2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Mégis bővül az új cikk szereplőinek listája

    Múlt héten már örömmel jelentettem, hogy összeállt az új cikk végleges koncepciója, ám némi jogos kritika érte a felhozatalt. Eredetileg úgy terveztem ugyanis, hogy az első két DX11-es generációt összevonom, de felhívták rá a figyelmemet, hogy AMD oldalon a HD 5870 és a HD 6970 között jelentősnek mondható eltérések vannak, így érdemes lenne mindkét kártyát szerepeltetni a cikkben. Ebbe végül belementem, így már csak az NVIDIA oldali ellenfele volt kérdéses, ugyanis a GTX 480 és a GTX 580 között olyan kis eltérés van csak teljesítményben, hogy nem lenne értelme mindkettőt berakni a cikkbe. Végül a választásom (szintén olvasói javaslatra) a GTX 560 Ti-ra esett, mely ugyan egy generációval újabb az 5870-nél, viszont specifikációi alapján nagyon közel áll hozzá.

    5870-ből egy referenciakártyára sikerült szert tennem, 560Ti-ból pedig egy kissé bánatos kinézetű, de tökéletesen üzemelő MSI példány akadt horogra.

    Folytatás...

    GAI 3 hete 4

  • Új cikk beharangozó: a végleges koncepció, és a szereplők bemutatása

    Ahogy már korábban említettem, egy új GPU-s cikken dolgozom, ami részben a nagy GPU-s cikk második részének első (és valószínűleg egyetlen) kiegészítéseként fog szolgálni, de részben lefedi az első rész időszakát is. A központi téma most az egyes GPU generációk időtállósága lesz, korabeli ellenfelükhöz viszonyítva, vagyis azt vizsgáljuk, hogy megjelenésük után, évről évre haladva, meddig tudják még futtatni a játékokat, és milyen sebességre képesek, kizárólag egymás ellen versenyezve. Tehát az eddigi cikkeimtől eltérően, ez most nem egy "sok kártyás", hanem egy "sok játékos" teszt lesz.

    Az új cikk a 20-as szám bűvöletében fog telni: 20 évre visszamenőleg, évente 20 játékkal lesz lemérve a 20 versenyző.

    Folytatás...

    GAI 1 hónapja 23

  • Minden Pascalok és Vegák szent grálja

    Nem vagyok egy hardcore gyűjtő, általában a hétköznapi halandók által is elérhető típusok vonzanak, de ha lehetőségem van beszerezni az egyik kedvenc típusomat, méghozzá makulátlan állapotban, akkor nehezen tudok ellenállni. Ez pedig az alább látható Titan Xp, vagyis a legerősebb Pascal alapú kártya (nem összetévesztendő a minimálsan gyengébb, de sokkal gyakoribb Titan X (Pascal) típussal). Egy mondvacsinált indokot is faragtam mellé: szerepelni fog az újonnan készülő cikkemben. Így már sokkal "szívesebben" fizettem ki érte 2 db 1080Ti árát (amely típusnál csak elhanyagolható mértékben erősebb). Persze létezik még ennél is ritkább változat belőle, mégpedig a Star Wars-os különkiadás, de egyrészt az technikai értelemben ugyanez a kártya, másrészt sosem voltam nagy Star Wars fan, így nem vonz különösebben, és az eredeti fekete dizájn jobban is tetszik.

    Folytatás...

    GAI 1 hónapja 15

  • DX9 kártyák vs Win10... van valakinek tapasztalata?

    Mint azt már egy korábbi bejegyzésben említettem, egy GPU architektúra időtállósági jellegű cikket tervezek készíteni, és a legrégebbi kártyák, amiket szerepeltetni tervezek, a DX9 éra csúcsmodelljei lennének. Konkrétan egy 7900 GTX és egy X1900 XT. A két oldtimer korú nagyvas már meg is érkezett, és kiváló egészségnek örvend:

    A Win10 alatti beüzemelésükkel viszont problémáim adódtak, méghozzá (a várakozásaimmal ellentétben) nem a Radeon, hanem a GeForce esetében. Természetesen hivatalos Win10 támogatás egyik típushoz sincs: a Radeonhoz Vistás (!!!), a GeForce-hoz pedig Win7-es a legutolsó driver, ennek ellenére tökéletesen üzemelnek velül Win10 alatt is (ha azt nem vesszük figyelembe, hogy a Start menü átlátszó és kattinthatatlan lesz mindkét kártya esetén, egyéb komolyabb problémába nem üzköztem).

