2019. június 19., szerda

Gyorskeresés

Trónok Harca könyv

Írta: | Kulcsszavak: Trónok Harca . Tűz és Jég világa . G.R.R Martin

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kiolvastam az összes könyvet és nézem folyamatosan a sorozatot is. Nagyon tetszik mind a kettő.
Régebben olvastam egy cikket, hogy a rajongók "rejtett utalásokból" összerakták a finálét. (a cikkben nincs spoiler).
Kíváncsi vagyok a végére. Mivel elég sokáig írja Martin a Winds of Wintert úgy döntöttem, hogy újra olvasom az összes könyvet és kigyűjtöm a szerintem apró, de fontos részleteket, hogy minél többet megtudjak a tűz és jég világáról. :D
Mivel még folyamatban van az újraolvasás ezért később fogom leírni ide az észrevételeimet a további részekről.
Sok titokzatos karakter is van a könyvben, akikről nem sokat tudunk pedig fontos szereplők.
A szereplők álmai is fontosak, mert sokszor azt mutatják mi fog történni a jövőben.
Azokat az álmokat nem írom le, amik már megtörténtek az eddig megjelent könyvekben. Csak azokat amik még nem.
A saját véleményeimet szögletes zárójelbe teszem [ ], a pontosan idézett szövegeket idézőjelek közé " ", dőlt betűkkel írom.
Első érdekesség már a könyv címeiben van: Tűz és Jég dala I,II,III stb.
Ez lehet hogy egy prófécia.

Kezdem a Tűz és Jég világa könyvvel:

Térkép az ismert világról. Bejelöltem azokat, amikről írni fogok.

Reszkető tenger

"A Reszkető-tenger minden furcsa és csodás teremtménye közül azonban a jégsárkányok a leghatalmasabbak. Ezek a kolosszális fenevadak méretben sokszor meghaladják Valyria sárkányait, állítólag élő jégből vannak, fakó, kék kristály a szemük és hatalmas szárnyaikon áttetszik a hold és a csillagok fénye, ahogy az égen suhannak. Míg a közönséges sárkányok (már amennyire közönségesnek lehet nevezni bármiféle sárkányt) tüzet okádnak, a jégsárkányok állítólag olyan borzalmas hideget lehelnek, hogy az ember fél szíbdobbanásnyi idő alatt jéggé válik. Félszáz nemzet tengerészei látták e szörnyeket az évszázadok során, úgyhogy talán lehet valami igazság a történetekben."

"Halovány, kék ködről beszélnek, ami lassan úszik át a vizek felett és olyan hideg, hogy azonnal jéggé fagynak a hajók amelyek megpróbálnak áthaladni rajta, vízbe fúltak szellemeiről, amelyek az éj leple alatt rántják magukkal az élőket a szürke és a zöld mélységbe..."

[Eszerint nem csak Westeroson vannak Mások, hanem a Reszkető-tengeren is. Később kiderül, hogy Essosson is.]

[G.R.R. Martin írt egy könyvet Jégsárkány címmel, amit még nem adtak ki magyarul.]

Yi Ti
"Mikor az Opál Császárt, az Ametiszt Császárnő követte, irigy testvére letaszította a trónról és végzett vele, majd kikiáltotta magát Vérkő Császárnak."
"A Távolabbi Kelet krónikáiban az ő árulása, a Vérlázadás hozta el a Hosszú Éjszakának nevezett, sötét kort. A világot elemésztő gonoszságtól megundorodva a Fényhajadon hátat fordított a világnak, az Éjszaka Oroszolánja pedig büntetésből a gonosz emberekre zúdította haragját."
"...csak akkor ért véget, mikor egy különböző neveken ismert hős (Hírkoon, a Hős, Azor Ahai, Yin Tar, Neferion és Árnykergető Eldric) bátorságot öntött az emberek szívébe és csatába vezette az erényeseket Fényhozó nevű, lángoló kardjával."

Tehát Yi Ti-ben, a krónikái szerint az Éjszaka Oroszolánja (valami isten lehet) küldte a Másokat az emberekre, mert az egyik császár megölte a testvérét.
Melisandre is csak két istenben hisz: a tűz (jó) és a sötétség (gonosz) istenében.

Yi Ti-ben van az "Öt Erőd", amit a császár építtetett és az Arany Birodalomnál is ősibb. (Ez az Arany Birodalom a keleti birodalom lenne. Ősibb mint a nyugat, az itteni emberek már jóval régebben megtanultak írni és lejegyezték a történelmet.)
Mindegyik erődben elfér tízezer ember és a falai közel ezer lépés magasra nyúlnak. "...hogy távolt tartsa uradalmától az Éjszaka Oroszlánját és démonjait". (tehát a Másokat)

Megemlíti a könyv, hogy "Némely tudósok a valyrok nyomát vélik felfedezni az Öt erőd építészetében, mivel a hatalmas falak bizonyos valyriai fellegvárakhoz hasonlóan egyetlen, fekete kőből állnak, de ez mégsem tűnik valószínűnek, mivel az erődök a Szabad Birtok előtti időkből származnak és semmi nyoma annak, hogy a sárkányurak valaha is ilyen messze jártak volna keleten."
(Azt is megemlíti a könyv, hogy az egyik császár sárkányt tartott az udvarában)

Volantis vára is ilyen kőből készült, de arról tudják, hogy a valyrok csináltatták.

A déli Sothoryos-on is ilyen fekete kövű vár romokat találtak. Azon a fölrdészen fekete bőrű, fehér foltos emberek élnek. Minél délebbre megy az ember annál vaddabbakat talál belőlük. Ezen a földrészen nem sokan élnek. Az emberek akik próbáltak letelepedni délebbre azok közül 10-ből 9 ember többféle betegséget elkapott. És aki az ott élő nőket teherbe ejtette annak halva született a gyerek, mindig. Csak a saját fajtájából lévő férfinak tudott gyereket szülni.
A könyv ezt írja az Ib szigetén élő emberekről is.

[Szóval Yi Ti-től jóval messzebb is van ilyen fekete kövű vár, amit a mesterek nem értenek, hogy hogyan tudták megépíteni, mert a kövek olyan nagyok voltak, hogy semmivel nem lehetett megépíteni. (talán az óriásokkal, akik a Fal építkezésében is segítettek???) Ez rejtély számukra.
Megemlíti, hogy ezeket a romokat nem lepi el a növényzet. Távol marad tőle.
Valószínűleg Sothoryoson is élt egy civilizált nép, de már csak romokat találni ott.
Ez a Sothoryos nincs rajta teljesen a térképen. Felderítetlen terület, mivel az emberek hamar elkapják ott a betegségeket. Viszont egy sárkányúr egyszer dél felé repült, hogy megnézze mi van arra, de visszafordult, mert nagyon hosszú volt és nem ért véget.]

[Ezeket a várakat, amiket valyriai fekete kövekből építettek azért csinálták, hogy megvédjék az embereket a Másoktól. 3 ilyen várról tudunk szerte a világban. Westeroson talán Harrenhall is ilyen, de ebben nem vagyok biztos. A Hosszú Éjszaka jóval a Targaryenek Westerosra jövetele előtt volt és azelőtt épült Harrenhall is.]

A hét királyság lovagja

17. oldal
"A nyarak az utolsó sárkány halála óta egyre rövidebbek, a telek pedig hosszabbak és komiszabbak."

278. oldal
Egg mondja: "A sárkányok egy nap visszatérnek. Daeron fivérem megálmodta, és Aerys király is olvasta a próféciában."
[Tehát a Tűz és Jég dalát.]

Trónok Harca

266. oldal
Dany azt hallotta, hogy az első sárkányok az Asshai-on túli Árnyékföldről és a Jáde-tenger szigeteiről érkeztek.

267. oldal
Doreah mondja Daenynek
Egy quarth-i kereskedő azt mondta neki, hogy a hold egy tojás. Régen két hold volt, az egyik megcsókolta a napot, megrepedt és ezernyi sárkány jött elő belőle, akik ittak a nap a nap tüzéből és ezért okádnak tüzet. Egy napon a másik hold is megcsókolja a napot és visszatérnek a sárkányok.

268. oldal
Öreg Nan-t már akkor is öregnek hívták, amikor Eddard gyerek volt. Fiai és lányai meghaltak. Már csak Hodor maradt aki az ő véréből való.

[Nan lehet egy óriástól esett teherbe, mert régen ő is egy vad volt. A történetei a másokról és a falon túlról ezt igazolhatják. A vadak biztosan többet tudnak ezekről a dolgokról, mint a déliek. Hodor pedig furcsa karakter. Nagy darab és beszélni sem tud. A magasságát óriástól örökölhette.
Öreg Nan azt mondta, hogy Hodor igazi neve Walder. Azért nevezik Hodornak, mert csak ezt tudja mondani.
Öreg Nan meséje szerint az aki régen legyőzte a másokat az erdő gyermekeitől kért segítséget.]

285. oldal
Varys rabszolgaként született Lysben.

[ Bran miután lezuhant sokáig aludt és a háromszemű hollóval álmodott. Álmában zuhant a holló mellette repkedett és beszélt hozzá, miközben zuhant. Megmutatta neki északot és egyre tovább ment "legészakabbra", ahol Bran felkiáltott attól, amit látott. Nem írta, hogy mit látott. Valószínűleg Másokat. Ezek szerint a háromszemű Brannel és a Másokkal akar valamit. Szerintem sürgette Brant, hogy haladjon északra, mielőtt túl késő lenne.]

Királyok csatája

12. Foltosképű [ő az udvari bolond, aki mindig Stannis lányával van]
"A tenger alatt a madaraknak pikkelyeik vannak toll helyett - közölte csilingelve. - Én tudom, én tudom ó, ó, ó."

14. Foltosképű
"A tenger mélyén mindig nyár van."

15. Foltosképű
"Az árnyak táncra perdülnek uram... Az árnyak velünk maradnak"
Shireen azt mondja folyton ezt énekli.

Steffon Baratheon (Stannis apja) hozta Volantisból.
A hajójuk Viharvég tövében tört darabokra. Sokan meghaltak Steffonnal együtt. Foltosképűt a 3. napon vetette partra a víz. Azt hitték halott, de felköhögte a vizet és életben volt. Jommy halála napjáig azt bizonygatta, hogy Foltosképű teste nyirkos volt és jéghideg.

