2020. július 2., csütörtök

Gyorskeresés

Galaktikus csata: S2 vs. Note

Írta: | Kulcsszavak: galaxy . s2 . note . samsung

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Akkor nagyon új és ezáltal szokatlan is volt. Mostanság már a 6" körüli telefon sem olyan irreálisan nagy (bár én sose vennék, akkor már egy jobb táblagép tökéletesebb), szóval igen sokat változott a világ azóta. De mire is jó egy ekkora kijelző? Telefonnak minek ekkora? Nos, saját tapasztalataim alapján szeretném ennek a pozitívumait összeszedni, hogy miért is döntöttem a fent említett "teletablet" mellett, miért váltottam le az S2-ről.

A külső, a belső, gyári és főzött droid
Egy műszaki boltban tett látogatásom során fogtam először kézbe a Noteot. Előtte is hallottam már róla, hogy ez bizony nem egy hétköznapi méretekkel rendelkező telefon. (Akkor tájt volt Galaxy S2-m, ami a maga 4,3 coljával átlag feletti paraméterű telefon volt.) Fél évre rá lett is egy ilyen digitális jegyzettelefonom vagy PDA-m, nem tudom melyikbe soroljam. Közbe megfordult nálam 3 telefon is, de az S2-t nem tudta egyik sem űberelni... Aztán jött a Note. Hardveresen az Galaxy S2-re ütött, nem sok különbség volt a két telefon belseje közt, a külső meg egyértelműen mutatta, hogy koreai barátaink Photoshoppal felnagyították az elődöt és legyárották ekkora kivitelben is. A gyári android rendszerre nem lehetett egyiknél sem panaszom. Szép volt és gyors. Viszont ha már android akkor szerintem a főzöttrom próbálgatás majd hogy nem kötelező, főleg a Samsungok esetén, hisz könnyen buherálhatóak és odafigyelve gyakorlatilag elronthatatlanok. Az S2-nél a Cyanogen Mod9 volt a legbeváltabb rendszer, sokkal többet kihozott a vasból, mint amennyit elvártam tőle. Egy ilyen telefonnal töltöttem 2 hetet az osztrák-német határon és egyszer sem hagyott cserben. Fényképezni nagyon tudott, az akkumulátor ideje is abszolút rendben volt, és mégis nagyon szépen és gyorsan működött. (Bár egyszer elszállt az EFS mappám mikor egy SD kártyát akartam formázni, de mint ahogy minden rendszerpiszkának KELLENE kezdődnie, biztonsági mentésem volt mindenről, többek közt erről is így az imei újra visszaköltözött a telefon lelkébe.) A Noteos CM9 azonban hatalmas csalódást okozott... Aztán találtam egy CM10.1-re épülő Asylum romot. A teljesítmény mérő programok szerint vissza fogja a telefont, ám a gyakorlatban szerintem sokkal jobban szárnyal a rendszer és ez nekem sokkal fontosabb. Nem vág falhoz a gondolat, hogy csak 9787 pontom van AnTuTu-ban, nem 10250. :DD

