2020. december 6., vasárnap

Gyorskeresés

SAMSUNG Galaxy Tab S 10.5

Írta: | Kulcsszavak: samsung . galaxy . tabs . 10.5

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az #1.hsz, a könnyebb frissíthetőségének érdekében
a LOGOUT blogon is elérhető!

Mobilaréna teszt
Magyar felhasználói kézikönyv (KitKat): [link]
Magyar felhasználói kézikönyv (Lollipop): [link]
SM-T805 (Tab S 10.5 !!LTE!!) tárhelyem (rom, root, odin, stb): [link]

Specifikáció:

• Technológia WiFi-only (T800), LTE (T805)
• Tömeg 465 gramm
• Színvariációk Fehér, Bronz
• SIM-foglalat nincs (LTE verzióban microSIM)
• Kijelző átlója 10,5 hüvelyk
• Kijelző felbontása 1600 x 2560 (288 ppi)
• Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
• Színárnyalatok száma 16 millió
• SoC típusa Samsung Exynos 5 Octa 5420
• Processzor típusa 1,9 GHz-es, négymagos ARM Cortex-A15 + 1,3 GHz-es, négymagos ARM Cortex-A7
• Processzor csíkszélessége 28 nm
• Processzor utasításkészlete ARMv7
• Grafikus chip Mali-T628 MP6
• RAM mérete 3 GB
• Telefonkönyv kapacitása dinamikus
• SMS memória dinamikus
• Belső tárhely 16 GB (kb. 11-12 GB elérhető)
• Memória bővíthetősége microSD (128 GB-ig bővíthető)
• IrDA / Bluetooth van / 4.0 (A2DP)
• WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual-band, direct, DLNA
• microUSB 2.0 (OTG képes)
• Push-to-talk / RSS nincs / van
• GPS vevő van
• GLONASS van
• NFC nincs
• MHL van
• Android 4.4.2 (KitKat), Lollipop-ra frissíthető
• WAP / HTML böngésző nincs / van
• E-mail kliens van
• Játékok telepíthetők
• Extra szoftverek Hangrögzítő, számológép, jegyzetek, Hancom Office, biztonsági mentés, naptár, időjárás, zenelejátszó, videolejátszó, Chrome, Google+, Hangouts, YouTube, Gmail, Play szolgáltatások, térkép, WatchON, S tervező, WebEX Meetings, Evernote, Dropbox, Side Sync, Remote PC, magazinok
• Fő kamera 8 megapixel, autófókusz
• Másodlagos kamera 2,1 megapixel
• Videófelvétel 1080p @ 30 fps
• Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
• Hangszínszabályzó van
• FM-rádió nincs
• Alap akkumulátor 7900 mAh-s lítium-polimer
• Egyebek 3,5 mm-es jack kimenet, IrDA-port, giroszenzor, ujjlenyomat-olvasó

A Samsung Magyarország a készülékre 2 év garanciát ad. A mySamsung oldalon lehet regisztrálni a készüléket ún. prémium garanciáért. Viszont az oldalon azt írják (sajnos), hogy "2015.09.20. után regisztrált termékeinkhez igényelhető szolgáltatásaink köre megváltozik."

A készüléken egy Knox nevezetű védelmi protokoll fut, mely ellenőrzi, hogy a készüléken az eredeti Samsung rom ketyeg és nem engedélyezi az úgynevezett SuperUser ("Isten módot"), mely segítségével bebocsátást nyerhettünk a készülék mélylélektanába. Ilyen esetek elkerülése végett a készülék recovery mode-jába építettek egy új flag, ami figyeli ezeket a folyamatokat. Ha a flag 0x0 bit-ről átlendül a 0x1-re, abban az esetben a garancia teljes mértékben ugrott! Itt jelezném, hogy jelenleg ez nem visszaállítható, és a Samsung szervíz minden esetben ellenőrzi ezt! Ha a Knox 0x1 akkor pedig hozzá sem kezd a (garanciális) javításhoz!