227. Arya farkasa
Yorennel, az éjjeli őrség tagjával volt, miután megölték az apját és ő elhozta Aryát. Egy várban aludtak. Arya farkasüvöltést hallott álmában, amitől felébredt és a többieknek azt mondta, hogy valakik közelednek. Senki nem hitt neki, de igaza lett. Lannister katonák jöttek.

[Lehet hogy Aryának is vannak farkasálmai.]

248.
Varys találkozik Tyrionnal egy titkos alagútban. Ugyanúgy álcázta magát Varys mint amikor Neddel találkozott, amikor bezárták. A szaga is ugyanolyan volt.
[Tehát nem arcváltó. :D ]

443.
Jojen Reed majdnem meghalt szürkelázban kiskorában. Ekkor jelent meg álmában a három szemű holló. Brannél a zuhanás után. Azt mondta neki repüljön vagy meghal.
[Talán mindkettőjüket a háromszemű holló mentett meg. Ha így van akkor nagy hatalma van.]

446. A két rémfarkas majdnem megtámadta a két Reedet, de Bran parancsára Hodor elzavarta őket. Hodort sosem támadják meg a rémfarkasok.
[Még egy érdekesség Hodorról. :) ]

620.
Renly halálának éjjelén Stannis aludt és arról a helyről álmodott, ahol éppen megölik a fivérét. Hallotta egy asszony sikoltását (Brienne-ét). Miközben aludt hadonászott és kiáltozott.
[Mivel királyi vér kell ahhoz, hogy Melisandre megszülje azokat ezért gondolom lefeküdt vele (nem írta a könyv) és valami sötét varázslattal Stannis árnyékát megidézte és megölte vele Renlyt.]

705.
Daenerys Quarth-ban a boszorkányok várában.
Az ajtók mögött a múltat, jelent és jövőt láthatja.
Az egyik mögött valószínűleg Rhaegar volt, mert hárfán játszott. Egy asszonnyal volt aki a csecsemő Aegont fogta.
-Faragsz neki egy dalt? - az asszony.
-Már van dala. Ő a herceg, akinek jöttét megígérték és az ő dala a tűz és jég dala.
[Szóval a tűz és jég dala tényleg egy prófécia]

"Lennie kell még egynek. A sárkánynak három feje van."

968.
Miután Branék kijöttek a rejtekhelyükről Deres elfoglalása után. Megtalálták Luwint.
Osha megkérdezte hova vigye Rickont és Brant.
Luwin:
"Fehérrév... az Umberek... nem tudom"

[Maga sem tudta pontosan hová. Minden északi családot megöltek vagy legyőztek, egyedül Fehérrév maradt meg. Luwin ezért mondta először Fehérrévet, de mivel egész Westeroson háborúztak nem mondta, hogy konkrétan oda kell vinni őket, mert nem volt biztos abban, hogy ott biztonságban lesznek. De ez az egyetlen hűséges ház maradt. Lehet hogy oda vitte Rickont miután elváltak.]

Kardok vihara

45-46. oldal
Hoster Tully beszél Catelynhez
"-Bocsáss meg... a vér... ó, kérlek... Pipacs..."
Catelyn megkérdezte ki az a Pipacs
"Halott. Lesznek más gyermekeid... kedvesek és törvényesek."

"... légy jó feleség és az istenek megáldanak... fiak... törvényes fiak..."

Később kiderült, hogy Lysa terhes volt valakitől mielőtt hozzáadták Jon Arrynhoz. Hoster elvetette a fattyú gyereket.
(423. oldalon kiderül pár dolog erről a Pipacsról)

61-62. oldal
Arya álmában farkas és a falkájával együtt megtámadja az őket kereső katonákat.

[Tehát ő is varg.]

124. oldal Barristan (még csak Arstanként ismerik) már Daeneryssel van. Rhaegar hercegről mesél:
A mestereket lenyűgözte az esze. Gyerekkorában jobban érdekelte a tanulás mint a harc.
"Egy napon azonban Rhaegar herceg talált valamit a tekercseiben, ami megváltoztatta őt. Senki sem tudja mi lehetett az, de a fiú egy reggel váratlanul megjelent az udvaron..." "Kardot és páncélt kérek. Azt hiszem mégis csak harcosnak kell lennem."

[Talán a tűz és jég dala próféciát találta meg.]

144. oldal Jojen a vargokról magyaráz Brannek.
"Képes volt a varsafák szemével nézni és látta az igazságot, amely a világ alatt fekszik."

A 2. könyvben amikor Jon Félkezű Qhorinnal ment felderíteni rájöttek, hogy a folyton felettük köröző sas egy varg. Qhorin visszaküldött egy embert Mormontnak jelenteni és azt is mondta, hogy a "fák szemei kinyíltak".

159. Miután Davost megtalálták a parton elhatározta, hogy megöli Melisandre-t. Amikor megérkezett sárkánykőre börtönbe zárták azzal vádolva, hogy meg akarta ölni Melisandret.

[Melisandre előre tudta, hogy meg akarja ölni. Vajon mindent lát előre vagy csak ami őt veszélyezteti?]

177. Varys és Tyrion párbeszéde
Pycelle mester leváltásáról beszélnek
"- ...a tanács már-már ide küldte Gormon mestert, egy Tyrellt égikertből. Amikor elmondtam ezt nemes atyádnak ő azonnal cselekedett."
[Tyrion tudta, hogy a tanács Óvárosban ül össze zárt ajtók mögött és vitái elvileg titkosak. Varysnak tehát a Fellegvárban is vannak kismadarai.]

282. Varys jelentése szerint egy igazi kraken támadott meg egy ibbeni bálnavadász hajót az Ujjaknál.

[Lehet hogy léteznek krakenek is?]

291.
Jeyne Westerling nagyanyját keletről hozták és maeginek hívták.
[Lehet ennél a maeiginél jósoltatta meg a jövőjét Cersei is.]

Robb farkasa az egyik Westerling lovagra mindig morgott. Catelyn könyörgésére Robb távol tartotta magától.

[A rémfarkasok mindig megérzik ha egy ember gonosz.]

319 Levelek Hölgye
Ez az öregasszony mondja el az álmait a törvényen kívülieknek. A szeme vörösen izzik.
[Az álmok amiket elmond azokról tudunk, tehát nem írom le.]

322 Arya a törvényenkívüli testvériséggel egy Magas Szív nevű helyre érkeztek, ami az erdő gyermekeinek szent helye volt. Egy magas domb, ahonnan messzire lehet látni. Kivágott varsafák vannak rajta.

357. Jojen azt mondja megálmodta hogy "A farkasok újra eljönnek." [Deresre értette, mert arról beszéltek.
Tehát a Starkok vissza fognak térni Deresbe.]

370. Amikor Davos raboskodik Melisandre meglátogatja és beszélget vele. El mondja hogy csak a fény és sötétség istene létezik.
"Jól tetted, hogy nem hazudtál nekem. Tudtam volna. A Másik (gonosz isten) szolgái gyakran rejtik pazar fény mögé a fekete szívet, így R'hllor megadta a hatalmat a papjainak, hogy átlássanak a hamisságon."

397. Daenerys azt álmodta, hogy ő Rhaegar és a Három folyó felé megy sárkányháton. Robert lázadó serege jégpáncélt viselt. A sárkánytűztől úgy olvadtak mint a harmat.

[Ez az álom lehet azt jelenti, hogy Daenerys harcolni fog Westerosért a Mások ellen.]

Ezután az álarcos asshai nőt látta a sötétben aki ezt mondta neki: “Emlékezz! Ha északra akarsz menni, dél felé kell indulnod. Hogy elérj nyugatra keletre kell menned. Ha előre akarsz jutni, hátrafelé kell menned és ahhoz, hogy megérinthesd a fényt át kell haladnond az árnyék alatt.”

[Az hogy ha nyugatra kell menni ahhoz keletre kell előbb eljutnia ezt jelenti: Nyugaton van Westeros és azt akarja meghódítani ugye. De jönni fognak a Mások tehát ha Westeroson akar uralkodni akkor meg le kell győznie a Másokat. A Másokról pedig keleten, Yi Ti-ben van a legtöbb feljegyzés, ezt már az elején leírtam.]

423. Arya Kőszentély városba megy a törvényen kívüli testvériséggel. Ezen a helyen Robert lázadása idején harc volt. Hoster Tully súlyosan megsebesült. Van itt egy Barack nevű bordélyház. Találkoznak egy vöröshajú Pipacs nevű prostival. Van egy gyereke Héthúr Tomtól. Lehet erről a Pipacsról beszélt Hoster, mert ő is harcolt itt és megsebesült.

435. Ygritte:
"Felnyitottunk félszáz sírt, a világra szabadítottuk azt a rengeteg árnyat, mégsem találtuk meg Joramun Kürtjét..."

[A csata után, amikor Jon beszélni megy Mance-hez akkor megmutatja neki a kürtöt. Ki hazudott?]

483. A haldokló Jeor Mormont azt mondja Samnek, hogy mondja el a fiának Jorah-nak, hogy megbocsát neki és hogy öltse fel a feketét, ez az utolsó kívánsága.

494. Beric Dondarrion a Vérebbel való harc előtt megvágja a tenyerét és lángra kap a kardja.

[Stannis kardja varázslattól izzik, de Bericé a saját vérétől. Talán ő Azor Ahai?]

522. Stannis mondja Davosnak
"Ser Barristan egyszer azt mondta nekem, hogy Aerys király uralmának rothadása Varysszal kezdődött."

526. Stannis látta a Másokat a lángokban. Melisandre ezt mondja: "... Hacsak igaz emberek nem szedik össze a bátorságukat, hogy szembeszálljanak vele. Emberek, akiknek a szívében tűz ég."

