2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Windows PE moddolás alapszinten UEFI PXE boothoz

    PXE vs UEFI

    Szóval van az, hogy UEFI-s gépeket akarsz bootolni PXE-ről, mondjuk hogy könnyebb legyen telepíteni. Windowst is kellene, de a mezei Windows telepítő túl nagy, meg UEFI-n nem is nagyon megy a memdisk jellegű brute force betöltés. iPXE alól Sanboot-tal bootolva viszont a Windows telepítő nem igazán működik (nincs hálózat, nincsenek driverek, így maga a telepítő elindul, de amit feltelepítene, az nincs meg).

    Ami működik, az az, hogy iPXE-ből Sanboot-tal bebootolsz egy Windows PE alapú bármit :
    sanboot http://szerver.neve/windowspe.iso

    Pl. Hiren's, BartPE, és onnan kitallózni a Windows telepítőt, ami így már lefut... nekem ezek olyan hibákkal hasaltak el, hogy túl nagy az ISO, nem lehetett őket UEFI esetben bebootolni (BIOS-on ment rendben).
    Kivéve a natúr WinPE, ami kb. 350MB. Ezt valahol a Wayback Machine-n sikerült találni. Valami tök szűz WinPE image, kapsz egy parancssort, de amúgy van háló, net use... felhúzod a telepítőt tartalmazó könyvtárt, és setup.exe .

    Folytatás...

    hcl 2 hete 1

  • Körmöslámpa WTF

    Jött ide egy Pollié Fastlight körmös UV lámpa, hogy furcsán viselkedik. Bekapcsol, nem világít, a kijelző meg pislog. Mármint az egyik digit világított, annak az egyik szegmense pislolgott. A 90s gombot nyomva léptette a szegmenseket.

    Nem is volt olyan gagyi, mint gondolod. Kulturáltan felcsavarozott LED panelek belül, a ház is rendesen csavarokkal van összerakva, csatlakozósak a LED-ek, a táp, és a kézérzékelő, nem csak úgy öszetaknyolták drótokkal. Merthogy van benne egy optokapu, a két szélén egy infraLED és egy vevő, mert amúgy a fix idejű módokon kívül csak akkor világít, ha beledugod a kezed (az a pár wattnyi LED elég rendesen tud amúgy melegíteni - el nem hiszem, hogy a 24V 2A tápból az egész teljesítmény UV formájában jön ki belőle, ahogyan a gyártó állítja :D ). A talpa meg mágnesesen rögzül, egyben le lehet venni tisztításhoz.


    Jóigényessen' - elég feltűnő, hova kellett az a kondenzátor :)

    Folytatás...

    hcl 4 hete 2

  • Panasonic TZ-100 vs. szárnyashangya

    Egy ilyen gép került a kezeim közé, nem túl nagy, ám annál viccesebb hibával :) A jelenség az volt (mások mellett), hogy a felső-hátsó beállítótárcsa pár fordulat után megakadt. Mind a két irányban. (Mellette az obit védő lamellák nem zártak rendesen pl.) Amúgy egy jobbféle kompaktról van szó, nem is olcsó.


    Hátulja nélkül

    A szétszedése maximum annyiban volt bosszantó, hogy a tetejéhez való bejutáshoz mindent le kell bontani a gépről. Hátulja le, LCD felhajt, kábel kihúz, optika kivesz, és a legvégén leszedheted a tetejét, miközben a gépből alig marad valami :D Viszont legalább amúgy igényes, normálisan szerelhető.


    LCD leszedés

    A művelet közben egy kisebb szárnyashangya esett ki valahonnan a kereső alól, ami magában meredek, hogy hogy jutott be. Teljesen össze volt száradva, kifújkáltam a maradékát, és nyomás tovább, mert siettem. Azért érdemes lett volna lefotózni... :D

    Folytatás...

    hcl 1 hónapja 2

  • PXE bootolás EFI rendszereken

    A BIOS-os gépek PXE bootolása nem különösebben nehéz; EFI esetén már több hibalehetőség is akad. Hát még ha mind a kettőre szükség van...

    A PXE (Preboot Execution Environment) process mindenféle számítógép hálózatról való elindítására való, ami főleg akkor hasznos, ha nincs a gépnek saját operációs rendszere, vagy akár saját háttértára sem. Telepítéshez, diagnosztika futtatására, stb. kiváló, de vannak olyan esetek is, amikor egy gép teljesen hálózatról működik, a bootolástól az OS futtatásáig.

    Az EFI megjelenése óta annyi változott a BIOS-hoz képest, hogy az EFI rendszereken más loadert kell futtatni, aminek, ha a Secure Boot engedélyezve van, aláírtnak is kell lennie. A kétféle kliens megkülönböztetésére a DHCP szabványban van is megoldás, de ez csak a probléma egyik fele. A BIOS bootnál meglevő egyszerű lehetőségek viszont sok esetben hiányoznak, így hasonló eredménnyel, de más eszközöket kell használni.