    Folytatás...

    GAI 2 hónapja 21

  • GPU-k mindörökké

    Ezen a munkacímen fog készülni a következő cikkem. Persze, mivel a fantáziám gyakran cserben hagy, ezért többnyire a munkacím marad meg a végleges megjelenésnél is, és könnyen lehet, hogy most is ez lesz a helyzet. Címadásban sosem voltam jó, de talán így is utal rá kicsit, hogy most a szokásostól eltérő koncepció köré építem a tesztet.

    A cikk alapötletét a lentebb látható kártya adta, ami alkalmi áron, ám meglepően jó állapotban került hozzám: egy Radeon X1900XT.

    A kártyát próbálgatva eszembe jutott, hogy mennyire forradalminak állították be anno ezt a típust (főleg a már akkor is inkább ATI-párti PH hasábjain), hiszen elsőként itt növelték meg jelentősen a Pixel Shader egységek számát a hagyományos pipeline-ok számához képest. Vajon hogyan öregedett ez a típus, mennyire volt időtálló ez a fejlesztés? A drivertámogatása legendásan csapnivaló volt, ám itt jött az újabb meglepetés: a kártyát először (egyéb híján) Win10 alatt próbáltam ki, és kisebb masszírozás után tökéletesen üzemelt az utolsó elérhető (még Vista alá készült!) driverrel.

    Folytatás...

    GAI 3 hónapja 12

  • Keresek Radeon HD 4890 kártyát

    Sziasztok!

    Bár nem szeretném a Logoutot ilyen bejegyzésekkel spammelni, de az előző alkalommal sikerre vezetett, így még egyszer utoljára megpróbálkozok vele. A már ott is említett készülő cikkhez keresnék egy Radeon HD 4890 kártyát. Mindegy, hogy referencia felépítésű, vagy valamilyen custom változat, de mindenképp 4890 kellene, mert 4870 már van. Jobb híján az fog szerepelni a cikkben, de ha horogra akadna egy 4890, az még jobb lenne.

    Fontos: a kártyát mindenképp megvenni szeretném, és nem kölcsönkérni. Többen szoktak ajánlani kölcsön kártyát a cikkeimhez, de ezt a megoldást nem szívesen alkalmazom, mert egyrészt a cikkek készítése hosszú időt (több hónapot) vesz igénybe, másrészt nem elhanyagolható az esélye annak, hogy ezek az oldtimer kártyák nem élik túl a teszttel járó igénybevételt. Természetesen arról szó lehet, hogy amennyiben az eladó igényt tart rá, akkor a teszt végeztével a kártyát, amennyiben túlélte, ugyanazon az áron visszaadom neki, mint amennyiért vettem, de a kölcsönzéssel járó felelősséget nem szeretném vállalni.

    GAI 3 hónapja 4

  • Keresek 512 MB-os NVIDIA G71 alapú kártyát.

    Sziasztok!

    Egy készülő cikkemhez keresnék megvételre 512 MB-os GF7 szériás kártyát. A legjobb értelemszerűen egy 7900GTX lenne, de ennek hiányában 7900GTO, 7950GT vagy akár 7800GTX-512 is megfelel. Ezek Quadro változata (Quadro FX 4500) is jöhet. Sajnos a használtpiacról eléggé eltűntek, nem találok egyet se, ezért megpróbálkozok itt is, hátha a Logout olvasói közül lapul valakinél egy ilyen régi csúcsvas.

    Fontos: a kártyát mindenképp megvenni szeretném, és nem kölcsönkérni. Többen szoktak ajánlani kölcsön kártyát a cikkeimhez, de ezt a megoldást nem szívesen alkalmazom, mert egyrészt a cikkek készítése hosszú időt (több hónapot) vesz igénybe, másrészt nem elhanyagolható az esélye annak, hogy ezek az oldtimer kártyák nem élik túl a teszttel járó igénybevételt. Természetesen arról szó lehet, hogy amennyiben az eladó igényt tart rá, akkor a teszt végeztével a kártyát, amennyiben túlélte, ugyanazon az áron visszaadom neki, mint amennyiért vettem, de a kölcsönzéssel járó felelősséget nem szeretném vállalni.

    GAI 3 hónapja 16

  • IGP-k az APU-k ellen

    Avagy diavetítő bajnokság az alsóházban az integrált chipek házatáján, némi időutazás keretében.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 7 hónapja 287

  • ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.

