2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Párapara - A megoldás

    Az évek óta fennálló erős párásodás végső megoldása: egyelőre működik a páramentesítés 15000 forintból.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 9 éve 214

  • Kiakasztó frissítések

    Aki használ bárminemű digitális eszközt, legyen az telefon, tévé, számítógép az már találkozott a frissítés fogalmával.

    Ami elvileg az én nézőpontom szerint arra szolgál(na), hogy esetleges hibákat, biztonsági réseket javítsa, foltozgassa az adott szoftverben. Esetleg új hasznos funkciókat adjon hozzá a már meglévő program.

    Na most ezekkel kapcsolatban az elmúlt pár éves tapasztalatom rendkívül siralmas. Lehet csak én vagyok / voltam peches de a negatív jelző édeskevés arra, amit ezzel kapcsolatban érzek.

    Röviden összefoglalva rendszeres jelenség az, hogy egy adott frissítés nemhogy nem segít, de inkább ront az adott programon. Vagy ha épp kijavítja az adott problémát akkor generál másik hármat, ami addig hibátlanul működött. És minden területen ezt tapasztalom. Így már évek óta, majdhogynem félek letölteni egy frissítést - legyen szó bármilyen területről - mert szinte borítékolható hogy valami ezidáig hibátlanul működő részt el fog cseszni.
    Persze abszolút nem értek a programozáshoz, de nem tartom normálisnak, hogy egy program bizonyos hibáinak kijavítására szánt frissítés másik három hibát generáljon. Ráadásul olyat, ami azelőtt nem volt.

    Folytatás...

    Dany007 9 éve 20

  • Készülőben az eddigi legnagyobb Photoshop munkám

    Szó szerint és képletesen értve is.
    Most tavasszal tervezzük kialakítani a gyerekszobát. Konkrétan a mi hálószobánkból lesz gyerekszoba, mert már igazán ideje, hogy legyen neki egy saját.

    A sok sok eltervezett átalakítás egyik fontos eleme, hogy az egyik hosszanti falat kitapétázzuk egyedileg készített grafikával. (mert nálunk a cégnél ilyet is tudunk jópénért ;] )

    Szóval kell egy aranyos, kellemes gyereknek való grafika, amit lehetőleg kilehet nyomni 400x270cm-es méretben pixelesedés nélkül. :) Hehe és itt kezdődik a probléma. Ehhez a mérethez legalább 10-15 ezer pixel széles grafika kell, hogy kiváló éles képet kapjunk nyomtatás után.
    És ilyenből bizony nem sok szaladgál a neten, főleg a mi elképzelésünknek megfelelő "underwater" cápás halas stb... Mert persze nem is fotóra gondoltam, inkább valami mesében látható illusztrációra.
    Plusz a méret miatt leginkább vektoros képet kerestem.

    Na de nem igazán találtam pedig végignéztem a stock oldalak fizetős kínálatát is, de semmi, ami megfelelne az elképzelésnek.

    Viszont pár napja rátaláltam a megoldásra:

    Folytatás...

    Dany007 9 éve 42

  • Termék megnevezések - Káosz

    Egyáltalán nem újdonság, ami a minap megesett velem és egyáltalán nem is egyedi a helyzet. Már régóta gondolkodom, hogy hangot adok nem tetszésemnek, hát most meg is teszem.

    A helyzet pofon egyszerű. Bizonyos gyártók bizonyos termékeinek elnevezése / típus megnevezései annyira káoszosak hogy néha valóságos fejtörő kiigazodni rajtuk.
    Ilyen esetekben mindig csodálkozom miért nem lehet egy normális, egyszerű, közérthető elnevezést kitalálni?
    Jó, persze biztos van benne logika. Elvégre nehéz elhinni, hogy csakúgy random betűk és számok halmaza lenne mindaz. Bár a túlbonyolítottságot így sem értem.

    De szerencsére vannak alapvetően egyszerűk is. Ilyen pl a VGA-k elnevezése. Szvsz az aránylag egyszerű és könnyen érthető. Legtöbb esetben ugye, minél nagyobb a szám adott generáción belül, annál erősebb az adott kártya. AMD-nél R9 290X. R9 a legmagasabb fokozat, kb ezt nevezhetnék igazi játékra való VGA-nak az ennél kisebb elnevezésű kártyák már jóval gyengébbek. Aztán ott a 290, amiből a 2-es az adott generációt jelenti, a 90-es meg az itt elfoglalt szintjét. Ugye van 270-270x-280-280x-285-290-290x stb... Nem is ragozom tovább, ez még tényleg érthető. Prociknál is hasonló a szisztéma és még telefonoknál, alaplapoknál sincs akkora káosz, de azért ott már kezdődik. De pl egy S4 és S4 mini közt a hülye is sejtheti a különbséget.

    Folytatás...

    Dany007 9 éve 6

  • Pára pára... talán van megoldása?

    Évek óta komoly problémát jelent a pára nálunk a lakásban.
    Köszönhetően a kb szigeteletlen falaknak, a műanyag nyílászáróknak és a kb nulla természetes légmozgásnak irdatlan mennyiségű pára jelentkezik a lakásban. Sajnos ez nálunk a tömbben általános probléma. Közös képviselő sz..rik az egészre. Azt mondja szellőztessünk. Az építtető cég már rég megszűnt, tehát perelni sincs kit...
    A lényeg, hogy megoldást kell(ene) találni rá.

