2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Google Duplex


    Google Duplex.
    Ajánlom mindenkinek meghallgatásra a telefon beszélgetéseket.
    Mit gondolunk? Átveszik a robotok az uralmat, kijátszanak minket egymás ellen, itt a vég?

    Cucuska2 6 éve 5

  • Hogyan tanuljak meg vezetni Budapesten és a rettenet négyes úton?

    Üdvözlök mindenkit!

    Előre leszögezném, hogy nem vagyok autópárti, szerintem a tömegközlekedés igenis hasznos, szükséges. Nemrég voltam Finnországban néhány hetet, és döbbenet volt például a távolsági buszok színvonala. Elismerem, hogy MO-n is van rengeteg színvonalas vasútvonal, metróvonal, távolsági busz vonal, csak valahogy Szolnok és környéke kimarad ezekből. A vonatvagonok is 30-50 évesek, de telenként egyszerűen betelik vele a tököm. Hektikusan ötből kétszer órás késések, viszont mediánban 5 perc alatti késések. De az még mindig nem baj! A vonatváró tele van kellemetlen emberekkel, nem nagyon fűtött - de ha nem IC-re veszek jegyet, akkor a vagon sem sokszor. Nyáron a légkondival ugyanez van, 30+ fokok a vonaton, és még az IC-ken sincs klíma. Továbbá az ócska vonat ráz is.
    Egy kulturált árú autó pedig teljesíti a fűtés, légkondi és kényelem feltételeket. Ezért is kacsintgatok egyre inkább autó felé. Szolnokon tanultam vezetni, ennél tovább nem is jutott a tudásom. Egy ősrégi Suzuki Swiften tanultam, mindenféle kényelmi funkció (például szervókormány) nélkül. Levizsgáztam.

    Folytatás...

    Cucuska2 6 éve 43

  • Mérnöki problémamegoldás

    Üdvözlöm a fórum lakóit!
    Történt a napokban, hogy meguntam, hogy az albérletemben, hogy ha a szobán kívül hallgatok zenét, akkor két lehetőségem van:

    - telefonról hallgatni, ekkor azért a minőséget éri egy nagy pofon

    - hangosítani a zenét a gépen, ekkor viszont a szomszéd haragudhat meg, mert 11-kor nem feltétlen Johnny Cash basszus-bariton hangján szeretné végighallgatni azt a történetet, hogy a férj lelőtte a feleségét és most bűntudata van (Delia's Gone, ha valakit érdekel)

    Tudni kell rólam, hogy nem vagyok valami nagy audiofil, így kézenfekvő megoldásnak tűnt egy BT hangszóró beszerzése, és akkor a telefonról játszott zenét élvezhető minőségben tudom hallgatni. Rossz tapasztalatom nem volt, egy (lehet kettő volt már, öregszem) éve rendeltem egy rokonnak HMDX Jamet, meglepően erősen és jól szólt, sokáig gondolkodtam, hogy magamnak ne rendeljek-e, de mindig úgy voltam vele, hogy minek. Viszont a pillanat közeledett, amikor nagyobb helyre költözöm, így úgy voltam vele, hogy megéri a beruházást egy használható darab. Az elvárásaim csupán annyiak voltak, hogy legyen hordozható, legyen BT-s, de igény esetén jack-jack kábellel is lehessen használni. És jól nézzen ki, ne legyen túl nagy, és vagy piros vagy narancssárga.

    Folytatás...

    Cucuska2 8 éve 5

  • Vers

    Kútágasra szállott a sas
    Engem babám ne csalogassál
    Mert ha engem csalogatol
    Meghalok a búbánatból kifolyólag

    Cucuska2 9 éve 12

  • Gépfejlesztési tervek

    Üdvözlet mindenkinek!