    A párharc folytatódik a 3D gyorsítás két úttörője között. Figyelem, extrém hosszúságú és mélységű cikk!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 3 éve 107

  • Igen, készül az új cikk

    Hogy Morpheust idézzem: igaz a hír, amit sokan hallottatok! :DDD

    Mivel többen kérdezték, hogy mihez vásárolgatok ismét kártyákat, ezért itt az ideje, hogy bejelentsem: valóban elkezdtem egy új cikk készítését, mely eddigi legolvasottabb írásom folytatásának tekinthető, és egyelőre az "ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II" munkacímet viseli, bár az ATI azóta már rég AMD, szóval ez hülyén fog kinézni, de a kapcsolatot is fenn kéne tartani a két írás között... majd kitalálok valamit. Mindenesetre formátumra meg fog egyezni az előző írással, és ott veszi fel a fonalat, ahol az előző véget ért, vagyis a GF600/HD7000 sorozattól fölfele, egészen a GF2000/RX5000 szériáig bezárólag fog tartalmazni minden főbb típust :)

    GAI 3 éve 8

  • Bburago 1:18 - Made in Italy

    A legendás modellgyártó olasz korszakában készült királykategóriás típusainak bemutatása.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Retro 3 éve 90

  • SLI vs Crossfire megateszt

    Újra egy nagyszabású VGA teszttel jelentkezem: íme a Multi-GPU rendszerek csatája és története!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 6 éve 112

  • SLI vs Crossfire cikk elkészültségi fok: 70%

    Mostanában ritkán írogatok ide a "személyes bejegyzések" közé, de ez nem jelenti azt, hogy ne haladnék folyamatosan a nyár elején beharangozott SLI vs Crossfire cikk írásával. Mostanra nagyjából véglegesedett a cikk koncepciója, és ez jó apropó arra, hogy megosszam a főbb paramétereket a nagyérdeművel. Ezek mondhatni kész tények már, azaz hacsak valami hatalmas galiba nem történik, akkor változni már nem nagyon fognak.

    A tesztkonfigurációt már korábban bemutattam, gondolom sok kritika fogja érni (hiszen egy több, mint 7 éves konfigról van szó), de CPU fronton olyan minimális fejlesztések vannak mostanában, hogy erősen kétlem, hogy egy 4GHz-en járó 6 magos processzor, és 12 GB-nyi háromcsatornás memória (még ha csak DDR3 is...) ne lenne elég a mai játékok kihajtásához. Az ott leírt paraméterekhez képest annyi a változás, hogy a tápellátásról már egy 1000W-os Enermax gondoskodik.

    Kártyából gyártónként 20-20 modell fog szerepelni. Most nem cél az összes létező típus bemutatása, csak minden GPU-ból lehetőleg a legerősebb modell, és néhány középkategóriás versenyző is lesz. Az alábbi felhozatalra lehet számítani:

    ATI/AMD:

    Folytatás...

    GAI 6 éve 14

  • 3-way SLI és CrossfireX beüzemelve

    Egyre valószínűbb, hogy lesz valami az SLI vs Crossfire cikkemből. A korábban bemutatott tesztkonfig alkalmas 3 GPU-s rendszer kiépítésére is, így egyértelmű, hogy ilyen konfigurációk is szerepelni fognak a cikkben.

    Az alábbi képen látható 3 db 9800 GTX összekötése nem ment zökkenőmentesen, mert az egyik "pluszos" (kisebb csíkszélességgel gyártott változat), a másik kettő pedig hagyományos példány. Ez a magasabb órajelek mellett azt eredményezte, hogy ha nem első helyen volt a "pluszos" kártya, akkor valamiért 8800 GT-nek ismerte fel a driver, és nem volt hajlandó engedélyezni az SLI-t. Amint első helyre került, működött rendesen, de mire erre rájöttem :DDD

    A CrossfireX beüzemelése korántsem volt ennyire drámai, a 3 db eltérő mértékben OC-s HD 4890 elsőre, a legkisebb zokszó nélkül működött együtt.

