2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

GTA V: Processzormagok/szálak és a tuning skálázódása

Írta: | Kulcsszavak: GTA V

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözlök minden kedves olvasót!

Jó pár hónap kihagyás után gondoltam visszatérek egy kis hardvertesztelgetős szösszenettel, ám most csak egy blogbejegyzés formájában.
Terítéken még mindig a Lynnfield, játékból pedig a GTA V, mert az annyira megunhatatlan. :D
Amiről most szó lenne, az a processzormagok/szálak és a tuning skálázódása. Egy ilyen témájú bejegyzésem már van a Battelfield 1-ről, cirka 4 hónappal ezelőttről.

Tesztkonfig

Intel Core i7 860
Hynix 4x2GB 1333MHz
PNY XLR8 GTX 670 Enthusiast Edition 2GB
MSI P55-GD85
Western Digital Caviar Blue 1TB 64MB WD10EZEX
Chieftec CPS 550S
Windows 10 Pro 64bit

A méréseket többféle módon is elvégeztem, a felállás a következő:
4 mag + HT 4.0GHz
4 mag + HT 2.93GHz
4 mag 4.0GHz
4 mag 2.93GHz
2 mag + HT 4.0GHz
2 mag + HT 2.93GHz

Az alapórajel 2.8GHz, ehhez még hozzámegy a turbo, így kijön a 2.93GHz, melyhez 1480MHz-es memória órajel társult. Tuning téren 4.0GHz-ig sikerült eljutni, ez esetben 1600MHz-en ketyegtek a memóriák. Lynnfield i3 ugyan nem létezik, de gondoltam csak úgy érdekességképp tesztelem 2 mag + HT-val is.
Az elkövetkezendőkben csak i7, i5, i3-ként fogom emlegetni, habár az i3 megnevezés nem éppen helytálló, de így véleményem szerint mégiscsak átláthatóbb.

Grafikai beállítások

1920x1080, Normal-High
Population density: max
Population variety: max
Distance scaling: max

Mivel sokaknak szemet szúrt a minimum beállításokkal, alacsony felbontáson végzett tesztmódszer, így most kissé feljebb tekertem a beállításokat, de csak egészen addig, hogy a CPU limit minden esetben megmaradjon!

Vágjunk is bele

Alapórajeles i3-mal meglehetősen szenvedős. A minimum FPS benyal 30 köré, az átlag karcolja az 50 körüli értéket, elég sok a mikrolagg is, érezhetően darabos a játékmenet. A tuningot nagyon meghálálja, átlagban így már sikerült 60FPS fölé kerülni, a minimum érték is felkúszott 45-ig. Mikrolagg még így is elég sokszor megfigyelhető, de lényegesen kevesebb van.


Alapórajeles i5 következik. Hát mit is mondjak, igazából egészen jól teljesített, hozta az elvárhatót. 50 körüli minimum és 69-es átlag érték teljesen vállalható. Mikrolagg azért előfordul, itt is igaz hogy olykor kissé darabosnak érződött a játékmenet, de nem volt túlságosan zavaró. A tuning szerencsére megoldotta ezt a problémát is, emellett a minimum FPS sem esett be 60 alá, átlagban pedig majdhogynem a 90-t verdesi.


Picit csalódott voltam az alapórajeles i7 eredményét látván, de ha belegondolok, hogy hány éves cucc, nem is tűnik már annyira rossznak. Minimum ez esetben is 50 körül alakult, átlag szintén 69, ám a mikrolagg itt már nem igazán volt jelen. A tuning szépen megdobta most is az értékeket, 60 feletti minimum elérése sem okozott problémát, átlagban pedig 90 fölé mentünk, mikrolagg nem igazán volt jelen, a játékmenet teljesen folyamatos volt.

Most pedig itt az idő összehasonlítani a i3, i5 és i7 eredményeit, avagy nézzük a több mag/szál mekkora változást hozott

Alapórajelen az i3 nagyon szenvedett, i5-tel viszont már sokkal jobb volt a helyzet. Látható, hogy a 4 magot nagyon jól kihasználja a játék, tud belőle profitálni. A HT bekapcsolása viszont gyakorlatilag semmilyen változást sem hozott, a +4 szálból szinte semmit sem profitált. Ellenben frametime ügyileg kicsit jobb lett a helyzet, bár i5-tel sem voltak durva kilengések, de i7-tel nem igazán éreztem sehol sem döcögősnek/darabosnak a játékmenetet.


Tuning után sem változtak a dolgok. Az i5 ez esetben is sokat ráver az i3-ra, az i7 ereje viszont kihasználatlanul marad.


Köszönöm, hogy elolvastad! :R
A jövőben várhatóak még hasonló kis apróságok.

Hozzászólások

(#1) Fred23


Fred23
nagyúr

Ez a játék már eléggé ki lett vesézve, így nem hozott annyira lázba, mintha közvetlenül a megjelenése után csináltad volna a tesztet, de azért köszi, egy elolvasást tényleg megért!

Ha ugyanezt a tesztet megcsinálnád az Assassin's Creed: Origins érkezése után azzal a játékkal, szerintem sokkal többen reagálnának rá, mint erre fognak. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.