[Itt szerintem azt mondja, hogy csak a bűntelen emberek győzhetik le a Másokat, mivel azért küldték őket, mert elterjedt a bűn a világban.]

533. Jaime mondja Brienne-nek Őrült Aerysről
"Mindenütt árulókat látott és Varys mindig ott volt, hogy újabb és újabb árulókat mutasson."

Amikor kinyitották Királyvár kapuit a Lannistereknek. Pycelle tanácsára tette Aerys, tehát Pycelle már ekkor a Lannistereknek volt hűséges. De utána ezt mondja Jaime:
"Most az egyszer hallgatnia kellett volna Varysra, de nem tette."
[Szerintem Varys tudta, hogy el akarják foglalni a várat és ezek szerint akkor nem akarta Aerys király halálát sem.]

[Jaime azért ölte meg Aeryst, mert azt parancsolta neki, hogy ölje meg az apját és mert Királyvár tornyai alá futótüzet rakott, hogy leégessen mindent, ha elveszti a háborút, tehát meghalt volna Jaime is vele együtt.]

564. Thoros a tűzpap mondja Bericnek:
"Egy hetedik halál mindkettőnk végét jelentheti."
Thoros azt mondja úgy támasztja fel Bericet, hogy megcsókolja. Az utolsó csóknak hívják. A papok így búcsúznak a haldoklóktól. Minden pap csinál ilyet, Thoros is csinálta má többször is, de eddig még senkit nem hozott vissza vele a halálból. Úgy gondolta R'hllornak köszönheti Beric az életét.

621. Beric:
"A tűz elemészt. Elemészt és ha végzett veled semmi sem marad. Hatszor Thoros? Túl sok."
Beric mesélt még a régi életéről is, de azt mondja egyre kevésbé emlékszik rá.

A sok újraélesztéstől megváltozik az ember. Egyre kevésbé hasonlít régi önmagára.

622. Megint megjelenik az furcsa öregasszony és híreket hoz Bericéknek meg az álmairól beszél. Cserébe dalokat vagy bort kér. Megálmodta, hogy meghalt Balon király és Hoster Tully. És a Vörös Nászt és azt, hogy megmérgezik Joffrey-t. Mert Sansa hajkendőjében volt a méreg eldugva az ő tudtán kívül.

Később az öregasszony észreveszi Aryát:
“Látlak, farkas gyermek. Véres gyermek. Azt hittem az úr (Beric) árasztja a halál szagát… Kegyetlen tőled, hogy a hegyemre jössz, kegyetlen! Nyárodúnál jóllaktam a bánattal, nincs szükségem a tiédre is! Eredj innét, sötét szív!"

[Tehát ezért utálja Aryát is. Mert a Starkokban az Elsők vére folyik.]

Azt mondja még Thorosnak, hogy nézzen a tüzébe és meglátja a jövőt.
“De ne most, ne itt, itt semmit nem láthatsz! Ez a hely még mindig a régi isteneké… ők is itt élnek még, akárcsak én, aszottak és gyengék, de még nem holtak. És nem szeretik a tüzet. Mert a tölgy emlékszik a makkra, a makk a tölgyről álmodik, a tönk pedig mindkettőjükben tovább él. És emlékeznek, amikor az Elsők megjelentek tűzzel öklükben!”

626. Bericnek van egy 12 éves Ned nevű fegyverhordozója akivel Arya beszélget:
Azt mondja Ned, hogy Jon a tejtestvére. Az anyjának nem volt teje ezért Wylla szoptatta, aki Jon anyja volt őszerinte.

628. Még mindig ez a Ned mondja:
Mielőtt Robert király lett Ned Stark elment Harrenhallba. Ott Ned Stark beleszeretett egy Ashara nevű nőbe.
Aztán Harwinnak (régen Deresben szolgált) elmondja mindezt és megkérdezi, hogy hazugság-e, mert hogy a dorne-iak hazudósak. Harwin azt mondja erre, hogy ők arról híresek, de az Ashara Dayne történetet ő is hallotta. Azt mondta ha igaz is Eddard becsületén nem esett folt, mert ez az előtt történt, hogy eljegyezte volna Catelyn-t. Ekkor Catelyn még Brandon Stark jegyese volt.

[Ezekből lehet ki lehetne találni, hogy Jon anyja tényleg ez a nő-e.]

674. Sam álma
Azt álmodta, hogy otthon, Szarvhegyen van. Az apja nem volt ott és a vár az övé volt. Vendégül látta Jont, Mormontot és más tagokat az Őrségből. A hálószobájában pedig Szegfű várta.

678. Szegfűt és Samet megtámadták az élőhalottak.
"Hallota, amint a varsafák sötétvörös levelei megrezdülnek, s számára ismeretlen nyelven suttogni kezdenek egymásnak."
Több száz vagy ezer holló jelent meg a fákon és az élőhalottakat kezdték támadni, akik hangtalanul összerogytak.
Az egyik holló azt károgta Samnek, hogy "Menj, menj!"
Aztán egy feketeruhás jávorszarvason ülő ember kiáltott Samnek, hogy "Testvér!". Felültek a szarvasára.“
[Hidegkéz volt az. A varjak segítettek neki vagy az ő parancsára tették vagy az északon lévő háromszemű holló parancsára.]

738. Amikor Roose Bolton leszúrja Robbot a lakomán ezt mondja neki:
"Jaime Lannister üdvözletét küldi."
[Az 5. könyvben Brienne Catelynhez viszi Jaime-t. 100% hogy nem fog megkegyelmezni neki. :D]

796. Az Éjkirály története
“Ő volt az Éjjeli Őrség tizenharmadik vezetője.”
[Tehát nem sokkal a Mások eljövetele és az Őrség megalapítása után élt.]

“Egy asszony okozta a végzetét, akit a Fal tetejéről pillantott meg. A bőre fehér volt, mint a hold, a szeme kék, mint a csillagok.”
“...elkapta és a magáévá tette… s amikor nekiadta a magját, a lelkét is odaadta vele.”
“Visszahozta Éjvárba, királynévá nyilvánította, saját magát királlyá, különös boszorkányságokkal pedig Felesküdött Testvérei akaratát is az övéhez hajlította. Tizenhárom éven át uralkodtak, az Éjkirály és halott asszonya, míg Deres Starkja és a vad Joramun össze nem fogott, hogy megszabadítsák az Őrséget a rabságból. A bukása után , amikor rájöttek, hogy áldozatokat mutatott be a Másoknak az Éjkirály minden írott nyomát eltüntették s nevének puszta említését is megtiltották.”
“Stark volt, annak az embernek a fivére, aki a vesztét okozta.”

802-807. Branék Éjvárban vannak. Találkoznak Sammel, amikor átment a Fal alatt és kimászott a kútból. Szegfű azt mondta Hidegkézt Branék miatt küldték ide.
A Fal alatt van egy kapu, amit csak az Éjjeli Őrség tagjai nyithatnak ki. Hidegkéz (Sam nevezte el így) Fekete Kapunak nevezte.

Hidegkéz azt mondta, hogy nem tud átjönni a Falon, mert ősi és erős varázslatok védik.

Az ajtó fehér volt, varsafából készült. Arca is volt, kinyitotta a szemét és beszélt. Megkérdezte Samet, hogy kicsoda. Sam elmondta az esküjét és átengedte.

869. Dontos, aki Sansát elmenekítette Királyvárból tudta, hogy Sansa fejkendőjén Asshai fekete ametiszt van. Dontos mondta neki, hogy "A hajhálónak varázsereje van. Haza fogja juttatni." [Tehát Kisujjnak is része volt Joffrey megölésében, mert Dontos neki dolgozott.]
A Töviskirálynő mérgezte meg, mert a lakoma előtt megigazította Sansa hajhálóját.

875. Kisujj azt mondja Sansának, hogy azért kellett az istenerdőben találkoznia Dontossal, mert ott nem tudja kihallgatni Varys. "Az Istenerdőben falak helyett fák vannak, mennyezet helyett égbolt, padló helyett gyökerek, föld és kövek. A patkányok nem tudnak hol osonni, pedig a patkányoknak el kell rejtőzniük."

[Tehát Kisujj tudta, hogy Varys a titkos járatokat használja. Ravasz :D]

901. Melisandre mondja Stannisnek:
"Te vagy akinek szembe kell szállnia a Másikkal kinek eljöttét ötezer évvel ezelőtt megjövendölték."

[5000 éve jöttek először a Mások. A jóslat pedig lehet hogy a Tűz és Jég dala.]

904. Jon álma
Deres kriptájában van. A régi királyok azt suttogják neki, hogy ő nem Stark. Egy szürke rémfarkas jelenik meg arany színű, izzó szemmel, a bundája vérpettyes. (Brannek is szürke a farkasa)

[Nem tudom mit jelent ez az álom.]

973. Petyr mondja Sansának.
Mikor gyerek volt élt egy remete az Ujjaknál. Azt mondta Petyrnek, hogy nagy ember lesz belőle.
[Ez valóra is vált, ahogy Cersei gyermekkori jóslata is. Vajon még meddig emelkedik fel Petyr?
Ha ezek a jóslatok beteljesedtek akkor a 5000 éves Másokról szóló jóslat is igaz.]

1104. Amikor Jaime kiszabadítja Tyriont azt mondja neki, hogy a régi felesége Tysha nem volt szajha. Az apja mondta neki, hogy hazudjon, mert szerinte csak a pénzéért szerette Tyriont. Tyrion megharagudott Jaime-re és dühből azt mondta neki, hogy ő ölte meg Joffrey-t.

1118-1119.
Stannis azt mondja, hogy Sárkánykő barlangjában rengeteg sárkányüveg van. Az embereivel kibányássza.
Sam elmondta Melisandrenak, hogy amikor megakart ölni egy halottat akkor a sárkányüveg eltört.
Erre Melisandre:
"Ezeket a halottakat szellemidéző varázslatok támasztják fel, de nem egyebek, csupán holt hús. Azok azonban akiket Másoknak hívtok többek ennél."
"Hóból és jégből teremtett hideg démonok." - mondta Stannis.