    GAI 7 éve 22

  • SLI vs Crossfire tesztkonfig

    Régóta tervezem már egy SLI vs Crossfire cikk megírását, de hatalmas anyagi ráfordítás igénye miatt mindeddig nem lett belőle semmi. Pedig a gyártó-specifikus több GPU-s megoldások korszakának (elvileg) lezárultával érdemes lehetne a dx9-10-11 érát végignézni: melyik technológia skálázódik jobban 2-3-4 GPU-val, illetve mire képesek a régebbi csúcsvasak párba kötve? A dx12-es multi-GPU varázsolás már kimaradna, az már nem az én világom, elhaladt mellettem az idő :D

    Mint általában, úgy most is a tesztkonfig beszerzésével kezdtem a dolgot: ha nem is lesz cikk belőle, de kiindulópontra mindenképp szükség van. Az előző postban bemutatott Core2-es rendszernél persze erősebbre volt szükség. Most egy jó kis 1366-os rendszert fogok használni. Vicces belegondolni, hogy ez már egy 9 éves platform, de az aranyáron mért 2011-es vasokon kívül még mindig lever mindent. Ennek megfelelően persze tartja is az árát, de azért sikerült egy lapot szerezni, méghozzá az MSI X58 Pro-E személyében. Ez egy eléggé lenézett, alsóbb kategóriás lap, de így is tud mindent, ami nekem kell: vagyis Quad SLI és 3-way SLI támogatása is van.

    Folytatás...

    GAI 7 éve 13

  • Quad SLI végre beüzemelve

    Mindig is szerettem volna kipróbálni a Quad SLI-t, de valahogy sosem volt rá lehetőségem. Most viszont végre rendelkezésemre áll az összes szükséges hardware elem, de persze nem ment minden zökkenőmentesen.

    Lássuk, hogy miből áll a rendszer:

    - ASUS P5N32-E SLI PLUS alaplap. A lényeg a terméknévben ártatlanul megbúvó "Plus" szócskán van, ami alapján még azt is hihetnénk, hogy az alap P5N32-SLI-nél valamivel jobb lapot kapunk, ugye? Sajnos az ASUS nevezéktanában ez egy irgalmatlan gányolást, két egyáltalán nem egymáshoz tervezett chipset összeházasítását jelenti. Ráadásul nagyon okosan úgy helyezték el a két 16x-os PCIE sínt (ami a Quad SLI beüzemeléséhez kell), hogy a (nem ehhez az alaplaphoz adott, de szintén ASUS-os) SLI híd még véletlenül se érje át a két kártya közötti rést. Sajnos manapság annyira nehéz Quad-SLI képes LGA775 lapot szerezni, hogy jelenleg kénytelen leszek ezzel beérni, mert nem sikerült 780i/790i chipsetes alaplapot szerezni.

    - Core2 Quad Q9650 proci, azaz a majdnem-csúcs Quad. Ez volt a legerősebb, amit hirtelen szerezni tudtam. Bár hivatalosan nem támogatja az alaplap, de a legfrissebb BIOS-al működik benne.

    Folytatás...

    GAI 7 éve 36

  • Az első dupla GPU-s NVIDIA kártya

    Tegnapi szerzemény: az első dupla GPU-s NVIDIA kártya, a Gigabyte 3D1! Ráadásul nem is a hazánkban elterjedtebb, butított órajelű, 1 ventilátoros XL változat, hanem az eredeti, dupla ventis. Legnagyobb meglepetésemre működik is, pedig az urban legend, és a korabeli PH teszt szerint csak a hozzá csomagolt alaplappal lenne működőképes, de az ASUS A8N32-SLI lapomban is elindult, igaz csak 1 GPU látszott (az SLI módhoz valószínűleg már tényleg a saját alaplapja kellene). Egyébként kézbe véve meglepően kompakt kis kártya, igaz nem is csúcs GPU-k vannak rajta, csak 2 db 6600GT. És a legszebb az egészben, hogy egy mezei 6600GT áráért, azaz fillérekért sikerült hozzájutni :)

    GAI 7 éve 2

  • Egy VGA gyűjtemény maradványa - KÉPGALÉRIA!

    Több mint 10 éve kezdtem a VGA kártyákat gyűjteni, kezdetben 3dfx és nVidia kártyákat vegyesen, később csak 3dfx-et. Sajnos ezek a gyűjtemények már nincsenek meg, pedig a Voodoo gyűjtemény ma már egy vagyont érne.

    Később cikkeimhez gyűjtöttem be rengeteg kártyát, melynek csúcspontja a nagycikkem volt, mely több mint 350 kártyát mutat be, de a tavaly karácsonykor megjelent használt VGA tanácsadó cikkemhez is összeszedtem csaknem 100 kártyát, melyek nagy része a saját tulajdonomat képezte, még ha csak átmenetileg is.