    DHCP beállítás

    Az itthoni környezetemen Dnsmasq a DHCP szerver egy Openwrt-s routeren. Lesz a bejegyzésben isc-dhcp-server konfig is, de azt nem teszteltem.
    A lényeg, hogy a DHCP protokollban a kliens is küld egy ID-t, ami alapján a szerver tudja, hogy milyen kliens kért IP-t. Jelen esetben a 7 és a 9-es azonosító érdekes, ez a két EFI-s x86 típus.

    Folytatás...

    hcl 2 hónapja 2

  • Cisco Headset 730

    Került hozzám egy ilyen, miszerint az egyik oldaláról leesett a hangszórós egység, javították, és azóta nem szól.
    Mivel nem találtam a neten leírást a szétszedéséről, gondoltam írok egyet :)


    Kiszedve a hangszóró

    Szóval a hangszóró házának egyik forgáspontja engedett el, ezért esett le az egész egyben. Valószínű a két drótja is elengedett (szerencse, hogy a szalagkábelnek nem esett baja, ami a zajcsökkentés mikrofonjaihoz kellhet), ezért kellett visszaforrasztani. A forgáspontot egy fém stifttel pótolta valaki, meg ragasztóval. Ez jól tartott, csak szétszedni nem lehetett a cuccot. Viszont muszáj volt, szétfeszegettem ;] És a szalagkábel sem szakadt el! :D


    Leszedve a külső oldal

    Lekötve a hangszórót, mérve megvolt a 16 ohm. Másik hangszórót kötve a helyére sem szólt, tehát tuti nem a hangszóró a rossz.

    Folytatás...

    hcl 3 hónapja 3

  • Canon SX200 objektív... macerálás

    Egy fórumtárs Canon SX200 kompaktja volt egy rövid szerelésen nálam. A macerálás azért jó szó, mert ugyan megjavult, de... hát...


    Ilyen

    Szóval ez egy utazó-zoom kategóriájú kompakt gép, nem mai darab, de bőven lehet vele értékelhető képeket alkotni, és stabilizált is. A hiba az volt, hogy nem működik rendesen a fókusz. Azaz bizonyos távolságra kb. jó volt, de se végtelen, se közeli esetben nem. Az objektív felől ciccegés hallatszott fókuszálás közben.

    Nyilván ilyenkor készül az ember arra, hogy atomjaira bontani mindent, vagy a másik véglet, hogy megmozdítod az elakadt meghajtást, és megjavul.
    Nyilván az előbbi következett :D


    Nincs eleje


    Gombsor még fent


    Se teteje

    Folytatás...

    hcl 3 hónapja 17

  • Jabra Evolve 75 mikrofonjavítás

    Fent említett, nem olcsó headsetnek gyakori baja, hogy megszűnik a mikrofon. Ezt hibás tervezés okozza, a mikrofon kábele ugyanis a fülesben levő NYÁK-on egy kis lyukon van átvezetve, az üvegszálas lemez pedig szépen elnyírja azt, ahogyan a mikrofon forgatásakor mozog. (Persze ezer videó van erről, de miért ne legyen róla írásos cucc is.)


    Itt már lent a hallgató, alatta a műanyag lemez + a kagylóba épített elektronika

    A 35-ös Jabrához képest még szerelni sem akkora macera a 75-öt. A jobb oldali hallgatót nem kipattintani kell, hanem egy T5? T6? torx csavar fogja, ezt kicsavarva a másik forgásponton már csak ki kell billenteni a hangszórós részt. (Vigyázva, hogy ne szakadjon le a két kábel, ami a hallgatóhoz megy.)


    Némi csavar kicsavarva, leesik a külső burkolat

    A hangszóró alatt pár csavar van, ezekből ki kell csavarni azokat, amik a műanyag lemezt fogják, így leesik a külső burkolata a jobb oldalnak. A vékony műanyagot fel kell pattintani.

    Folytatás...

    hcl 4 hónapja 10

  • Android/Google BillingClient 5.x példaprogram

    A Google (számos egyéb bűneik mellett :DDD ) novembertől kötelezővé tette a Play-en szereplő alkalmazásoknak az 5.x Billingclient használatát, valamint a 33-as SDK (Android 13) célzását új alkalmazásoknak és frissítéseknek. (És hamarosan 6.x Billingclient lesz a kötelező.)