1120. Aemon megkéri Stannist hogy mutassa meg a lángoló kardját neki és Samnek. Ezután Samet kérdezgette, hogy mit látott.
Sam azt mondta nem volt lángja csak izzot. Aemon még kérdezősködött, hogy ő sem érzett meleget és hogy a kard nem égette meg a hüvelyét?

[Tehát Aemon tudott valamit az igazi Azor Ahai-ról és kardjáról.]

1134. Mielőtt Jont megválasztják az Éjjeli Őrség parancsnokának az üstből Mormont hollója repül ki. Azt kiabálja, hogy "Havas!" és Jon vállára száll le.

[A parancsnok hollója a legfurább, aki most már Joné. Tuti, hogy az északon lévő három szemű hollónak nevezett ember szállta meg és figyeli Jont.]

Varjak lakomája

Prológus
Pate egy aranyért egy kulcsot adott valami alkimistának. Ilyen kulcs csak a főmesterknek van ami az összes ajtót nyitja a Fellegvárban. Néhány ősi valyriai tekercset őriznek ott, amik az utolsók a világon.

Az alkimista fiatal, halvány borostás arc alig látható heggel az arca jobb oldalán, fekete haj.

98. Jon parancsára Sam a Másokról olvas, hogy minél többet meg tudjon róluk. Aemon utasítására Colloqo Votar: Jáde-kompendiumáról szóló könyvet megkereste.
[Ez összefügg a Tűz és Jég világában leírtakkal.]

103. Sam azt olvasta, hogy a közönséges acélt széttöri a Mások jeges fegyvere. Csak a valyriai acél hatásos ellene.

109. Mikor Aemon és Sam elbúcsúzott Jontól mielőtt elindultak Óváros felé Aemon mester a Jáde-kompendium könyvet ott hagyta Jonnak. Azt mondta van benne egy rész, amit majd érdekesnek talál, bejelölte neki.

[Ez összefügg a Tűz és Jég világában leírtakkal. Ott tudnak a legtöbbet a Másokról.]

138. Cersei megtudja, hogy Tyrion egyik börtönőre is eltűnt. Egy régi, a hódítás előtti időkből származó égikerti aranyat találnak elrejtve a börtönőr szobájában. Valószínűleg Margery nagyanyjától, Olennától származik.

326-327. Nagga egy tengeri sárkány volt. Krakeneken és leviatánokon élt. A Szürke Király ölte meg, a Vízbe Fúlt Isten pedig kővé változtatta csontjait. A bordáiból lettek nagycsarnokának oszlopai, állkapcsából pedig a trónus.

[Tehát tengeri sárkány is létezett a legenda szerint.]

330. A vas-szigeteki királyválasztó gyűlésen az egyik jelentkező a legnyugatibb szigetekről származik. Azt mondta, hogy elvezeti a népet a nyugati földekre, ahol nincs tél és "a halál sem uralkodik az emberek felett."

[Ennél többet nem tudni mi van Westerostól nyugatra. Hogy a halál sem uralkodik az emberek felett azt jelentheti, hogy oda nem érnek el a Mások.]

338. Varjúszemű Euron egyik embere megfúj egy kürtöt. A férfia tetovált valyriai rovásírás "fehér tűzzel égett". A végén a kürt füstölt, a férfi szája vérzett és felhólyagosodott. A mellkásán lévő ragadozó madár (tetoválás) is vérzett.

Ezt a kürtöt Valyrián találta Euron. A segítségével sárkányoknak tud parancsolni.

A férfi később meghalt. Szétégett a tüdeje.

383. Braavosban a Sok Arcú Isten helyiségénél:
Azt írja a gazdagok leginkább az Éjszaka Oroszlánjának imádkoznak.
[A Tűz és Jég dala könyvben ez az isten küldte az emberiségre a Másokat. Yi Ti történelme szerint.]

466. Aemon mondja Braavosban mikor már beteg:
"Látom őket álmaimban, Sam. Vörös csillagot látok az égen, olyan akár egy vérző seb. Még mindig emlékszem a vörös színre. Látom az árnyékukat a havon, hallom a bőrszárnyaik csapkodását, érzem forrö leheletüket. A fivéreim is sárkányokról álmodtak és az álmaik végeztek velük, mindegyikükkel. Félig elfelejtett jóslatok peremén egyensúlyozunk, Sam, csodák és iszonyat között, amelyeket senki élő ember fel nem foghat..."

615 Aryának mondják a Sokarcú istenről:
"Qohorban ő a Fekete Kecske, Yi Tiben az Éjszaka Oroszlánja, Westeroson az Idegen. Végül minden embernek előtte kell meghajolnia,szolgálják akár a Hetet, a Fény Urát, a Holdanyát, a Vízbe Fúlt Istent vagy a Nagy Pásztort... máskülönben létezne a világon egy olyan nép, melynek fiai örökké élnek. Ismersz te örök életű embereket?"

[Ezek szerint a Sokarcú isten, minden vallásban a halál istene.]

631-632. Amikor Samék elindultak Braavosból egy hajóval a kapitányuk beszélt a sárkányokról, amiről annyira hallani akart Aemon. Ezt mondta Aemon: "-Soha senki nem gondolt lányra -mondta. - Herceget ígértek, nem hercegnőt. Azt hittem Rhaegar lesz az... a születésekor Nyárodút elemésztő tűzből felszálló füst és a holtakért kiontott könnyek sója miatt. Fiatalkorában osztozott hitemben, de később meggyőződésévé vált, hogy saját fia teljesítette ki a próféciát, mert Aegon fogantatásának éjjelén üstököst láttak Királyvár felett és Rhaegar biztos volt benne, hogy a vérző csillagnak egy üstökösnek kell lennie. Milyen ostobák voltunk mi, akik bölcsnek hittük magunkat! A hiba a fordításban rejlett. A sárkányok nem hím- vagy nőneműek, Barth látta ennek igazát, hanem egyszer ezek másszor azok... változnak, akár a láng. A nyelvezet ezer évig félrevezetett mindnyájunkat. Daenerys az, ő született sóban és füstben. A sárkányok bizonyítják. El kell mennem hozzá. Kell! Bárcsak tíz évvel fiatalabb volnék!"

[Aemon nagyon elakart menni Daeneryshez. Szerintem nem csupán azért, hogy beszéljen vele, hanem hogy elmondjon neki valami fontosat. Szerintem a Tűz és Jég dala próféciát.]

[Sam a Faltól magával vitt egy törött kürtöt, amit Jon talált az Elsök Öklénél. Nem emlékszem miért vitte magával. Mance tartott a sátrában egy nagy kürtöt, amiről azt mondta az Joramunn kürtje.
Később nem említi a könyv ezt a kürtöt.]

633. Aemon mondja Samnek:

"Mondd el nekik! (a mestereknek a Fellegvárban) A prófécia... a testvérem álma... Melisandre úrnő félreértelmezte a jeleket. Stannis... igen, valóban sárkány vére folyik benne. A testvéreiben is az folyt. Rhaelle, Egg kislánya, rajta keresztül... az atyjuk anyja... mindig mester nagybácsinak szólított, amikor még kicsi volt. Erre emlékeztem, ezért hagytam magam reménykedni... talán azt akartam, hogy... mindannyian félrevezetjük magunkat, amikor hinni akarunk. Azt hiszem, Melisandre leginkább. A kard nem jó, ezt neki is tudnia kellett... fény, melegség nélkül... üres csillogás... a kard rossz és a hamis fény még mélyebbre vezet minket a sötétségbe, Sam. Daenerys a mi reményünk. Mondd el nekik a Fellegvárban. El kell küldeniük hozzá egy mestert. Daeneryst tanácsokkal kell ellátni, tanítani, védelmezni."

[Tehát Melisandre tévedett abban, hogy Stannis az újjászületett Azor Ahai, pedig a hamis kardot fel kellett volna ismernie. Ezek az öreg mesterek tudhatnak valami ősi dologról. Szerintem a Tűz és Jég daláról. Talán azt is őrzik azokban a rejtett szobákban, ahová csak néhány mesternek van kulcsa. Mert azt írta a könyv, hogy ősi valyriai tekercsek vannak ott.]

634. Aemon mester: "Álmokról hebegett, de soha nem nevezte meg, kire vonatkoznak. Beszélt egy üveggyertyáról, amit nem lehet meggyújtani, valamint ki nem kelt tojásokról. Azt mondta, a szfinx maga a talány, nem pedig a talány feladója, bármit jelentsen is ez. Megkérte Samet, hogy olvasson fel neki Barth septon könyvéből, akinek az írásait Áldott Baelor uralkodásának idején elégették."
[A legvégén írnak még erről az üveggyertyáról.]

"- A sárkánynak három feje van - zokogta - , de én már túl öreg és gyenge vagyok hozzá, hogy egy legyek közülük! Ott kellene lennem vele, hogy utat mutassak neki, de a testem cserbenhagyott."
[Szóval tényleg 3 Targaryennek kell lennie? Az egyik Daenerys, a testvére meghalt. A harmadik pedig Aegon, ugye aki majd következő könyvben bukkan fel.]

655. Cersei arról álmodik, amikor Maggy megjósolta neki, hogy a királyhoz megy hozzá és három gyereke lesz, de nem tőle.

Maggy Cersei gyerekeiről ezt jósolja:
"Aranyból lesz koronájuk s aranyból lesz halotti leplük is. És amikor könnyeidben fuldokolsz, a valonquar a sápadt kis nyakad köré fonja ujjait és kiszorítja belőled az életet."

[Az, hogy aranyból lesz koronájuk és aranyból lesz lesz halotti leplük azt jelenti, hogy királyok lesznek és királyként halnak meg. Joffrey-nál ez beteljesült. Maradt Tommen és Myrcella. Myrcellát pedig a Homomkígyók akarják megkoronázni, hogy a saját testvére ellen háborúzzon. ]

"És amikor könnyeidben fuldokolsz, a valonquar a sápadt kis nyakad köré fonja ujjait és kiszorítja belőle az életet."