Kijelző éS-Pen

Az S2 negatívuma számomra a PPI-ja volt. Néha igen csak bántotta a szemem, hogy látom a képpontokat, de nem 2 centiről, hanem normál távolságban. De, ez legyen a legnagyobb probléma vele úgy gondolom... A bátyójának már ilyen problémája nincs, mivel egy 1280x800 pixeles felbontást kapott, ami 285 PPI-t jelent. Továbbra sem egy retina kijelző, de én elégedett vagyok vele abszolút. Míg az S2-nek Super Amoled Plus kijelzője volt, addig ennek mezei Super Amoled. Én nem láttam különbséget se a fényességben, se a kontrasztosságban, de lehet csak szimplán nem figyeltem mert minek is... Ha már kijelző, a Notenál kötelező megemlíteni az S-Pent. Jó buli, egy kis "awsom" faktrot hozzá ad a telefonhoz, de őszintén szólva én alig használom. Jegyzetelni sokkal jobb ha a billentyűzettel tesszük. Én próbáltam a kézírásos cuccokat kihasználni, mindazon által csak hátráltattak engem. Rajzolni már jó a ceruzával. Nyomás érzékelős, így egész korrektül átviszi a kívánt hatást. 1 hatalmas probléma mégis van vele, ami igen zavaró és sajnos megoldást én nem találtam rá (aki tud esetleg, az írja meg pls.). Ez pedig az S-Pen érzékelése. Valamilyen oknál fogva, a ceruza hegye fölé érzékel a készülék. Pont annyival, hogy zavaró tudjon lenni. Éppen ebből kifolyólag a rajzoláson kívül másra nem nagyon jó használni. Ha böngészek és egy linkre rábökök előfordul, hogy sokszor a felette lévőt érzékeli a telefon. Szóval ceruza ide vagy oda, én nem sokat cibálgatom ki a helyéről. A nagy kijelző előnye még, hogy jobb rajta filmezni, játszani... stb. Ezeket nem részletezem. :)

Üzemidő: alapjárat és ügyeskedés
Az S2 egy átlagos üzemidejű készülék. Elő fordult, hogy töltenem kellett napközben. Ez nem is meglepő, mert én rendszeresen WIFI-n, vagy 3G-s adatkapcsolaton fejeltem a telefonomat. Mivel naponta 2-3 órát ingázok, így ennyi időt minimum netezek is egy nap a telefonon, főleg 3G-n. Ez nem túl akkumulátor barát dolog (ebből a szempontból minden tisztelet az iPhonenak). Szóval az S2 jól hozta az elvárást, sőt, kis kerneles meg főzött romos ügyeskedéssel ez az érték is szépen kitolható volt. Kernelt belőttem akku kímélőre és ha tudtam, hogy semmi számításigényes feladatot nem fogok csinálni csak pl.: böngészek, akkor a proci órajelét letekertem 800 mhz-re, sőt kikapcsoltam az egyik magot is. Bevetésre fogtam még pár akkuvédő programot, pl a Juice Defendert. Tudom, hogy minden óra 45perc és egész közt van szünetem. Belőttem a telót, hogy e két idő pont közt automatikusan engedélyezze a mobil netet és szinkronizáljon. Majd a maradék háromnegyed órában, ha csak nem avatkozok közbe, kapcsolja ki ezeket. Így 1-1,5 napot kibírt a telefon aksija. És most jöjjön a király. A Note ügyeskedés nélkül, lazán hozza az 1,5 napot. 2500mAh-os akkumulátora ha nem egész nap játszol, gyakorlatilag lemeríthetetlen. Hatalmas pozitívum számomra ez. A készülékhez egy 1 Amperes töltőt kaptam, ami kis fejszámolással ki is hozza amit a gyakorlatban tapasztalok, hogy 2 és fél óra alatt felpumpálja az akkumulátort. Szerintem ez igen korrekt teljesítmény. (Bár az igazat megvallva, én este 11-kor feldobom a töltőre és 5-kor leszedem, tegye csak a túlfeszültség védelem a dolgát.) Szóval aki nagy üzemidejű okostelefont szeretne ebben az árfekvésben, bátran merem ajánlani ezt a készüléket, nem fog csalódni! ;)

S2 a Samsung iPhoneja
Nos, bár imádom a Noteom és semmi pénzért nem váltanék vissza S2-re, azért egy dologban az S2 jobb mint a teletablet: optimalizáció. Mind két telefon nagyon jó, maximálisan elégedett vagyok velük... De az S2 a jótól is kicsit jobb. Szoftveresen sokkal szebben alkották meg koreai barátaink, mint az óriást. Az már csak hab a tortán, hogy sokkal több fejlesztő, főzött rom, és kernel van hozzá. Köszönöm a figyelmet! Kérdés vagy bármi egyéb, írjatok.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.