2017. május 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Olcsó pendrive

  Ismerősom vett egy 32GB-os pedrive-ot Kínából, olcsón. Meg akartam nézni a valós tudását, előrebocsátom hogy szép eredmény jött ki.

  Dmesg-ben nincs semmi érdekes:
  [44580.009802] scsi 6:0:0:0: Direct-Access General UDisk 5.00 PQ: 0 ANSI: 2
  [44580.010649] sd 6:0:0:0: [sdb] 61030400 512-byte logical blocks: (31.2 GB/29.1 GiB)

  Utána jöhet az lsusb parancs, itt már az ID is elég árulkodó hogy milyen eszközzel van dolgunk: ID abcd:1234 unknow. A végére maradt a legjobb, ki ne szeretne magának ilyen adathordozót? :D

  Számomra érthetetlen ez a partíció felosztás, ha valaki tudja hozzászólásban leírhatná hogy miért így csinálják meg. Valami túlcsordulás van amit a Windows nem tud lekezelni? Mert gondolom oda szánják, én meg se néztem Windows alatt.

  Folytatás...

  colomb2 2 éve 26

 • Virtualbox gyorstalpaló

  Kezdjük ott hogy mi is ez az egész. Virtualbox segítségével x86 alapú hardverrel kompatibilis rendszereket tudunk virtualizálni. Alapvetően egy ingyenes, nyílt forráskódú programról van szó, viszont van egy bővítés hozzá Extension Pack névvel ami otthoni használatra ugyanúgy ingyenesen használható és kapunk vele pl.: USB 2.0, webkamera támogatást. Virtualizációhoz mindenképp ajánlott hardveres virtualizáció megléte és bekapcsolása.

  Az érthetőség kedvéért még most bevezetek kettő fogalmat, gazda/host az a gép amin fut a Virtualbox, míg vendég/guest a virtuálisan futtatott gépünk.

  Letölteni a főprogramot és a kiterjesztést is erről az oldalról tudjuk, Linux disztribúciók többségben a tárolókból (is) tudjuk telepíteni, ott elég csak az Extension Packot beszerezni.


  Első indításkor így néz ki

  Folytatás...

  colomb2 2 éve 6

 • Sintel

  Nem egy mai alkotás, viszont csak nem olyan régen találtam rá. Blender open projects keretében készült a mű és szerintem összhatásban ez sikeredett a legjobbra. Ajánlom mindenkinek aki még nem ismerné őket, a fenti linken megtalálhatóak a már elkészült filmek (és egy játék), illetve beágyazva a címet adó alkotás.

  colomb2 2 éve 0

 • Bootsplash telepítése Arch Linuxra

  Felmerülhet a kérdés hogy mi is az a bootsplash. Ezzel lényegében a rendszer betöltő folyamatát grafikusan kezelhetjük, talán leggyakrabban egy töltő csík formájában találkozunk vele, viszont nagyon sokféle lehet.
  Mielőtt bárki gyorsan hozzá is fogna meg kell említeni hogy videokártyánkhoz tartozó nyílt drivet kell használni, akinek ez problémát okoz az jelen bejegyzés olvasását akár abba is hagyhatja. Aki esetleg zárt drivert használ és felrakná a helyére a nyíltat annak segítségül ajánlom az Arch Wiki megfelelő leírását.

  Következő fájó pont az lehet hogy a program amit használni fogunk, név szerint Plymouth nem szerepel gyári tárolókban, viszont AUR-ból könnyen telepíthető. Az alábbi linken megtekinthető az oldala: [link] AUR használathoz van egy kis segítség a korábbi írásomban.

  Sikeres telepítés után jöhet a beállítás.
  Elsőnek kapcsoljuk be a KMS-t és vegyül fel a plymouth-ot a hooks-ok közé. Az mkinitcpio konfigurációs állományához nyúlunk.

  # nano /etc/mkinitcpio.conf

  Folytatás...

  colomb2 3 éve 9

 • Awesome WM téma

  Elérhetővé teszem mindenki számára a saját témámat Awesome WM-hez. Semmi újdonságot nem hoz viszont nekem így tetszik, használja mindenki egészséggel. Innen tölthető.

  Awesome configunknál egy themes nevezetű mappába bontsuk ki, és úgy állítsuk be.