[A valonquar kis testvért jelent valyriai nyelven vagyis Tyrionra céloz.
Ha ennyi év után így megtudta jósolni, hogy egy fiatalabb királynő az útjába áll és már Joffrey is halott, akkor szerintem az egész jóslata beteljesül. Tehát meghal Tommen és Myrcella is és Tyrion fogja megölni Cerseit.]

657. Cersei arról kérdez Pycelle-t, hogy mit gondolnak a Fellegvárban a jövőbe látásról.

Pycelle: "Talán. Az ősi könyvek említenek bizonyos varázslatokat..."

694. Zúgó ostrománál Jaime ajánlatot tesz Edmure-nak. Mikor Jaime magára hagyja Edmure-t gondolkodni akkor azt mondja a dalnoknak játsszon valamit. Erre Edmure: "Ne! Őt ne! Vidd a szemem elől!"

[Mi baja lehet ezzel a dalnokkal?
Kiderül később, hogy ez a dalnok Héthúr Tom és majd ott marad Zúgóban, miután Emmon Frey beköltözhet a várába. Héthúr Tom pedig Beric Dondarrion testvériségéhez tartozik, benne van a függelékben is. Velük pedig ugye Catelyn Stark is ott van. :D]

758. Kisujj azt tervezi, hogy Sansát el fogja jegyezni Waynwood úrnő fia, Harry aki a kis Robert után örökölné Sasfészket ha meghalna.
[Robert pedig beteges és gyenge, könnyen bekövetkezhet a halála, főleg ha még rá is segítenek :D]

774. Catelyn Starkot Beric Dondarrion hozta vissza a halálból.

[Tehát nem csak Thoros képes erre.]

793. Ez történt a tanáccsal, amikor Cerseit bezárták bűnei miatt:
Osfryd Kettlblack-et leváltották a városi őrség parancsnoki posztjáról, helyette Vizes Humfreyt jelölték ki.

Qyburnt elbocsátották, de meghagyták, hogy tovább dolgozzon a besúgóival.

Ser Harys Swyft és Pycelle kormányozza a birodalmat. Felkérték Kevan Lannistert a régens posztra.
Vizes Aurane a flotta parancsnoka elment az egész flottával együtt. Nem tudni hová. [Később királyi hajókkal találkoznak Óvárosban, akik a vasflotta ellen védték a kikötőket.]

800. Jeyne Westerling anyja lázadóknak nevezi a Starkokat, miután Jaime elfoglalta Zúgót. Azt mondta az anyja, hogy elintézte Jeyne hasában Robb Stark fiát.
[Nem marad örökös :( Legalább Jeyne tényleg gyászolta Robbot, nem úgy mint a köpönyegforgató anyja.]

810. Jaime álma az anyjáról.

814. Amikor Samék Óváros közelében járnak akkor észre veszik a vasflotta és Égikert hajóroncsait. Találkoznak egy Királyvárból való hajóval. Tehát Vizes Aurane ide jött a királyi flottával. Bár nem találkoztak ővele.

823-827. Sam eljut a Fellegvárba, ahol a Prológusban lévő néhány szereplővel találkozik.
Először Leo Tyrellel, a Szfinxxel. Elmond neki mindent a Falon túli csatákról, a Másokról és arról amit Aemon Targaryen mondott neki az úton, a próféciát is. Leo elvezeti egy Marwyn nevű főmesterhez. Kiderül, hogy Marwiyn tudott Sam jöveteléről és ő küldte hozzá Leot is. Egy gyertyából, ami különös lánggal égett és sárkányüvegből van. Sosem olvad el.[ Ez a gyertya egy kiképzés a kezdőknek. Meg kell gyújtaniuk, persze lehetetlen. Ezzel azt tanítják meg, hogy a varázslat kiszámíthatatlan, nem kontrollálható és veszélyes. (A Fellegvárban egyébként tiltják a varázslatokat.) De most égett ez a gyertya, nem derült ki hogyan. ]

Marwyn: "Minden valyriai mágia gyökerei vérből vagy tűzből erednek. A Birtok (valyria) varázslói egy ilyen üveggyertyával átnézhetnek a hegyeken, tengereken és sivatagokon. Beléphetnek egy ember álmába, és látomásokat idézhetnek elő, beszélhetnek egymással a világ másik feléről a gyertyák előtt ülve."

Sam elmondta, hogy Aemon azt üzeni, hogy küldjenek egy mestert Daeneryshez, hogy tanácsokat adjon neki.
Erre Marwyn: “Talán jobb is, hogy meghalt, mielőtt elérte Óvárost. Különben a szürke birkáknak meg kellett volna ölniük és ezek a kedves öregemberek besszenyezték volna a ráncos kezüket.
- Megölni? - kérezte Sam.
- Ha elmondom, talán téged is meg kell ölniük. - Marwyn ijesztő mosolyt villantott rá, a savanyúlevél leve vörösre színezte fogai közét. - Mit gondolsz, a legutóbb ki pusztította ki a sárkányokat? Karddal felfegyverzett, bátor sárkányvadászok? Abban a világban, amit a Fellegvár épít, nincs helye varázslatnak, próféciáknak és üveggyertyáknak, még kevésbé sárkányoknak. Tedd fel magadnak a kérdsét, miért engedélyezték Aemon Targaryennek, hogy a Falon vesztegesse el életét, amikor jog szerint főmesterré emelkedhetett volna. A válasz a vére. Nem lehetett megbízni benne. Nem jobban, mint bennem. “

[Marwyn ismeri a próféciát bár úgy tűnt nem nagyon hisz benne. De elindul Daeneryshez.
Sam találkozik Pate-tel is, aki a Prológusban annak az idegen férfinak oda adja a Fellegvár kulcsát.]

Sárkányok tánca

16. Miután legyőzték a vadakat szétszóródtak az erdőben. Volt köztük egy erdei boszorkány akinek a látomásában egy hajóflotta érkezett, ami elviszi őket délre.
Később Jon hajókat küld Rideghonba, hogy elmenekítse a vadakat a Mások elől.
[Tehát igaz volt a jóslata. Ez is azt bizonyítja, hogy a boszorkányok jóslatai nem hazugságok.]

77. Melisandre megjósolja, hogy Jont le fogják szúrni
Melisandre: "Álmodtam a faladról, Havas Jon. Hatalmas, ősi tudással emelték és erős varázslatokat zártak az alapjába. Ez ugyanannyira az én helyem is, mint a tiéd és nemsokára kétségbeejtően nagy szükséged lesz rám. Ne utasítsd vissza a barátságomat, Jon. Láttalak a viharban, minden oldalról ellenségek szorongattak. Rengeteg az ellenséged. Soroljam a nevüket?
- Tudom a nevüket.
- Abban ne légy olyan biztos. Nem attól az ellenségtől kell tartanod, amelyik szemtől szemben átkot szór rád, hanem amelyik mosolyog, amikor ránézel, de a hátad mögött a kését feni. Jobban tennéd, ha mindig magad mellett tartanád a farkasodat. Jeget látok és tőröket a sötétben. Vörös, keményre fagyott vért és csupasz acélt. Nagyon hideg volt."

Később még ezt mondja Jonnak Melisandre:
"Akkor nem tudsz te semmit, Havas Jon."

[Melisandre tudja, hogy Jon társai meg akarják ölni. És azt mondja neki szüksége lesz rá. Lehet Melisandre fogja feltámasztani? Ygritte szavait mondta, tehát nem valami hamis varázsló.]

80-81. Hidegkéz elkíséri Brant és csapatát a háromszemű hollóhoz. Útközben sok varjú szállt mellettük. Bran azt vette észre, hogy mintha Hidegkéz értené a varjúk károgását. Mert egy résznél hirtelen megfordult és azt mondta emberek vannak mögöttük, ellenségek.

Hidegkéz nem eszik, nem iszik, nem alszik és nem fázik. A lehelete sem látszódik. Tehát egy halott. A jávorszarvasa viszont élő.

89. Hidegkéz elmondja Brannek, hogy ő Benjen Stark.

91. Illyro azt mondja Tyrionnak, hogy Pentosból segíti Daenerys visszatérését Westerosra. Csupán jóindulatból.
Tyrion nem hiszi el, hogy Illyro csupán jóindulatból segít Daenerysnek. "Van ebben a kalandban valami, ami sokkal jobban megéri neked, mint a pénz és a várkastélyok." - gondolta Tyrion.
Varys és Illyro régen zsebmetszésből éltek Pentosban, aztán már leveleket, titkokat loptak, mert az sokkal értékesebb volt.
Ezután eszébe jutott, hogy mit mondott neki Varys: "A titkok többet érnek minden ezüstnél vagy zafírnál."
[Mivel nem pénzért segítenek Daenerysnek akkor vajon miért? Csupán azért mert őt akarják a trónon, de miért?]

102. Tyrion csatáról álmodik Westeroson. Mellette harcolt Barristan Selmy és Keserűacél is. Az égen sárkányok repkedtek. Az ellenséges sereget az apja vezette. Megölte Jaime-it és közben nevetett, de sajnálta is.
[Keserűacél Blackfyre volt. Ő verte ki az egyik szemét a három szemű hollónak. Az öregembernek, akivel Bran találkozik a barlangban.]

139. Tyrion és Illyro találkozik Griff embereivel. Aegon Targaryenről van szó. Illyro átadott nekik egy ládát, amiben cukrozott gyömbér volt és azt mondta: "A fiú mindig is szerette."
[Tehát Aegon is nála bújkált.]

Amikor elbúcsúznak ezt mondja Illyro: "Mondjátok meg a fiúnak, mennyire sajnálom, hogy nem lehetek ott az esküvőjén! Westeroson találkozunk, ígérem az én édes kis Serrám kezére."
[Illyro és Varys összedolgoznak. Bújtatták Aegont és Daeneryst is és most segítik őket.]

148. Griff találkozik Tyrionnal. Az emberei átadják a levelet Illyrótól, amiben az volt, hogy miért küldte hozzá Tyriont. Tyrion el akarta olvasni a levelet, de Griff elégette.