    Mivel nekem a Barcodenote-ban és az AID-ban is az Anjlab-féle 3-as Billingclient library volt, amiből nem volt újabb, muszáj volt túrni egy 5-ös Billingclient megvalósítást (mert magamtól nyilván sügér vagyok összerakni :O ), amit a Github-on Wicaodian oldalán meg is lehetett lelni (azaz inkább példát a netúr Billingcient használatára). Összedobtam az alapján (=abból) egy tesztet (vigyázat, borzalmas tákolmány alant!), hogy lássam, egyáltalán hogy működik, mielőtt elkezdem széttúrni a két alkalmazást.

    Folytatás...

    hcl 4 hónapja 4

  • Nokia C1-00 (1616) LCD vezérlés Arduinoval

    Elég sok infót lehet találni (vagy 3-4 oldalon :D ) erről a cuccról, de valahogy egyiken sem éreztem egyértelműnek, hogy mi is a kiosztása ennek az LCD-nek. Egy régi Nokia C1-00 telefonból bontottam, és elvileg simán vezérelhető Arduinoval; a vezérléssel nem is volt gond, csak addig eljutni :D Szóval gondoltam megírom a működő kiosztást.

    A legnagyobb baj amúgy, hogy maga a LCD azonos a 105-ös, C1-01-es, és 1616-os Nokia telefonokkal (128x160 pixel, 1,8" ), de a szalagkábele más. Ennek a csatiján az érintkezők hátrafelé néznek, míg a mindenhol megtalálható 1616-oson fordítva, arra, amerre a kijelző. Kis, röpke pár hetes keresés, és totózás után meg is lett a működő cucc.

    Folytatás...

    hcl 5 hónapja 2

  • Virtuális gép mozgatása Qemu/KVM hostok között

    Merthogy itthon KVM alapú host gépem van, és csak motoszkál az ember fejében, hogy miért is van ott a Virt-manager jobb gombos menüjében, hogy "migrate"... Szóval, nem véletlenül. Ugyan nem olyan rugalmasan, mint egy brutál Vmware cluster vagy egy Power cluster, de nem hazudik, migrál, futó virtuális gépet.

    És különösebben meg se kell érte mozdulni. Tehát se extra konfig, se semmi; ha van kapcsolat két KVM hosttal, akkor már működik (akár a Virt-manager is futhat az egyik hostról, de én nem így próbáltam - ilyenkor lehet a másik host egy SSH tunnel másik végén is). Egy feltétele van, hogy közös storage legyen a gépek alatt. Ha valahol futó gépek mozgatására van igény, akkor azért egy hálózati adattároló is szokott akadni, annak meg nem a KVM-től függ a kezelése, hanem a hoston futó OS-től.

    A követelmény érthető is; egyszerűen az a lényeg, hogy a virtuálgép háttértárához egyszerre hozzáférjen a két host, ugyanazok a mount pointok, és storage pool-ok legyenek a két oldalon; a diszk file-nak is léteznie kell. És furcsa módon csak futó gépet lehet mozgatni :D

    Folytatás...

    hcl 6 hónapja 4

  • Sennheiser Epos Adapt 460T hangszórócsere

    Igen, ez egy füles. És annyiba kerül, amennyit a keresőoldalakon látsz. Amikor kaptam még drágább volt. Aztán jó sok idővel később már nem szólt az egyik fele. És már nem volt garis.

    Szétszedtem. 0 szétszedős doksi vagy hibafeltárás a gúglin, de most majd lesz. ;]


    Így kezdődik

    Amúgy nem is volt nehéz.

    Egy torx T6 csavar fogja a jobb oldal borítását, kicsit macerálva le is jön a fedél. Az elején a mikrofon kábele le van ragasztva a NYÁK-ra, ezt óvatosan fel kell szedni, és kihúzni. A headset két felét összekötő kábel csatlakozója külön le van forrasztva a két szélén, szóval csak melegítve lehet kihúzni. Kis erővel kifordítható a NYÁK, amúgy műanyag stiftekkel van belesütve a házba. Szép-szép, de az egész olyan, hogy mi került ezen ennyibe?


    Kihúzva a forrasztott csati

    Esetemben a jobb oldal nem szólt, rámérve a két drótra szakadás volt az eredmény. Vagy kábel, vagy hangszóró. Szépen feliratozott tesztpontok vannak a NYÁK-on.

    Folytatás...

    hcl 7 hónapja 6

  • Tabletállvány újrahasznosított anyagokból

    Édesanyám leginkább tableteket szeret használni, ám az egész tabletformátumnak mindig van valami macerája, ha az ember nem maga fogja; asztalon fekeve túlságosan fekszik, nekitámasztva valaminek eldől, nem úgy áll, ahogy kényelmes, stb.