    Először persze legyünk tisztában vele mi is a helyzet. A legtöbbeknek a pára nem jelent mást, mint az ablakokon megjelenő kis vízcseppeket, amiket ha zavaró egy mezei Ceresit tablettás párátlanítóval meg is oldanak. Akinek esetleg komolyabb párásodás áll fenn a helységben oda létezik dupla Ceresit tablettás nyavaja... :)

    Egy a lényeg, nálunk olyan szinten van pára, hogy az ilyesféle gyermeteg megoldások semmit nem érnek. Megfigyeléseim alapján ha a kinti hőmérséklet 6 fok alá esik, akkor megjelenik a pára. Minél hidegebb van, annál nagyobb lesz a mennyiség. Természetesen először a leghidegebb területeken csapódik le. Így az ablakokon. Majd később a falakon is, hőhidak mentén stb... Ebből adódóan egy hidegebb téli vagy őszi napon estére már szó szerint csorog le az ablakról a víz, át a párkányon, végig a falon.

    Folytatás...

    Dany007 9 éve 41

  • E-liquid ízek, tapasztalatok

    Azon egyértelmű okból írom ezt a bejegyzést, hogy megosszam a többiekkel saját szubjektív tapasztalatomat az általam kipróbált különböző liquid ízekkel kapcsolatban.
    Több alkalommal szembesültem már azzal a problémával, hogy a különböző liquides oldalakon nincs részletes leírás az adott liquid ízére vonatkozóan. Persze, almára alma van írva és ennyi. De azért ez összetettebb. A fantázia nevű liquideknél pedig többnyire csak a szokásos "marketing" szöveg van és természetesen mindegyik jónak van titulálva. Ami megint csak szubjektív. Én jobbnak találnám ha lenne egy konkrétabb leírás az ízről. Na ezt próbálom majd én összehozni az általam hosszútávon kipróbált ízekről.

    Persze minden vélemény szubjektív és fenntartásokkal kezelendő. Legfőképp azért, mert az e-cigis ízeket a liquiden kívül millió más tényező befolyásolhatja. Gondolom nem kell felsorolni hogy még a tartály anyaga sem mindegy.
    Ettől függetlenül úgy érzem, hogy egy irányvonalat fogok tudni mutatni azoknak akik nem akarnak lutrira vásárolni. Elvégre egy étcsoki ízű liquid akármilyen szuper ízvisszaadású kazánnal se válik mondjuk tejcsoki ízűvé. Maximum még jobban kihozza az ízeket.
    A általam kóstolt ízek közül a dohányos ízeket mindig 12mg/ml nikotinnal a gyümölcsös és egyéb ízeket mindig 6mg/ml nikotinnal szívom.

    Kezdjük hát.

    Folytatás...

    Dany007 9 éve 19

  • Norbi Update - Hozza a formáját

    Ismét megbüntette a GVH az Update-et.

    Konkrétan a Foodorgany Kft., aminek a kérdéses időszakában Norbi volt az ügyvezetője. Mégpedig az Update termékek reklámjaiban elhangzó - idézem - "hazugságok" miatt.
    Általában nem szoktam bejegyzést írni az Update-es bírságolások kapcsán, de ez a jelenlegi már nálam is kiverte a biztosítékot.

    Miről is van szó?
    A következő, reklámokban elhangzott állításokat vizsgálták:

    "- betegség megelőzésére, gyógyítására, kezelésére vonatkozó állítások, például „Cukorbetegek is élvezhetik nem csak az ízét, hanem a kedvező hatását is: lassú vércukor emelkedés.”,

    -egészségre vonatkozó állítások, például „az Update termékek az egészség megőrzésében segítenek”, a termékek összetételére vonatkozó állítások, például „Nem 30%-kal, hanem 50%-kal csökkentett szénhidráttartalmú!”,

    - piacelsőségi állítások, például „Ráadásul az egész világon csak az Update pékáruk rendelkeznek fogyáshoz, diabéteszhez elismert klinikai vizsgálattal.”

    A GVH vizsgálata megállapította, hogy a fentiek közül minden hazugság volt vagy jogszerűtlen.

    Folytatás...

    Dany007 9 éve 89

  • Valami nem stimmel...

    Eléggé mission imposibble-nek érzem a dolgot, de azért megpróbálom, hátha lesz valami csodával határos megoldás.
    Egyszer pár hónapja már rákérdeztem a dologra, de nem sikerült megoldást találni...

    Semmi lelki nyavajától nem kell tartani, tisztán "szakmai" dologról van szó. Játékról... : )

    Na, a lényeg az, hogy jó egy éve újítottam magamnak egy VGA-t hogy újra tudjak játszani mai játékokkal is.
    Egészen 2010-ig voltam aktív, majd az akkor már 3 éves kiöregedett gépemmel feladtam a játékot, mivel igen gyengusz volt már az akkori játékokhoz... Tök mindegy, a lényeg, hogy azért van tapasztalatom rendesen ilyen téren...

    A gond az, hogy amióta újra játszok több esetben is úgy érzem, hogy a kép nem folyamatos. Persze az fps megvan bőven, nyilván ez az első amire mindenki gondol. A probléma viszont ennél sokkal sokkal összetettebb. És V-sync ide vagy oda, nem számít.