164. Jorammun kürtjét elégették Mance Rayderrel együtt.
Később Tormund azt mondja Jonnak, hogy a kürtöt sosem találták meg. Ami Mance-nél volt azt egy óriás sírjában találták. Jon még ezután sem hitte el teljesen, hogy megtalálták-e a kürtöt.

176. Jon belenézett a Jáde kompendium könyvbe, amit Aemon hagyott ott neki. Azt olvasta, hogy Azor Ahai Fényhozó nevű kardja nem csak fényes volt, hanem meleget árasztott magából. Sosem volt hideg tapintású.

[Stannisé viszont igen, tehát az hamis. A Varjak Lakomájában, amikor megmutatta Aemonnak és Sam-nek, Aemon nem hiába kérdezte, hogy Sam érzett-e meleget és hogy milyen volt a fénye.]

183. Az asshai Quaithe megint beszélt Daenerysszel.
"Az üveggyertyák égnek. Nemsokára megérkezik a fakó kanca és utána a többiek. Kraken és sötét láng, oroszlán és griff, a nap fia és a komédiás sárkánya. Egyikben se bízz! Emlékezz a Halhatatlanokra! Óvakodj a parfümös udvarnagytól!"
[A Varjak Lakomájában már megtudtuk, hogy az üveggyertyák égnek. A fakó kanca nevű betegség később elkezdett terjedni a yunkai-ok táborában. Kraken: ez Victarion lesz, aki felé hajózik hogy feleségül vegye, a sötét láng a tűzpap, akit felvett a hajójára. Az oroszlán és a griff: Itt Tyrion és Jon Connington (Rhaegar barátja, aki fiának, Aegonnak segít elfoglalni Westerost). A Halhatatlanok: itt azokra a boszorkányokra gondolt, akik azt mondták Daenerysnek, hogy háromszor fogják elárulni. Parfümös udvarnagy: Daenerys Hizdhar zo Loraqra gondolt, akit később feleségül vesz, hogy Hárpia Fiai abbahagyják az öldöklést. Abba is maradt. Talán ő vezette őket. Miután Tyriont foglyul ejtette Jorah és egy másik hajóval Meeren felé mentek annak is az volt a neve, hogy parfümös udvarnagy.]

208. Brannek azt mondja az erdő gyermeke, hogy "A tűz éget. A tűz mindig éhes." Ezt azért mondta, mert megöli a Másokat, de szerintem a tűz istenére is célzott ezzel. Melisandre ezért égetett meg annyi embert.

209. Az erdő gyermeke a sárkányok korában született és 200 évig járta az emberek világát. A fajtájuk neve az "igazi nyelven" azt jelenti, hogy "akik a föld dalát éneklik".

Bran aggódott Hidegkéz miatt, hogy megölik. Az erdő gyermeke azt mondta már nagyon rég megölték.

402. Erdőmélyt megtámadják, amit Asha foglalt el és ezt gondolja:
"Eszébe jutottak a gyermekkorában hallott mesék az erdő gyermekeiről és az Elsőkkel vívott csatáikról, amikor a zöldlátók harcossá változtatták a fákat."
[Talán lesznek itt még entek is :D]

414. Jorah és Tyrion Volantisban egy vörös pap beszédét hallják: Próféciáról beszélt, amiben egy hős eljön és megmentj a világot a sötétségtől. Daenerysre célzott.
Tüzes betűket írt a levegőbe az ujjával: "végzet" ,"sötétség".
[A tűzpapok Volantisban Daeneryst Azor Ahainak hiszik.]

432. Jorah és Tyrion egy híres, felszabadított rabszolgával üzleteltek, akit csak özvegynek hívtak. Hajót akartak szerezni Meerenbe. Tyrionnak azt mondta az özvegy, hogy egy Quarthba induló hajóra kell felszállniuk, erre Tyrion azt mondta, hogy nem oda akarnak eljutni. Az özvegy azt mondta: "Soha nem is fogtok odaérni. Benerro látta a lángjaiban."
[Benerro egy volantisi tűzpap.]

442. Melisandre azt mondja Jonnak, hogy látta Aryát a lángokban és Jon felé jön. Mindezt az után, hogy Jon megkapta a levelet Boltontól, amiben az állt, hogy elveszi (ál) Aryát. Melisandre még azt is mondja, hogy a Jon által kiküldött feldetítők meg fognak halni.
Szellem barátságos volt Melisandréval, de Jon észrevette, hogy Szellem szemében megcsillant fény pont olyan, mint Melisandre rubintja a nyakán.

[Szerintem Melisandre varázslattal megszelidítette Szellemet.]
Ezután Jon magához hívta Szellemet.
"A rémfarkas úgy nézett rá, mint egy idegenre. Jon hitetlenkedve ráncolta a homlokát."

454-457. Wyman Manderly elárulja Davosnak, hogy nem végzi ki. Egy másik ember fejét és kezét tűzte ki. Van náluk egy Wex nevű néma gyerek, aki Theon fegyverhordozója volt. Túlélte Deres ostromát, mert egy varsafán elbújt. Elmondta Manderlynek, hogy igazából mi történt ott és azt, hogy látta Brant és Rickonékat farkasaikkal együtt a csata után. Szétváltak, ugye. Rickonékat végig követte. [Nem derült ki pontosan hova.]

471- 484. Melisandre fejezete:

Egy gyermek rabszolga volt, akit a vörös templomban neveltek.
Imádkozott a kandalló tüze előtt, hogy a lángok mutassák Stannist. "Mutasd meg a kidályodat, az eszközödet." [Még mindig azt hiszi Stannis az újjászületett Azor Ahai.] A tűz ropogásában Jon nevét hallotta. És az arcát is látta. Egyszer farkast, aztán Jon arcát, körülötte koponyákkal.

"Melisandre már számtalan éve gyakorolta művészetét és megfizette az árat. Még saját rendjében sem akadt senki, aki képes volt hasonló tisztasággal látni a szent lángokban félig elrejtett, félig felfedett titkokat."

"Csupán egyetlen pillantást szeretnék az Azor Ahaira, de R'hllor csaj Havast mutatja nekem."
[Szerintem ez egyértelmű: Havas az újjászületett Azor Ahai]
Devan volt a pohárnoka, aki Davos utolsó élő fia. Melisandre kérte meg Stannist, hogy hagyja itt Devant, mert sajnálta Davost.

[Ez a Melisandre szerintem nem gonosz. A saját gondolatai nem lehetnek hazugságok. :D]

Melisandre félt az álmoktól. "Az alvás kis halál, az álmok a Másik suttogásai, aki megpróbál átrántani minket az örök sötétségbe."
"A faember és a farkasarcú fiú azonban... ők biztosan a szolgái voltak... a bajnokai, ahogy Stannis az övé."

"Sokkal erősebbnek érezte magát a Falnál, erősebbnek, mint Asshaiban."
"...olyan dolgokra volt képes, amikre azelőtt soha. Ilyen varázslatokkal a birtokában hamarosan már nem lesz szüksége az alkimisták és piromanták nevetséges trükkjeire."

Kiderül, hogy Mance nem halt meg. Melisandre megmutatja Jonnak, hogy Mance él csak Zörgővért alakját vette fel. Igazából Zörgővértet égették el, nem Mance-t.

496-497. Roose Bolton és Theon beszélgetnek. Roose elmondja, hogy nem nagyon szereti Ramsayt és hogy lehet mérgezte meg a törvényes fiát. Azt is mondja, hogy Wyman Manderly árulást tervez.

503-504. Tyrion a Selaesori Qhoran hajón utazik Meeren felé. Moqorro, a tűzpap is velük megy, hogy elvigye hitét Daenerysnek.
Azt mondta Tyrionnak, hogy sárkányokat lát a tűzben és őt, nagy árnyékkal. Tyrion megkérdezte őt mi jelent a hajó neve: Illatos Intéző.
Daeneryst az asshaii Qaithe figyelmeztette, hogy vigyázzon a parfümös intézőtől.

519. Brynden, az öreg a barlangban mondja Brannek: "Sose félj a sötétségtől, Bran. A legerősebb fák gyökere a föld sötét mélyéig nyúlik. A sötétség lesz a köpenyed, a pajzsod, az anyatejed. A sötétség tesz erőssé."
[Épp az ellenkezőjét állítja, amit a tűzpapok.]

588. Doran elmond a homokkígyóknak egy titkot. Cercei elhívta Trystane-t az udvarba, de útközben törvényen kívüliek támadna rá és megölnék.

703. Theon Deres istenerdejében a saját nevét hallotta suttogni és Branét.
[Brynden, a három szemű holló azt mondta Brannek hogy csak látni tud a fákon keresztül, beszélni nem. Theon többször is hallott suttogásfélét az istenerdőben. Amikor Bran a varsafán keresztül a fiatal apját látta szólni próbált neki. Az apja egyedül volt, körbenézett és azt kérdezte ki van itt.]

728. Jaime a Brackenekhez és Blackwoodokhoz megy békét kötni. A Blackwood várban a varsafa ki van száradva, halott. Blackwood azt mondja, hogy alkonyatkor hollók százai ülnek a fára, belepik az egészet és egész éjjel ott vannak. "Állítólag ezer éve" a fát megmérgezték a Brackenek és azóta járnak oda a hollók.

762. Daenerys azt mondta Quentynnek miközben megmutatja a sárkányokat, hogy Hódító Aegon nem merte megülni húgai sárkányait és ők sem az övét. A sárkányok tovább élnek, mint az emberek. Akár több száz évig is. Hódító Aegon sárkányát másik is megülték halála után. "...de soha, egyetlen lovas sem ült meg két sárkányt."

839-841. Skahaz, a Bronz Bestiák [nem összekeverni a Hárpia Fiaival, azok a gonoszok] vezetője találkozott Barristan Selmyvel, miutá Daenerys elrepült Drogonnal. Azt mondja Hizdahr (Daenerys férje) meg akarta mérgezni Daeneryst. Az édességkészítő volt a méregkeverő.
Az esküvő napján Barristan látta, hogy Hizdahr édességgel kínálja Daeneryst. Győzködte, hogy milyen finom, de maga Hidahr nem evett belőle.

