2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Xperia mini pro - Az első évem androiddal

Írta: | Kulcsszavak: xperia . mini . pro

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Huhh, ez a bejegyzés április óta porosodik kiadatlanul, a régi verziójában már értelmét is vesztette, teát át is írom.

Legyen a téma kicsit, mondjuk az androd, de kezdjük az elején a telefonnál.

A telefon a címben is említett Xperia Mini Pro. Tavaly márciusában kaptam kézhez az első példányomat, rögtön meg is szerettem. A qwerty billentyűzettel hihetetlenül kényelmes írni, még a 3"-os kijelző mellett is. A qualcomm második generációs snapdragonja átlagos felhasználás mellett teljesen hibátlanul teljesít, a mai vasakhoz képest elavult lehet, de egy jól optimalizált rendszerrel nagyon kellemes élmény.

Hamar el is érkeztünk az android egyik alapvető hibájához: optimalizál[t|atlan]ság. Még a 4.1 Jelly Bean is vígan elvan a mini pro-n az 512MB rammal és az 1Ghz-es 1 magossal. Az igazi hiba szerintem nem is a rendszerben keresendő, hanem a natív alkalmazások hiányában. Az androidon ott a lehetőség natív alkalmazást írni, mégis a legtöbb marketen található alkalmazás Java alapokon nyugszik, ami tapasztalatom szerint eléggé vissza tudja fogni a programot.

Ha már market, illetve play. Ez a droid legnagyobb előnye és hátránya egyben. Rengeteg alkalmazás található, bármit szeretne az ember csinálni van rá valamilyen alkalmazás. A hátrány, hogy ezeknek a megtalálásához sokszor át kell rágni magunkat egy halom olyan "alkalmazáson" amik borzasztó minőséget képviselnek. Persze ez a jelenség megfigyelhető a többi rendszeren is iOS-en és Droidon a legfeltűnőbb aztán majd ha fellendül a WP vagy BB piac nyilván azokkal is ez fog történni.

Kicsit kicsapongó lettem, semmit nem fejtettem ki igazán, semmibe se mélyültem el, inkább kellene a "trivialitások az androidról" címet viselni.

A végére még annyit, hogy az elején megemlítettem, hogy márciusban az első mini pro-m kaptam kézhez, nos azzal nyáron történt egy szerencsétlen baleset (ebbe most nem mennék bele), ami után vettem egy másikat aprón, mert annyira megtetszett a kompakt méreteivel, kezelhetőségével.

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

Nekem csak az optimalizálatlanság a gond a rendszerrel és ebből kifolyólag, hogy nincs az a vas, ami úgy meghajtaná, hogy sehol se akadjon. Főleg ha nekem már a menüben akad, akkor ott el is vérzett.
Maga a rendszer tudásban jó, minden van rá, tényleg lehetőségek tárháza... csak optimalizálják jobban.
Annó, amikor a Galaxy Mini helyett akartam másikat az SII és a Lumia 800 között vacilláltam. Végül utóbbit vettem, mert nem akadt... azóta fell in love WP, de asszonynak felsőházas droid van és nekem kiakaszto, hogy egy 500€ feletti telefon akad :W De volt szép színben :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#2) Fecogame válasza total90 (#1) üzenetére


Fecogame
veterán
LOGOUT blog

Nekem csak az optimalizálatlanság a gond a rendszerrel és ebből kifolyólag, hogy nincs az a vas, ami úgy meghajtaná, hogy sehol se akadjon. Főleg ha nekem már a menüben akad, akkor ott el is vérzett.

Melyik a legutolsó verzió, amelyiken ezt tapasztaltad?

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#3) Dany007 válasza total90 (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Rossz keszuleket valasztottal... ezer helyen le lett mar irva... :)

Persze nem a leggagyibb miniket meg hasonlokat kell venni. De koztudott hogy mar egy mai kozepkategorias andros keszulek sem akad. Nezz csak korul a topikokban vagy esetleg youtubeon videot... sot meg itt MA-n is tobbszor kihangsulyoztak h kozepkat felett mar nincs akadas se lag se belassulas...

[ Szerkesztve ]

(#4) Zoli133 válasza total90 (#1) üzenetére


Zoli133
őstag

Nekem a saját, mini pro-m sem akad normál felhasználás melett. (komolyabb játékokat nem annyira szereti), igaz MIUI-val használom. De ez is mutatja, hogy lehet úgy optimalizálni a droidot, hogy fusson, csak a gyártón múlik, mit hoz ki a rendszerből.