    Tehát a lényeg az, hogy általánosságban elmondható, hogy minden játéknál tapasztalok egyfajta "mouse lag"-et. Ami azt jelenti, hogy ahogy mozgatom az egeret - nézelődök egy fps játékban akármi... - apró micro lag-eket tapasztalok. Mintha kicsit szaggatna, de inkább azt mondanám, hogy nem folyamatos a kép. Szakadozik. De nem akad, mert az fps bőven megvan.

    Folytatás...

    Dany007 9 éve 13

  • NFS - Rivals - Gondolatok

    Nos, nem akarok komolyabb hangvételű kritikát írni a játékról, ezért marad csak ez a kis bejegyzés "gondolatok" címszó alatt. Tényleg, annyit se ér a dolog, hogy akár egy címlaposabb megközelítéssel vágjak bele.

    Tehát a lényeg, hogy a napokban kipróbáltam az épp aktuális NFS-t a Rivals-t.
    Az első megérzés sajnos tükrözi a végkövetkeztetést is: Csalódás.
    Mostanában nem játszottam újabb autós játékkal, ez az "első" az elmúlt pár évből. Tehát viszonylag régebbi játékokhoz viszonyítok, mint a TDU1, NFSHP (2010), Burnout Paradise, Blur, SplitSecond, Grid2 stb...

    És azt kell mondjam még ezekhez a régi játékokhoz képest is csalódás a Rivals.
    Az első megdöbbenés gyorsan jött. Nem kellett rá sokáig várni. Két azaz összesen kettő nézet van a játékban. Sőt, ha szigorú akarok lenni akkor csak egyetlen egy!
    Van egy közepesen távoli nézet az autóról és egy, amikor az autó elejéről nézünk és csak a teret látjuk az autóból már semmit. Hát ez nevetséges. Nem akartam elhinni. Ezt komolyan gondolták? Egy ilyen nagynevű autós játék - még ha arkád is - egyetlen egy nézettel? Azt még elviselem, hogy nincs bent belső nézet - bár ezt is nehezen - de hogy tényleg csak egy nézőpont legyen? Vicc.

    Folytatás...

    Dany007 10 éve 7

  • És még én lettem megszólva...

    ...amiért visszamaradott, primitív, civilizálatlan életformának neveztem őket.
    Persze általánosítottam és ez nagy hiba. No de akkor is.

    Ellenben az ilyen és hasonló cikkek csak megerősítenek abban, amit akkor gondoltam:

    "Autót vezetett, megkorbácsolják, elzárják

    Százötven korbácsütéssel és nyolc hónap elzárással sújtották Szaúd-Arábiában a hatóságok egy helybeli nőt, akit autóvezetés közben füleltek le a rendőrök - számolt be az MTI."

    forrás

    És nemigazán érdekel mennyire rossz dolog az általánosítás, de ilyenek után tényleg az a véleményem, hogy ezek megrekedtek valahol 500 évvel ezelőtt. Persze más kultúra, más szokás, de Európában és a nyugaton ez már pár száz éve nem "divat". Legalábbis törvényes keretek között biztosan nem.

    Dany007 10 éve 29

  • 6,3 / nap

    Ennyi az átlagom, ami a hozzászólás írást illeti.
    Néha, évente párszor kiszoktam számolgatni, csakhogy mégis tudjam mennyi időt cseszek el itt. :)
    Ráadásul aki "ismer" az tudja, hogy általában nem állok meg cirka fél oldalas hsz-ek alatt, hanem többnyire igen hosszasan fejtem ki a véleményem.

    Ami meglepő, hogy több évvel ezelőtt is ugyanezt, illetve ehhez nagyon közeli értéket számoltam. 6,2-6,5 hsz naponta, átlagban!

    Akkor nézzük a számokat, jelenleg mi a helyzet:

    Szakmai: 7343 ; Közösségi: 3275 ; Piaci: 76 ; Blogok: 7089

    Az összesen: 17.783 hozzászólás, amit az elmúlt 2827 napban követtem el. Ami egymással elosztva kiadja a 6,3-es átlagot.

    Ja, és ezt nem e-pensi növelőnek szánom, sőt... Csupán érdekesség. Ilyenkor mindig elgondolkodom rajta, hogy hogy a fenébe írok én több, mint 6 hsz-t naponta. Olyan soknak tűnik. Persze aztán rájöttem, hogy 1-1 vita kapcsán pillanatok alatt összejön az a hat.

    Hát ennyi. Legközelebb majd igyekszem valami értékesebbet írni és nem a netszemetet gyarapítani. :) De értelmesebb, komolyabb, hosszabb lélegzetvételű írásokra nem nagyon van időm...

    Dany007 10 éve 27

  • Friends - S07-14

    Bizony ez is eljött és az érzés is hasonló! :D
    Általában nem szoktam ilyen bejegyzést csinálni... de azért ezt meg kell örökítenem.
    Már a "B" oldal pörög. Ezt a "hasonlatot" pár éve hallottam. És annyira de annyira demotiváló, hogy már tetszik is. :D Nagyon passzol, hiszen aki már élt a kazettás korszakban az tudja, hogy általában 2x30 perc úgy oszlott el, hogy az egyik oldalon 30 meg a másikon is 30 perc... Értelme szerűen az első az "A" oldal a második a "B".

