2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Álláshirdetés ellenpélda: linux szerver üzemeltető

    Linux szerver üzemeltetőt keres az elmeroggyantja, az alábbi feltételekkel:

    Feladatok:
    - Partnercégünk telephelyén üzemeltetési feladatok ellátása
    - Irodai gépek összeállítása és javítása, nyomtatók felügyelete, UTP kábelezés
    - Folyamatos, 24 órás telefonos felügyelet - szükség esetén hétvégén is rendelkezésre kell állni
    - Felmerülő hibák elhárítása
    - Szerverpark üzemeltetése, belföldi és külföldi hosztingok intézése
    - Alkalmanként lekérdezések készítése MYSQL-ben

    Elvárások:
    - Linux szerver üzemeltetőként szerzett tapasztalat (technológiák lásd alább)
    - Legalább 3-5 szerverből álló rendszer üzemeltetésében szerzett jártasság
    - Programozói tapasztalat: 5.2-es, vagy újabb verziójú PHP ismerete, alapszintű SQL jártasság
    - Minimum középfokú angol nyelvtudás (írásban)
    - 24 órás telefonos felügyelet szükséges, hétvégén is
    - Megbízhatóság, felelősségtudat

    Linux rendszer-üzemeltetési követelmények:
    Debian alapú szerverek, MySQL (circular replication, performance tuning, disaster recovery), nginx webszerver, PHP 5.2+, Postfix, SSH, subversion, IMPI-s telepítés, illetve újraindítás, software-raid, iptables, bind9

    Irodai környezet:
    Irodai gépek javítása, összeállítása, Windows 7, Hálózati nyomtató, UTP kábelezés, Wi-Fi routerek

    Folytatás...

    bambano 12 éve 35

  • Az olcsó ramokról

    Tegnapi sztori:
    Kolléga kint van egy ügyfélnél, hogy nem megy a net. Próbálja megfaragni, de nem jut eredményre, ezért felhívott. Elkezdem bogarászni a rendszert, első ránézésre minden jól van beállítva, érthetetlen, hogy miért nem megy.

    Második ránézésre már megvan a hiba: megállt az egyik szerver. Ekkor már szóltam a kollégának, hogy kérjen elnézést az ügyféltől és hagyja ott, mert értelmetlen vendégségbe maradni. Közben telefonon gombnyomó szakember segítségét kérem. Táp ki, táp be, látszólag semmi változás.

    Ilyenkor következik a Bambanőőőőő kocsikulcs! mondat. A hívástól számított 20. percben már pedál to metál (nem igaz :), éppen atom módon fel van bontva az út, majd erről is írok) megyek a helyszínre. Amikor kiértem, nem derült ki, hogy konkrétan mi a gáz, ilyenkor a ramot szoktam gyanúsítani. A gond az, hogy ez további leállásokat vetít előre. Majd tűz haza.

    Akkor számoljunk: 100 kilométer vezetés, mondjuk 9 liter@450 forinton, két óra szolgáltatáskiesés az ügyfélnél, 2 ember 4 órányi munkadíja ment el egy garnitúra vélhetőleg elpukkadt ramra. EDDIG.

    Versus:

    Vehetnék "olcsó, jó minőségű" kingston ramot bele 2x6-7 ezer forint körüli áron, vagy esetleg vehetnék valami rendesebbet is (nem tudok hirtelen típust) mondjuk 2x2 gigát, összesen mondjuk nettó 30k-ig.

    Folytatás...

    bambano 12 éve 34

  • S.T. esete az amerikai focival

    Nem mai videó, de én csak ma láttam: Shania Twain-t elviszik a Dallas Cowboys pályájára egy kis amerikai foci bemutatóra. Ott van az a csepp csaj néhány hegyomlás méretű védő meg csatár között, alig két fejjel magasabbak :P

    bambano 12 éve 4

  • mai filmpoén: Roswell

    Elkezdtem ezt a sorozatot is...
    Egyelőre addig jutottam, hogy amcsiban, Roswell városában, ahol állítólag lezuhant egy ufó, a helyi gimiben a diákok csinálják a kalamajkát ufóügyben.

