2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

Gépfrissítés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Eljött az ideje egy jelentősebb gépfrissítésnek. A socket 775, és a benne lévő 2 magos E8400 még bírta volna egy ideig, de érezni lehetett a szűk keresztmetszetét a 2magnak néha (hiába mentek 3,6Ghz-en). Az alaplap élettartamát ki lehetett volna még tolni egy socekt 775-ös quadcore processzor beszerzésével, de az nem az igazi. Ezért az alaplap/processzor/RAMok cseréjét is meg kellett ejtenem.

Az új rendszer kiválasztásánal maradtam az Intelnél, egészen pontosan socket 1155-ös foglalat. A processzort elég hamar eldöntöttem hogy, egy 2500k lesz, hiszen a tesztekben kitűnően szerepel és az árcédulája is egész barátságos. A processzorhűte jelenleg még a gyári. Ha minden rendben megy nemsokára egy Thermalright APX-140-re cserélem.

Következő lépés az alaplap kiválasztása. A P67-es lapok között kezdtem el nézelődni, hogy ki tudjam használni a 2500k-ban rejlő tuningpotenciált. A bolt ahol vásárolni szoktam a kinézett Asus modellből nem tudott beszerezni így hát egy Gigabyte GA-P67A-UD3P alaplapot beszéltünk meg. Másnap kiderült hogy ez sem lesz teljesen rendben és megbeszéltük hogy a végleges rendelésem egy GA-Z68XP-UD3P -re módosult. Ez Z68-as amivel egyszerre tudnám kihasználni a processzorban rejlő tuningleheteőségeket és az integrált grafikus magot.

Utoljára a RAM-ok kiválasztása maradt. Eddig 2*2 GB-os Corsair Dominator kit-et használtam és a 4GB memória mindnere elég volt ezért ezen nem módosítottam csak lecseréltem DDR3-as RAM-okra. Ez esetben Crucial Ballistix tűnt a megfelelő választásnak. (és ez is lett a jó választás :) )

A gép összerakása, és a rendszer (Win7 64bit) újratelepítése után már biztos voltam benne hogy, jól döntöttem a rendszer hozta az elvárt sebességváltozást. OCZ Vertex2 SSD és az MSI R5850 is olyan helyre került végra ahová valók is ki lehet használni tényelges tudásukat.
u.i. képek leszenk feltöltésük még a mai nap folyamán várható.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Inkább árakat írjál, kíváncsi vagyok mégis mennyi átváltani.
Hasonló 1155-ös konfigra gondoltam én is, csak egyelőre még kiszolgál a 775-ös gépem, bár ahogy írtad Te is, egyre több a 4 magot igénylő alkalmazás (játék). :K

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) banhammer


banhammer
veterán

Az OCZ Vertex 2 a mostani alaplapodban is ki volt használva.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#3) Zoli133 válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


Zoli133
őstag

Processzor: 46k, RAM: 14k, Alaplap: 42k
Ez így átlépi egy kicsit a százas küszöböt, de a régi cuccaimból össze tudtam állítani egy kis gépet (e8400,2*1GB RAM,HD4830) amit el tudtam adni 65k-ért így már kicsit kevesebb volt az anyagi befektetés.

(#2) banhammer:
Tudom hogy az SSD eddig is ki volt használva, de most lettek az alkatrészek is egy szinten vele, illetve tudom hogy azt régen is megtehettem volna de most jutottam el oda hogy AHCI módban futnak a SATA-s eszközeim. Elvileg minimális a teljesítménybeli különbség, nos ez ATTO-val mérve olvasásban 20MB/s-et hozott. (jelenleg írás: 270MB/s, olvasás: 250MB/s)

"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

(#4) Thunderzolee válasza Zoli133 (#3) üzenetére


Thunderzolee
addikt

Ja hogy a 2500k az i5-ös.. :Y Értem.
Én úgy számoltam, lehet elég lenne nekem egy i3 is, nagyjából annyit tud, mint az E8ezres széria, és 20ezer alatt is beszerezhető.
Alaplapot is a 20ezres kategóriában keresnék..

Hát.. már nem akarok gépre olyan sokat költeni, mint egykor a 775-ös konfigra.. :D

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.