    Lassan gépfejlesztésen töröm újra a fejemet, körülbelül 3 éves a jelenlegi konfigurációm. Haladni kell a korral, a 7850-em nem lesz már fiatalabb.
    Annó egy i3 530 és egy 5770 kezdett az mITX házban, három éve ezt lecseréltem egy i5 3470-re és egy 7850-re. Silverstone SG05 házam van, a fekete verzió. (Remek vétel volt, nagyon pici ház, nem akkora batár állat, mint sok mITX ház...)
    Az alaplap és a processzor marad, nem érzem szükségét platformot váltani.
    Jelenleg így állunk:


    Gyönyörű kábelmenedzsment...

    Látható, hogy a 7850 nagyon jól kitölti a rendelkezésre álló helyet, ugyanis maximum 10" hosszú kártya fér be. Latolgattam, hogy milyen kártyák férnek be és mikkel érhetek el jelentős teljesítménybeli ugrást. Kettő maradt:

    Folytatás...

    Cucuska2 9 éve 16

  • Imádom az Ubuntut, és mégjobban a fordításokat, de...

    Remek rendszer az Ubuntu 14.04, már egy hónapja használom, az első hét után már minden flottul ment. A francia nyelvi csomaggal használtam, mert miért ne.
    És akkor itt térjünk ki az Ubuntu egy tényleg nagyon jól eltalált ötletére.
    A nyelvek preferenciáját sorrendbe lehet szedni. Tehát ha egy felirat nem érhető el a legelső nyelven, akkor kiírja a második nyelven, és így megy tovább, angolul meg már a végén csak elérhető lesz.
    Gondoltam végül egy merészet, és akkor telepítettem spanyol és orosz nyelvi pakkot. :DDD
    És az OS pedig nem elítélendő módon spanyol > francia > oroszra állította be a preferenciát. Eredmény:

    Cucuska2 9 éve 1

  • Nem tudok már jó dolgomban mihez kezdeni...

    Üdvözlöm a fórum népét!

    Nem az enyém.

    Vettem magamnak egy remek Dell notebookot, a Latitude szériának az E5430-as tagját, remek gép! HD+ 14" kijelző, i5, 60 Wh-s akku, 4 USB, masszív váz, jó zsanérok etc..
    Na most, én már alapból minden gépemet azzal kezdem, hogy SSD-t a rendszernek, ezután HDD, ha van neki hely.
    Van egy asztali gépem, mITX alapon, azon tárolom az adataimat, a notebookomon szinte csak a sulihoz tartozó dolgok vannak. Na most, az előző laposon nem is futott át az agyamon, hogy az SSD mellé a HDD-t is berakjam, mert nem volt, beosztottam a 120GB helyet, és ami azt illeti, jól elfértem.
    Na most, megvettem a Dell gépet, abban volt egy 500 GB-s merevlemez, amit azzal a lendülettel kicseréltem
    az SSD-re. Így volt egy gépem SSD-vel, de még a gép vásárlásakor vettem egy beépítőkeretet, mivel úgy voltam vele, hogy élek a lehetőséggel. Viszont egy hétig HDD nélkül használtam, és fantasztikus volt a csönd, ami a gépből áradt, amikor a venti leállt.
    Két nap kemény keresgélés után rájöttem, hogy egy belső merevlemezt nem lehet szoftveresen kikapcsolni, csak standby jelet kiküldeni neki, de reméltem, hogy legalább csöndben lesz a merevlemez.

    Folytatás...

    Cucuska2 9 éve 9

  • Android

    Óóóóóóóóóóó, te csodás Android!

    Fekszem a Balaton partján, egyszer csak hallom, hogy SMS érkezett, és írta, hogy a kvóta 80%-át elhasználtam. A képen látható adatforgalom (~800 MB) eltűnt 10 perc alatt, úgy, hogy a telefonmemóriában nincs annyi szabad hely, csak a memóriakártyán. És látható, hogy az Android OS és az Opera Mobile használta el az egészet.

    Jó, értem, jó a nyíltság, csak fene tudja ezt mi okozza, ráadásul amint wi-fire léptem, eltűnt a probléma. Mobilnetre vissza -> 100 MB-t lenyalt abban a pillanatban. Hirtelen zavaromban megnyitottam a telefonon lévő Root Firewall nevű appot, letiltottam a Linux kernel és az Opera mobile 3G használatát. 1 hétig minimális adatot használva, de elnavigáltam. Fene tudja miért, de hazaértem, wi-fin volt, azt hittem, hogy valamit szinkronizál, úgy hagytam, levettem a tiltást az Operáról, erre a maradék adat elpárolgott a zsebemben.

