2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Kodi (XBMC) irányítása Logitech Harmony-val

Írta: | Kulcsszavak: xbmc . harmony . kodi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokat gondolkoztam azon, hogy a HTPC irányítását hogyan is lehetne a legjobb/legkényelmesebb/legkompaktabb módon megoldani, és végül arra gondoltam, hogy egy PC-hez csatlakoztatható távirányítóval oldom meg a problémát. Tudtam, hogy nem a legjobb megoldás, hiszen a távirányítókkal elég nehézkes a szövegbevitel, de szerencsére én nem böngészek vagy levelezek a HTPC-n, így viszonylag ritkán kerül elő a gépelés kérdése.

Mivel akkoriban pénzszűkében voltam, ezért a lehető legolcsóbb megoldást szerettem volna, ami az alant látható kínai csoda személyében testesült meg:

Konkrétan talán ez a lehető legrosszabb megoldás ami a piacon ma elérhető (nem találkoztam más MCE távirányítókkal, de meg merem kockáztatni), ha nem pontosan a hozzá kapott USB-s infrára célzunk nem küldi a jelet a táv, ráadásul akadozva működik és a gombok elrendezése sem lehetne ettől jobban átláthatatlanabb/megjegyezhetetlenebb. Viszont már az MCE távirányító vásárlásakor terveztem, hogy beruházok egy univerzális és tanítható Logitech Harmony távirányítóba, amivel a HTPC vezérlése is megoldható, tehát az MCE távirányító csomagjából csak az USB-s infraport-ra volt szükségem (sajnos egy sima USB-a IrDA nem jó a távirányítókhoz), a többi megoldható a mindent vezérlő Harmony-val.

Több fórumozó véleménye/tanácsa alapján (amit ezúttal is köszönök) a Harmony 600-as modellre esett a választásom, és egyelőre teljesen meg vagyok vele elégedve.

Természetesen (ahogy az lenni szokott) nem ment minden zökkenőmentesen a két távirányító "egyesítése" közben, és a fórumon is sokszor előjön a távirányítók testreszabásáról szóló téma, ezért gondoltam, hogy egy rövid írást rittyentek erről, és a Kodi (régebbi nevén XBMC) irányításának testreszabásáról.

Először is nézzük át az alapokat, ami talán minden Kodi felhasználó segítségére lehet.

A Kodi irányítását teljesen testre lehet szabni, ehhez mindössze egy kis idő/odafigyelés és egy megfelelő program szükséges. Magukat a "beállításokat" egy .xml kiterjesztésű fájlban találhatjuk meg, ami operációs rendszerenként eltérő helyen található.

Windows 7 és 8:

C:\Users (Felhasználók)\ *fiókod neve* AppData\Roaming\Kodi\userdata

Linux:

/storage/.kodi/userdata/keymaps

Innen a keyboard.xml fájl kell nekünk, amiben az összes billentyűhöz és kombinációikhoz hozzárendelhetünk egy-egy parancsot.

Előre szólok, hogy a fájlt ugyan meg lehet nyitni jegyzettömbbel is, de én nem ajánlom, hogy ezt használjátok a szerkesztéshez, mert ha elrontja a kódolást akkor az egész fájl olvashatatlan lehet a Kodi számára, és egyszerűen nem fog reagálni a program semmilyen gomb megnyomására!

Ha valaki pedig egy Kodi alapú Linux disztribúciót használ, akkor pedig fokozottan figyeljen oda!! Mert nincs kizárva, hogy újra kell majd telepíteni az OS-t ha valamilyen szintaktikai vagy kódolási hiba is belecsúszik a szerkesztett fájlba.

A szerkesztéshez én az ingyenesen elérhető (Windows-ra és Linuxra is) Gedit nevű programot javaslom ha hirtelen nem tudtok más alternatívát (én is ezt használom).

Ha esetleg valami hiba lépne fel a szerkesztés után akkor az eredeti keyboard.xml fájl innen letölthető.

Ha megnyitottuk az .xml fájlt, valami ilyesmi tárul elénk (az elején található segítség részt átugorva):

A szerkesztés nagyon egyszerű. Vegyünk például egy parancsot a sok közül:

<p>Play</p>

Ahogy látható a parancs két részből áll. Van nekünk egy gombunk ami jelen esetben a P betű, és van egy utasításunk ami a Play vagyis a lejátszás.

Ha meg akarjuk változtatni mondjuk a gombot, és azt szeretnénk, hogy pl. a Q betű legyen a lejátszás, nincs más dolgunk mint az, hogy ezt a részt kicseréljük erre:

<q>Play</q>

Fontos hogy az első és az utolsó tagot is át kell írni! És a befejező tagnál mindig kell a / jel!