    Jött az ötlet, hogy állvány. Meg hogy miből! Hiszen rakás LCD monitort bontottam el az utóbbi 15 évben, tehát van egy csomó 17 - 19" átlójú plexim, amik jó masszívak is. És hát, mi egy tabletállvány? Egy felület, ami támasztja a tablet, meg két csukló, amin az egész szerkezet hátrafele támaszkodik.

    A nagyobbik, 10" tablet mérete kb. egyezett egy 17"-os plexi felével, így kettévágtam egyet, viszonylag kulturáltan (amennyire a 0 szerszámozottsággal tudok egyeneset vágni, kézifűrésszel :D ). Egy laptopból bontott zsanért rápróbáltam, igazából az egy para az volt, hogy a plexi ki fogja-e bírni a nyitáskor-csukáskor ébredő erőt, így nem mertem túlzottan a széléhez rakni. Amúgy bírja, semmi jele repedésnek, törésnek - de azért elég gyenge zsanért kerestem.

    Különben meg ki kellett fúrni a lyukakat, összepakolni. Szintén lapopból bontott csavarokat használtam.

    Folytatás...

    hcl 7 hónapja 13

  • Kínai tápos Philips

    Vettem 2 éve egy hibás 32PFL3605/12 TV-t, meglehetős olcsóért. Fülöpsz. Úgy voltam vele, hogy 10 körül van hozzá komplett táp, az eladó szerint már 4 tápot cseréltek benne, szóval gondoltam a táp szeret meghalni. Manual meg található hozzá PDF-ben, nagyot nem bukok.

    És még sokan így gondolták :D Csak a TV nem. Szóval a 32PFL3605/12 saga újabb fejezete. :D


    Jé, ez ad képet

    Akkor az történt, hogy hazavittem, bekapcsoltam, volt kép, hang... csak hiba nem :DDD .

    Ment is van 3 hónapot, aztán egy kínai USB-s telefontöltő áramszünetet okozott (nagyjából felrobbant :DDD ), és a TV sem ment többet.
    Nyilván a táp, gondoltam.

    Folytatás...

    hcl 8 hónapja 27

  • Ubuntu telepítő módosítás

    Alapvetően jó nekem a standard telepítő, de kellett csinálnom egy olyat, amiben bizonyos dolgok előre ki vannak töltve, így beleástam magam. Külön jó hír, hogy a Canonical elvileg a 22.10-től cseréli a telepítőt valami Flutter alapúra, szóval pont időben álltam neki :D

    A lényeg, hogy az Ubuntu telepítője Ubiquity-el működik, ami a Canonical saját cucca, és természetesen nem találtam róla normális doksit :W A módosítandó alany Kubuntu volt, de a felsorolt módosítások a simára is működnek (a Calamares-t használó LXQT-s Lubuntura meg nem).

    A telepítő módosításához jól jöhet egy Cubic, de én egyszerűbbet csináltam : Rufus-sal pendrive-ra írva Fat32 filerendszerre kerül a telepítő, így simán lehet módosítani a file-okat. Egy virtuálgépnek adtam oda a pendrive-t, így lehetett tesztelni a telepítést is minimális macerával.

    Folytatás...

    hcl 9 hónapja 5

  • Asus Sabertooth Z97 Mk2 alaplap hibafeltárás és tovább

    Ismerősnél megállt az erre az alaplapra épülő gép. Na jó, addig sem ment sehova, de a hiba jelentkezése után kevéssé kapcsolt be. Próbálkozott, de bekapcsolásra 1mp után le is kapcsolt. Jött a gép hozzám, a lényeg először az volt, hogy kiderüljön, mi a rossz.

    Viszonylag hamar kizáródott a táp, videokártya, RAM-ok, procim nem volt S1150-re, de mivel proci nélkül is ez volt a jelenség, az sem okozhatta.

    Méregetés jött. Proci körül a FET-ek jók, DRAM stabilizátorai jók, stb. Van a neten egy service manual/Boardview kivonat, amiben azért megvolt, hol mit kellett volna mérni. És van ez a videó, amiben egy Mark S-t javít az úriember, de a hiba ugyanaz. Próbál indulni, de leáll. És a chipset környékén cserél valamit (nem érteni, mit).

    Kicsit túrva a lapot, kiderült, hogy ahol a manual kivonaton 1,05V-t kell mérni (ez a chipset tápja), az egy tekercs, ami egy 29 1D M2G feliratú 8 lábú IC-ből jön. Vagy FET, vagy stabilizátor, de semmit nem lehetett róla találni.