    Na ezért jó hasonlat ez az életre... Persze előre azt nem tudhatjuk mikor tartunk félúton... De a 30 már nem kevés. Mostmár komoly felnőttnek kéne lennem és minden ehhez szükséges dolgom meg is van.
    Lakás, lakáshitel, autó, család, asszonyság, pici gyerek, munka stb.... De mégsem érzem úgy.
    Azóta is ugyanúgy játszok a gépen ha arról van szó. Még meséket is nézek a gyerekkel, hozzá hasonló átéléssel. És továbbra is egy akaratos idióta vagyok, aki amit a fejébe vesz és nagyon akar azt eléri így is úgy is... Csak idő kérdése...

    Folytatás...

    Dany007 10 éve 10

  • Egyé' finom batyut, igyá' dévitamint!

    Már napok óta hallom a rádióban ezt a ... öö izé hogy is mondjam na, "reklámot". És már elsőre is a röhögőgörcs kapott el tőle annyira hmm... hogy fogalmazzak finoman? Véleményem szerint gagyi.
    Mintha valami óvódás próbálná meggyőzni az anyját hogy vegyen neki cukorkát...
    Nem tudok rá szavakat. Megdöbbentő volt hallani. Egy pillanatig már-már azt hittem valami paródia vagy vicc... De nem az. :D:D De, mégis az! :))

    Dany007 10 éve 12

  • Micro Lag probléma

    Pár hete kisebb frissítésen esett át a gépem.
    Konkrétan az 5800k APU kapott egy dVGA-t egy Asus 270x személyében.
    A probléma, hogy nagyon úgy néz ki, microlagol kb minden játék. Illetve az a kettő amit eddig kipróbáltam.

    Biztos, hogy egyből mindenki cpu limitre gyanakszik. Aminek van is reális esélye, én mégis többé-kevésbé kizárnám ezt, több okból is.

    Részben azért, mert többeket ismerek akiknek ugyanez a konfig van és náluk nincs microlag.
    Továbbá annyira nem durva nálam ez, mint ahogy youtube-os videókban bemutatják a microlag-et. Másrészt ahogy utána olvastam ez azért több esetben okozott problémát bika i7-es procikkal szerelt gépeken is single gpus rendszerekben. Szóval érdekes.

    Az érdemi indokot pedig az agyja, hogy a tesztelt játékokban nincs cpu limitem. Konkrétan GTA4-et és BlackOps2-t próbáltam eddig. GTA-ban 70% a proci kihasználtság, BlackOps2-ben viszont mindössze 40%. Nem hinném, hogy ez cpu limitet jelentene.
    De a tesztelésnél ennél tovább mentem, mivel azt mondják AMD prociknál rosszabb a Frametime, mint Intel esetében és csináltam Frametime tesztet is Fraps segítségével. Melynek eredményét grafikonon kirajzoltattam, ahogy azt szokás.

    Folytatás...

    Dany007 10 éve 48

  • Egy kellemes szám...

    7-es. De nem, ez most tényleg zeneszám lesz. Attól függetlenül, hogy a 7-es a kedvencem. Méghozzá zöldben.

    No, de a lényeg az, hogy az NFS U-nak köszönhetően találtam rá erre a számra. Alapvetően nem ez a stílusom, de valamiért nagyon megfogott. Tényleg olyan kis kellemes, utaztató... Ráadásul a refrén dallam valamiért ismerős... Mintha nagyon régen hallottam volna már. Pedig maga a szám 2008-as. Tehát biztos nem erre emlékszem.
    A klipp is nagyszerű hozzá. Szerintem remekül passzol. Igaz nem official.

    Tessék:

    Dany007 10 éve 2

  • Hadd mondjak ellent Hawkingnak!

    Az általam nagyra becsült és tisztelt Steven Hawking pár éve tett egy igen érdekes kijelentést.
    Röviden, tömören azt mondta nem kellene ilyen nagyon keresnünk a kapcsolatot a földönkívüliekkel mert nagyon nagy valószínűséggel ellenséges szándékkal jönnének.

    Szóval ennyi a lényeg, ne keressük a kapcsolatot mert idejönnek és leigáznak minket. forrás - forrás eng
    Nos, ezzel a kijelentéssel / meglátással én abszolút nem értek egyet. Több okból sem. Ezt akkoriban egy fórumtárssal kibeszéltük elég részletesen - mivel ez egy több éves cikk - viszont ezt a véleményemet, ellenvéleményemet szeretném kifejteni bővebben is.

    Tehát az első dolog az, hogy abszolút nem ismerhetjük milyen gondolkodású és felépítésű egy idegen civilizáció. Mivel már csak a mi "kis" galaxisunk is akkor teret és lehetőségek milliárdjait rejti az élet különféle kifejlődésére, hogy azt elképzelni is szinte képtelenség. Ha mindezt beszorozzuk az ismert univerzummal valamint annak korával akkor a kapott eredmény szintén egy összeg lesz amit ember ésszel nem lennénk képesek felfogni. Tehát alapvetően ezt megjósolni, megtippelni is kétséges, hogy lenne bármi értelme.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 120

  • Hahhaa na peersze!

