnak, de mindig úgy alakult, hogy a megrendelt alkatrészekért személyesen elmentem és megszemléztem mindent.

  Nademost!
  Néhány napja böngészem az egyik itthoni meghatározó számítástechnikai üzletlánc webshop kínálatát (biztos ismeritek, a "vizesek"), és látám, hogy vágyott Kaby Lake magos CPU-m remek áron ücsörög a tételek között, szinte kihívóan.
  Farkasszemet néztem vele és bizony én pislogtam először.
  Még fel sem fogtam, mit csinálok, rendeltem is egyet.
  Ki is hozták, meg is néztem, szép lesz, jó lesz, de egyelőre a B85-ös, 1150-es ASUS lapomba ezt inkább nem próbálom bele, felkerült a polcra, majd szép lassan jön a többi cucc is hozzá. Pont.
  No, és a terv szerint itt meg is kellett volna állni egyelőre.

  A hülye fejem viszont csak nem akarja jegelni a kérdést, és valamelyik nap megint PH-t, Logout-ot, külföldi IT blogokat olvasgatok.
  Ki is szúrtam egy szimpatikus, Z270-es Gigabyte lapot.
  Hmm.
  Sosem volt bajom a gyártóval, épp tíz éve, még egyetem alatt nyertem egy P35C-DS3R-t a GameStar magazinnal, az még a mai napig működőképes, ha akarom.

  Folytatás...

  iBalu 4 hónapja 33

 • Star Wars memoár és gondolatébresztő

  Most, hogy hivatalosan is elkezdődött a Star Wars hetedik részének is a forgatása, az elmúlt hétvégék vasárnap kora estéi az eredeti trilógia epizódjainak újranézésével, illetve az első megtekintések óta összeszedett emlékek felidézésével telt. Gondoltam leírok pár gondolatot ezekből.

  Bár annak idején az országban még talán viszonylag új volt, szüleim egészen kicsi koromban megengedték, hogy megnézzem az eredeti trilógiát.
  Borzalmas minőségben, VHS-en, még valamikor 1991-92 körül, 6-7 évesen. Bár a sztoriból akkor még nem sok mindent értettem, és ebben nagyon fiatal korom mellett az is nagy szerepet játszott, hogy „alámondásos” szinkronja volt, és valami hihetetlen gyengére sikerült. Ugyanaz az unott férfihang fordította instant minden karakternek az összes mondatát, baromi monoton hangon, függetlenül attól, hogy Vader, vagy Leia beszélt éppen. Emellett a háttérben ott szólt - hm, inkább recsegett - az angol hang is, így aztán egyiket se lehett érteni rendesen, pláne nem 6 évesen.
  Ilyen tekintetben rettenetes volt, de a csillogó-villogó űrcsaták, a zümmögő fénykardok, és még inkább az űrhajók teljesen elbűvöltek.

  Folytatás...

  iBalu 3 éve 15

 • Sorozat Rage.

  "Hi! Haaaaave you seen HIMYM finale?"

  How I met your mother, HIMYM, avagy Így jártam anyátokkal - mondjuk magyarul én sosem voltam hajlandó sem ezt, sem másik sorozatot nézni voltaképpen a Prison Break óta, de ez mellékes.

  A sorozat, amit legjobb barátom, Tomi mutatott nekem 2008-ban, a "Haaaaave you met XY" - szövegeinek, na meg Barney "Eyes up here" mutogatásának akkori elterjedésének okát számon kérve.

  Amit megszerettem, majd meguntam, abbahagytam, megint megszerettem, ecetera.
  4-5 szezon alatt ez a sorozat is elérte azt, hogy számomra egy-két kivételesen jól sikerült rész kivételével egy színész zseniális munkája (NPH) köré épült fel az egész, éppen úgy, ahogy szerintem évek óta a TBBT is voltaképpen Sheldonból próbál megélni, némileg talán kevesebb sikerrel (?).