Amit még érdemes tudni a KNOX-ról:
* A firmware/bootloader nem downgrade-elhető (nem állítható vissza) KNOX-mentes korábbi verzióra, már ennek megkísérlése is átbillenti a KNOX Warranty bitet 0x1 állapotba, bár vannak, akik állítják, hogy a visszafelé történő szoftververzió-ugrás (downgrade) lehetséges, amennyiben nem telepítjük a firmware-hez tartozó bootloadert.
Ha KNOX által korlátozott verzióról térnénk vissza egy KNOX-mentes firmware-re, a készülék lezár és
lehetetlenné teszi új firmware telepítését.
* Ha nem hitelesített vagy módosított elemeket telepítünk, a KNOX szintén 0x1-re vált.
* Mindezek alapján, ha rootolunk, kernelt, recoveryt vagy a legfrissebb szoftvert, stb. telepítjük a KNOX 0x1-re módosul.
* A KNOX nem választható és nem lehet teljesen eltávolítani.
* A módosult flag (0x1) visszaállítása nem lehetséges.
* JTAG vagy egyéb szervizeszközök alkalmazása a flag visszaállítására, teljesen felesleges és nem is kivitelezhető.

Mi az az eFuse?

Olyan technológia, ami lehetőséget nyújt csak olvasható memória valós idejű újraprogramozására, annak ellenére, hogy ezek a chipek mélyen implementált, beágyazott kódolással készülnek, ezért alapvetően nem lennének megváltoztathatóak a gyártási folyamat végét követően.

Amikor nem hivatalos ROM-ot telepítünk az eszközre, a rendszer és a KNOX állapota CUSTOM-re vált, és megugrasztja a rendszer flash-számlálóját, ami megmutatja a Samsungnak, hogy babrálták-e a készüléket. Akárhogy is, eddig Chainfire Triangle Away appja lehetővé tette a felhasználó számára, hogy ismét Official állapotba hozza a készüléket, és visszaállítsa a flash-számlálót, de a KNOX már eFuse alapú – ami alapvetően azt jelenti, hogy ha egyszer custom kernelt teszünk fel, vagy rootoljuk a készüléket, a KNOX kód újraíródik, ami károsodást okoz a hardverben.

Sok esetben van az, hogy egyes főzött, vagy gyári ROM-ok nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ilyenkor szeretnénk visszakapni a gyári állapotot. Amit fontos megemlíteni, hogy szoftverfrissítéshez nem kell rootolni a tabot!! Vagyis nem fog ugrani a számláló és a garancia sem. Itt említeném meg, hogy van lehetőség OTA (On the Air), számítógép nélkül telefonon keresztül frissíteni, illetve a Samsung saját programjával a KIES-el (nagyon sokan panaszkodnak rá, így nem nagyon javaslom, sokszor több kárt okoz, mint hasznot).

Ebből a készülékből két fajta létezik: wifi-only (T800) illetve LTE (T805), ezért csak olyan ROM-ot telepítsünk eszközünkre, ami megfelelő hozzá!!

Szintén fontos megemlíteni ROM kiválasztás esetén: Ha frissíteni szeretnénk a ROM-t, figyeljünk oda, hogy az adott ROM-mal ekvivalens (egyenlő) vagy annál frissebb típust választunk ki, mivel ahogy jó párszor leírtuk downgrade KNOX bit ugrás nélkül lehetetlen. Ezen felül még érdemes odafigyelni, hogy készülékünkön, milyen CSC-vel ellátott ROM fut. Sammobile oldalán ellátott ROM-ok többsége egyfájlos (4+1 fájlos ROM-ok esetén ilyen nincs) emiatt előfordulhat a következő probléma. Tételezzük fel, hogy jelenleg egy 4.3 XEH (magyar független ROM) fut a készülékünkön, amit le szeretnénk cserélni egy frissebb 4.4.2-es lengyel XEU ROM-ra. Ha ezt megtennénk akkor a CSC (telekommunikációs hálózatokhoz való csatlakozáshoz szükséges adatokat, valamint régió- és nyelvspecifikus alkalmazásokat) megváltozna, amit utána csak root, alaplap csere vagy IMEI szám megváltoztatásával tudunk az eredeti állapotra visszaállítani. Egyszóval figyeljünk oda, milyen országjelzésű ROM-ot töltünk le és telepítünk. Ha a készülékünk Wi-Fi only, akkor no para :)
(Szvsz ehhez én annyit fűznék, hogy tárgyaltam a Samsung-gal online chat-en és persze nem mondták hivatalosan, hogy mindegy, hogy mi a CSC-je (mert erre is rákérdeztem), de azt írta a hölgy, hogy addig ne aggódjak a garancia miatt, amíg nincs illegális szoftver (alias root v. knox tripped) rajta … valamint, még annyit mondanék, hogy kipróbáltam, nyugodtan vissza lehet KNOX ugrás, gari vesztés nélkül térni Lollipopról (5.0.2) Kitkatra (4.4.2), csak mindig hivatalos gyári romot használjatok!!! – a szerk.)