Egyébként a köv telefonom nekem is WP lesz, de ez még messze van.

"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

(#5) total90 válasza Fecogame (#2) üzenetére


total90
veterán

One X+ van asszonynak, de most rá van szopódva a Sony Xperia Z-re így az is lett próbálva és az sem mindenhol folyamatos.
One X+-on elvileg a legfrissebb rendszer van.

(#3) Dany007

Rengeteg SIII van a haveri körben és egyik sem ment úgy mint egy WP vagy OSX. Nekem tényleg csak itt bukik meg a droig :O

(#4) Zoli133

Drodiról WP-re ha váltasz lesz érdekesség :) Persze megszokás kérdése, nekem nagyon bejön :K

[ Szerkesztve ]

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#6) Zoli133 válasza total90 (#5) üzenetére


Zoli133
őstag

jó párszor volt alkalmam wp-t próbálni és nem a folyamatossága nyűgözött le elsősorban (azt elérem droidon is), hanem a rendszer felülete, egységessége ami droidon nincs meg.

hiába van most már holo irányelv ha senki nem törődik vele.

"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

(#7) Dany007 válasza total90 (#5) üzenetére


Dany007
veterán

Hát nem tudom mire gondolsz. Lehet élőben kéne prezentálnunk a dolgokat. :)
Nekem 2007-től 2010-ig iPhone-om volt. A családi körben apámnak van iPhone 3g-je, egyik sógornak 3Gs másiknak 5-ös. Tehát van mihez viszonyítanom. :)
És mondhatom, hogy az én Xperia P-m ami relatíve mocskosul olcsó és még középkategóriának számít semmiben sem különbözik a fent említett iPhone-októl sebességben.

Jó, persze biztos az i5 5 másodperccel gyorsabban tölti be az Angry Birds-t de ez kb a ki nem sz...ja le kategória. Mert ettől függetlenül maga a használat alatt egyik telefon se akad.
És ha megnézed - konkrétan az Xperia P topikot - na ott a közel 12.000 hsz alatt gyakorlatilag nem találsz egyet sem, ami a rendszer akadásáról szólna, vagy azt kritizálná. (annyi van össz-visz, hogy ICS alatt a gyári mozgó háttérkép tényleg beakasztja a rendszert, de bármilyen más tetszőleges háttér mozgó vagy statikus esetén ez a bug megszűnik.) És azért ez a 12 ezer hsz nem semmi. Sőt, azt is meg kell jegyezni, hogy én még gyári 2.3.7-tel használom. Semmit nem mókoltam rajta.

Viszont azt hiszem sejtem mi lehet az amire te gondolsz. 2010 után egy LG optimus One-om volt. Ami eléggé régi ma már és akkor se volt egy középkategóriás telefon. No, itt tényleg az van, hogy pár napos használat után egyszerűen elfogy a memória és a telefon belassul. Képernyőváltásnál szintén érezhető volt a rezzenés, kis akadás. Ugyanígy programokon belül is igen lassú volt. Meg úgy általánossában is pár hónap használat után mocskosul belassult a telefon. Ha pedig a memória fogyott el, akkor azon már csak a restart segített. Általában hetente kellett újraindítani egyszer.
Szóval ebből a tapasztalatból kiindulva mondhatom, hogy az Xperia P esetében - ami még mindig egy középkategória, lassan már annyi se lesz - ilyenről már szó sincs. A "rekordom" az 700+ óra volt kikapcsolás nélkül -utána is csak azért kapcsolt ki, mert véletlenül lemerült csutkára... -. De még akkor se találtam semmi nyomát az akadásnak.

Amúgy a Wp-t én is figyelemmel kísérem. Egyelőre még nem váltanék rá. Nagy tömzsi telefonok. És ami a legrosszabb, hogy nekem személy szerint egyáltalán nem tetszik a design. A design egységes mivolta igen, de azon kívül semmi más. Plusz ugye a támogatottság terén is várnék még némi javulást...
IPhone-t meg azért nem vettem mert nem éri meg az árát. Amúgy v.színű, hogy megint iPhone-t vettem volna. Így viszont maradt az android. Az Xperia P nekem külsőre tetszett meg először. Meg persze a belső képességek is passzoltak az igényeimhez, ezért döntöttem végül is emellett.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.