    Egy héttel ezelőtt készült felvétel:

    Muhahaha! Hát mit gondolnak ezek, hülyék az emberek? :D
    1.200 Ft kilója a fehérrépának? Betegek! Én mondom... Elsőre nem is figyeltem, csak mikor lemértem azt a 3 kis darab répát és kijött valami 300 forint feletti összeg rá. Na akkor néztem meg, hogy ez miért is ennyi?
    Ledöbbentem hirtelen... Hiszen ennyiért már jóformán 1 kiló csirkemell filét is kapok.

    Aztán végül a képen fölötte látható csomóban árult fehérrépát vettem meg 300 forintért amihez volt szár vagyis petrezselyem ami amúgy is 100-200 forint / csomó. Ráadásul itt egy csomóban volt vagy 5-6db fehérrépa + ugye a petrezselyem is...
    De ha nem lett volna alternatíva akkor se vettem volna meg 1200 forint / kilóért azt a fehérrépát! És szarok rá, hogy I. o . magyar... Amikor a hús árában mérik a sima gyökeret akkor az elsőre megdöbbentő aztán már röhejes is...

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 43

  • Trafik ellenőrzés - minimum aggályos?

    Most olvastam ezt a cikket. Illetve néztem meg a benne szereplő videót. Elég ha a videót megnézitek, mert pont - szinte szó szerint - az van leírva a cikkben is.

    A lényege, hogy a fogyasztóvédelem úgy ellenőrzi a Nemzeti Dohányboltokban a 18 éven aluliak kiszolgálásának tilalmát - illetve annak betartását -, hogy 18 év alatti gyerekeket küldenek be próbavásárlásra.
    Mindezt úgy, hogy a törvény szerint oda 18 év alatti be se mehet!
    A videóban megszólaló ügyvéd nem akarta konkrétan minősíteni az eljárást, de minimum aggályosnak tartja az ilyesfajta ellenőrzéseket.

    A szituációban több probléma is felmerül. Tipikus példája annak, amikor "odafönn" valakik kitalálnak valamit, de a konkrét következményekkel illetve betarthatósággal már egyáltalán nem törődnek. Gyakorlatiatlan gondolkodás mintapéldája ez. És ez nagyon jellemző az országunkra.
    Valaki kitalál valamit ami tök jólhangzik és minden frankó, de onnantól kezdve elfogyott a tudás és a gondolkodás, mintha valami 5 éves gyerek kívánságlistája lenne. A megvalósíthatóság és betarthatóság kérdése már nem számít. Arra már nem futja.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 159

  • A legjobb képnézegető

    Az ACDSee 3.0. Legalábbis számomra.
    Pontosan 1999-óta használom. És talán ez az egyetlen egy olyan program van, amit azóta is változatlan formában használok. Az oka pofon egyszer: egyszerű. Az egyik legegyszerűbb program mégis az alap funkcionalitása tökéletesen megfelelő és csak annyi amennyi szükséges.
    Azt hiszem még az infraview egyes változatai is hasonlóak de én ezt szoktam meg.

    A történet a következő volt. Most, hogy nemrégiben APU-ra váltottam új Win7-et is raktam fel. Gondoltam ha már ott vagyok, próbáljunk ki valami újat. Az elmúlt években kb 2x tettem kísérletet arra, hogy lecseréljem az ACDSee 3-at valami újabb verzióra vagy másik programra. Teljes kudarccal a végén.
    Na mondom most, sok sok év után hátha. Kipróbáltam az ACDSee 6-ot.

    Szép, letisztult modern felület. Kellemes fekete-szürke árnyalatokkal. Tetszetős. Ugye a 6-os verzióban már külön van a képnézegető funkció meg egy ilyen manager funkció vagy minfene... Lényegtelen, nekem a sima képnézegető kellett, azt használom csak. Amúgy munkából adódóan is rendszeresen használok PS-t, így a 6-os verzió extra funkcióira semmi szükségem sincsen.
    Szóval egy rövid ideig meg is voltunk szépen egymás mellett... Egészen addig, amíg elő nem jöttek a hétköznapi igényeim. Csupán apróságok, olyan dolgok, amiket eddig is használtam az elmúlt 13 évben... tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen egy ~ 14 éves programról beszélünk...

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 12

  • Minőségit vagy olcsót?

    A minap hallottam az m1 híradóban, hogy a magyarok még mindig inkább a minőségi termékeket veszik, ellenben az olcsó, de alacsonyabb minőségű termékekkel.

