2022. december 3., szombat

Gyorskeresés

The Ultimate 775

Írta: | Kulcsszavak: lga775 . s775 . 775 . retro pc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pár hónapja kutakodtam kicsit a cuccaim közt, kezem közé akadt egy régi 775-ös deszka, s igazából szinte minden ami egy komplett konfighoz kellhetett. Csak egy hűtő hiányzott, gyorsan be is rendeltem valami olcsó darabot, majd összerittyentettem a szerkezetet.

E7600, 9500GT, 3 GB memória, világítóós LC Power hűtő, szektorhibás Seagate 500GB-os HDD, csodálatos M-Tech táppal megbolondítva, mindez valami kis occó Natec gépházban. Kicsit csúnyácska na, de örültem, hogy legalább minden működik, kis retro(?) masinának megteszi.

Aztán eszembe jutott, hogy vettem én még talán valamikor tavaly 3 darab hibás GTX 570-t (ritkább, 2,5GB-os verzió), amit egyébként azóta sem javíttattam meg... :U Az egyik még egészen életképes volt, 3D-ben nem volt teljesen stabil, de egy kis underclock megoldja, jó lesz az. Bár az M-Tech tápra csak nem fogom rábízni, szóval inkább vettem hozzá egy régi 500W-os FSP-t, azért ez csak sokkal biztonságosabb.
Találtam még egy másik 2GB-os memóriát, gondoltam bővítsünk akkor 4GB-ra.
Nos, az alaplap annyira nem kedvelte ezt a gondolatot. GTX 570 először nem adott képet, kis kutakodás után rájöttem, hogy csak a BIOS-ban kell valamit kikapcsolni. Oké, sikerült.
4GB memóriából nem tud csak 3.25GB-ot használni. Oké, van hozzá valamiféle moddolt BIOS, próbáljunk rá.
1-2- óra szenvedés után csak sikerült végre bootolni, de van már 4GB memória és egy GTX 570 is.

Picit instabil volt, meg azért örültem volna egy kis tuninglehetőségnek is, de hát ez a lap nem kifejezetten erre lett kitalálva, alapfeszes tuning meg számomra nem tuning... :U Legyen hát, akkor csináljuk nagyban. Most végre megépítem a régi álom PC-met! Amiről olyan 2011-12 környékén álmodoztam.

Meg is volt az elképzelés, kár, hogy nem igazán jött össze. Alapvetően szerettem volna ha a kék szín dominál, de elég öreg cuccok már ezek, nem igazán volt miből válogatni, így kissé ühm, hát, színesre sikeredett az összekép.

Gigabyte X48-DS5 volt a kiindulási alap. Gyönyörű szép darabot sikerült kifognom, gyári dobozos, tartozékokaival, szolid tuningra is tökéletesen elégendő lesz.
Videokártyából egy GTX 480 volt kinézve, úgy volt lesz is egy Gigabyte verzió, de ez végül nem jött össze. Lett viszont helyette egy MSI GTX 580 Twin Frozr II, szintén kifejezetten szép, dobozos állapotban. De legalább színben ez sem fog passzolni.
Hűtőnek egy Zalman CNPS9900 MAX volt az elképzelés. Valamilyen csoda folytán éppen találtam egyet aprón, irdatlanul meg is örültem, de pont a piros LED-es verziót sikerült kifogni. Viszont legalább jó állapotú, és ez is dobozos. Mániám a gyári dobozok, igen.
Tervben volt még 4x2GB 1066MHz Kingston HyperX memória is, ami egyébként éppen volt is aprón, bár csak a 800MHz-es darabok. Közben viszont felkerült egy Corsair XMS2 4x2GB 1066MHz-es kit, ami azért valamelyest talán ritkább, meg ugye ez már 1066MHz-es, illetve szebb állapotban is vannak... Végül csak a Corsair mellett tettem le a voksom, kék hűtő és kék kártya úgysem jött össze, akkor meg már igazából mindegy.
Vásároltam még két régebbi, de jó állapotú 500GB-os Toshiba vinyót, illetve nem bírtam magammal, s muszáj volt beszereznem legalább valami olcsó, 120GB-os SSD-t is. Nem teljesen korhű, legalábbis ez a darab speciel nem, de azért 2011-12 táján már nem is volt egy idegen dolog az SSD, szóval hadd maradjon.

Na azért most már kezd kinézni valahogy! Bár a házat kicsit megfurkáltam, hogy feljebb tudjam tenni a tápot, különben be sem fért volna a hűtő.

Kell még nekünk processzor, táp, és egy gépház. Kicsit meg is feledkeztem mostanság a masináról, a napokban viszont valahogy feltévedtem aprón az eladó gépházak közé. Akkor láttam meg ezt a vadállatot; Corsair Graphite Series 600T Special Edition White.
Na ne szórakozz, ez tökéletes lesz a 775-ös konfighoz! Nem is haboztam vele, gyorsan le is csaptam rá.
Nem teljesen hibátlan, de igazából semmi komoly baja nincs. Külsőleg nagyon szép, még a két nagy gyári ventilátora, és a plexi helyére felszerelhető mesh panel is megvan. Ja, és besz@rsz, de ez is dobozos! ;]

Amit nagyon sajnálok, hogy a felső 200mm-es ventilátor egyszerűen nem fért el a hűtőtől, ezért ideigleneseb hátra bedobtam valami 120-ast, amit éppen találtam. Maga a gépház viszont iszonyat, egyszerűen imádom!

Itt tartunk hát jelenleg. Ami mindenképp kell még, az legalább egy Q9650, illetve valami dizájnosabb táp, ez a szürke szín eszméletlenül bántja a szemem.

Addig is kicsit már próbálkoztam megpiszkálni az E7600-at. Nem tűnik egy kifejezetten tuningbarát darabnak, extrém nagy feszültségekhez pedig nem szeretnék folyamodni, így jelenleg közös megegyezés alapján megállapodtunk egy kerek 4GHz-es órajelben.
Hozzászólások

(#1) Luck Dragon

Szuper lett a poszt.

Q9650-es akkoriban nagyon vágyót dolognak számított , főleg mikor kiderült , hogy a NightFall gépben is az volt ( Magyarországon L2 szerver gépe )
Tesom addig-addig tett vett míg kompletten le nem másolva megépítette ugyan azt a gépet .
Aztán jöttek a mérhetetlen hosszú nyári LAN partyk ideje. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#2) Mr.Jesus válasza Luck Dragon (#1) üzenetére

Q9650 volt nálam is sokáig az etalon. :))
De végül 775-nél csak egy Q8200-ig jutottam, az pedig alapórajelen már akkor is igencsak vérszegény volt. E8400-am volt még, azt szerettem nagyon, E5400 után is szinte megváltás volt, ezzel már futott a Bf3 multi stabilan 30FPS fölött. :D
Aztán így a Q8200 után le is tettem a 775-ről, lett helyette később i3 2100, meg még sok más.
Az viszont meglepett, hogy apróról is mennyire elfogytak már ezek a Quad-ok, 9650 jelenleg nincs is fent, de még a 771-es Xeon-ok is elég nehezen fellelhetőek. Hát gondolom eljárt már felettük az idő... :U

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.