    Itt következik majd a blog, ahogy nézem.

    bambano 12 éve 7

  • Budapest University of TEKnology

    újabb tek akció... Filmet forgattak a gólyahéthez kapcsolódó versenyre. Csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem zseniálisan csinálták. Ilyen egyszerűen ennyi fájintos, abszolút élethű statisztát másképp nem lehetett volna szerezni :P

    (A fórumban erősen szorítkozzunk az alapelvek szerinti hozzászólásokra, please!)

    bambano 12 éve 2

  • kaja mítosz: teljes kiőrlésű

    Akármelyik portált kajázós rovatát nézem, mindenhol megy ez a teljes kiőrlésű mítosz. Nem teljesen értem, hogy miért. Akik ezt javasolják, azok miért nem chloroxot vagy hypót isznak tea helyett?

    Könyörgöm, felejtsük már el ezt a mérget egyszer és mindenkorra, a gabonamagvakon annyi trutymó lehet, hogyha azt beledarálod a kenyeredbe, örülj, ha a terméketlenséged lesz a legenyhébb betegséged.

    Tehát kenyérből, főleg kisgyerek számára adott kenyérből a fehér az, ami a legkevesebb bajt okozza az összes közül.

    bambano 12 éve 149

  • nevetséges reklám: nano energizer

    Ahogy nézem a napi betevő agymosásomat, többször is betolnak egy reklámot, egy nano energizer nevű löttyöt. Nem linkelem a weblapját, nem akarom őket reklámozni.

    Ez valami lötty, ami a motorba kell. A reklámban szépen beletolják a kocsi elejébe a löttyöt. Egy komoly baj van: 5 perc guglizás után megtaláltam a fotó eredetijét, szerintem az a kocsi egy Lamborghini Gallardo Nera. Ami középmotoros. Tehát az orrába öntött lötty a csomagtartójába megy.

    Na ennyit érhet az egész, mint a reklámban a szagértelem.

    bambano 12 éve 61

  • ez a durva: repül az idő

    Itt szalagavatós ruháról beszélgetünk, a posztoló göncéről.

    Közben jut eszembe, hogy a héten volt a lányom is szalagavatós ruhát próbálni. vén szar vagyok, az idő meg repül, mint a viadukt...

    bambano 12 éve 8

  • index cikk poén

    [link]: "Leégett a pilisszántói tűzoltószertár teteje".

    khmmm. öööö. szóval hát.. kínos. szavamra kínos.

    :)) :DD ;] :P

    bambano 12 éve 13

  • Egy szabadalmi per margójára

    A héten szabadalmaztattam a szélirányban pisálást...
    rossz világ jön rátok, srácok :P

    bambano 12 éve 12

  • csoportos beszedés: miért nem gondolkodik senki?

    A cégnek az otp szedi be a csoportos beszedéses ügyfelektől a szolgáltatás díját. Erre volt egy kialakult módszer, ami mérsékelten volt rossz. Fájlokat küldözgettek egymásnak emailen ügyintézők, volt telefonszám, ami egyfajta remote reset buttonként üzemelt. Nem volt jó megoldás, de működött.

    Erre valamelyik agyatlan marha kitalálta, hogy akkor ezen változtatni kell, mégiscsak 21. század, webkettesek vagyunk, vagy mifene.

    Csináltattak egy webfloppy nevű rendszert. default.aspx az url vége, el tudom képzelni, miféle kacatok vannak mögötte. Egy default xp skinre hajazó felület, be kell jelentkezni, majd egy táblázatban kapsz egy fájllistát, meg egy letöltés historyt. Minden csili-vili, jávaszkriptek dübörögnek, halleluja van.

    Vagy mégse? Nézzük közelebbről!

    Szép grafikus mifenés webes felület. Nem mondom, hogy nem láttam szebbet, de azért elég szép. Sok grafikai elem, jávaszkript, stb. Bizonyára managgák tervezték az ügyfeleknek. Hogy mi ezzel a baj?

    Hogy EMBERNEK tervezték. Két dolog:
    - alapvetőnek kellene lenni, hogy amit gép tehet, azt ember nem csinálja.
    - amit ember elronthat, azt el is rontja.

    Folytatás...

    bambano 12 éve 3

  • Onlive: egy korszak végének kezdete

    Index cikk: vége az onlive játékok streamelésével foglalkozó vállalkozásnak.

    Ugye mindenki nagyon tisztán és világosan érti, hogy itt csak azért nem repkednek a cloudok, mert akkoriban ez még nem volt marketing buzzword? Vonjunk párhuzamot, ez lesz a vége a cloud computingnak, csak várni kell még pár évet.

    bambano 12 éve 4

  • A hálózat-transzparens grafikus felületről...