    Folytatás...

    hcl 10 hónapja 20

  • SSHFS röviden, azaz távoli filerendszer SSH-val

    Mert miért ne lenne ilyen megoldás is. Arról van szó, hogy SSH elérésen át fel lehet csatolni távoli gépek filerendszereit, anélkül hogy különösebben macerálni kéne. Ez benne a legjobb :)

    Onnan indult a dolog, hogy távolról el akartam érni az otthoni belső hálón levő gépeken file-okat, úgy, mintha a helyi gépre lenne mountolva. A Nextcloud-on ez ugye nem ment volna, az másra való amúgy is. Lehetett volna NFS, ilyesmit beengeni. De van erre egyszerűbb dolog is : az SSHFS. Sajnos abandoned, de remélhetőleg nem fog a feledésbe merülni, mert amúgy tök jó dolog.

    Olyan bonyolult ugyanis, hogy :
    - felteszed az sshfs csomagot arra a gépre, amiről szeretnél távoli gépek cuccait csatolni
    - csinálsz egy megfelelő jogosultságú mount pointot (jó, ha a usered tudja írni)
    - sshfs [user@]hostname:[directory] mountpoint és fel is csatolja (a directory az a távoli gépen a könyvtár, amit felcsatolsz, a mountpoint meg az, ahol a helyi gépen fog látszani) (ugyanúgy van -p portszám paraméter is, mnt az SSH-n)
    - normál umount-tal tudod lebontani a kapcsolat
    Látható, hogy a távoli gépen semmi különösebb macera nincs, csak menjen egy SSH szerver.

    Folytatás...

    hcl 11 hónapja 15

  • Nem létező 128x64-es LCD meghajtása Arduinoval

    Na jó, a LCD fizikailag létezik. Egy Atmega328 alapú minden-teszteren (tranzisztor, LCR, stb.) kaptam egy rokontól, ami megdöglött. Persze megjavítani én sem tudtam, szóval sorsára várt vagy egy éve. Korábban már nézegettem a LCD-t, de nagyon bonyolultnak tűnt az áramkör, ami köré volt építve, és nem is találtam nyomát keresőkkel, szóval ez is egy olyan cucc, ami nem létezik. Aztán egyszer, hónapok után, eleresztettem egy keresést, és az végre talált olyat, ami az LX-12864-B5 kijelzőre vonatkozott.

    Ez amúgy valami ilyesmi :


    (Forrás : ebay.com)

    Mivel kiderült, hogy kb. 2db 100nF kondenzátor, meg 4db 3,3k (azaz 2,7k, csak azt nem találtam :D ) ellenállás kell a dologhoz (ha 3,3V-ról hajtjuk), gondoltam ki is próbálom. Azt is meredek volt kitúrni, hogy végülis milyen Arduino library kezeli, mert ezeket a COG (Chip On Glass) LCD-ket aztán húszféle vezérlő IC-vel gyártják, de végül meglett : az U8G2 library
    U8G2_ST7567_ENH_DG128064_F_4W_SW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 8, /* data=*/ 9, /* cs=*/ 10, /* dc=*/ 7, /* reset=*/ 6);

    Folytatás...

    hcl 12 hónapja 8

  • A következő felhőd otthon lesz

    Avagy saját felhőszolgáltatás otthonra Nextclouddal, amit az Owncloud egyik alapítója hozott létre.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 1 éve 111

  • Boldog Karácsonyt :)

    Letölthető PDF-ben képeslapnak itt :), képként meg ctrl-c ctrl-v és lehet küldeni mailben :)

    hcl 1 éve 7

  • Dirt Devil Spider robotporszívó lítiumosítása

    Volt ez a robotporszívóm, amit azóta használtunk is, csak hát a Ni-MH akku enyi idő alatt megadta magát. Meglepően sokáig bírta... Adta magát, hogy ne nikkeles legyen a pótlás.

    Mivel elég sok lítiumcella fetreng itthon (nagyrészt laptopok akkuiból bontva), értelemszerű volt, hogy ezekből lesz az akku, mivel ez nem szerszámgép, és nem lesz nagy áramfelvétele. A gyári akku 14,4V-os, de a töltési csúcsa 16,4V körül volt. Ez nagyjából kijött négy lítiumcellából (4,2V körüli). Ebay-ről vettem is hozzá egy BMS-t. 4 sorbakötött cellához való, a töltést is megoldja.


    A BMS bekötése. Forrás: ebay.com


    Teszt lítiummal

    Első próbára el is indult. Aztán bekötöttem a BMS-t, és akkor nem :D
    ...fél nap anyázás...
    ...kiderült, hogy a rohadék figyeli, hogy talajon van-e. De akkor elsőre, ugyanígy a hátára fordítva, miért indult? :D

    Folytatás...

    hcl 1 éve 33

  • PostmarketOS , Nexus 7 2012, SXMO

    Hogy mik ezek? Az kiderül :D

    A PostmarketOS egy Linux disztribúció, ami Alpine Linuxra épül, és a célhardverek nagyrészt mobileszközök. Az Alpine amúgy is sok beágyazott dolog alapja, mert nagyon minimál, nagyon kicsi, és amúgy funkcionális OS, elég gyakori RAM-ból működő cuccokon is, az ólajtón is elfut. Egy mezei Alpine telepítés x86-ra kb. 130-150MB. Nem méret. (Igaz, ebben semmi nincs, kapsz egy parancssort, esetleg megy a háló - de ugyanez Debianból pl. sokkal nagyobb, úgy egy nullával.)