Készülékünk szoftververzióját a Beállítások-> Általános-> Eszköz névjegye-> Alapsáv verziója/Android verziója kettős alatt leljük meg.

Akkor nézzük lépésről-lépésre:

1. Ellátogatunk a Sammobile honlapra, ahol is a firmware menüpontba belépve [link] a keresőbe beírjuk telefonunk típusát (SM-T805 vagy SM-T800)

2. Kiválasztjuk a felsorolt ROM-ok közül a számunkra megfelelőt (XEH - magyar független Rom,TMH - Telekom)

Jelenleg (2015.augusztus) a magyar független készülékre a legfrissebb a 5.0.2-es rendszer, abból is az alábbi variánsok:

T805 modell
PDA: T805XXU1BOE3
CSC: T805XEH1BOF1

T800 modell
PDA T800XXU1BOCC
CSC T800XEH1BOC1

1. A letöltött állomány általában egy .rar vagy .zip kiterjesztésben van, amit ki kell csomagolnunk, így egy tar.md5 kiterjesztésű fájlt kapunk.

2.Letöltjük az ODIN v3.10-es (magyar) verzióját [link] vagy ODIN v3.0x verziót.

3. Betallózod a tar.md5-ös fájlt az AP részbe. Fontos!! a Re-Partition !!NE!! legyen bepipálva, mert akkor teljes mértékben elvesznek a tabon tárolt adatok. Abban az esetben használjuk ezt a beállítást, ha teljesen szűz állapotot akarunk elérni.

4. A tabot download módba tesszük: kikapcsolt állapotban hangerő le + középső (home) + power gombok együttes megnyomásával Folyamatosan nyomva kell tartani ezeket a billentyűket amíg nem fogad minket ez a kép:

Mint láthatjuk a továbblépéshez a Hangerő fel-t kell nyomni, ekkor jutunk a tényleges download módba (Odin mód), ahol láthatjuk többek között a KNOX flag állapotát is (lásd fentebb a KNOX résznél lévő képet)

5. Csatlakoztatjuk a készüléket a számítógéphez USB kábellel (ha nem is a tableté a kábel, de gyári kábel legyen)

6. Ha az Odin-ban megjelenik egy COM port jelzés, az azt jelenti, hogy a készülék készen áll a telepítésre. Ezután nyomhatunk egy START-ot (magyar ODIN-nál Indítás gombot).

7. Ha minden jól sikerült, akkor a végén egy PASS jelzést kapunk, ezután a készülék pár percig még éledezni fog majd használatra kész állapotba kerül. Ha csak a Samsung logóig jutna készülékünk az újraindulás után (bootloop), akkor recovery módban ajánlatos egy wipe cache/factory resetet nyomni, hogy magához térjen a ketyere :)

Mi az a Recovery mód?