    Mindig is a linux/unixok egyik kedvenc tulajdonsága volt nálam, hogy van rendes grafikus felülete, ami hálózat-transzparens. Ez azt jelenti, hogy két unix esetén simán át tudod küldeni egy program kimenetét a másik képernyőjére. Teljesen mindegy neki, hogy van-e közben hálózat vagy nincs, lokálisan működik.

    Na ezt eddig is tudtam. Egyszer kipróbáltam, (meg most is :) ) a hardveresen gyorsított opengl is átmegy a hálózati kapcsolaton. Simán lehet pl. billiárdozni.

    Na de ez... csemete tanulási célzattal újrarakta a debianját. Az nvidia driver konfigurálása valahogy rám maradt. Az alap 800x600-as felbontáson nem látszott az nvidia beállító programjának az alja. Ezért átültem a saját gépem elé és hálózaton keresztül elindítottam. Ekkor jött a döbbenés:

    A hálózaton keresztül futtatott nvidia-settings az *ÉN* gépem monitorának az adatait hozta fel. Tehát fullosan a hardver beállítás minden paramétere is átmegy a hálózaton és az is hálózat-transzparens.

    Na ez nem lesz a másik világban soha. (Mondjuk lassan lehet, itt se...)

    bambano 12 éve 0

  • filmpoén: bukta van, urak :)

    Chuck S02E19 sztori: csúnya bácsi mindenféle rosszat akar a világra szabadítani, ezért Chuck beépül a Roark industriesbe, a csúnya bácsi cégébe, hogy belülről bomlasszon.

    Közben a cég az új operációs rendszerük bemutatójára készül egy expóval, a gyülekezés alatt a kezdő slide van kivetítve, amin egy felirat:

    RIOS

    :P :P bukta van :P

    bambano 12 éve 2

  • belsőség (tc) cikk kivetítése az oprendszerekre

    Itt ez a cikk, a totalcarosok követték el a belsoseg blogon: Ez a jövő? kösz, nem kérem
    A Pikes Peak-i legendás autós hegyiversenyről szól, egy régebbi (zseniális) meg egy friss, idei videó van benne.

    Hogy ez a két videó milyen tökéletesen kifejezi a w8 meg a linux közötti különbséget, az valami hihetetlen!

    :)

    bambano 12 éve 24

  • mai filmpoén: Chuck

    Nézem a Chuck S02E04-et, aki ismeri, érteni fogja. Szóval Casey ügynök azt mondja a kihallgatáson egy áldozatnak, hogy Chuck mániákus :P

    S02E07: az epizódban mindenki le akar lőni mindenkit, de főleg Casey Chuckot. A végén Jill kérdezi Sarah-t, hogy ilyen egy átlagos napjuk? Igen, csak Casey nem énekel :P

    bambano 12 éve 29

  • ennyire nem beszélni madzsar? (index cikk)

    idézetek innen.
    cím: "A britek a csapatsportok pofozógépei"
    szövegből:
    "Nullapontos csapatok, egy-két győzelem, de akkor is a csoportkörben ragadtak."

    "A férfiaknál a brit csapat a B csoportba került. Nem meglepetés, az utolsó, hatodik helyen végzett, nulla ponttal. Valószínűleg egyik ellenfele sem vette túlságosan komolyan, mert volt olyan meccs, például a szerbek elleni, ahol hét gólt is lőhettek a britek. Igaz, kaptak 21-et. Végül 77 kapott és 28 szerzett góllal zártak."

    "A női vonalon sem volt sokkal jobb a helyzet, ott is B csoport utolsó helyén végzett a brit válogatott. A nulla pont ott is árulkodó, de az oroszokkal kifejezetten szoros, 6-7-es meccset játszottak. A torna lebonyolítási formája miatt a csoportmeccs után sem ért véget a pofozógép-szerep, a nyolc közé a spanyoloktól, az 5-8. helyért újra az oroszoktól, majd az olaszoktól kaptak ki, és lettek nyolcadikok, tehát utolsók."

    Folytatás...

    bambano 12 éve 59

  • főzés: mit raksz a halászlé alaplébe?

    Gyors kérdés és vitaindító a nagy közös tudathoz: szegedi halászlé készül, mit raktok az alaplébe?
    a víz, hal, hagyma, só eddig megvan.

    A többi?

    bambano 12 éve 19

  • űr világhatalom lettünk?

    Olvasom ezt az indexes cikket, hozza a szokásos bulvármétely minden jellemzőjét. Léghajóról szól, ismétlem: léghajóról. A cikk utolsó mondatainak egyike:

    "A tervek szerint a járművet a küldetések során geostacionárius pályára állítanák, hogy segítséget nyújtson a műveletek során a parancsnokság számára."