    A PostmarketOS, pl. a Pinephone-ok egyik hivatalos rendszere, többféle GUI-val, minden földi jóval. És még jó sok mindenre létezik ilyen-olyan készültségi fokban. Na ez utóbbi az érdekes. :) A Community support alatt levő eszközökön (elég kevés) elég jól megy már, és rengeteg cucc van Testing státuszban, ami bármit takarhat, leginkább azt, hogy a jól és a sehogyan sem közötti tartományban működik rajta a PostmarketOS. Nekem mákom volt, a Nexus 7 2012 tabletem (alias Grouper) egész jól támogatott PostmarketOS-el, pedig még csak community support sincs rá.

    Folytatás...

    hcl 1 éve 6

  • Pentax K-50 blendeprobléma macerálás

    A Pentax K-30, K50 szenved egy konstrukciós hibától. A blende hajlamos "megragadni" a legzártabb állásában.

    Mondjuk azóta sem értem, hogy működik, mert a Pentax objektív alapból zárja a blendét, és a vázra feltekerve nyílik ki. Érdekes módon a jelenség az, hogy nyitva a blende alapból, de képkészítésnél f22 (avagy "legzártabb" blendére ugrik). Később látható lesz, hogy miért furcsa ez :D


    Szétszedve

    A hiba oka, hogy a blendét mozgató szolenoid tekercsben a tulajdonképpeni mozgást végző vasmag megszorul. Egyesek szerint hibás anyagminőség, szerintem meg a hosszas állás is közrejátszhat :) Mindenesetre az alábbi videóban látható módon kiszedés és megreszelés után maga a vasmag már mozgott, de nem jöttem rá, hogy tulajdonképpen mit csinál :D A szolenoid alatt kilógó kis pöcök csatlakozik a blendemozgató kart mozgató fogaskerekekhez, de arra nem jöttem rá, hogy tkp. hogyan is működik a beugrasztás, mert csak ezzel nem mozgatható semmi, és a bajonettben levő karral sem mozog a vázban levő mechanika.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 2

  • HP Probook 4340s bekapcsológomb taknyolás

    ...szó szerint! :DDD Fent említett gép egy fórumtársnál nem kapcsolt be néha. Lötyög a bekapcsgomb.
    De hát az azért még nem szokta azt jelenteni, hogy ne kapcsoljon be... :F (Aha, mint a legutóbbi Lenovon :D )

    Szóval szét kellett szedni, megnézni, mi van. Szerencsére csak majdnem az egész gépet kellett lebontani a dologhoz... Szétszedős videó itt, csak a szokásos, bár nem olyan borzalom, mint az igazán konzumer gépeknél. Tehát csak félig kellett lebontani.

    Aljából csavarok ki, billentyűzet le, szalagkábelek a tetejében kihúz, majd lerángatni a tetejét. Megkeresni a rejtett csavarokat (pl. a winyó alatt) és lerángatni a tetejét. A többi rejtett csavar kitekerése után lerángatni a tetejét A bekapcsológombos NYÁK a tetejébe van rögzítve, a műanyag gombbal együtt.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 15

  • Titan K-5 zár, beletört kulcs kiszedése

    Nyitottam az ajtót, majd bután néztem a kulcs kezemben maradt fejére :D

    Szerencsére a nyitással nem volt gond, mert a csonkot a zárba rakva az ajtó végülis működött, és két zár van rajta, szóval a másikkal zártam be. Na de a kulcs maradékát csak ki kellett szedni... (Betörők csalódottak lesznek, ugyanis nem arról lesz szó, hogy hogyan nyílik ez az izé kulcs nélkül :P )

    Zárbetét ki, Google, és kiderült, hogy Titan K-5 névre hallgat a cucc, meg hogy venni lehet, azon kívül semmi infó. Tehát előkerült pár tű, csipesz, ilyesmi.


    Itt már elkezdtem kipiszkálni, a kiinduló állapotban a beletört darab pont a golyó előtt ért véget a kulcsnyílásban, tehát kb. ezen a képen nem is látszott volna

    Az hamar kiderült, hogy a két vége két külön zár, tehát nem lehet rajta átnyúlni. Középen két gyűrű tartja (gondolom össze), de csak végső esetben akartam leszedni.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 18

  • Androidos eszközök újrahasznosítása 2.