A Recovery (értsd: helyreállítás) módot kikapcsolt állapotban a Hangerő fel + Home gomb + Power (Be/Kikapcs) gombbal érjük el (folyamatosan nyomva tartani a gombokat, míg a fenti kép nem fogad minket). Miért jó ez nekünk? Azért mert ha bootloop-ba kerülünk új ROM felrakása után, tehát csak a Samsung logóig jut el a telefon, aztán csak az villog ott nekünk és ennyi, akkor ebbe a menübe kell "bemászni", hogy nyomjunk egy factory resetet, illetve itt tudjuk üríteni a cache-t is (wipe cache). Factory reset = gyári beállítások visszaállítása. Törli a telefonmemóriát (utólag telepített programok, névjegyzék, sms-ek, stb), viszont a rendszerben tett módosításokat nem törli, mint pl.: root! A recovery-ben a hangerő fel/le gombokkal tudunk navigálni és a Power gomb jeletni az OK-t!
Na persze, másra is jó a recovery mód (pl: update-ek telepítése), de mi általában a fentebb említett dolgokra fogjuk használni 99%-ban.
A gyári recovery-n kívül van még többfajta recovery is, mint pl.: TWRP, CWM, Philz, amikből már lehetőség nyílik custom romok felrakására is, illetve már különböző biztonsági mentéseket is végezhetünk készülékünkről, tehát többet tud, mint a gyári. Ezek általában rootolt készülékeknél érhetőek el!

A rootolás a telefon operációs rendszere felett szerzett rendszergazdai jogosultság. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást. Ha egyáltalán nincs róla fogalmad mi is az a root és mit lehet kezdeni a készülékkel, ha rootolt akkor inkább hagyd az egészet, ne kezdj bele, mert a hozzá nem értők, akár téglásíthatják (brick) a készüléket is. Leggyakrabban akkor rootolunk, ha a nem kívánt előretelepített alkalmazásokat (bloatware) akarjuk leszedni a készülékről vagy, ha főzött (custom) rom-ot akarunk felrakni vagy, egyes esetekben (sajnos) a teljes biztonsági mentéshez is rootolnunk kell a készüléket (pl. Titanium Backup).

Ha szeretnénk előcsalni a fejlesztői beállításokat, akkor ezt következőképpen tehetjük:

Beállítások-> Általános-> Eszköz névjegye-> Build száma (7x-szer tap rá)

Ezután lépjünk vissza a Beállítások-> Általános menübe, ott lesz a Fejlesztői beállítás opció.

Ugorjunk akkor a mélyvízibe és lássuk, hogyan kell a tabot rootolni. Előre leszögezném, hogy mindenki SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE csinálja a dolgot, mivel ha valamit elront és ugrik a Knox számláló, akkor a garancia is elvész. (Itt javaslom újra átolvasni a "Garancia és a KNOX" bekezdést)

Itt megemlíteném azt, hogy 100%-osan (értsd: sok ember által kipróbált és működő) KNOX ugrás mentes root csak KitKat-ra van. Bizonyára lesznek páran akik meg fognak cáfolni, hogy nekik sikerült az 5.0.2 Lollipop-ot is root-olni a Kingo root-tal, de sok embernek (mint pl. jómagam) nem sikerült. Mármint nem a KNOX ugrott, hanem maga a root volt sikertelen. Mind PC-s mind androidos Kingo programmal sem! Persze ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen, de itt PH!-n is és az XDA fórumon is több embernek sikertelen volt a Kingo-val való lollipop root-olás, mint akinek sikerült. Lehet én/mi használtunk "rossz" 5.0.2 romot, ugyanis több fajta létezik még régiókra bontva is. De a következőkben megemlítem a Kingoroot használatát is.

Ami 100%-ban ugrasztja a KNOX-ot:
Chainfire által írt CF-autoroot.
Ez a root metódus működik KK-n és Lollipop-on is egyaránt! Letölthető innen: T805 root / T800 root
Használata egyszerű: ua. mint a szoftverfrissítés (lásd fentebb - itt is ODIN nevezetű program kell hozzá), csak itt a cf-autoroot-twrp-t80x.tar nevű fájlt tallózzuk be a PDA részhez. Pár másodperc alatt kész is vagyunk. Ez egy komplett "csomag" a telefon gyári recovery-jét is lecseréli TWRP-re!
Miután ez megtörtént a készülék alkalmazásai között megtalálhatjuk a SuperSU programot és elkönyvelhetjük, hogy sikeresen rootoltuk a tabot!
Ezek után már recovery-ből főzött (custom) romokat is felrakhatunk, mint pl. az IronRom V2.3.5 Aroma by Tkkg1994, ami egy 5.0.2 gyári lollipopra épülő custom rom, pár változtatással (pl.: elő-rootolt, szükségtelen bloatware-k eltávolítva, Tab A appok beépítve, NotePro billentyűzet, stb). Letölthető innen: T805 modelhez való rom / T800 modellhez való rom (nekem úgy sikerült felrakni, hogy már eleve lollipop-pon volt a tab) (+adalék információ, hogy XDA-n fent van, hogy hogy lehet root nélkül, KNOX ugrás nélkül felrakni ezt a romot, na persze semmilyen felelősséget nem vállalok, ha mégis ugrana a KNOX számláló!!!)