  Egy kép hogy körülbelül mire lehet számítani

  colomb2 3 éve 2

 • Gentoo telepítése Arch alatt

  Nem célom egy egész Gentoo telepítést írni csak egy "speciális" esetet mutatok be, hogy hogyan induljunk el ha már van fent egy Arch Linux és ennek segítségével akarjuk telepíteni. A leglényegesebb dolgokat írom le, a végeredmény egy alap Gentoo telepítés (stage3), ami Arch mellett multi boot konfigurációban lesz.

  Csatoljuk fel a rendszernek szánt partíciót, majd megnyitjuk
  # mount /dev/sda2 /mnt/gentoo
  # cd /mnt/gentoo

  Töltsük le a nekünk megfelelő stage3-at (német szerver mert az ELTE-s nekem nem megy, 64-bites változat), * a dátumot helyettesíti. Tükörszerverek
  # wget http://de-mirror.org/gentoo/releases/amd64/current-stage3/stage3-amd64-*.tar.bz2

  Bontsuk ki, majd töröljük:
  # tar xjpf stage3-amd64-*.tar.bz2
  # rm -f stage3-amd64-*.tar.bz2

  Chroot előkészítése:
  # mount -t proc proc /mnt/gentoo/proc
  # mount --rbind /sys /mnt/gentoo/sys
  # mount --rbind /dev /mnt/gentoo/dev

  Nekem nem volt internet elérésem chroot után, ez megoldja
  # cp -L /etc/resolv.conf /mnt/gentoo/etc/

  mtab létrehozás (rendszerbetöltő telepítéséhez kell)
  # ln -s /proc/mounts /mnt/gentoo/etc/mtab

  Folytatás...

  colomb2 3 éve 2

 • Üzenet az anti-lájkolóknak

  Szerintem nem kell bemutatni senkinek a "lájk gyűjtögető", 100+ hirdetést tartalmazó viccesnek szánt oldalakat. Elkezdett terjedni az az új szokás hogy most már like nélkül nem nézheted meg vagy várnod kell, erre már sok megoldást találni de nem is ez a lényeg. Egyik ismerősöm hívta fel a figyelmet egy oldalra ahol a forrásban "nagyon tartalmas" üzenetet kapunk ami azt hivatott elérni hogy mi itt nem fogjuk tudni megnézni az adott tartalmat (tetszikelés nélkül).

  13. sortól
  <!--


  HOPPÁ! CUMI VAN GECHÍÍÍ! :P


  -->

  Majd 20 sor kihagyás és folytatódik a forrás, ami már egy átlagos felbontású monitoron (768 magas) is látszik, és a poén hogy a kilencedik (!) sorban ott van az elrejteni kívánt kép.

  colomb2 3 éve 17

 • Arch Linux ahogy én telepítem

  Utolsó módosítás: 2015-12-13 (elavult részek áthúzása+Archwiki link helyette)

  Az Arch Linux egy független fejlesztésű, i686 és x86-64 architektúrákra optimalizált közösségi disztribúció, ami a gördülő kiadási modellt követi, a közép- és haladó szintű GNU/Linux felhasználókat célozza meg. A fejlesztés a minimalizmusra, letisztultságra, korrekt kódra és modernitásra helyezi a hangsúlyt.

  Telepítését követően egy alaprendszert biztosít parancssoros felhasználói felülettel, lehetővé téve a felhasználóknak a rendszer további összetevőinek megválasztását, telepítését, konfigurálását.
  Ennek elősegítéséhez a linux disztribúciók között a legkiválóbb dokumentációval (wiki) rendelkezik.

  Egyedülálló csomagkezelő rendszere lehetővé teszi, hogy naprakészen tartsuk a rendszerünket, a legfrissebb csomagokhoz jussunk hozzá anélkül, hogy a disztribúció újabb kiadásaira kellene váltanunk.

  Forrás: Arch Linux téma összefoglaló

  Folytatás...

  colomb2 3 éve 23

 • Teknős az úton

  Történt hogy anyukám és nővérem mentek a bicikli úton mikor egy mocsári teknőssel találkoztak, okosan haza is hozták nehogy elüsse egy csúnya és gonosz autós. Kapott egy csigát szépen be is falta utána viszonylag nyugodtan elvolt csak a kutyát őrjítette meg. Estefele aktivizálódott, de én is mentem és kivittem egy nyugis helyre remélhetőleg sokáig él majd még. :)

  Nálunk itt pihent

  Új otthona

  Képgaléria

  colomb2 4 éve 10

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.