  Aztán jön a hetedik, majd a nyolcadik évad, és az annyi random, jobb-híján-nézzük-meg epizód után megannyi utalással ismét sikerült felkelteni a kiváncsiságomat Ted jövendőbelijének személyével kapcsolatban, és megint rendszeresen nézni kezdtem, izgultam, reménykedtem.

  Folytatás...

  iBalu 4 éve 3

 • Ismét mobil hoppá lett.

  Asszem, ma picit megint lejárattam magam a telefonban, magától értetődően valamelyik fejesnél.
  Tajtékzó almás telefonom bizony már este naftát kért, mivel elhagyta a 20%-os töltöttségi szintjét, de pont le se..., szóval hagytam, ágyba zuhantam.

  Másnap (nem a fejfájós) van, dolog van, az ember koncentrálva mered a monitorra. Aztán csörr.
  Telefont felvesz, aztán húszperces, ámde - nagy igyekezetek árán - kultúrált maradt szakmai eszmefuttatás nőnemű közvetlen felettesemmel. Nehezen lesz igazam, de végül elhiszi. Naugye.
  Aztám elemelem a telefont a fülemtől, ráböknék a hívásmegszakítás eltéveszthetetlen, baromi széles gombocskájára, és a nem túl komplex művelet sikerében már előre bízva mondogatni is kezdem fennhangon, hogy "Ugyan, semmi gond, tele vagyok melóval, de nyugodtan értekezhetünk ma is a már múlt héten teljesen lefixált baromságokról."
  Nade!

  Felháborodott telefonom csakazértis ott, akkor is kiírja nekem, hogy 10% töltöttség alatt van, leszek szíves kajáltani. És ez elsőre nem szúrt szemet, mivel a piros gombocskát kereste tekintetem, na meg az ujjam is.
  És ameddig ez a felirat ott van, addig bizony nem fogadja a piros gomb érintését. A-a! Csak miután hajlandó vagy (lettél volna) LEOKÉZNI (de szép magyar szó!) Őnagysága siránkozását.

  Folytatás...

  iBalu 4 éve 10

 • Telelfonreklám rage

  2006-ban megcsináltatom T-mobile-os számom.
  A hölgy megkérdeni, legyen-e titkosított a szám, mondom mi a frásznak, ki előtt akarnék én titkos lenni, bár a kérdés értelme nem teljesen jutott el agyamig, sajnos.

  És lőn, érkeznek az ilyen olyan közvéleménykutatásos hívások, elképesztő mennyiségű sz*rt próbálnak eladni telefonon keresztül (a legdurvább a boxeralsó volt, ki a bánat venne alsógatyát telefonon keresztül, mindegy), nyaralás hirdetések, és a kedvenceim, az "egy kedves ismerőse ajánlotta be Önt", blabla, kérdezem: ki? De köti az ebet a karóhoz, egy kedves ismerős, ennyit tud mondani.
  Beelegeltem, következő számla befizetésekor kérem a kedves kiszolgáló urat, lesz szíves titkosítani - talán már túl későn - a számom, mert herótom támadt a reklámoktól.

  És lőn, másfél év csend.

  Aztán Telekomos sms, gratulálunk, platinakártyás ügyfél lett, blabla, kedvezmény, miegymás, öröm, boldogság, mifene.
  És kezdődik elölről. City Bankos eladók armadája próbál nekem visszautasíthatatlan hitelkártya lehetőséget biztosítani, elmagyarázva, hogy minimum kétezer év hátrányban él az, aki még nem ilymódon kezeli számlaügyeit, ecetera.

  Folytatás...

  iBalu 4 éve 23

 • A World of Warcrafthoz igazított configok, szubjektív benyomások alapján.

  Jópár évvel ezelőtti, a Counter-Strike-kal foglalkozó bejegyzésem folyatásaként ezúttal a híres/hírhedt wow rendszerigényéről készítek némi összefoglalót, szubjektív benyomások és tapasztalatok összegzésével.