    Ezen eldobtam az agyam. Itt van az eredeti, ez kicsivel jobb.

    bambano 12 éve 18

  • mai filmpoén: pretty woman

    Mindketten tudjuk, hogy nem az unokahúgom.
    Ennek legfőbb oka, hogy egyke vagyok

    :P

    A csiga kilövős jelenet is csúcs :)

    Ez a Micsoda nő ötvenedjére is fetrengősen röhögős.

    bambano 12 éve 0

  • mocsok szemét iwiw nevű spammerland

    Már egyszer morogtam azért, mert az iwiwen mostanában csak spam jön, de meguntam, és morgok megint.

    Az iwiwen csak ilyen beállítási lehetőség van: "Engedélyezed, hogy a hirdetések és más tartalmak személyre szabottan jelenjenek meg az iWiW használata közben.". tehát nem azt tudom engedélyezni, hogy kapjak-e szemetet vagy sem, hanem azt, hogy a szemét jön, tuttira, de személyre szabott szemét jön vagy átlagos. Miközben sehol semmiféle leiratkozási lehetőség sincs.

    A másik vicc, hogy sehol, az egész felületen sehol nincs egy email cím, ahova panaszt lehetne küldeni. A panaszkezelési url egy faq-ra mutat. Nekem mindegy, teljesen megfelel, ha rögtön Joóriánl kezdem a procedúrát, legfeljebb az origó csoportnak ez nagyon sokkal jobban fog fájni.

    És persze tojnak rá, hogy a panaszokra kötelesek választ adni max. 48 órán belül.

    Fogtok ti még sírni, mert ami nekem nagyon fáj, mikor munkaidő van, az nektek is nagyon fog fájni, amikor nincs.

    bambano 12 éve 12

  • linux szerver a topon

    top - 13:05:12 up 208 days, 20:57, 2 users, load average: 2770.02, 3133.22, 2815.21
    Tasks: 7056 total, 825 running, 5821 sleeping, 0 stopped, 410 zombie
    Cpu(s): 9.4%us, 4.0%sy, 0.0%ni, 83.2%id, 0.1%wa, 0.0%hi, 3.3%si, 0.0%st
    Mem: 12324876k total, 9087292k used, 3237584k free, 431284k buffers
    Swap: 11717624k total, 0k used, 11717624k free, 4396520k cached

    mikor beléptem, még 3400 fölött volt a load. mire lemásoltam, már csak ennyi :)
    kicsit elszabadult benne pár pppoe meg pppd, most 5519 darab várja a békés timeoutját.

    jó cucc ez, bírja, ha ütik. nincs túlméretezve nyilván, a csúcsnál is maradt még 3 giga ram üresen :)

    bambano 12 éve 7

  • A hálátlan dög

    A héten a szüleimnél voltam, akkor láttam az állatfarmot. Anyáméknál nagyon felszaporodtak a macskák, van hat kismacska. Kiszúrtam az egyiket, egy hófehér, kicsit girhes macsekot.

    Hagyta magát megsimogatni, nagyon békésen üldögélt a teraszon. Mikor rendesebben megnéztem, kiderült, hogy a csipája beragasztotta mindkét szemét, úgyhogy nem lát semmit. Nosza, kaptam egy zsepit, megnedvesítettem és kidörgöltem a csipát a szeméből. A macsek egész jól tűrte, bár nem szó nélkül. És következett a hála:

    a dög, amikor kipattant mind a két szeme, rámnézett, felborzolta a szőrét, leugrott a székből és világgá rohant.

    hálátlan dög. mondom én...

    bambano 12 éve 56

  • filmkritika: rtlklub

    Mielőtt sommáznám a summáznivalót, egy kis eszme-csere a filmek életciklusáról.

    A filmek kereskedelmi életciklusa a forgatás befejezése után a vágás, utómunkák, stb. végeztével a mozikban kezdődik. Itt a legális útvonalat figyelembe véve premier mozikban, majd mindenféle mozikban játszák a filmet. Ha már kifacsartak belőle mindent, amit a moziban ki lehet, akkor régiókódonkénti rabszolgaságodnak megfelelően megveheted dvd-n vagy újabban bd-n. Ha ezen a piacon is lekaszálták a zsetont, akkor szoktak a filmek általában bekerülni a mainstream tv-kbe, kábeles adókra. Itt is előbb a prémium mozicsatornák, majd a kereskedelmi tv-k, legutoljára a közszolgálati tv-k veszik meg a vetítési jogot. Ezt a sorrendet kicsit fűszerezi, hogy menő országban élsz vagy te vagy a row.