    Aztán idén tavasszal egy pénzigényes project miatt eladogattam a felgyülemlett kártyákat (nagy részük egy gyűjtő ismerősnél landolt), de maradt azért a tulajdonomban pár kevésbé érdekes, nehezen eladható példány. Most ezeket szedtem össze, mert már én sem emlékeztem pontosan, hogy mik vannak, és ha már lefotóztam őket, akkor gondoltam megosztom a képeket az olvasókkal is, hátha érdekel valakit :)

    Lássuk tehát mik vannak, kezdjük az ATI-kkal, mert abból van kevesebb

    Folytatás...

    GAI 7 éve 22

  • 300k+

    Apró érdekesség a statisztikai adatok kedvelőinek: 3 és fél év telt el eddigi (és vélhetőleg mindörökre) legnagyobb cikkem megjelenése óta, és épp a napokban nézegettem az olvasottsági adatokat, amikor feltűnt, hogy nemrég lépte át a 300 ezres lehívási értéket. Ez azt jelenti, hogy még ennyi idő után is ránéznek páran, bár nyilván sokkal kevesebben, mint megjelenése után, hiszen a 150 ezret már 5 hónap után elérte, a duplázásra pedig 3 évet kellett várni. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez a lehívás szám 65 oldalra oszlik el, vagyis egy oldalt átlagosan 4615-en tekintettek meg, a kezdőoldalt pedig 40451-en hívták le, vagyis ennyi egyedi olvasó volt, aki legalább részben belekukkantott a cikkbe.

    Az azóta megjelent cikkeim már jóval kisebb népszerűségnek örvendenek. Legutóbbi használt VGA tanácsadóm alig több, mint 111 ezer lehívásnál jár, ebből 19646 elsőoldalas megnyitással, a régebbi vasakat bemutató AGP-s cikk pedig csak kicsit kevesebb, mint 78 ezer lehívást tud felmutatni, 12537 elsőoldalas megnyitással.

    Folytatás...

    GAI 8 éve 8

  • Nagy használt VGA vásárlási tanácsadó

    Avagy megateszt GeForce 8500 GT-től GTX 980 Ti-ig, mert a nagy videókártyás cikkem után 3 évvel újra kedvet kaptam!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 8 éve 410

  • Amikor a refhűtés túl optimista

    Manapság a passzív hűtésű VGA kártyák szinte teljesen eltűntek a kínálatból, még az ultra-low-end szegmensben is többnyire ventilátoros megoldásokat találunk, ám régebben a felsőbb kategóriás modelleken sem volt ritka a ventilátor nélküli hűtés. A harmadik GeForce generációban nem készült butított MX változat, így az órajelcsökkentett Ti 200 tekinthető a kínálat aljának, az alsóbb szegmensekbe pedig továbbra is a GF2-es MX és Ti modelleket szánta az NVIDIA. A GF3 Ti 200-ra a legtöbb gyártó aktív hűtést és RAM hűtőbordákat is szerelt:

    Ennek tudatában meglepő lehet az a tény, hogy referencia ajánlás szerint mindössze egy kis méretű (később a GF4 MX-eken bevetett) passzív borda kell a kártyára! Korabeli hír

    Ezt a referencia dizájnt kevés gyártó merte bevállalni, de mindig is érdekelt, hogy vajon mennyire életképes? Most egy Medion kártyára sikerült szert tennem, ami ezt a hűtést használja. Várakozásaimnak megfelelően pár perc 3DMark után olyan tűzforró az egész, hogy alig lehet hozzá érni. Ennek ellenére még működőképes! :)

    Folytatás...

    GAI 8 éve 28

  • Intel vs. AMD az AGP korszakban

    A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 8 éve 131

  • AGP-s királyok

    Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 9 éve 142

  • A kedvenc DX11-es Radeonom

    Folyamatban van (sőt lassan le is zárul) a kártyák beszerzése a felújított PCIE-s cikkhez. Ezekről a kártyákról most külön nem postoltam, majd a kész cikkben találkozhatnak vele az olvasók, de megmutatnám ezt a kártyát, ami nagyon megtetszett :) Akik ismernek tudják, hogy bár újabban ATI kártyákat is bevontam a cikkeimbe, de hozzám mindig is az NVIDIA kártyák álltak közel, egy Radeon kevés kivételtől eltekintve nem igazán tud megfogni, na de ez a monstrum felkeltette bennem a "must have" érzést :) Boztos, hogy nem a leghalkabb, vagy a leghűvösebb, vagy akár a leggyorsabb 7950-es ami létezett, na de ahogy kinéz, az valami brutális :)