    Folytatás...

    Cucuska2 10 éve 29

  • Gyönge vagyok

    Üdvözlöm a hölgyeket/urakat.
    Tegnap előtt este a notebookom merevlemeze úgy döntött, hogy többet nem fog működni. Amikor bekapcsoltam a gépet vagy hibernálásból felébresztettem, akkor mindig egy 5-10 percet kellett várnom, hogy használható legyen a Windows, de úgy voltam vele, hogy be van lakva, majd újrarakom, stb... A gép az egy teljesen átlagos ASUS K53TA, Sabine platformú, 2 mag, 1900 MHz, 8 GB RAM, HD 6650, és egy 500 GB-os WD Scorpio Blue (WD5000BPVT).
    A helyzet az volt, hogy Skype-on beszélgettem, közben netezni próbáltam, de minden ablak 10 másodpercenként tért magához. Szokott ilyen lenni, ezt 5 perc után meguntam, rátehénkedtem a bekapcsolás gombra. Kikapcsolt, kapcsolnám be a gépet, és a vinyó hármat kattan. Utána még a Windows boot képernyőéig eljutottam, azután pedig már csak Disk Read Errort dobált.
    Most raktam egy USB3-mas ADATA pendrive-ra egy Ubuntu 13.10-et, és Whoah!
    Eleinte voltak bajaim a sebességgel, de most nagyon jól megy. Nagyon szép ez a felület, a betűk gyönyörűek, lesimított élek... Nagyon bejön. És a Skype nem egy sz*rkupac látszatát kelti. Ez az alkalmazásközpont jópofa. Az előretelepített alkalmazások nagyon jónak tűnnek.
    Az egész rendszernek elfogadható sebessége van, és felismerte minden hardverelemet.

    Folytatás...

    Cucuska2 10 éve 13

  • Ping

    Szeretem, ha mindig megy egy ping kérelem a bix.hu felé, rögtön tudom ellenőrizni, hogy rendben van az internetem.

    ~34 nap 15 órának felel meg. :K

    Cucuska2 10 éve 3

  • Parancsnoki híd

    Na végre, ezt is megértük:

    Cucuska2 11 éve 2

  • Elhunyt a tápegységem

    Üdvözlöm az urakat!
    A mai napon sajnos tápegységem elhasználódottságát tekintve eltávozott az örök bitmezőkre. 2010 augusztusában vettem, akkor egy i3 530 + 5770-et hajtott. Aztán alákerült egy erősebb páros: i5 3470 + 7850.

    A 7850 eléggé ciripelt, garanciába küldtem, addig egy 4670 átvette a helyét.
    Ma visszaért garanciából a 7850, összedugom, hadd szóljon. A BL2-t kipróbáltam, nagyon siralmasan ment. Indítottam volna a Furmarkot, megnézni hogy ez tényleg a BL2 hibája-e, de nem tudtam elindítani. (126-os hibakód).
    Keresgéltem megoldás ügyileg, csonttá fagyott. Egy picit zörgött valami a gépemben, azt hittem a venti hangja. Újraindítottam -> fagyás. Ismét. Utána nem adott képet. Elkezdtem kihallgatni az alkatrészeket, melyik csörög-pattog. Hát a tápegység lett a bűnös.

    Még egyszer megpróbáltam elindítani, 3 másodperc után leállt a gép, mintha elfogyott volna a szufla.

    Kész, ennyi volt. Cserének lesz egy Be Quiet 350W-os SFX táp.

    A tápom típusa amúgy pedig FSP300-60GHS.

    Cucuska2 11 éve 18

  • Star Trek: Atlantis

    Cucuska2 12 éve 6

  • Gépfejlesztés

    Üdvözlöm az urakat, hölgyeket!