További példák:

<space>Play</space>
<a>Info</a>

Ha a parancsot szeretnénk megváltoztatni (vagy esetleg egy olyan gombot hozzáadni a listához ami még nincs használva) akkor pedig keressük ki innen a megfelelő parancsot, és írjuk be a két tag közé. Például gyárilag nincs dedikált hangsávváltó gomb, de ezt egyszerűen pótolhatjuk:

Kikeressük a parancsot, ez az: AudioNextLanguage
Majd keresünk egy olyan gombot amin még nincs semmilyen funkció (pl. az Y), és írjuk be a következőt:

<y>AudioNextLanguage</y>

A Windows használatához szükséges gombokhoz lehetőleg ne rendeljünk semmilyen más funkciót (pl. Esc, Backspace stb.).

Ha mindent jól csináltunk a Kodi újraindítását követően már működnie kell a beállított funkciónak. Ha nem működik akkor pedig nézzük át a fájlt, hogy nincs e megadva két funkcióhoz is ugyanaz a gomb, ha így van akkor válasszunk más gombot a feladathoz.

Természetesen kombinációk megadására is van lehetőség (bár ez már inkább a távirányítók miatt fontos).

A kombinációk megadására egy kicsit eltérő módot kell használni az xml esetén, mint ahogy megszokhattuk (pl. Ctrl+Alt+Del). Ennek is megvan a saját módja, ami a következő:

<b mod="shift,alt">Play</b>

Itt már egy picit árnyaltabb a kép, de nem kell kétségbe esni, egyáltalán nem bonyolult megoldani ezt a "képletet". :)

Az elején található B betű jelzi azt a gombot ami normál esetben a legutolsó lenne, majd az egyenlőség jel után "idézőjelben" jön a többi gomb. Tehát ez a kombináció a Shift+Alt+B.

Az MCE távirányítóknál könnyen belefuthatunk egy-egy ilyen gombba ami valójában kombinációt küld a számítógép felé, én is szembesültem vele korábban, a már említett kínai csodánál.

Szerencsére arra is van egy rendkívül egyszerű megoldás, hogy kiderítsük mi is lehet a billentyűkombináció, amivel sb fórumtárs állt elő (köszönjük neki).

Keressünk egy parancsikont a Windows asztalon, majd Jobb gomb -> Tulajdonságok, kattintsunk bele a "Billentyűparancs" nevű sorba, majd nyomjuk meg a gombot a távirányítón. Nekem a Ctrl+Alt+1-es kombinációt dobta ki az első színes gombra (a többi pedig értelemszerűen Ctrl+Alt+2; 3; 4).

Innentől kezdve nem volt más dolgom mint az, hogy hozzárendeljem a kívánt parancsot a kombinációhoz, mely a "Kép Beállítások" lett. De itt álljunk is meg egy szóra, hiszen itt már egy felugró ablakról beszélünk, ami szintén egy picit bonyolultabb megoldást kíván.

Az egyszerűbb funkciókat (pl. a Play, Stop, Navigációs gombok, Felirat váltás stb.) az előbb említett módon egyszerűen megoldhatjuk, de itt már egy két részből álló parancsra van szükségünk.

Először is kell nekünk egy "XBMC.ActivateWindow" nevű parancs, amivel jelezzük a Kodi felé, hogy itt egy felugró "ablakról" van szó, másodszor pedig zárójelben kell az "ablak" kódja, amit itt találhatunk meg.

Én az "osd video settings" opciót szerettem volna elérni egy gombnyomással ezért a: 10123-as kódot kellett beírnom. Vagyis ez a parancs így néz ki:

XBMC.ActivateWindow(10123)

Ha pedig a megfelelő billentyűt is hozzátesszük, így:

<one mod="ctrl,alt">XBMC.ActivateWindow(10123)</one>

Számokat nem tartalmazhatnak az elő/utótagok, ezért az 1-est betűvel kell kiírni (és persze a többi számot is).

Az általam említett MCE távirányítón sajnos elég kevés olyan gomb található aminél megváltoztathatjuk a funkciókat (Tab, PageUp, PageDown, "Mappa" gomb, és a színes gombok), de szerencsére a Kodiban külön állíthatjuk a menühöz és a teljes képernyős videólejátszáshoz is a gombokat. Vagyis egy gombot két (vagy több) esetben is használhatunk.

Az xml fájlban a <global> tagok közötti rész vonatkozik a menüben és mindenhol érvényes gombokra.

<global>
<p>Play</p>
<i>Info</i>
...stb.
</global>

Ha kicsit lejjebb görgetünk, akkor pedig megtaláljuk a videólejátszásra vonatkozó részt, ez a <FullscreenVideo> tagok között található.