    Hát, biztos jó okuk van ezt mondani, de az én személyes és több éves tapasztalatom ennek pont ellenkezőjét mutatja. Amiről a múltkor sikerült is egy képet készíteni, ami jól szemlélteti a lényeget:

    Persze, tudom, lehet csak a legolcsóbb akciós párizsit nem töltötték újra. Biztos az fogyott ki a leghamarabb és nincs utánpótlás stb stb... Bármi lehet, tudom. Viszont a gyakorlati tapasztalatom az, hogy a valóság az amit ez a kép első ránézésére mutat.
    Mégpedig azt, hogy az olcsó cuccot viszik az emberek, mint a cukrot, a drágább minőségibb pedig nem annyira. Ez nem azt jelenti, hogy az emberek csak az olcsót veszik, de hogy abból többet az 100%. Ugyan ez a jelenség megfigyelhető a többi polcon is. Az akciós ill. olcsóbb termékek villámgyorsan kiürülnek és alig bírják tölteni utána a polcokat. Ellenben a drágább de minőségibb áruból csak pár darab fogy.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 85

  • Rántotta felturbózva

    Másként nevezhetnénk parasztreggelinek is, de ezt valamiért nem szeretem.
    Talán ez az egyetlen "főt" étel, amit gond nélkül és mindenféle komolyabb supporttól mentesen eltudok végezni egymagam. :)

    Túl gyakran persze turbózott tojást se csinálok. Kell hozzá egyfajta hangulat, meg persze egy doboz sör. Úgy szeretek "főzni". Közben kortyolgatok és mire elkészülök a kajával, addigra kellemesen meghozza az étvágyamat is. Ja igen, azt tudni kell, hogy nekem egy ilyen pofonegyszerű kaja elkészítése is minimum 45 perc! Mert mindent szépen komótosan előveszek, felvágok / előkészítek... és mikor minden kész, na akkor kezdem el sütni / főzni. Közben meg elkortyolgatom a sörömet...

    Tehát akkor nézzük a hozzávalókat:

    - tojás (jelen esetben 8db)
    - hagyma (2 egész fej apróra vágva)
    - zöldpaprika
    - krumpli (2 egész darab)
    - kolbász (lehetőleg valami finom csípős házi)

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 18

  • Megölhetjük a betörőt? Hétfőtől igen!

    Már régóta lehetett hallani erről a btk módosításról, ami hétfőtől érvénybe is lép.
    A Heti Válasz cikkére hivatkozva idézem hogy is néz ez ki pontosan és egyértelműen:

    "Ha az éjszakai betörő még a hangját sem emeli fel, nemhogy a kezét ellenünk, akkor is az életét kockáztatja ezután. Szóba sem kerülhet, hogy vádat emeljenek a magát megvédő ellen. Ám mindez nem jelenti azt, hogy az önvédelem ne járna kockázatokkal. Szinte bizonyosra vehető, hogy őrizetbe veszik a védekezőt, és eljárást indítanak, a különbség csak annyi (és ez nem kicsi), hogy jó eséllyel nem emelnek majd vádat ellene."

    No, ez szerintem elég egyértelmű. Tehát különösebb indok vagy gondolkodás nélkül tetszőleges eszközzel megölhetjük a betörőt. Persze tudom, hogy azért ez nem olyan egyszerű "móka", mint ahogy hangzik, de legalább van már hivatalos és reális lehetőség törvényes keretek között is a megfelelő védekezésre.

    Eddig ugyanis - ha jól tudom - úgy volt, hogy a betörő ellen csak vele egyenrangú erővel lehetett fellépni. Magyarul ha ő kézzel támad, te nem szúrhatod le. Ha ő késsel támad, te nem lőheted le. Tehát a támadás mértéknek megfelelő ellentámadás volt csak engedélyezett. Így volt lehetséges az, hogy ha leszúrod a betörőt miközben nála nem volt se kés se fegyver, akkor még téged csuktak le.
    Persze ez ennél komplikáltabb, épp ezért még szörnyűbb volt a helyzet.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 67

  • Gyümölcsfagyi házilag, 5 perc alatt

    No, Defranco, Lapa, Viszlát és persze Kalandor blogjai után írok én is egy "receptet".
    Persze nem vagyok egy gasztro mágus, de ezt a fajta fagyi készítést többen meglepve fogadták már. Pedig szerintem annyira egyszerű hogy szinte adja magát az ötlet.

    Hozzávalók:

    -fagyasztott gyümölcs (tetszőleges)
    -2dl habtejszín vagy főzőtejszín (tetszőleges, mindegyikkel próbáltam semmi érdemi különbséget nem vettem észre)
    -tetszőleges mennyiségű cukor
    -meg egy komolyabb botmixer (robotgép vagy bármi ami alkalmas jég darálására)

    Ebből már mindenki kitalálhatta miként készül majd el a fagyi.
    Első körben fogok egy keverőedényt. Ebbe beleteszem az apróbb darabokra tört fagyasztott gyümölcsöt. Az apró darab rész fontos, mert így könnyebben tudja a mixer darálni.
    Két lehetőség van. Vagy bolti előrecsomagolt fagyasztott gyümölcsöt veszünk vagy piaci nyers gyümölcsöt fagyasztunk le mi magunk. Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy lehetőleg még fagyasztás előtt vágjuk apró kockákra az adott gyümölcsöt mert -20 fokosan ez már nem könnyű feladat. Pl almánál, baracknál vagy banánnál ezt nem szabad elfelejteni. Meggy vagy eper esetleg szamóca esetében ez ugye nem probléma.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 9

  • Régi fotók

    Ma délután végre sikerült elhoznom nagymamám és az ő nővére régi fényképeit.
    Már régóta tervezem, hogy elkérem őket és digitalizálom mindet. Vannak köztük elég régiek is, de a többség 1950-es, 60-as évekbeli.