    Azon gondolkodtam, lesz egy kis pénzem, fejlesztek a gépemen. Amit tudni kell róla, hogy miniITX ház, miniITX alaplap, 300W-os minőségi FSP táp.
    Jelenlegi konfigomat az adatlapomnál tudjátok megnézni.
    Na, amit tervezek:

    Alaplap:
    Gigabyte GA-H61N, SB-re, IB-re tökéletes, nem kell a H67 funkcionalitása, megleszek 2 satával amik csak 3 gbps-t tudnak, nem kell 6 sata, 6 gbps-sel.

    Processzor:
    i5 3470 - Ivy Bridge, 22 nm, 77W TDP, tömör gyönyör, szánsájn.

    Videokártya:
    Ez a legkritikusabb pont. AMD fanboy vagyok videokártya téren, ne próbáljatok nV-re rábeszélni. Fogyasztás, és fizikai méret szerint 7850 az ideális. Annak a TDP-je 130W, 22 wattal több mint a mostani 5770. 300 W még bőven elég.

    Memória:
    Marad a 8 GB Kingmax, a RAM sebessége nem befolyásolja érezhető mértékben a játékokat, OS-t.

    Folytatás...

    Cucuska2 12 éve 3

  • Sorozatlistám

    Üdv!
    Eme bejegyzésben összesítem a sci-fi naptáramat, továbbá azt, hogy mennyi időt szántam rá az életemből. Szépen, sorban fogok haladni.

    X-Akták [8/10] - 202 epizód, 44 perc epizódonként + 2 mozifilm, azaz ~151 óra
    Eureka [7/10] - 43 epizód, 44 perc epizódonként, azaz ~32 óra
    Babylon 5 [8/10] - 110 epizód, 43 perc epizódonként + 6 mozifilm, azaz ~88 óra
    Knight Rider [6/10] - 90 epizód, 45 perc epizódonként + 1 mozifilm, azaz ~69 óra
    Csillagkapu: SG-1 [9/10] - 214 epizód, 43 perc epizódonként + 2 mozifilm, azaz ~157 óra
    Csillagkapu: Atlantisz [9/10] - 100 epizód, 43 perc epizódonként, azaz ~72 óra
    Battlestar Galactica [7/10] - 75 epizód, 44 perc epizódonként, azaz ~55 óra
    Stargate: Universe [10/10] - 40 epizód, 43 perc epizódonként, azaz ~29 óra
    Firefly [10/10] - 14 epizód, 42 perc epizódonként + 1 mozifilm, azaz ~11 óra
    Farscape [8/10] - 88 epizód, 45 perc epizódonként + 1 mozifilm, azaz ~69 óra
    Frères d'armes (Elit Alakulat) [9/10] - 10 epizód, ~ 1 óra epizódonként, azaz ~12 óra

    Folytatás...

    Cucuska2 12 éve 57

  • Asztal

    Valahogy sosem volt érzékem ehhez (:DDD), de szeretem a Csillagkaput.

    (Jobb gomb, kép megjelenítése)

    Cucuska2 12 éve 23

  • Csillagkapu: Atlantisz

    Üdvözlöm a logout népét!

    Nemrég néztem végig a címben említett sorozatot, rettentően tetszett, így gondoltam megajándékozom magam egy poszterrel. Ez lett belőle:

    100x75 cm, a postershop.hu-tól.

    (A korsóval a poszter méretét szemléltettem.)

    Cucuska2 12 éve 90

  • Játékok, amiket végig kell játszanom!

