2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Irodai Túlélőkészlet: A jéghegy alja

    Vannak hálás feladatok. Látványosak.
    Az új beléptetőrendszer bevezetésével például körbe lehet turnézni az egész irodát csapatonként, aztán még lehet felzárkóztatót is tartani, ha valaki lemaradt. Az ilyesmit megemlítik az All Hands Meetingen is. Záróakkordként rendszerint tortával ünnepel a társaság, míg a büszke projekt tulajdonos pironkodva fogadja a gratulációkat és pózol a keményborítós cégkönyv nyitófotójához.
    Jó, a torta talán kicsit túlzásnak tűnhet annak ismeretében, hogy az egészet egy erre specializálódott külsős szállította le, a pironkodó rohadék meg csak aláírta a megrendelőlapot és végigvigyorogta az összes bemutatót, de hát a hálás tevékenység jutalmazása sosem lehet elég túlzó. Ez a természete.

    Vannak hálátlan, nyomorúságos teendők is. A sötétben lapuló, láthatatlan időzabálók, amik mellé nem jár se torta, se csinnadratta, se konfetti, se vállveregetés.
    A jéghegy alja.
    Munkalapok és programkódok íródnak meg, tárgyalások készülnek elő, dokumentumok iktatódnak, rendszerek terveződnek meg és tesztelődnek, ügyfelek szolgálódnak ki. Ezeket a névhez nem köthető, értelmetlen háttértevékenységeket összefoglalónéven munkának hívják.
    A hálás feladat és az értelmetlen munka közötti egyetlen különbség a munkahelyi marketing egy speciális formája, az Önfény. Aki ennek a titkos tudásnak a mesterévé válik, az pedig kiérdemli a tortát akkor is, amikor nem. Álljon hát itt egy tanítás:

    Folytatás...

    Amea 3 éve 3

  • Irodai Túlélőkészlet: Hómofisz

    Mióta beütött a dögvész, számos szoftvergyár, nagyvállalat, menő startup meg multi iroda állt át home office-ra.

    2020 legnagyobb felfedezése, hogy az irodai munkához tulajdonképpen nem kell iroda.
    Persze új problémákat is hozott a közösségi tér megszűnése. Hiányoznak a whiteboardra 2 perc alatt felskiccelt magyarázatok, amik megspóroltak egy csomó meetinget és dokumentációt. Nem lehet jókat beszélgetni a teakonyhában. És sokkal gyorsabban kiderül, hogy ki nem húzta le a wc-t.
    A járvány kezdete óta számos vezetőnek is új készségeket kellett tanulnia, mert a fertőzésveszély teljesen ellehetetlenítette a Nyakbalihegés, a Szék Mellett Toporgás, a Váll Fölött Átszuszogás illetve az Arcbamászás nevű people management technikákat.
    De valljuk be, mindez nem ér annyit, hogy erre fenntartsanak egy teljes épületet, ergonómiailag megfelelő bútorokat vegyenek bele, rezsit fizessenek meg mindenféle karbantartást, kávét, teát, gyümölcsöt, wc papírt, irodaszereket, csocsóasztalt, növényeket, bérlet támogatást, meg egy túlárazott munkavédelmis szakértőt, aki megmutatja évente kétszer, hogy hol van a vészkijárat.

    Szóval irány a home office, a mosatlan bögrék és egész héten hordott pizsama alsók világa.
    Ha eddig kimaradtál, és csak most csöppentél bele a remote létbe, mire készülj? Hogy kell berendezkedni? Mire lesz szükséged? Mik a szokások? Hogyan oszd be az idődet?

    Folytatás...

    Amea 3 éve 15

  • Irodai Túlélőkészlet: 10 pontos irodai motivációcsomag hétfőre

    1. "Ami nem öl meg, az megerősít" - Menj csak be arra a két órás státuszmeetingre.

    2. "Higgy magadban és bármit elérhetsz!" - Itt van pl a főnök keresztfia, internből 2 hónap alatt ő lett a Head of Marketing. A hit ereje.

    3. "Lépj ki a komfortzónádból!" - Nehéz lesz. De ha összeszorítod a fogadat, képes vagy betenni azt a használt bögrét a mosogatógépbe.

    4. "Légy önmagad!" - A Főnök Keresztfia pozíció már úgyis foglalt, az Állandóan Bónuszt Kapó Titkárnő pozi meg jár némi kellemetlen kötelességgel.

    5. "Kivétel erősíti a szabályt" - Szabály pl. az, hogy reggel legkésőbb a daily standupra be kell érni a munkahelyedre. Kivétel, ha elaludtál, vagy a metró miatt vagy nincs kedved. Minél többször és minél többen választják a kivételt, annál biztosabban kiborul valaki és durva szankciókat hoz. És akkor megerősödik a szabály.

    6. "Próbáld meg a lehetetlent!" - Persze, nem fog sikerülni, de ugyan ki róhatná ezt fel neked? A lehetetlen vállalkozás mindig jobb, mint az átlagos határidős, számonkérhető feladat.

    7. "Ahol egy ajtó bezárul, ott egy másik kinyílik" - Így van ez az irodai életben is. De azért vidd magaddal a belépőkártyádat, mert ez csak akkor igaz, ha a két ajtót relé köti össze, vagy van köztük egy mozgásérzékelő.

    Folytatás...

    Amea 3 éve 12

  • Irodai Túlélőkészlet: Átszervezés avagy...

    ... Hogyan Masírozzunk a Fejlődés Zászlaja Alatt

    Biztosan nálatok is jelentettek már be vadiúj szoftvert, hogy na, virágoskertjeim, mától ebben dolgozunk, de hatan se tudták elmagyarázni, hogy ez neked most mitől jobb, mint az előző.

    Vagy egy álmos hétfő reggelre valaki átrendezte az irodát, azóta nem találod a csapatodat.
    Esetleg át kellett szervezni a céget, mert hirtelen lecsapott rátok az Agile meg a Scrum. Üveges tekintettel próbálod megfejteni, hogy kinek fájt az, mikor még Webfejlesztő Csapat voltatok, és nem kellett naponta kétszer elmagyarázni, hogy mivel foglalkozik a Zsiráfturbó Team és miben különbözik a Ravasz Mintafóka csapattól. Nagy nehezen átvergődtök bitbucketre, majd visszakettő padlógázzal ráfordultok a githubra. Aztán visszatolattok, mert páran lemaradtak és még most is ott kapálgatják a kódsorokat.

    Hát mi az értelme ennek?

    A te szempontodból semmi. De minden rendes irodában eredményt kell felmutatni, viszont a legtöbb helyen a termékfejlesztés csak tántorog, mint a féllábú kurva a nappalos műszak végén. A befektetők vagy a menedzserek kérdezősködni kezdenek, meg kell mutatni, hogy tudtok ti jobbat.
    De nem.

    Folytatás...

    Amea 3 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.