    GAI 9 éve 4

  • Izzad az ős-Fermi

    Végre megint azt csinálom ami igazán nekem való :) Be kell valjam, hogy a CPU teszt nem jött be, túl unalmas volt. Hozzám mindig is a VGA kártyák álltak közel. Azért a retro részét annak is megírom majd, de most erre a cikkre koncentrálok :) A képen egy Twin Frozr-es GTX 480 küzd a tesztekkel... bár nem olyan vészes a hangja, mint a refkártyáknak, de azért terhelés alatt ez is visít rendesen :DDD

    GAI 9 éve 6

  • Játéklista a PCIE nagyteszthez

    Mivel lassan elég kártya van a birtokomban, hogy elkezdhessem a méréseket, és összeállt a tesztgép is, ezért összeszedtem, hogy milyen játékokkal fogok mérni... Az alábbi elvek érvényesültek:

    - 20 db játék lesz a cikkben
    - Mindegyik játék 3 féle minőségi szinten lesz lemérve (1280x720 min detail, 1680x1050 medium detail, 1920x1080 max detail)
    - Modern, jelenkori vagy közelmúltbeli játékok legyenek túlsúlyban
    - Legyen 1-2 régebbi cím is, hogy a lassú kártyák se szerepeljenek le vészesen, de ezekből ne legyen sok
    - Ne csak akciójátékok legyenek, hanem pár autóverseny is
    - A legjobb, ha van a játéknak saját benchmarkja, ha nincs, akkor FRAPS-el könnyen mérhető, fixen reprodukálható, rövid jelenetet lehessen benne előidézni viszonylag könnyen
    - Ne limitáljon a játék 30 vagy 60 FPS-nél (sajnos manapság egyre több az ilyen :( )

    Ezek a játékok maradtak fenn a szűrőn:

    - Alan Wake
    - Assassins Creed Unity
    - Assetto Corsa
    - Battlefield 4
    - Carmageddon Reincarnation
    - Company of Heroes 2
    - Euro Truck Simulator 2
    - Far Cry 4
    - Grand Theft Auto V
    - GRID Autosport
    - Just Cause 2
    - Metro Last Light
    - Project CARS
    - Resident Evil 6
    - RIDE
    - Saints Row Gat Out Of Hell
    - Test Drive Unlimited 2
    - The Witcher 3 - Wild Hunt
    - Tomb Raider
    - Watch Dogs

    Folytatás...

    GAI 9 éve 30

  • Új VGA-s cikk tesztkonfig

    Beszereztem az új VGA-s cikkhez való tesztkonfigot: MSI Z87-G55 + i7-4790k + 16 GB HyperX Fury DDR3-1600

    GAI 9 éve 8

  • Extreme de korhű AGP-s konfig

    Már többször vázoltam dilemmámat az AGP-s kártyákat kiszolgáló tesztkonfigurációról, még szavazást is indítottam, ahol az derült ki, hogy az olvasók többsége nem szeretne CPU limitet látni, hanem minnél erősebb konfigot szeretne a kártyák alá. A nép akaratának engedve be is szereztem két csúcs AGP-s konfigot, melyek közül az Inteles verzióval igencsak meggyűlt a bajom, így ezt elvetettem, de az AMD-s változat meglepően kezesnek bizonyult, így a méréseket azzal végeztem el. Nem hagyott azonban nyugodni a gondolat, hogy a saját elképzelésemnek megfelelően korhű konfiggal is el kéne végezni a teszteket, így ez lesz az első cikkem, ahol dupla eredmények lesznek láthatók, kétféle konfigurációban is mérve.

    Szóval kedves érdeklődők, fogadjátok szeretettel az ASUS P4C800-E Deluxe + Intel Pentium 4 3.4 GHz Extreme Edition kombót :)

    GAI 9 éve 7

  • AGP-s tesztekre fel!

    Úgy döntöttem, hogy az Inteles hybrid lapot egyelőre hagyom a fenébe, mert ennyi féle nyűgjét már nem vagyok hajlandó elviselni:

    - nem működik rajta egyetlen USB vagy PS2 port sem, csak kiegészítő USB vezérlő kártyával lehet rákötni egeret és billentyűzetet, de azzal nem lehet belépni a BIOS-ba
    - nem hajlandó elindulni DDR2 RAM-okkal, csak DDR1-el
    - nem hajlandó elindulni az AGP-s Radeon HD 3850-essel

    Ezzel szemben az AMD-s változat a fentebbi jelenségek egyikét sem produkálja, hanem szépen működik, így elkezdhettem vele a mérést, elsőre az AGP és PCIE összehasonlítás van soron pár szintetikus benchmarkkal.