    The Elder Scrolls III - Morrowind
    Half Life + Opposing Force
    Half Life 2 + EP1 + EP2
    Deus Ex + The Nameless Mod + Invisible War
    Deus Ex - Human Revolution
    Max Payne 1-2
    GTA IV
    Fable
    Borderlands
    Blur
    Broken Sword
    Dead Island
    Dead Space 1-2
    Mafia 1-2
    Overlord
    Witcher 1
    Port Royale II
    System Shock II
    Mount and Blade - Warband
    Star Wars - Racer
    S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl

    Hirtelen ennyi, a sorrend változhat. Szeretnék még egy zsáknyi játékot hozzáadni, hogy nyárára legyen móka. Kellenének még ötletek. Rég elfeledett rétegjátékok, esetleg valami hype-olt, jó játék, amit kihagytam, mondjatok valamit. :R

    Cucuska2 12 éve 56

  • Crysis

    Szerintem máig az egyik legszebb játék, és a maiakhoz képest (szerintem) optimizáltabb is.

    Cucuska2 12 éve 14

  • Fölérendelt témából levezetett résztémák témafejlődése

    Nem szeretem a nyelvtant. :(

    Cucuska2 13 éve 28

  • Notebook

    Nos, vettem egy notebookot.

    Nem egy mai gyerek már.

    Mindezekhez jön még egy 4 GB-s merevlemez, és 256 MB DDR RAM.

    A gép típusa: ECS Green 320.

    Kicsit hibás, de jutányos áron jutottam hozzá.

    A monitorja valószínűleg szalagkábel hibás - amikor beindul a gép, várni kell hogy a monitor kábelei bemelegedjenek, mivel csak utána lehet teljesen úgy kinyitni, hogy ne menjen el a kép.

    A billentyűzet jobb oldala, a PgUp, PgDown, O, ÚŐŰÓÜÁÉ betűk nem működnek, a 7-es se.

    Mindez került 7000 valutámba. Filmnézésre használom. Jó, és megérte.

    Valamint megpróbáltam rajta játszani. Az UT '99-re esett a választásom. Úgy gondoltam, hogy jól fog menni. Hát tévedtem, ugyanis minimumon éppenhogy eldöcög.

    Cucuska2 13 éve 43

  • Gépigény

    Most nem játékról lesz szó.

    Venni készülök egy 'gyengébb' lapost, hogy tudjak rajta filmet/sorozatot nézni. Helyi számtechboltos ajánlotta fel, ötezerért.

    Elég öreg gép, de nem is ez a lényeg.

    Full integrált VIA chipkészlet elvileg, 500-600 MHz-es proci, 256 MB ram, a video lassító pedig mindent csinál, csak nem gyorsít.

    Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen hardver el tudna vinni mondjuk 640x360-as felbontású, XviD codec-kel rendelkező videót?

    Az oprendszer is kérdéses, én valami 10-es Ubuntu felé hajlok. Ha valakinek valami javaslata van, szívesen várom.

    Cucuska2 13 éve 12

  • 8-bit Oktoberfest

    Cucuska2 13 éve 2

  • Problémám van megint...

    ... ugyanis elvesznek az adatcsomagok az éterben.

    Történt, hogy vettem új routert - TP-Link TL WR1043ND.

    Néha 'kiakadt', és olyan WLAN-on nem lehetett a jelét fogni, csak LAN-on. Ott viszont tökéletes volt. Ez OpenWRT-vel volt.
    Felrakom a gyárit. Működik, de itt is szerette ezt csinálni. Nosza akkor, garancia. De már akkor is feltűnt, hogy ha pingelem a routert, percenként 2-3 csomagnak megugrik a pingje (80-200 környékére, az alap 1 ms körüliről)
    És ez bizony meglátszik, hogyha multiplayerezek.

    Beraktam a másik routert, az is csinálja.

    Kicseréltem a gépemben a WLAN-vevőt, úgy is csinálja.

    Mi folyik itt Gyöngyösön?

    Cucuska2 13 éve 3

  • Senior tag lettem!

    senior ≠ señor

    Cucuska2 13 éve 18

  • E-penis

    Az e-penisem most hatalmas.

    Sajnos az utolsó 1 terás csak kölcsönbe van nálam.

    Szerk.:

    Azért kellett, mert vettem WR1043ND-s TP-Link routert, és az OpenWRT az ext3-mat szereti, nem az NTFS-t.

    Cucuska2 13 éve 6

  • Eureka

    IMDb

    Előre leszögezem, spoiler lesz ebben a rövid kis élménybeszámolóban, de előtte természetesen nagy, félkövér betűkkel kiírom.

