2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Erkölcs? Oktatás?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Erkölcstan, mint kötelező tananyag? A 60 órás gyorstalpalón felkészített tanárok által tartott órák hasznossága és szükségessége megkérdőjelezhető. Sajnos azonban vannak olyan családok, ahol a tanároktól várjak el, hogy megneveljék a gyereket, vagy ahol nem várható megfelelő morális útmutatás.

Választható alternatívája a hit- és erkölcstan, amit kifejezetten aggályosnak és károsnak tartok. Miért kell az államilag fenntartott iskolákba több évtized után visszaengedni, visszakényszeríteni a vallási nézeteket?
Hogy engedhető, hogy vallási alapon tanítsanak fiatal gyerekeket az erkölcsre és etikára? A berögzült vallásos erkölccsel szemben az idők során a társadalom erkölcsi tudata folyamatosan alakul, fejlődik. Elég csupán 100-200 évre visszatekinteni, hogy lássuk, mi minden változott. Ma már az emberiség nagy része elítéli a rabszolgaságot, a rasszizmust, a nők elnyomását, sőt az állatok jogaival is egyre inkább törődünk.

A szentírások morálja több száz éve elavult, nem egyértelmű. Persze mint minden mesében, lehet bennük találni ma is érvényes tételeket, de ha a hitoktató elkezd válogatni (és ugye az még a jobbik eset, ha válogat), mi alapján teszi? Leginkább modern kori, világi erkölcs alapján, de akkor miért kell ráhúzni egy plusz teológiai réteget? Főleg olyat, - legyen az bármely vallásé - ami önmaga állítása szerint tévedhetetlen és megkérdőjelezhetetlen? Olyat, ahol az egyén felelősségét átvállalja a természetfeletti? Olyat, ahol a hívő bűnözőnek túlvilági jutalmat ígérnek, de más vallású átlagembernek örök szenvedést? Olyat, ahol nincs megmagyarázva az erkölcsi döntés, de el kell fogadni, mert egy több száz éves könyvben le van írva?

A másik része a hittan, aminek nincs helye az iskolákban. A hitbe való bevezetés, a beavatás az egyházak feladata, nem az államé, nem az iskoláké. Ilyen fiatal korban viszont hogyan várható el, hogy egy gyerek eldöntse, melyik vallás érdekli, ha a legtöbbről még csak nem is hallott? Vallásismeret keretében kellene tanítani teizmusról és ateizmusról. Sajnálatos módon nincs meg a választás szabadsága.

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Ez nem úgy működik véletlen, hogy vagy erkölcstan, vagy erkölcs- és hittan? Én így tudom.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) potyautas


potyautas
csendes tag

Előrebocsátom, hogy nem vagyok vallásos. Ennek ellenére helyeslem a hittan megismertetését a gyerekekkel. Úgy van ahogy Vakegérke mondja vagy/vagy. Az erkölcsre nevelés pedig ugyancsak ráfér különösen az általad is említett rétegre. Nem hiszem, hogy ezzel a kötelező tantárggyal megváltják a világot, de talán egy pici reményt ad, hogy be tudjanak illeszkedni az otthon egyáltalán nem nevelt gyerekek is a társadalomba. Az pedig nem baj, ha több ezeréves meséket is megismernek. Ugyanis a tanulságai ma is érvényesek. Az emberi természet kevesebbet változik az idők során, mint gondolnánk.

(#3) Reinkz válasza Vakegérke (#1) üzenetére


Reinkz
senior tag

Én is így tudom h választható.

Ennek az lenne lényege hogy ne csupa tajparaszt emberrel legyél körül véve,
lényegtelen hogy mivel érik el erkölcs tan vagy hittan.

vallás volt,van,lesz fogad el, senki nem kényszerít téged ahogy az iskolában sem fogják a gyerekeket innentől kezdve fölösleges ezt feszegetni.

(#4) #53932800


#53932800
törölt tag

Nekem van egy ismerősöm akinek a fia tavaly lett 5.-es,ő erkölcstanra jár. Azt mondja elég nagy butaság,hát tényleg az(Legalább is a tankönyv alapján)
A könyv egy Harry Potter(!) részlettel kezdődik:DVan benne olyan ,hogy nem szabad labdázni az iskola területén mert nagyon baleset veszélyes:D
Vagy ilyen is van benne,hogy: Nem csak az a jó ember aki vallásos:D

[ Szerkesztve ]

(#5) <stdio.h>


<stdio.h>
csendes tag

Az egész egy marhaság. Komolyan mintha a sötét középkorban lennénk. Hitoktatás? És ez miért csak a keresztény hit oktatását jelenti? Vallásszabadság van vagy nem? Szerintem is fontos a hitoktatás, de akkor lehessen választani bármilyen vallás oktatását, ne csak az aktuális kormányzópártét. Az erkölcstan meg vicc nálunk a helyi iskolában olyan oktatja aki két váláson van túl, köztudottan félred*gott már nem egyszer meg már öngyilkos is akart lenni. Ez aztán a példakép.

(#6) potyautas válasza <stdio.h> (#5) üzenetére


potyautas
csendes tag

Bocsi, de az aktuális kormánypárt milyen vallású? Idegen nyelvet se választhatsz bármilyet, csak amelyhez van tanár. Összeszedtetek néhány rossz példát. Remélem nem csak ilyenek vannak. Nekem már az is siker lenne, ha arra megtanítanák a lurkókat, hogy nyilvános helyen ne tolják le a nadrágjukat.

[ Szerkesztve ]

(#7) C4mp3r válasza <stdio.h> (#5) üzenetére


C4mp3r
addikt

szerintem is jo lenne inkabb iszlam, majd levagott fejekkel lehetne illusztralni a jihadot.

egyebkent meg mit varunk egy olyan parttol amelynek tagja tv adasban kerdojelezi meg az evoluciot :))

(#9) <stdio.h> válasza potyautas (#6) üzenetére


<stdio.h>
csendes tag

Jó de nem csak németet tanulhatsz hanem tanulhatsz angolt franciát spanyolt stb tehát a legnépszerűbbeket. Akkor az a minimum hogy lehetne iszlámot, buddhizmust, hinduizmust stb tanulni. Ha meg a legnépszerűbbeket sem lehet akkor inkább ne legyen semmilyen formában így a legtisztább mert ez így diszkrimináció. Az meg nem az iskola feladata hogy az ilyen alapvető dolgokat megtanítsa mint pl hogy hol lehet lehúzni a gatyót meg hol nem. A nevelést nem 10 évesen kell elkezdeni ha akkor kell már régen baj van.

(#10) <stdio.h> válasza #20749568 (#8) üzenetére


<stdio.h>
csendes tag

Az biztos hogy annak a bizonyos pártnak jó néhány tagja nem a majomtól származik de még nem is a kutyától mert a német juhászom értelmesebb náluk.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.