    AZért teljesen ezzel a lappal sem vagyok megelégedve, hiszen a tuningot egyáltalán nem támogatja: már 0.5x-ös szorzó emelést sem képes elviselni a szorzólock mentes Phenommal, de hát ez legyen a legnagyobb gond, mégiscsak egy ASRock-ról van szó, szóval örüljünk hogy működik, végülis 3.4 GHz is elég lesz talán :)

    GAI 9 éve 7

  • AGP vs. PCIE

    A képen látható két kártya között gyakorlatilag csak a csatolófelület a különbség, mégis mára az egyik egy ritka, és a gyűjtők által is keresett kultkártya lett, míg a másik egy tizenkettő - egy tucat, egykori felsőkategóriás, ám ma már játékos szemmel szinte semmire nem használható VGA. Ez természetesen a használtpiaci árukon is megmutatkozik: az AGP-s változat ára minimum a duplája a PCIE-snek. Ha már úgyis hybrid lapokkal fogom végezni a méréseket a cikkhez, akkor végzek egy olyan összehasonlítást is, hogy a leggyorsabb AGP-s kártya címet magabiztosan, gyakorlatilag kihívó nélkül bezsebelő HD 3850-et mennyivel fogja vissza az elavultabb csatolófelület, vagy másképp fogalmazva: tényleg indokolt volt-e akkoriban az AGP -> PCIE váltás? A tesztből majd kiderül :)

    GAI 9 éve 16

  • ASRock hybridek - a hajkitépés garantált!

    Az önsanyargatás különös módja, ha valaki ASRock hybrid alaplapokat használ. De mit van mit tenni, a nép akarata szent: az AGP-s királyok című cikkemhez a lehető legerősebb konfigot kell összerakni! Intel és AMD fronton is beszereztem hát az aktuális platformra épülő ASRock AGP+PCIE hybrid lapot (ha jól tudom más gyártó nem készített ilyet), melyek összehasonlítását is tervezem. AMD fronton a már korábbról ismert AliveDual-eSATA2 típust szereztem be ismét, az akkor tapasztalt nyűgjei elméletileg most nem fognak akadályozni. A processzor ismét egy Phenom II X4 965 BE lesz. Inteles vetélytársa a 4coreDual-SATA2, ezzel még nagyobbat szívtam, ugyanis az alaplapi USB és PS2 portok nem működnek (ez típushiba, több fórumon is olvastam róla, de megoldást még nem láttam rá), így egy kiegészítő USB vezérlő kártyát voltam kénytelen beszerezni, de azzal a BIOS-ba nem lehet belépni, így nem lesz esélyem húzni a Core 2 Extreme QX6700 procit :(

    GAI 9 éve 18

  • Elpalitosodott Gainward

    Mindig fáj a szívem a Gainwardért, ami egykor prémium kategóriás csúcskártyákat készített, ám amióta a Palit felvásárolta, a kártyáik minősége zuhanórepülésben tart a béka segge alá, és ma már inkább a kerülendő kategóriába sorolható. Nézzük csak ezt a GTX 580-ast, ami amellett hogy silány minőségű, még átgondolatlan is. A kétes minőségű ventilátorokat ugyanis egy végtelenül gagyi hatást keltő fröccsöntött műanyag házba zárták, így a levegő csak két oldalt tud minimális mennyiségben távozni, de a nagy részét "visszaköpik" a ventilátorok (a szívás irányában távozik visszafelé), közben ordítanak, küzdenek, éktelen hangzavart keltenek... az már csak hab a tortán, hogy néha GTX 570-nek, néha meg GTX 560 Ti-nek ismeri fel a driver a kártyát (de a sebesség 580-nak megfelelő). Fölötte egy GTX 570-es refkártya, ami ehhez képest síri csendben hűt ugyanolyan hőfokokra...