Én a következő "extra" beállításokat adtam meg az xml fájlban (de ez távirányítónként és egyéni preferencia szerint eltérő lehet):

Menü/Médiatár/Beállítások stb. képernyő:

PageUp: Filminformációk
<pageup>Info</pageup>

PageDown: Felugró menü
<pagedown>ContextMenu</pagedown>

"Mappa" gomb (bal nyíl alatti): Leállítás (sajnos Linux alatt nem működik az MCE táv kikapcsoló gombja, de Windows alatt igen).
<o mod="ctrl">XBMC.ShutDown()</o>

Negyedik színes gomb: Fájlkezelő
<four mod="ctrl,alt">XBMC.ActivateWindow(10003)</four>

Böngésző (WWW) gomb: Kikapcsolási menü
<browser_home>XBMC.ActivateWindow(10111)</browser_home>

E-Mail gomb: Delete
<launch_mail>Delete</launch_mail>

Videólejátszás:

PageUp: Feliratváltás és ki/be kapcsolás
<pageup>NextSubtitle</pageup>

PageDown: Hangsávváltás
<pagedown>AudioNextLanguage</pagedown>

Első színes gomb: Codec és CPU/GPU terheléssel kapcsolatos információk
<one mod="ctrl,alt">CodecInfo</one>

Második színes gomb: Képbeállítások (a lejátszás alatti, OSD-ről megnyitható)
<two mod="ctrl,alt">XBMC.ActivateWindow(10123)</two>

Harmadik színes gomb: Hangbeállítások (a lejátszás alatti, OSD-ről megnyitható)
<three mod="ctrl,alt">XBMC.ActivateWindow(10124)</three>

De természetesen a korábban linkelt listáról kikeresve, és a parancsokat átírva bármilyen funkció megváltoztatható, és természetesen nem csak a videólejátszásnál érvényes az "egy gombra több funkció is tehető" állítás, hanem pl. a képekhez, zenékhez is beállítható a PageUp, PageDown gomb, és nem fog ütközni a menüben ugyanerre a gombra tett funkcióval.

Ha megvagyunk az xml fájl szerkesztésével át is nyergelhetünk a Harmony szoftverére. A korábban említett MCE távirányítót a Computer -> Media Center PC -> részen találhatjuk meg Chinavasion CVSB-983 néven.

Ha ugyanazt az "elvet" követitek mint én akkor a következő beállításokat kell megadni:

Sztenderd gombok:

Menu: PageUp
Info: PageDown
Exit: ESC
OK: Enter (ha jól emlékszem alapból a számgombok alatti gomb volt az enter)
Prev: Backspace
SkipBack: Prev. Track
Fel/Le nyil: Kikapcsolási Menü
Channel plusz-mínusz: Delete

Képernyőn megjelenő gombok:

Felirat: PageUp
Hangsáv (nyelv): PageDown
Leállítás: 7-es gomb (ajánlott a számgombokat kilőni, mert azok is ugyanúgy navigációs és egyéb billentyűknek minősülnek mint a kis MCE távon, ezért ha megnyomjátok pl. a 9-es az Escape-nek felel meg, a mappa gombra pedig a leállítást tettem, ez lenne a 7-es.)

Kép beállítások: Red
Hang Beállítás: Blue
Codec Infó: Green
Fájlkezelő: Yellow

De természetesen minden gomb funkcióját szabadon megváltoztathatjátok (más fajta távirányítóknál meg is kell!) a korábban említett módokon az xml fájlban.

Update: Akinek megfelel az általam készített keyboard.xml fájl, az innen vagy innen le tudja szedni.

Remélem, hogy segítségetekre lehettem, a kérdéseket vagy itt vagy az Építsünk HTPC-t topicban is feltehetitek.

Köszönöm hogy elolvastátok, ha hibát találtok jelezzétek. :R

Kapcsolódó anyagok:
Kodi (XBMC) Kezdőknek 1. rész - Filmek
Kodi (XBMC) Kezdőknek 2. rész - Sorozatok és videók kezelése
Kodi (XBMC) Kezdőknek 3. rész - Zenék, Képek és egyebek
Kodi (XBMC) Kezdőknek 4. rész - Lejátszás

Kodi (XBMC) - Borítók és Extra Képek

OpenELEC - avagy a tökéletes HTPC OS?

Hozzászólások

(#1) canniball


canniball
(PH! félisten)

Köszönjük hogy ilyen szépen összefoglaltad! :R

Egy megjegyzés:
"...ha nem pontosan a hozzá kapott USB-s infrára célzunk nem veszi a jelet..."
Én úgy vettem észre hogy nem a vevővel van a gond, a Harmonyval sokkal jobban/gördülékenyebben működik. Mintha a gyári pálca nem szórná elég jól a jelet.

És egy kérdés:
"Videólejátszás:
PageUp: Feliratváltás és ki/be kapcsolás
<pageup>NextSubtitle</pageup>"

Ezek szerint a ShowSubtitles parancsra nincs is szükség, egy gombbal működik a ki-/bekapcsolás és a váltás?