Hizdahr még azt is mondta, hogy Volantis elindult egy flottával Meeren ellen. A yunkaiok pedig el akarják foglalni a várost. Hizdahr a makulátlanok segítségét kéri, hogy leverjék a yunkai tábort, a zsoldosaikat pedig maguk mellé állítani. A városban csak Barristanra hallgatnak a makulátlanok. Barristan ki akarja kérdezni az édességkészítőt, hogy meggyőződjön az árulásról.

854-855. Victarion úton Meeren felé megtalálta Moqorrot, a tűzpapot, aki 10 napig hánykolódott a tengeren. Moqorro látta a lángjaiban, hogy Victarion megtalálja és tudta, hogy Meeren felé megy, Daeneryshez. Azt mondta meggyógyítja Victarion elfertőződött sebét, amit egy harc során szerzett.
A legénység őrült, vad nevetést hallott a kabinból. Amikor megpróbáltak bemenni el volt torlaszolva az ajtó. Később különös, jajongó éneket hallottak. A majmok sikítva ugráltak a vízbe :D
Csak reggel jött elő Victarion a bal keze (ahol a sebet szerezte) könyékig véres volt.
Elfeketedett, megégett kezéből füst gomolygott.
Kivégeztette a mestert, akit Euron adott neki. Azt mondta ezzel kedvező szelet kapnak Meerenig.

873. Jon azt álmodja, hogy a Fal tetején áll egyedül. Lent vadak és óriások támadnak. Feket jégpáncélt viselt és a pengéje vörösre változott a kezében. A fekete testvéreit levágta, aztán Rob is megjelent és őt is.
Jon azt kiáltotta, hogy ő Deres ura.
Arra ébredt, hogy Mormont hollója csipkodja a mellét és azt károgja, hogy Havas.

897-898. Barristan azt tanácsolja Quentynnek, hogy menjen vissza Dorne-ba. Elmondja neki, hogy az esküvőn az édesség mérgezett volt. Erős Belwas megette mind és a nagy termetének köszönhetően nem halt bele.
Barristan figyelte Quentyn reakcióit és úgy gondolta nem ő mérgezte meg.

921. Lemore úrnő is partra szállt Westeroson Griffel együtt.
[Ez a Lemore oktatta vallásról Aegont. Mielőtt Griff elintézte, hogy elinduljanak Westerosra a többi embernek, akik a hajón vele mentek megköszönte a segítséget és elküldte őket. Lemore-t mért nem? Ő is csak egy közönséges ember volt, de ezek szerint nem. Ha velük jött Westerosra. És ezelőtt nem is szólították úrnőnek. ]

946. Victarion és Moqorro a sárkánykürtről beszélnek. Moqorro lefordította a valyr írásokat: “A nevem Sárkánybilincs” , “Halandó ember nem éli túl ha megszólaltat.” , “Vért a tűzért, tüzet a vérért.”

Moqorro: “Nem számít ki fújja meg a kürtöt, a sárkányok a kürt mesteréhez jönnek. Magadhoz kell kötnöd a kürtöt. Vérrel.”

956. Arya először visel másik arcot. A férfi azt mondta lehet varázslattal is megváltoztatni, de ahogy ők csinálják “az sokkal mélyebb dolog”.
Azt mondták neki, hogy az új arcával a fogai fele hiányzik, de Arya a nyelvével érezte az összes fogát.
És azt is mondták, hogy egy ideig rémálmai lehetnek, mert az apja sokat verte őt és állandóan félt (az arc régi tulajdonosára gondolt)
[Mi ez ha nem varázslat??]

960. Aryát Izembaróba küldik, hogy megkezdje a tanoncidőszakot.

996. Barristan visszaemlékezik arra a tornára, amit Rhaegar nyert meg, amin és Lyanna Starknak adta a rózsát.
Selmy szerint Varys azt suttogta Őrült Aerys fülébe, hogy a torna csak azért került megrendezésre, hogy a fia, Rhaegar minél több nemessel találkozzon és Rhaegar elfoglalja a trónt.

997. Selmy szerelmes volt egy Ashara Dayne nevű lányba, aki Elia Martell udvarhölgye, barátnője volt. Asharának halva született egy lánya és ezért leugrott egy toronyról.
“Ha legyőztem volna Rhaegart és Asharát koronázom a szerelem és a szépség királynőjévé, talán inkább rám figyelt volna Stark helyett?”

1023. Melisandre mondja Havas Jonnak:
“A tél itt van a nyakunkon és én vagyok az egyetlen reményed.”

1029. Jon levelet kap Ramsay Boltontól. A levélben fattyúnak nevezi Jont és fenyegeti, hogy megöli ha nem kapja vissza a feleségét. Azt írta elkapta Mance Raydert. Követelte még Stannis feleségét, a lányát, Melisandrét, Valt és a csecsemőt.
[Emlékeztető: Jon elküldette Melisandréval Mance-t, hogy szabadítsa ki (ál) Aryát, mivel azt hiszi ő az igazi húga.]

1032-1033. Jon összehívta a vadakat és az Éjjeli Őrséget. Elmondta nekik hogyan mentik meg az embereket Rideghonról. És azt, hogy délre lovagol Ramsayhez, hogy kérdőre vonja a szavaiért, nem bosszúból.

1034. Wun Wun, az óriás szétverte a királyné emberét, Ser Patreket. A királyné Valt hozzá akarta adni Ser Patrekhez. [Valószínűleg erőszakoskodott és Wun Wun meg akarta védeni Valt, ezért rátámadt Ser Patrek.
Bár az nem derült ki pontosan miért verte szét az óriás. Az óriáson vágások voltak.
Ezután szúrták ke Jont.]

Epilógus
Kevan Lannister szemszögéből:
Ronnett Conningtont hallgatta a királyi tanács.
Ronnett elmondta, hogy Jon Connington és Aegon Targaryen szállt partra, de nem teljesen hittek neki abban, hogy kik jöttek az Arany Kompániával. Ronnettnek sem hittek ezért fogva tartják.

A kincstár kiürült. A Vasbanknak még mindig tartoznak.

Cercei és Margery a tárgyalásra várnak.
Cercei megnevezte a lovagját. Ser Erős Robertet (a feltámasztott Hegy).
A Királyi Testőrség tagjai sosem láttak enni, inni, wc-re menni. És sohasem beszél.

Cercei tárgyalása után Kevan vissza akarja küldeni Cerceit Casterly hegyre.

Pycelle hívatja Kevant a hollóházba. Egy kisfiút küldött, hogy szóljon neki. Pycelle torka át van vágva. Kevant pedig számszeríjjal mellkason lövi Varys.

Varys azt mondta neki nem rosszindulatból tette, hanem a bitodalomért. “A gyermekekért.”
Azért mert ki akarta békíte i a Lannistereket és a Tyrelleket mert egyesíteni akarta a királyságot, békét akart.
Varys azt akarja, hogy Aegonnak könnyebb legyen elfoglalni a királyságot.

Varys nem akarta, hogy Kevan szenvedjen. Füttyentett és gyerekek bújtak elő késsel a kezükben.

A tél szele

A Tél szele megjelent fejezetei magyarul

Összefoglalás

A sárkányok és a Mások eljövetelét megjósolták a Tűz és Jég dala próféciában. ("- Már van dala. Ő a herceg, akinek jöttét megígérték és az ő dala a tűz és jég dala.")
("A mestereket lenyűgözte az esze. Gyerekkorában jobban érdekelte a tanulás mint a harc.
Egy napon azonban Rhaegar herceg talált valamit a tekercseiben, ami megváltoztatta őt. Senki sem tudja mi lehetett az, de a fiú egy reggel váratlanul megjelent az udvaron..." "Kardot és páncélt kérek. Azt hiszem mégis csak harcosnak kell lennem."
)
( "-Soha senki nem gondolt lányra -mondta. - Herceget ígértek, nem hercegnőt. Azt hittem Rhaegar lesz az... a születésekor Nyárodút elemésztő tűzből felszálló füst és a holtakért kiontott könnyek sója miatt. Fiatalkorában osztozott hitemben, de később meggyőződésévé vált, hogy saját fia teljesítette ki a próféciát, mert Aegon fogantatásának éjjelén üstököst láttak Királyvár felett és Rhaegar biztos volt benne, hogy a vérző csillagnak egy üstökösnek kell lennie. Milyen ostobák voltunk mi, akik bölcsnek hittük magunkat! A hiba a fordításban rejlett. A sárkányok nem hím- vagy nőneműek, Barth látta ennek igazát, hanem egyszer ezek másszor azok... változnak, akár a láng. A nyelvezet ezer évig félrevezetett mindnyájunkat. Daenerys az, ő született sóban és füstben. A sárkányok bizonyítják.
)

Rhaegar azt hitte a fia, Aegon lesz az akit megjósoltak, Aemon szerint Daenerys. Még az sem biztos, hogy ez az Aegon Rhaegar fia. Valószínűbb, hogy Daenerys ez a megjósolt személy, mivel neki vannak sárkányai. Az ősi Valyria lakói használták a varázslatokat és nagyon értettek hozzá. Mióta megszülettek Daenerys sárkányai szerintem azóta nőtt meg a varázslók ereje. Melsiandre is ilyet tapasztalt. Ezt jelzi Óvárosban az a gyertya is, amit a tanítványoknak meg kell gyújtaniuk. Lehetetlen. Ezzel azt tanítják nekik, hogy a varázslat kiszámíthatatlan. Most azonban a gyertya ég (nem derült ki hogyan). Szerintem a mágia újra jelen van a világban és erősödik. (Marwyn Samnek: "Minden valyriai mágia gyökerei vérből vagy tűzből erednek. A Birtok (valyria) varázslói egy ilyen üveggyertyával átnézhetnek a hegyeken, tengereken és sivatagokon. Beléphetnek egy ember álmába, és látomásokat idézhetnek elő, beszélhetnek egymással a világ másik feléről a gyertyák előtt ülve.")