    Amikor ez az irányvonal kifújt, akkor jön a konténer vagy a nagy ketrec. A teszkóban a közlekedési folyosók közepére kivágnak egy bazi nagy rácsos konténert, amibe homlokrakodókkal beleömlesztik szép ízlésesen a film raktáron ragadt dvd példányait, meg azokat, amelyeket hazai kalóz és nem kalóz hiénák gyártanak le. Indul a nagy bizakodós visszaszámlálás, először 2k, 1500, 1000, 600, 450 forintos árcédula, majd később a tutti ajánlat, csak úgy mehetsz ki a bótbúl, ha kettő ilyet elfogadsz ajándékba.

    Folytatás...

    bambano 12 éve 24

  • spammerland: iwiw

    Az iwiwen mostanában gyakorlatilag egy dolog történik: szorgos robotok regisztrálnak és tolják agyatlanul a spamet ezerrel. Sokan pusztán ezért törlik a regisztrációjukat.

    Nem értem, miért nem bírnak két apróságot megtenni az iwiwesek:
    - korlátozni az egy üzenethez megadható címzettek számát
    - beállíthatóvá tenni, hogy hány napos regisztrációval fogadjak üzenetet. beállíthatnám, hogy pl. 200, akkor a 4-5 napos friss spamregek nem tudnának szemetet küldeni.

    törlés lesz a vége, ha az idióta iwiw nem lép erre semmit. meg nem csinálnak rajta normális elérhetőséget a gépházhoz.

    bambano 12 éve 8

  • opel, autótervezés, bulvár

    idézet innen: "Az Opel nagy feladatot tűzött maga elé: olyan autót próbáltak készíteni, amely a puszta megjelenésével leveszi a lábáról a vásárlókat"

    Megmondom én, mivel lehet levenni a lábáról az embereket, főleg a tájékozottabbját:
    - két ordas nagy kipufogóval hátul
    - itt-ott elszórt v8 feliratokkal
    - valami utalás arra, hogy megértették, mit nevez az anyacég kisblokknak meg nagyblokknak
    - az se baj, ha hátul látszik a diffi.
    - kisebb hordóra hajazó kerekekkel.

    nem gömböc cukimuki felhúzhatós bevásárlókocsikkal...

    bambano 12 éve 8

  • gyerekszáj 20120708: Elvira

    Csemete most jön haza nyaralásból, ezt úgy kell érteni, hogy ebben a pillanatban is ül a vonaton. Gondoltam megnézem elvirán a menetrendet, mit ír, találtam egy jó kis klikket, amire kijön egy google maps alapú térkép, amire a vonat gps-e feltölti, hogy éppen hol áll.

    Talkolok a gyerekkel, hogy megnézzem, mennyit késik a cucc. Végül megkérdezem, hogy átküldjem az url-t, akarja ő is nézni? Válasz:
    "ó apa én RAJTA ÜLÖK! egy kicsit jobb real time grafika meg stb..." :P

    bambano 12 éve 4

  • ÁSZF: kezeltessék magukat

    Ez a blogbejegyzés arról szól, hogy elkezdtem olvasni a leendő isp ászf-et és közben mindenféle gondolat merül fel bennem. Leginkább az, hogy aki ezt az egészet kitalálta, annak kezeltetnie kellene magát.

    1. Ajánlattétel

    A leendő ügyfél, akit mostantól Ajánlattevőnek hívunk, ajánlatot tesz a szolgáltatónak. Erről már akkor is azt gondoltam, hogy egy rendkívül beteg dolog, amikor biztosítóknak tettünk ajánlatokat és azt a méltóságos nagyérdemű rablóbanda kegyeskedett elfogadni. Tehát nem a biztosító harcol a piacon az ügyfelekért vagy szerez ügyfelet, hanem te ajánlatot teszel neki, ő meg ül a kristálypalotájában és azt elfogadja.

    2. Az ászf mérete

    Volt egy ilyen irányelv az új ászf kidolgozásával kapcsolatban, hogy legyen egyszerűbb, közérthetőbb, hiszen egyre több ember köt szerződést, egyre többeknek okoz értelmezési problémát az ászf. Ez teljesen jó, méltányos és követendő irányelv. lett vóna, ha. ha az új ászf javaslat nem lenne 103 oldalas a régi 63-65 oldal körülivel szemben.

    3. a közérthetőségről.

    Folytatás...

    bambano 12 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.