    Adjunk egy új lehetőséget a működésre öreg okostelefonunknak, tabletünknek mint információs kijelző!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 2 éve 21

  • Lenovo Ideapad 5 - nyomás alatt :D

    Került hozzám egy ilyen, távolabbi rokontól, fura hibával. Rendszeresen kikapcsol, és nehezen kapcsol be. Illetve érthetetlen módokon. A tulaj egy néni, aki valami családtagjától kapta, aki "ezzel foglalkozik".

    Tényleg érdekes volt, mert azonosíthatatlan módon néha leállt, néha ment egy darabig, függetlenül attól, hogy töltőn volt-e. Mondjuk sokat nem segített, hogy először valószínűleg tényleg teljesen le volt merülve. A tápja jó volt. USB C tápról is ugyanezt csinálta...

    Miután minden más ki lett zárva, jött az, hogy bekapcsológomb. Biztos rossz a kapcsoló! A kapcsoló mind a 4 lába sípolt egymáshoz, nyomva és nem nyomva is... azóta sem értem. :D Viszont a kapcsolónak volt egy határozott nyomáspontja, ha nem volt a helyén a kis kapcsolós NYÁK, tehát jónak tűnt - a döglött kis kapcsolók általában nem pattannak határozottan.


    Innen indulunk

    (Amúgy nem nehéz szerelni, 9 csavar az alján, és le is jön egyben az egész alsó takarólemez, mint a T440 óta kb. minden rendesebb Lenovo gépről. Alatta a hátsó sarokban ott van egy kis NYÁK, a zsanér tartja, meg egy flexkábel csatlakozik rá, simán kivehető. Ezen van a két USB A aljzat is.)

    Folytatás...

    hcl 2 éve 6

  • Huawei P Smart 2021 LCD csere

    Ismerős Huawei P Smart 2021-én (PPA-LX2) cseréltem kijelzőt (azaz inkább a kijelzőn a telefont). Méghozzá a könnyebb utat választva. ;]


    Hát ez összetört

    A unibody házas telefonok sok típus esetében a kijelző hátára vannak felépítve, apróbb különbségekkel (pl. a Samsung 2010-es évek elejétől 2017-ig tartó gyakorlata ilyen bajos, hogy bármihez a kijelzőt kell először felszedni, meg ilyesmik). Ez sem kivétel, de szerencsére a kijelző háta csak az alap, és arra van hátulról csavarozva egy keret, az alaplap, és ragasztva a hátlap - tehát szerelhető. Az egyetlen nehezítés az a Huawei szokás, hogy a bárminek a kábelét az akku alatt viszik. (Azt nem is mondom, hogy a Samsung A7 -tel mennyi minden egyezik ezen a cuccon, kezdve a lábyomolvasó kivitelezésével...)


    Innen kezdődik

    Folytatás...

    hcl 2 éve 9

  • Autórádió DIY & újjáépítés

    Elpusztult az autórádióm. Ez abból tűnt fel, hogy egy reggel nem indult az autó, mert leszívta az akkut is ez a dög. Miután tolásra indult, feltűnt, hogy nem világít a rádió, ami amúgy gyárilag világított, ha kellett, ha nem.


    Itt látható a félelmetes kínai cucc (alul), a TID-es cikkből

    Na most egy 22 éves, gagyi hangszórós autóba nem veszek másik kínai rádiót - mert ez az volt, a legaljából - mást meg még kevésbé. A rádiót amúgy is gyak. AUX bemeneten használtam erősítőnek, mert a rádióvétel Fehérváron borzalmas, a beépített Bluetooth meg sosem működött rendesen, de 5000Ft-ért mit akarok, telefont kihangosítani jó volt egy mikrofonos kábellel.

    A rádióból működőképes maradt az erősítő, ami egy TDA7388, és azon a NYÁK-on van az ISO csatlakozó is, így logikus volt, hogy azt felhasználva lehet egy működő erősítő az autóban. Az előlapot az erősítős NYÁK-kal amúgy is csak egy szalagkábel kötötte össze, és némi Hobby elektronika topic-os kérdezősködés és adatlap-nézegetés után kiderült, hogy a TDA Mute és Standby funkcióinak kiütése után szól is a végfok.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 17

  • 1,8V-os flash chip felírása és félelmetes Cenovo MiniPC2 mentés

    Tordaitibi fórumtársnak volt egy Cenovo MiniPC2 gépe. Ez egy Intel Cherry Trail alapú izé. Ufó. Az Atom x5-Z8300 proci ilyen vékonykliens-jellegű gépekbe, meg tabletekbe való. Ez a Cenovo meg egy nagyon kínai... koppintása valószínűleg a Nexbox T11 (vagy T10)-nek - ezer ilyen klón van, de ez a NYÁK egyikkel sem azonos. Azonos? Köze nincs semmihez :D . 4GB RAM, 64GB SSD van rajta, persze minden forrasztva, beépített Wi-Fi, GPS(?), kameraillesztők is. Mondjuk olyan szinten másolat, hogy még olyan csatlakozók is az alaplapra kerültek, amiket nem is használnak ebben a kivitelben :D Az egész előnye, hogy az alaplap kb. 10x10cm.