A tűzpapok is gyakran használnak varázslatot. Néha gonosz varázslatoknak tűnnek. Például amikor Moqorro meggyógyítja Victarion sebesült kezét. A szertartása hasonlított arra, amikor Daenerys megkérte Mirri Maz Duur-t, hogy gyógyítsa meg Drogót. A másik pedig, amikor Melisandre egy árnyékot szült, ami végzett Renlyvel. Melisandre fejezetéből nem derült ki, hogy ő gonosz személy lenne, sőt Jonnak akar segíteni. A tűz istent is csak azért szolgálja, mert gyerekkorában rabszolga volt, akit a vörös templomban neveltek. Nekem gonosz istennek tűnik ez a R'hllor. A sokadszor feltámasztott Beric ezt mondta: "A tűz elemészt. Elemészt és ha végzett veled semmi sem marad. Hatszor Thoros? Túl sok."
Beric mesélt még a régi életéről is, de azt mondja egyre kevésbé emlékszik rá. És még embereket égetnek meg élve a vörös isten tiszteletére.
Amikor Bran találkozott Bryndennel (a három szemű hollóval) akkor ő azt mondta neki "Sose félj a sötétségtől, Bran. A legerősebb fák gyökere a föld sötét mélyéig nyúlik. A sötétség lesz a köpenyed, a pajzsod, az anyatejed. A sötétség tesz erőssé." , az erdő gyermeke ezt: "A tűz éget. A tűz mindig éhes." Amit Brynden mond az ellentéte annak, amit Melisandre és a tűz papok mondanak a sötétségről. Melisandre ezt gondolja Bryndenről: "Az alvás kis halál, az álmok a Másik suttogásai, aki megpróbál átrántani minket az örök sötétségbe."
"A faember és a farkasarcú fiú azonban... ők biztosan a szolgái voltak... a bajnokai, ahogy Stannis az övé."

Folytatom...

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Hm erről a könyvről nem tudtam, de tuti elolvasom, mert érdekel. Nekem is vannak spekulációim.

Az első a fal és Jon. Tudjuk, hogy az utolsó könyv végén leszúrják. Én úgy emlékszek, csak azért mondott nemet Stannis ajánlatára hogy észak őrzője legyen, mert esküt tett az éjjeli őrségnek és ezt nem szegheti meg. Azt is tudjuk, hogy az eskü halálig tart. Továbbá többször láttuk, hogy a fény ura képes halottakat feltámasztani.
Tehát az a spekulációm, hogy Jon meghal, Melissandre feltámasztja és az esküjétől megszabadulva vagy a vadak segítségével, vagy a Starkokhoz hű maradt urak segítségével kiűzi a Boltonokat, hogy után a fel felé forduljon és teljes erővel szervezze a védelmet a Mások ellen. Stannis jó eséllyel meghal Deres ostrománál mivel Melissandre-nek mindegy ki teljesíti be a fény urának akaratát. Jon ugyan úgy királyi vér és szóba jöhető jelöltek közül őt támogatják legtöbben északon.

A másik Dany-ről és a sárkányokról szól. A sárkányok önmagukban nem jók semmire, mert irányíthatatlanok. De tudjuk, hogy minden sárkánynak lehet 1 és csak is 1 lovasa így valóban értékes fegyverré válnak. Drogon-nak ugye Dany a lovasa, ezt tudjuk. Marad 2 másik sárkány. Majdnem biztos vagyok benne, hogy az egyik sárkánylovas Tyrion lesz. Mind a mentális ereje, mind az elszántsága megvan, veszítenivalója sincs illetve tudjuk, hogy régi vágya, hogy megülhessen egy sárkányt. (még az első könyvben a fal felé beszélt erről). A harmadik sárkánylovas tippem szerint Sansa vagy Arya lesz, de Sansa-t esélyesebbnek tartom. Túl fontos és kidolgozott karakterek ahhoz, hogy ne legyen valami jelentőségteljes szerepük és bár Arya ugye éppen bérgyilkosnak képződik de a csavar miatt még odakeveredhet Dany mellé. Sansa-t azért tartom esélyesebbnek, mert másképp nem tud komoly hatást kifejteni a történetre és valójában ezt senki sem várná tőle. Elég nagy átalakuláson esett át az utolsó 2 könyvben úgyhogy szerintem karakterileg is alkalmas rá.

A Vastrón sorsa egy érdekes kérdés. Szerintem nem lesz igazi győztes, mert Westeroson belül állóharc van, önmagában senki sem képes győzni, a Lannisterek hanyatlanak, Tyrellek töketlenek ehhez. Dany túl későn fog átkelni a seregével és sokkal égetőbb lesz a mások ellen harcolni. Tippem szerint a másokat sikerül majd megállítani a sárkányokkal, de valaki hátba fogja őket támadni. Tippem szerint Kisujj lesz az, aki az utolsó pillanatban fordít egyet és mindenkit elintéz aki az útjában állhat.

Érdekes kérdés még a sorozatban nem szereplő, de a könyvben benne lévő Targeryen és az őt segítő Lord Griff és zsoldosai. Jó eséllyel valamilyen árulás vagy szerencsétlenség áldozata lesz és legfeljebb háttértáncos szerep jut nekik.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) monti0222w válasza nemlehet (#1) üzenetére


monti0222w
(PH! addikt)

Branról egy szót sem írsz, ennyire jelentéktelen lenne, amit nem hiszek hisz elég aprólékosan ki van dolgozva a háromszemű holló keresése, meg elindult valami változás rajta, miután rátaláltak az erdő gyermekeire és 3 szemű hollóra. Szerintem a folytatásban is meg lesz a szerepük nem véletlen az ő történet szála!

Axon 7

(#3) zolka95 válasza monti0222w (#2) üzenetére


zolka95
(őstag)

Egy dolog most eszembe jutott, ami az első kötetben volt. Beleírtam, de több érdekességet nem írtak Branről. Csak olyat amit már mindenki tud aki elolvasta az összes kötetet. Jojen elmondta neki hogy zöld látó a farkasa az ő része stb.
Bran azt álmodta, hogy elönti a tenger Derest. Ez azt jelentette, hogy Theon Greyjoy elfoglalja a várat, de ezt már mindenki tudja. Meg volt egy másik álom is, ami kiderült mit jelentett. Az elején írtam, hogy csak olyan álmokról írok, amik még nem történtek meg. És olyan egyértelmű dolgokat sem fogok leírni, hogy Bran varg. Fontos dolog, de ezt már mindenki tudja.

Most kezdem el a 3. könyvet. Ha a továbbiakban találok érdekességet Branről vagy akárkiről ki fogom írni ide. Biztosan lesz, főleg az 5. könyvben, de az még odébb van.

[ Szerkesztve ]

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#4) monti0222w válasza zolka95 (#3) üzenetére


monti0222w
(PH! addikt)

Nem neked lett írva, megértettem egyből mi a célod és érdekel is engem, a válasz nemlehet-nek ment. Megemlített két pontban történet vonalakat amik bőven hiányosak szerintem, pont az egyik a Bran,de vannak még pl: Briene, Jaime, és még sorolhatnám, de akár ha már sárkány lovas miért ne lehetne Jon vagy más?!

Axon 7

(#5) zolka95 válasza monti0222w (#4) üzenetére


zolka95
(őstag)

Legalább utólag eszembe jutott egy aprócska fontos rész Branről még az első könyvben :D

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#6) nemlehet válasza monti0222w (#2) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Ez jogos, elfelejtkeztem róla. Szerintem Bran abban fog közreműködni, hogy minél több kiderüljön a másokról, esetleg a mások születésének helyét/okát/forrását fogja megszűntetni, de közben meghal/feláldozza magát.
Brienne-t nem tartom fontos karakternek, szerintem abban lesz szerepe, hogy Caitlyn tudomást szerezzen arról, hogy élnek a gyerekei és a Tully lázadókat eljuttassa északra, vagy megakadályozza hogy a Stannis-Bolton harc győztesét lemészárolják a lannisterek és végleg bevegyék északot. Szóval kedvenc lovaginánk inkább összekötő kapocs mint mozgatórugó.

Jamei karakterével nem tudom mit fognak végül kezdeni. Elég nagyot fejlődött, épült a karakter, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy belőle lesz sárkánylovas. Végülis a Lannisterek szegről végről Targeryenek is. Amúgy inkább Tyrionon keresztül Dany-nek fog segíteni fellépni Cersie ellen, lévén erősen kezdenek elfordulni egymástól, Jamie látjai, hogy Cercie valójában kezd megőrülni, de amúgy is végtelenül arrogáns és ostoba és egyenlőre magának sem ismeri be, de már el is hagyta.

Jont kizártnak tartom, hogy sárkánylovas lesz, neki más a szerepe, más dolog miatt jelentőségteljes.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#7) gaben1117


gaben1117
(senior tag)

Csak hogy visszataláljak

(#8) monti0222w válasza nemlehet (#6) üzenetére


monti0222w
(PH! addikt)

Jon-nal kapcsolatban tudsz is valamit, vagy csak tippelgetsz? Igen Jaime előnyére változott meg, kiváncsi vagyok a folytatásra.

Axon 7

(#9) kenand


kenand
(PH! kedvence)

Szerintem képtelen megírni a 6. kötetet.
Már a TV sorozat is utolérte...lehet, csak szimpla forgatókönyvre telik majd tőle...

Egyéb ként is bosszantó, azt egész, miután az utolsó elérhető kötetet is eolvastam, nagyon felháborított, hogy több ezer oldal után nincs folytatás (egyelőre?)

Teljesen olyan mint kis hazánk a becsületesek elbuknak, a ügyeskedő szemétládák érvényesülnek.
Épp elég "a való világ"-ban ezzel szembesülni, az ember legalább a könyvekben hagy álmodozzon....

(#10) monti0222w válasza kenand (#9) üzenetére


monti0222w
(PH! addikt)

A sorozat 6. évadát már nem ő írja tudomásom szerint, a könyvnek állt neki és úgy néz ki idén meg is jelenik.

Axon 7

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.