    Nos, ma volt sok-sok időm. (illetve tegnap) Az Euréka első és második évadát nagyon szerettem, de akkor bosszankodtam, hogy harmadik mért nincs leszinkronizálva. Csodák csodájára, egyik nap eszembe jutott, hogy megnézzem, hogy le lett-e szinkronizálva. És le volt.

    Így reggel 8-kor keltem, elkezdtem nézni, most végeztem vele. Időközben csináltam más dolgokat is, de zömében néztem. :)

    FIGYELEM! SPOILER KEZDŐDIK!

    Nos, kellemes csalódás volt, hogy a szinkronhangok megmaradtak. Rengeteg új szereplő jelenik meg - például Thorne, aki a Global Dynamics zsarnoki vezetője lesz, de Stark eltűnik. Allison terhes lesz, de Zoey segíti őt világra. És még hasonló furcsaságok. Carternek barátnője lesz, aki elköltözik. Kíváncsian várom a negyedik évadban hogy alakul a viszonyuk.

    Vajon mi lett/lesz A Lelettel?

    SPOILER VÉGE!

    Cucuska2 13 éve 14

  • Miért nincsenek...

    ... osztott képernyős játékok PC-n? Tudom, vannak, de zömében öreg játékok.

    Szívesen játszanék például a CoD-okkal, haverokkal, az asztal előtt nyomorogva. De bármi co-opos játékkal jó lenne. Majd kiugranék a bőrömből, ha a Minecraftban lehetne.
    Természetesen 2 billentyűzettel, és 2 egérrel. És megismétlem, az asztal előtt nyomorognánk ketten. Mert nem állandó megoldás, ha csak egy kicsit multizni akarunk, haverok hozzák a gépet.
    Neten meg nem olyan a feeling... :(

    Na de miért nincsenek újabb osztott képernyős játékok PC-re, amik játszhatóak 2 egérrel + 2 billentyűzettel?

    Komolyan, mennyi ideig tartana beépíteni egy játékba az osztott képernyőt? Biztosan nem sokáig.

    Cucuska2 13 éve 16

  • Nem tudom tudjátok-e...

    ... hogy 2010-ben, Varsóban, szumó világbajnokságon magyar lett a nehézsúlyú világbajnok.
    Pedig ez így van. Líbor Dezsőnek hívják.
    Szolnoki őstermelő. Kiderült, hogy ismerem is.

    De vajon hányan tudják ezt az országban? :(

    Cucuska2 13 éve 8

  • Segítségeteket kérném!

    Üdvözlök mindenkit.

    Először is: baj van a gépemmel. A hibajeenség az, hogy hiába kapcsolom be, a POST képernyőig alig jut, aztán újraindul.

    A teljes történet az, hogy tegnap éjszaka erősen villámlott. Távol volt, így nem nagyon aggodtam. Ellenben egyik villámnál elment az áram. Ami utána vissza is jött. Nem próbáltam ki a gépet, hogy működik-e.

    Következő reggel elhatároztam, hogy mivel forró volt a procim előző este, (amikor elment az áram) ezért kitakarítom a házventilátort meg újrapasztázom a procit.
    Ez meg is történt. Nem tudom viszont hogy hogyan, de az istennek nem akart visszamenni a helyére a gyári hűtő. Egy óra szenvedés után feladtam, hátizsákba tettem az alaplapot, a gyári dobozában, és a hűtőt is. Beértem, kemény 20 másodperc alatt megcsinálták, (nem tudom hogy voltam ekkora balf*sz :W ) hazajöttem, összeraktam a gépet, és ezt csinálja.

    Viszont a cikk írása közben (telefonról írom) újra megpróbáltam beindítani, és láss csodát, beindult.

    Tehát:
    1. indításra nem volt még POST képernyő sem
    2. indításra POSTolt, de aztán restart lett belőle
    3. indításra működik!

    Valaki meg tudná magyarázni? :R

    Cucuska2 13 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.