Ami nem ugrasztja a KNOX-ot (KK rendszeren):
Kingoroot, pc-s verzió: [link] vagy az .apk verzió [link] (nem biztos, hogy egyből rootol, lehet többször kell próbálkozni)
KitKat rendszeren 100% működik, de az XDA fórumon többen beszámoltak róla, hogy a root csak ideiglenes, miután újraindul a tab, a root elvész! Ezt azzal lehet orvosolni, ha a Chainfire féle SuperSU-t telepítjük a Kingo-val való rootolás után (nem indítjuk újra a tabot), ha kéri update-eljük, majd ha minden OK, akkor Kingoroot-ot le lehet törölni és kész!

Ezzel ellenőrizheted bármikor, hogy a készüléked rootolt v. sem: [link]

Lollipop root KNOX ugrás nélkül:
Nos itt is mindennek az alapja, hogy először KK rootolt rom-ról kell indulni (KK root ld. fentebb). Ezután a mobil Odin továbbfejlesztett verzióját (Flashfire) használjuk arra, hogy a készülékről rakjuk fel az új (lollipop) romot úgy, hogy közben a program bele injektálja a "root metódust" felrakás (flash-elés) közben a lollipop rendszerbe!
Leírás az XDA fórumán (angol nyelvtudás ajánlott): [link] - ha eleve KK rendszeren vagy, akkor elég a 3. ponttól követni az utasításokat
Valamint még a lollipop knox ugrás nélküli root metódushoz sorolnám a már fentebb említett Kingoroot-tal való rootolást, ami ugye nem mindenkinek jött össze, de van akinek igen!

CF-autorootról itt egy Youtube videó (igaz nem angol, de a lépések és a lényeg látható:

apk: Az android alkalmazások kiterjesztése. (Felfogható úgy mint egy exe fájl windows esetében) Az apk-k első futtatáskor települnek a telefonra (de el is tárolódnak a rendszerben)

brick: Angol szó, jelentése: tégla. Akkor használatos mikor (szegény) telefonunk nem kapcsol be, és sem a recovery, sem pedig a download mód nem érhető el. Ekkor jóformán téglaként funkcionál a készülék. Ilyenkor az egyetlen mód a telefon belseje és a külvilág közti kapcsolat létesítésére a JTAG. Lásd még: JTAG

CF root (kernel): ChainFire (szoftverfejlesztő) által készített kernel, melynek használatával root jogra tehetünk szert, azaz "cf root kernellel rootolhatunk". (A CF-root kernelt Odinban a PDA részhez kell betallózni.) Lásd még: Odin, kernel

ClockWorkMod (CWM recovery): Gyakorlatilag a gyári recovery mód feltúrbózása / kicserélése. Ugyanúgy [power + home + hang_fel] gombokkal érhető el, jóval több művelet érhető el benne. (Lásd még: recovery)

code: A ROM része, (tar fájl, Odinban a PDA részhez kell betallózni), az android rendszert (kernelt is) tartalmazza (illetve a hozzá kapcsolódó alkalmazásokat). Lásd még: Odin, ROM, CF root

CSC (a Customer Specific Customization rövidítése): A ROM része, (tar fájl, Odinban a CSC részhez kell betallózni), ez a telekommunikációs hálózatokhoz való csatlakozáshoz szükséges adatokat, valamint régió- és nyelvspecifikus alkalmazásokat tartalmaz. Lásd még: Odin, ROM

custom: (vagy customized) Angol szó, jelentése: személyre szabott. Olyan jelző, mely kifejezi, hogy az adott dolog eltér a gyári / eredeti verziótól. Például a "custom rom" azt jelenti, hogy az adott rom-ban módosítások történtek (ez lehet alkalmazások eltávolítása / hozzáadása, felület témázása, stb.)

