2020. augusztus 10., hétfő

Gyorskeresés

Hogyan álljunk neki a HW babrálásnak?

Írta: | Kulcsszavak: forrasztás barkács hardver

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kaptam egy kérdést, hogy hogyan álljon neki valaki a hardveres barkácsolásnak, hogyha erős késztetést érez magában ilyesmire.
Itt a válaszom, hátha másnak is segít elindulni.

"
Szia!

Örülök a lelkesedésednek, ez fontos!
Manapság az a módja az ilyen tudás megszerzésének, hogy rengeteget kell olvasni a témában, leginkább angol nyelvű fórumokban (overlclock.co.uk és hasonlók), valamint elektronikai témákban orosz fórumoban is nagyon sok hasznos info van, google translate-tel angolra fordítva még egészen érthető is.
Itt PH-n is végigolvashatod a téged érdeklő témájú topicokat.
Youtube-on is van néhány hardverjavítással foglalkozó csatorna, keress rá hogy gpu repair, graphics card repair.
pl. BuildZoid egy nagy mester és sokmindent elmagyaráz a videokban (ráadásul eszméletlen fiatal, szerintem 20 éves sincs).

Ajánlott alapvető elektornikai tudásra is szert tenni, kb a középiskolás elektronika tananyagot ha jól tudod, azzal már rengeteg mindent meg lehet érteni. Ha meg fakultációra is jársz az még jobb. Ilyen tudást is meg lehet szerezni neten fellelhető tananyagokból manapság.

Szóval, mint láthatod az a kulcsa a tudás megszerzésének, hogy jól tudj keresni az interneten és tudj olvasni minimum angolul.

Hardver babrálást lehet gyakorolni rossz alkatrészeken. Forrasztási trükkökkel is tele van a YT. Fontos, hogy ne valami béna forrasztóeszközzel állj neki, mert abból csak az idegeskedés lesz, ezt tudom tapasztalatból.
Túl alacsony teljesítményű forrasztópákával kínszenvedés kiforrasztani valamit, mert nem tudja fenntartani a megfelelő hőmérsékletet.
Ha szerencséd van, akkor találhatsz neten használt Weller állomást pákával az eredeti ár töredékéért.
Nekem egy 80W-os Wellerem van. Ez az egyik legjobb.
Kezdőknek létezik a sima direktben 220V-ról működő pákák közül is olyan, amivel már egész jó dolgokat lehet csinálni. Conradban is lehet kapni ezt a típust:
Link

Mivel van rajta 'turbófokozat', így ki lehet belőle csikarni elég nagy teljesítményt is.
Nyilván a felfűtése sokkal lassabb mint egy rendes állomásnak, de árban verhetetlen.

Kínai 10ezer ft körüli állomásokról találhatsz fórumokban sok infót, van amit érdemes megvenni. És persze a megfelelő ehgyeket is be kell szerezni hozzá, minimum 2 féle kell, egy vastagabb laposvégű a nagyobb dolgokhoz és egy finomabb az SMD-khez.

Ha tényleg sokoldalúan akarsz forrasztani, akkor egy forrólevegős állomás is sokat segít, abból nekem is kínai van és kb 10ezer ft-ba került. Kombináltat is lehet belőle kapni, amin páka és forrólevegős forrasztó is van.

üdv,
Z
"

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.