  Valljuk be, mindenki hallott már a WoW-ról. Innen-onnan, a legtöbb modern családban van legalább egyvalaki, aki vagy játszott már vele, vagy ismer valakit, aki játszik/játszott. Lehet szeretni, utálni, ebbe most ne menjünk nagyon bele, de a tény az tény marad: nehéz a néhai Half – Life: Counter-Strike online népszerűségét egyáltalán megközelíteni is, de ha valami, akkor a WoW megtette, és sok éve folyamatosan prominens helyen áll játékosainak számát tekintve. És igen, a mai napig, miközben sokak (sokunk) véleménye szerint a játék már csupán árnyéka önmagának, az önmagát kétévente újra-feltalálni igyekvő MMORPG már nem sok újat tud mutatni a veteránoknak (sem…), miközben valahol igyekszik megőrizni azokat az alapértékeket, amelyek a sikeréért felelnek, és amiket indulása óta már számtalan konkurens játék próbált lemásolni több – kevesebb sikerrel.

  Folytatás...

  iBalu 4 éve 2

 • Win7 fresh install crash - a.k.a. Blank screen effect

  Na kérem. Elöljáróban annyit, hogy nem vagyok nagy blogger, nem is szeretek nagyon írogatni, de elsősorban haverjaim kérték, hogy írjam le valahol, hogy egész pontosan mit akartam csinálni, de gondoltam, ha már írok, akkor ide is.

  Szóval az úgy volt (:P), hogy a tavaly június óta telepített rendszert (win7 x64 HP) ideje volt lecserélni. Kísérletező emberként (többéves power user tapasztalat) szívesen telepítgettem rá mindenfélét (beta, beta2, majd RC verziós akármik, ne menjünk bele), aminek – a Windows rendszeres karbantartása ellenére –sajnos meglett az eredménye, sok program már csak hibával, vagy úgy sem indult el, itt-ott lassulások, stb. Lényeg a lényeg, hogy ideje volt újratelepíteni. Ez azért egy internetkávézó komplett géppark menedzselése után mondhatni rutinműveletnek számít, így különösebb izgatottság nélkül fogtam bele.

  Itt jegyezném még meg, hogy a problémával még sosem találkoztam, nem is hallottam róla, pedig az aktívabb és komolyabb fórumokat már csak a munkám kapcsán is olvasni szoktam.

  Gondolom a legtöbbeknek ismert folyamat következik: adatokat kiment, Windows 7 DVD berak, telepítő indít, régi rendszerpartíció formáz, rendszer telepít, restart, installation finalizing, restart, és ilyenkor jönne ugye az első betölltés login screenestül, mindenestül. Nade!

  Folytatás...

  iBalu 7 éve 2

 • Visszatekintés a Steam-hez igazított konfigokra

  Jelen írás szigorúan szubjektív vélemények s benyomások bemutatása és felidézése, elsősorban a steam kliens és a counter-strike program felhasználóinak és ismerőinek.

  A minap néhány régebbi játékos ismerősömmel mircen keresztül egy érdekes témát feszegettünk, mégpedig a Steam program elindulása és fejlődése kapcsán. Nagy vonalakban leginkább a gépigény, a felhasználói felület és az alkalmazott segédprogramok voltak a főbb „pontok”. Ezek közül a Steam változó rendszerigénye annyira érdekes témának bizonyult, hogy úgy döntöttem, megosztom Veletek az én tapasztalataimat.

  Világéletemben szerettem a counter-strike-ot. Azóta, hogy egy téli délután egy budapesti – azóta már sajnos megszűnt – internetkávézóban először megláttam, hogy az akkori verzióval (most már tudom, hogy az az 1.3-mas volt) 2x4 srác vérre menő csatát vívott egymással. Akkoriban otthon még nem nagyon volt lehetőségem interneten keresztül játszani, ugyanis saját gépemen (celeron 433MHz, 128MB RAM, és úgy emlékszem, valamilyen Savage videókari) csak édesapám gépére kapcsolódva volt internet, és csak böngészésre meg levelezésre volt alkalmas, sem chat programra, sem játékra nem lehetett használni, édesapám gépe pedig tabu volt, mind nekem, mind az Öcsémnek.

  Folytatás...

  iBalu 9 éve 5

Hi​rd​et​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.