Mod.
Bónusz: mintha sb kolléga azt írta volna hogy nála nem működik a feliratkezelés, nálad jó?

[ Szerkesztve ]

Samsung microUSB->Type-C adapter és Caberg Duke bukósisak eladó: http://tinyurl.hu/Y7eB/ *** Only the good die young...

(#2) zsigus válasza canniball (#1) üzenetére


zsigus
(őstag)

Nincs mit. :)

Nálam (OpenELEC alatt) ki is kapcsolja a feliratokat a NextSub. A ShowSub.-ot nem próbáltam már nagyon rég... ha jól emlékszem még az XBMC 10-nél volt dolgom utoljára vele, billentyűzettel. Akkor működött, de most nekem elég a NextSub.

Nem sokszor szoktam feliratos filmeket nézni, de eddig rendben volt mindig.

"Én úgy vettem észre hogy nem a vevővel van a gond, a Harmonyval sokkal jobban/gördülékenyebben működik. Mintha a gyári pálca nem szórná elég jól a jelet."

Igen, én is erre gondoltam, javítottam, köszi.

[ Szerkesztve ]

(#3) canniball válasza zsigus (#2) üzenetére


canniball
(PH! félisten)

És valóban, nálam is működik a NextSubtitle-lel a ki/bekapcsolás is. :K

Samsung microUSB->Type-C adapter és Caberg Duke bukósisak eladó: http://tinyurl.hu/Y7eB/ *** Only the good die young...

(#4) san2000


san2000
(kvázi-tag)

Köszönöm ezt a remek hiánypotló leírást. :C

(#5) zsigus válasza canniball (#3) üzenetére


zsigus
(őstag)

Mondom én. :)

san2000: Nincs mit. :)

Update 1: Beletettem a cikkbe az általam készített kyeboard.xml-t, amikek jók ezek a beállítások annak nem kell szerkesztgetni, csak töltsétek le, és írjátok felül.

[ Szerkesztve ]

(#6) TCr válasza canniball (#1) üzenetére


TCr
(PH! kedvence)

A távosokkal hibája, nekem tv-re, erősítőre és STB-ra egyaránt elég pontosan kellett célozni a kapcsoláshoz, na ez a Harmony-val megszűnt. :)

War has changed.

(#7) canniball


canniball
(PH! félisten)

Jut eszembe: ha jól látom te is a szoftvert használod; neked sikerült valahogy belőnöd hogy a képernyő körüli gombok egyszerre mind elérhetőek legyenek (tehát négy felé osztott kijelző és négy activity gomb)?

Samsung microUSB->Type-C adapter és Caberg Duke bukósisak eladó: http://tinyurl.hu/Y7eB/ *** Only the good die young...

(#8) zsigus válasza canniball (#7) üzenetére


zsigus
(őstag)

Ha arra gondolsz, hogy egyszerre négy activity legyen a kijelzőn, akkor azt nem próbáltam, csak kettőt (TV, Videó).

De nem tudom, hogy ez lehetséges e, mert amikor próbálkoztam vele, akkor nekem is két activity-t tett ki a kijelzőre (gondolom ha lehetne többet is akkor úgy rendezné ahogy az eszközök gombjait is (négy részre osztott kijelző)).

De sajnos a TV-vel küzdök még egy kicsit, mert a bekapcsolási parancsot rövid ideig küldi (2 mp kellene a Panasonic TV-mhez), és nem tudom bekapcsolni így a TV-t, csak ha egy számgombot teszek a bekapcsolási feladatra. Szóval most nincs beállítva egy activity sem. Írtam a support-nak, ha válaszolnak majd újra ráfekszem az ügyre. :)

[ Szerkesztve ]

(#9) canniball válasza zsigus (#8) üzenetére


canniball
(PH! félisten)

"De nem tudom, hogy ez lehetséges e..."
Lehetséges mert van lehetőség az eszköz online beállítására is és akkor mind a négy gomb használható egy kijelzőn. Csak ha ilyen módon lövöd be akkor meg nincs annyi beállítási lehetőség mint a szoftverben. :o
Ha túl vagy a TV bekapcsolási mizérián megköszönném ha erre is rákérdeznél, az én angolom sajna kevés ehhez. :B

[ Szerkesztve ]

Samsung microUSB->Type-C adapter és Caberg Duke bukósisak eladó: http://tinyurl.hu/Y7eB/ *** Only the good die young...

(#10) zsigus válasza canniball (#9) üzenetére


zsigus
(őstag)

Hát az én angolom sem jó, de ezt még (kis webes segítséggel) tőmondatokban el tudtam magyarázni.

De ha visszaírtak rákérdezek. :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.