2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Első programozás munkám - Párkány vágó v0.1 :)

Írta: | Kulcsszavak: c# . programozás . matematika

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mit ér a programozás ismerete (legyen az vajnyi kevés vagy épp professzionális szintű) ha nincs mit alkotni, nincs hasznos ötlet? Személy szerint azért is szeretem a programozást, mert ezzel sok ember életét lehet kényelmesebbé tenni és még szórakoztató is az alkotás folyamata. Ilyen gondolatok közt vágtam neki első "munkámnak".

A megbízás
Egy pénteki délutánon egy ismerősöm dobott fel nekem egy program ötletet. A munkahelyén többek közt ablakpárkányokat vágnak méretre. 6 méteres anyagokat szabdalnak kisebb darabokra és a lehető leghatékonyabban kéne a darabokat összeválogatni, de a minimális "maradék" azaz ami vágás után megmaradhat az 60cm, vagy 6 méter hosszúra kell kijöjjön a vágandó anyagok össz hossza. Szóval adva van a feladat, matematikailag nem egy nagy kihívás: az vágandó anyagok méretének lehető legjobb kombinációjának kiválasztása (beleszámolva a vágó él okozta 5cm kiesést vágásonként), a megszorításoknak megfelelően.

Az alkotás
A 2 perc alatt kikövetkeztethető "gondolati algoritmus" után ideje programba önteni azt. Személy szerint C#-al dolgozom, szóval neki is estem a dolognak. Lévén, hogy egyszerű és gyors program kell, konzolos alkalmazásnak terveztem, ott csak bepötyögi az ember és már számolhat is a cucc. Innentől 2 nap szenvedés következett. Bár hamar megvolt a program lényegi része, "az index a tömb határain kívülre mutat" hiba a munkaidőm 80%-ába telt. Profibb programozók most biztos nevetnek, de én nem találkoztam még ezzel a hibával (nem is nagyon kezeltem még ennyi tömböt és ciklust egyszerre). De nagy nehezen győzelmet arattam, a program működött.

Az átadás
Miután átadtam a programot a jövendőbeli felhasználójának, elégedettség fogott el. Bár nem egy nagy program, és nem is túl bonyolult (mihez képest persze), de elégedettség járt át. Örültem, hogy valami hasznosat sikerült alkotnom, még ha csak egy kis matematikai programot is. Jöhet a következő kihívás :DD

Hozzászólások

(#1) xTc


xTc
(fanatikus tag)

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Ne aggódj az IndexOutOfBounds-ok miatt mindenkivel előfordul. Nekem a kedvenc hibám a NullPointerException, heti rendszerességgel generálok egy párat, különben nem lenne munkám :-)

MacBook Pro 13" (2018), Dell U2717D, iPhone 7 128GB, Synology 416play, PS4 Pro, AppleTV 4K

(#2) lezso6 válasza xTc (#1) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Használjatok C / C++ nyelvet, abban csak segfault van. :DD

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#3) xTc válasza lezso6 (#2) üzenetére


xTc
(fanatikus tag)

Áhh, nem adom én könnyen magam :-] Nem az én világom a C/C++ vonal.

[ Szerkesztve ]

MacBook Pro 13" (2018), Dell U2717D, iPhone 7 128GB, Synology 416play, PS4 Pro, AppleTV 4K

(#4) Zsomx válasza lezso6 (#2) üzenetére


Zsomx
(lelkes újonc)

Eredetileg C-t vagy C++-t akartam, de Windows 8 alatt egyik fejlesztő környezet sem akart működni, meg a C#-hez van könyvem. :)

(#5) Zsomx válasza xTc (#1) üzenetére


Zsomx
(lelkes újonc)

Na olyanom se volt (még). Ilyen matekosan összetettebbet nem nagyon írtam még. Most Arduino-hoz írok appot, hogy kommunikáljon a fejlesztő lappal, és még az is mérföldekkel könnyebb mint ez a cucc volt :U

(#6) buherton válasza Zsomx (#4) üzenetére


buherton
(őstag)

Örülj neki, hogy a .NET szólt érte. C és C++-ban síri csend követi az ilyen megmozdulásokat :D .

Egyébként az Eclipse-ben simán lehet C és C++-ban fejleszteni, illetve sok minden másban is. Nagy előnye, hogy platform független, így nem kötelező a win8.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#7) svensson


svensson
(PH! félisten)

Ezt übereljétek! ;]

program logout;

var i:integer;

begin
clrscr;

for i:=1 to 2 do
begin
write('|');
clrscr;
write('/');
clrscr;
write('-');
clrscr;
write('\');
clrscr;
i:=1;
end;

readln;
end.

Jegyzettömbbe írtam, nem tudok programozni, sosem szerettem, de elvileg működnie kell. :DDD

[ Szerkesztve ]

ezotérikus malacológia

(#8) Heeken válasza svensson (#7) üzenetére


Heeken
(kvázi-tag)

Free Pascal. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#9) Szatyor95 válasza svensson (#7) üzenetére


Szatyor95
(senior tag)

Nee. Végre élveztem a szüneter, erre egy ilyennel emlékeztetsz, hogy mit is tanulok. :O :DDD

Nyugodj békében Integra!

(#10) svensson válasza Heeken (#8) üzenetére


svensson
(PH! félisten)

Nekünk még Turbot tanítottak. :D

(#9) Szatyor95: HÁHÁ ;] Én is utáltam, nem is ment, mindig a többiekről másoltam össze, hogy legalább egy hármas meglegyen. :D

ezotérikus malacológia

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.