    GAI 9 éve 1

  • DX10-es csúcs téglák

    Az egykori dx10-es csúcsvasakat ma már 10k-ért az ember után vágják, csak aztán győzzük fizetni a villanyszámlát. A GTX 280 és 285 igazi régivágású kártyák abból az időből, amikor még nem volt divat a fogyasztási grafikonokat lesni, viszont 512 bites memóriabusszal szerelték őket. Amelyik kártya még nem főtt meg, vagy dobta le a GPU-t a nyákról a hőtágulás miatt, az jórészt már gyűjtők vitrinjében pihen, kivéve ezt a két XFX példányt, ami a készülő VGA-s cikkemben fog szerepelni :)

    GAI 9 éve 22

  • Új cikk ötlet: VGA használtpiaci áttekintő/tanácsadó

    Új VGA-s cikkre támadt ötletem :DDD Ha már az AGP-s csúcsvasakat újra kihajtom, akkor miért ne hajtsam ki újra a PCIE-seket is? Már az eredeti nagycikkbe is terveztem egyfajta ár/teljesítmény összehasonlító VGA használtpiaci áttekintő féleséget írni, de aztán ez végül kimaradt belőle, és nem is baj, hiszen az a cikk elsősorban nem arról szólt. Viszont most még, mielőtt kitör a dx12 őrület, lehet érdemes lenne a dx10-11 érát áttekinteni, különböző árszinteken, valahogy így:

    - ATI vs NVIDIA használtpiaci áttekintő
    - kizárólag dx10-től fölfele
    - árkategóriákra bontva (pl 10e Ft alatt, 10-25e Ft között ...stb)
    - fel egészen a csúcsig
    - modern op.rendszer alatt (Win8.1)
    - modern játékokkal
    - minden játékkal 3 féle részletességi szinttel (1280*720 min detail, 1680*1050 medium detail, 1920*1080 max detail)

    Így kiderülne, hogy az egyes árszinteken mely kártyák számítanak a legjobb vételnek jelenleg a használt piacon.

    Persze ez a cikk nem "holnapután" fog megjelenni mert jelenleg még csak ennyi kártya van :DDD

    GAI 9 éve 9

  • Lapos AGP-s páros

    Bár az AGP-s csúcskártyák újbóli kihajtásáról szóló cikkemben szerepelni fognak az igazi dx9-es AGP csúcsvasak is (X1950XT vs 7950GT), de mégis úgy döntöttem, hogy a "köznép" számára is elérhető (azaz nem csak félhivatalosan, pár gyártó kínálatában mutatóban létező, hanem valóban megvásárolható, és még ma is viszonylag könnyen beszerezhető) dx9-es páros is helyet fog kapni egy Sapphire X1950 Pro és egy EVGA 7800 GS személyében. Majd elválik, hogy melyik lesz a nyerő, hiszen bár a nagy tesztemben az ATI kártya előnye elég megkérdőjelezhetetlennek tűnt, ám ott a 7800 GS-t a meglehetősen szánalmas referencia órajeleken teszteltem, míg az itt látható EVGA gyári tuningos példány, és a 7800 GTX órajelein jár (de továbbra is csak 16 pipeline aktív benne). Hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy befogja a lapaj nagy "emeletes" nyákra épülő Sapphire kártyát, az a tesztből majd kiderül :)

    GAI 9 éve 1

  • A hűtőpaszta és thermal gap pad ellenes Vaterás

    Előre bocsátanám: az itt bemutatott eladó nem feltétlenül rosszhiszemű csaló, sokkal inkább egy különösen hozzá nem értő nepper...

    Amikor a nagy VGA tesztemhez szedtem össze a kártyákat, talán akkor futottam bele először az eladó kártyáiba, majd a nem olyan rég, amikor az AGP-s HIS Radeon 3850-est szereztem, egy kedves ismerős figyelmeztetett, hogy vigyázzak nem-e arról a példányról van szó, ami szintén tőle származik, majd ezen post megírásának apropóját egy ma (hibásként) vett 8800 Ultra adta, amin szintén felfedeztem a "jellegzetességeket", melyek a következők:

    - a kártya hátoldalán fekete alkoholos filccel aláírás szerű firkálmány látszik
    - a kártya külleme változó: lehet horpadt/karcos/szétütött, de lehet esztétikus, szép állapotú is
    - a hűtő alól a memóriákkal és egyéb melegedő komponensekkel érintkező felületekről a hővezető szivacs/gumi (thermal gap pad) minden esetben hiányzik
    - sok esetben a GPU-ról a hűtőpaszta is hiányzik
    - fentiek következtében a kártya átvételkor még működik, de ha a vevő nem pótolja a hiányzó hővezető rétegeket, akkor típustól függően valószínűleg nagyon hamar elhalálozik.

    Folytatás...

    GAI 9 éve 18

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.