Custom Binary Counter: Avagy a "számláló". Azt mutatja meg, hogy hány alkalommal kapott nem-gyári ROM-ot a telefon. (Ha nem 0 az értéke, az a garancia megvonásával járhat!) A download módban látható a számláló állása. (Lásd: download mód-nál szereplő képen fenn)

CWM (alkalmazás): ChainFire (szoftverfejlesztő az XDA-n) által készített alkalmazás, mellyben a cwm recovery-ben elérhető műveletek (egy része) végezhetők el. (pl. backup, restore) (Lásd még: CWM recovery)

EFS: A telefonon található, fontos információkat tartalmazó partíció. Mindenképpen ajánlott elmenteni a rendszer /efs mappáját a számítógépre (mielőtt másik ROM-ot telepítünk). (Csak a példa kedvéért, az efs mappa segítségével visszaállítható az IMEI számunk, ha az valamilyen nem kívánt okból eltűnt.)

JIG: A JIG egy egyszerű USB csatlakozóval ellátott áramkör, mely segítségével a "download mód" gyári állapotba állítható vissza (azaz "reset"-elhető). Ezzel az ún. "custom binary" számláló kinullázható.

JTAG: (A Joint Test Action Group rövidítése) Egyfajta standard teszt port és architektúra, mely segítségével kapcsolatot teremthetünk a telefon belseje és a külvilág közt. Szervizeléskor használatos: Videó a JTAG-gel való szervizelésről kernel: A rendszer "magja", az alkalmazások és a hardverelemek közt levő "híd

KIES: A Samsung gyári szoftvere mely segítségével szinkronizálhatjuk a telefonon és számítógépen levő tartalmakat (média, kontaktok, sms, stb.), illetve frissíthetjük a telefon szoftverét. A KIES szoftverfrissítési képességei sajnos "limitáltak" (nincs például lehetőség ICS-ről GB-re visszaállni), valamint sok esetben előfordult sikertelen frissítés, mely a telefon végleges / ideiglenes károsodásához vezetett.

modem: A ROM része, (tar fájl, Odinban a PHONE részhez kell betallózni), a vezeték nélküli eszközök firmware-ét tartalmazza, a WiFi, bluetooth, 2G/3G/GSM kapcsolatok működését befolyásolja. Lásd még: Odin, ROM

pit: (pit fájl, Odinban a PIT részhez lehet betallózni) A telefon belső adattárolójának partícióit, illetve azok elrendezését határozza meg. Lásd még: Odin

recovery mód <3e> (visszaállítási / karbantartási mód): Kikapcsolt állapotban a [power + home + hang_fel] gombok nyomva tartásával érhető el, ebben az üzemmódban karbantartási műveletek érhetőek el.

ROM: A telefon működéséhez szükséges fájlok összessége (az operációs rendszer elemei, készülékspecifikus driverek, gyári alkalmazások, stb.) A romokhoz tartozó rövidítéseket lásd a rövidítések szekcióban!

wipe: Angol szó, jelentése törölni (ige: to wipe) vagy törlés (fn: wipe). A recoveryben megtalálható műveletek egy része ún. wipe művelet, mellyel a telefon bizonyos partícióit takaríthatjuk ki. Lásd még: CWM, Dalvik cache

OTA: Az "Over the Air" rövidítése, azaz adatmozgatás a "levegőn" keresztül. Az OTA frissítés azt jelenti, hogy számítógép nélkül (csak vezeték nélküli hálózaton keresztül) frissítünk.

su: A "superuser" rövidítése, a "root" jog szinonimája. Lásd: root

TW: A "TouchWiz" rövidítése, a Samsung saját felhasználói felülete.

Összefoglalót írta: xtend
A Note 3 összefoglalóját használtam sok esetben, aminek szerzője: iSonic
Az eredeti szerző természetesen engedélyezte a másolást! :R

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.