    Imádom az ilyen régi képeket nézegetni. Egy kis bepillantást engednek a régi időkbe. Amiről én meg talán itt a többség is csak történeteket hallott. És mivel nagymamám már a 40-es évek óta fényképészként dolgozott ezért rengeteg fotó van. Szépen bemutatják az akkori életüket / életvitelüket. Stílust, öltözködést, talán kicsit a szokásokat is. Szívesen kipróbálnék pár hónapot az 50-es 60-as 70-es években élni. Persze hosszútávon nem, de nagyszüleim történeteiből ítélve az még más világ volt. Hogy jobb vagy rosszabb az egyén függő. Szerintem is-is. Egy biztos, mamám nővére 89 évet élt, idén februárban halt meg. Ő biztos, hogy jobban élt, mint mi és a közvetlen környezetem. Pedig ő "csak" egy suszter volt a debreceni cipőgyárban. Kb, mint ma egy n+1. gyári munkás. És mégis a történeteiből és a képekből, meg persze az ő saját véleményéből is az derül ki, hogy jobb volt az életük akkor, mint ma az átlag.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 12

  • Emmegmi?

    Most láttam:

    Neee! Nehogymár itt is! Ezt a gagyi indexen láttam először. Mocskosul idegesítő... Fölösleges.
    Eddig szép igényes reklámok voltak az oldalakon. Most nehogy elkezdődjön egy ilyen.

    Mondjuk szó se róla, ezek után már mindjárt lesz értelme a klubkártyához járó reklámmentességnek. :U

    Ja és ráadásul ha mobilról megyek a PH!-ra akkor rendszeresen gemius/ipsos felmérés ugrik elő. Ami bosszantó. Így nincs kedvem kitölteni.

    Dany007 11 éve 15

  • Gondolatok tengerében

    Csak azért írom meg ezt a szösszenet mert találtam neki egy ideillő címet... Furán nézett volna ki cím nélkül. De végül sikerült találni egyet.

    Na, a lényeg az, hogy pár éve feltűnt pár furcsaság bennem. Sose gondoltam volna, hogy ez furcsa, azt hittem teljesen hétköznapi dolog. Viszont a napokban egyre inkább úgy gondolom, hogy mégsem olyan szokványos dolog ez ami velem bennem az én fejemben zajlik.

    A legelső még kevésbé furcsa dolog az az, hogy színeket társítok bizonyos számokhoz. Persze mindenki képes színeket képzelni bizonyos számokhoz - legalábbis úgy tudom - de nálam ez amolyan alapértelmezett. Tudatalatti dolog. Én nem társítok színeket a számokhoz, hanem amikor számokról van szó akár beszéd közben vagy csak olvasok róla stb... mindig megjelenik előttem az a bizonyos szám színesen. Tehát a dolog fordított, eleve színes számok képe jelenik meg előttem mikor bármilyen körülmények között és bármikor számokról van szó. De nem mindegyikről.
    A helyzet a következő:

    0 - fehér
    1 - fehér, nincs kifejezett színe
    2 - fekete
    3 - világos piros
    4 - sárga
    5 - sötétszürkés,barnás
    6 - határozott barna
    7 - zöld - olyan tompább, kekiféle
    8 - határozott piros
    9 - kék

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 20

  • Cikkek gyűjtőhelye

    Ide gyűjtöm azokat a cikkeket, amikre egy későbbi vita kapcsán még szükségem lehet. Hogy legyen mire hivatkozni. Ne kelljen mindig kulcsszavakkal átkutatni a fél netet utánuk.

    Megjegyzés: a bejegyzés azért került be újra, így két év elteltével, hogy ne kelljen mindig a saját oldalamon felkutatni amikor épp frissíteni akarom. Ezért ez most pontosan megegyezik a korábbival csak épp első oldalon szerepel nálam.
    A cikkek folyamatosan gyűlnek, az elmúlt két évben sokszor hasznosnak bizonyult 1-1 vita kapcsán. Tehát megérte megcsinálnom.

    Megjegyzés 2: sajnálatos módon a linkek közül pár már nem elérhető az akkori oldalon. Ezzel sajnos nem tudom mit kezdeni, pár hete vettem észre én is, hogy pár linkelt cikk már nem található...

    Természetesen magamnak gyűjtöm, amolyan könyvjelzőként. Így hozzászólni nem lehet.

    HDMI kábel jelátvitele

    Rejtély, hova tűnnek a traktoros fiatalok

    Folytatás...

    Dany007 11 éve

  • Overclock - Underclock - Help

    A múlt héten lecseréltem a gépet. (aki nem kíváncsi a rizsára az ugorjon az utolsó 2-3 bekezdéshez :) )
    Na nem olyan megfontolásból hogy tudjam tolni az új Crysis-t, vagy mert épp szétvet a pénz... Azon egyszerű oknál fogva cseréltem gépet, mert spórolni akarunk a villanyszámlával.