    A gond ott volt, hogy a tulaj letiltotta az USB XHCI-t, amely hibába elég sokan beleestek már, és elég kellemetlen. Az USB XHCI letiltása után ugyanis nem marad a gépen beviteli eszköz :D Tehát visszakapcsolni már nem lehet. (Hacsak valaki nem engedélyezte a távoli elérést, és nincs valami eszköze az OS alatt, amivel túrni tudja a BIOS-t.)

    Folytatás...

    hcl 2 éve 7

  • Furcsa órák támadása :D

    Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 2 éve 23

  • Opel Astra F TID kijelző modding

    Régóta akartam már egy hibás TID-et szerezni, mert azt szívfájdalom nélkül vagdosom szét ;] Most végre volt, aki felfogta, hogy nem működőt keresek (mert az drága is, meg sajnálom is), és kaptam olcsón egy nagyjából hibás TID-et (foltos a képe).

    A TID amúgy az F Astrák kötépkonzolján felül található kijelző; három adatot jelenít meg (létezett csak dátum-idő és MID, multi-kijelzős is). A TID-en az óra, dátum, és külső hőfok jelenik meg.


    Ez a TID

    Korábban már volt, hogy furcsa körülmények között le talált merülni az akkum, pedig csak pár éves, és rendszeresen karban van tartva (kamu-gondozásmentes darab, szépen töltögetek bele vizet nyaranta). Így gondoltam valahova teszek egy kijelzőt, amin meg lehet nézni az aktuális feszültséget. Adta magát a TID, mert az könnyen cserélhető, hely is van benne, és nem nagyon lehet elrontani vele az autót :D

    Megvolt már a kis kínai panelműszer is, ami egy LED kijelző, ha feszültséget kap, mutatja, mennyit. Egy nyomógombot akartam elé, hogy ne menjen folyamatosan, vagy csak gyújtás esetén.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 16

  • Logitech Lightspeed G915 TKL billentyűzet gyógyítás

    Egy fórumtárs mechanikus billentyűzetét szabadítottam meg egy kis műanyagtól :)

    Alapvetően nem értem az árát ezeknek a cuccoknak, de ez megmarad az saját problémámnak :D Tényleg annyi, hogy billentyűzet, amiben olyan kapcsolók vannak, amiben két kis réz érintkező nyomódik össze, illetve vezeték néküli. Hát...

    (Közben leesett, hogy amikor 15 éve egy gyárban voltam infós, akkor sem azért volt minden ipari cuccon használhatatlan mini-billentyűzet numerikus pad nélkül, mert nem fért el nagyobb, hanem csak cool akart lenni a gyártó :D Before it was cool :D )


    Ez a szétszedés kezdete, csavarok kint, tetejében van egy csomó, alul kevesebb. A gombsapkák nincsenek rajta.

    Na mindegy, ezzel a darabbal annyi történt, hogy a 0 gombba beletört az egyik füle a sapkának (a kapcsolón levő feliratos sapka cserélhető, két kis körömmel csatlakozik a kapcsolóra). Ettől a kapcsoló nem mindig nyomódott teljesen be. Egy szívességgel meg még lógtam a tulajnak :)

    Folytatás...

    hcl 2 éve 6

  • Lenovo T420 zsanér hackelés

    A T420 átlagos használatra egy tök jó lapos, főleg valami jobb kiépítésben. Hiába jó azonban a konstrukció, mindennek vannak hibái. Ennek pl. a bal zsanérja szokott szétesni, hasonlóan a 430-hoz. Mindenképpen macera, még ha amúgy jól működik is a gép, hogy simán szétnyílik a kijelző bal alsó sarka, mint mindenféle konzumer cuccoknál, amikor kiszakad a műanyag fedélből a zsanért rögzítő réz persely.

    A családban található 420 bal zsanérja kb. 10 évnyi használat után pusztult el. Kicseréltem (Kínából a kb. gyári új cseredarab volt vagy 4500Ft, a gép szétbontásával meg nem untatok senkit), de nem látszott menthetetlennek az sem, ami benne volt. A fém rúd a zsanérhoz préselve van, a zsanér anyagával. Erről tört le az egyik csap.


    Itt már kifúrtam, de a lyuk helyén volt egy szép törés


    Így néz ki, amikor nincs egyben

    Folytatás...

    hcl 2 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.