    És mivel nálunk a HTPC - amúgy egy sima desktop gép - a multimédia központja, ebből kifolyólag igen sokat megy. Főleg mivel párom még otthon van a gyerekkel, plusz este én is gépezek elég sokáig, így átlagban napi 15-16 órát megy a gép. Ezért - és persze leginkább a gazdasági helyzet miatt - egyre égetőbbé vált, hogy kevesebbet fogyasszon a masina.
    Lecserélni viszont nem akarom egy mezei multimédia lejátszóra. Főként azért, mert ott netezünk, onnan megy a TV, zene, filmek, letöltések, néha dolgozom is rajta (PS), és persze néha napján a játékot se vetem meg. Tehát nincs külön asztali PC-nk, csak egy ami be van építve a bútorba - erről írtam külön cikket is - azóta modernizálódott a dolog, kicsit upgradeltem a felépítést is, amolyan picit igényesebbre. De a lényeg, hogy mindent ami multimédia vagy számítógéppel kapcsolatos ezen intézünk.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 25

  • Úristen esett 10 centi hó! - Mindmeghalunk!

    Kábé ez az alaphangulat ami most a médiából jön. De mindenhonnan. Internet, tévé, rádió.
    Katasztrófa. De nem a hóesés, hanem ahogyan ezt kezelik. Röhej.

    Évről évre megfigyelhető a jelenség, amint 5 centinél nagyobb hó esik az országban egyből világvégét jósolnak a különböző médiák. Azon csodálkozom, hogy nem nevezték még katasztrófa sújtotta övezetnek az országot.
    Index címlapon "Buda elveszett". Azt írják megbénult a BKV - mintha amúgy minden olyan flottul menne ott - és azt kérik az emberektől, hogy aki teheti maradjon otthon. :U Ergo a nyugdíjasok, mert mindenki másnak mennie kell dolgozni vagy iskolába. A rádióban szintén pánikolnak, ahogy a Tv híradásokban is kb úgy számolnak be az elmúlt éjszaka esett átlag 10-15 centis hóról mintha tényleg itt lenne a világvége.

    Ami, megjegyzem nem csak a média hibája. Nálunk pl már reggeltől szirénázik a mentő, egymás után mennek ki az állomásról. A rádióban és a tévében mindenfelé elakadt autósok és kamionok. De még én is azt tapasztaltam, hogy a kukásautó se képes felmenni egy kisebb emelkedőn. Autósok veszik be driftelve a kanyarokat, már ha éppen nem akadtak el. Sőt, reggel fél 8-kor mikor jöttem munkába egy darab hókotrót nem láttam és láthatóan az utak sem voltak eltakarítva csak a szűk belvárosban.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 157

  • Vágyódás

    Azt hiszem nem megszokott dolog tőlem az érzelmekkel átitatott ömlengés. Legalábbis remélem, hogy nem.
    Most viszont valami hasonló lesz. Persze próbálom majd érdekessé tenni - amennyire lehet egy ilyet - de akit az ilyen nem érdekel az vegye ezt figyelmeztetésnek. :)

    Már hosszú évek óta, mikor felgyülemlik bennem kellő negatív hangulat mindig elvágyódom itthonról. Nem csak otthonról, hanem az egész országból. Azt hiszem talán nem kell magyarázni miért. Nem akarok olyan vitákba belemenni, hogy hol jobb, itthon vagy tőlünk nyugatabbra. Ezerszer kibeszélt téma. És ez is kapcsolódni fog a témához de mégsem teljesen ez a lényeg. Legalábbis mikor ezt írom egyáltalán nem akarok erről vitázni. Egyszerűen úgy gondolom, hogy összességében jobb. Legalábbis jobb a lehetőség egy jobb élet létrehozására, ami persze erősen függ az egyéntől. Mondom ezt úgy, hogy nincs személyes tapasztalatom. Tényleg nincs, elismerem. Viszont van közvetett. És nem csak fórumokról, hanem közeli ismerősöktől, barátoktól és most már egyre több rokontól is. Röhej, de mára már a tágabb rokonságom egy negyede, ötöde külföldön él és dolgozik. Az ismerőseimnek meg közel a harmada(!) dolgozik és él életvitelszerűen külföldön évek óta. Tudom, hogy ezt sokan itt a fórumon nem veszik elfogadható érvnek.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 67

  • Volt szó az informatika oktatás fontosságáról...

    Egy ideig gondolkoztam rajta, hogy a történetemet külön bejegyzésbe vagy valamilyen topikba írjam-e.
    Pár napja jelent meg itt az oldalon egy cikk az informatikatanításról. Viszont a topikja kicsit elsüllyedt, más ezzel foglalkozó topikot pedig nem ismerek. Ezért döntöttem úgy, hogy külön bejegyzésbe írom.
    Egyszerűen az eset után úgy gondoltam ezt mindenképpen ki kell adnom magamból. Ugyanis erre én se számítottam.

    Ezek után már én is úgy gondolom, hogy szükséges az informatikai oktatás színvonalának további emelése. Mert ha sok ilyen van - amiről majd beszélni fogok - akkor az tarthatatlan.
    Persze ahogy a fórumban is írták sokan, nem webfejlesztőket, programozókat vagy AutoCaD specialistákat kell kinevelni. Hanem egy általánosan használható tudást, illetve szemléletet kellene adni az embereknek. Nem tudom jobban megfogalmazni. Olyan általános tudást, hogyha az illető leül egy tetszőleges PC elé akkor tudjon vele mit kezdeni. Tudja az alap dolgokat. De ehhez nem lexikális vagy mélyen szakmai tudásra van szükség, hanem egy általános szemléletre, képességre, készségre. Nem tudom hogyan nevezzem.

    Folytatás...

    Dany007 11 éve 35

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.