2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Adataim biztonsági másolatának elkészítése 2.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A mai napon a Facebookon eljutott hozzám egy megosztás, amiben fotós cuccokat loptak el, köztük külső hdd-ket, melyek mind egy fizikai térben voltak. A tulajdonos valószínűleg nem készült a legrosszabbra, a serial számokat sem írta le, dobozzal együtt lopták el, pótolhatatlan értékek vesztek oda, egy élet, de legalábbis évek munkája. Erről eszembe jutott, hogy tulajdonképpen én is hasonlóan felelőtlen vagyok, mert várok és várok, hogy miután elrendeztem a fájljaimat (melyek az egyetlen! külső merevlemezen vannak rajta), akkor kezdek neki az adataim átmásolásának egy másik tárolóra…

Na, ez volt számomra egy kis ébresztő, hogy azonnal neki is lássak a 10+ éves fényképeim, archivált szerződések, egyetemi beadandóim, jegyzeteim, tehát majdnem „minden” adatom másolásához, ami az évek alatt felgyülemlett.

Ehhez a FreeFileSync nevű ingyenes programot használtam, gondoltam, hogy lépésről lépésre veszem a szinkronizálás folyamatát. Számomra elsődleges volt, hogyha valamit módosítok „A” merevlemezen, akkor az szinkronizálás útján tükröződjön „B” lemezen is, tehát itt a mirroring funkció működését fogom bemutatni.

1. A merevlemezek a "Sajátgépben"
A Toshiba (I: ) meghajtóról kívánom a fájlokat a Backup (E: ) meghajtóra átmásolni. Mind a két merevlemez 1TB kapacitású, USB 3.0-ás támogatású.

2. Kezelőfelület
A húzd és ejtsd-nél tudjuk kiválasztani a merevlemezeket. Balra azt, amelyikről másolni kívánunk, jobbra, amelyikre szeretnénk átvinni fájljainkat.

3. Tükrözés beállítása
Lehetőségünk van több szinkronizálási beállítás közül választani, ahogy írtam, számomra most a tükrözés volt érdekes.
Műveletek/szinkronizálási beállítások/Szinkronizálás/Tükröz->

4. Ezután a 'Szinkronizál' paranccsal elindítjuk az indexelést.
Néhány másodperc múlva befejezi az indexelést, itt van még lehetőségünk módosítani illetve visszavonni a folyamatot. Itt természetesen az Indítás utasítással tudjuk megkezdeni a műveletet.

5. A másolás folyamata
Láthatjuk a mozgatandó adat mennyiségét, illetve egy becsült időtartamot. Véleményem szerint érdemes otthagyni a gépet estére vagy, ahogy én is tettem, elmenni közben sörözni. :))

6. A végeredmény
Néhány óra elteltével boldogan hátradőlhetünk, hogy adatainkról van még egy másolatunk. Véleményem szerint megéri ezt az időt belefektetni, elképzelni sem tudom, milyen érzés lehet, ha egy nap minden adatom elveszne.

Az utolsó lépés?
Az utolsó lépés most természetesen az, hogy az emberi tényezőt vonjuk be. :) Ez alatt azt értem, hogy állítsunk be magunknak emlékeztetőt arra vonatkozóan, hogy havonta készítsük el a biztonsági tükrözést, ezáltal minimalizálva az adatvesztést. Erről a lépésről szerintem egy új bejegyzésben fogok írni.

Előző posztom alatt az alábbi programokat ajánlottátok, így aki hasonló cipőben jár mint én, ezekkel is kísérletezhet:
- Cobian backup
- Backblaze cloud mint lehetőség
- a FreeCommander nevű program vonatkozó funkciója

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Hozzászólások

(#1) the_blu36


the_blu36
(lelkes újonc)

Nekem közel 2 tera adatom veszett el (kb 400 giga fotó [archív családi képek kb 1950-től, illetve az elmúlt kb 15 év digitális fotói], 1 tera digitalizált családi mini DV kamera anyaga nyersen, kb 100 gigányi nyers grafikai anyag stb., a forráskódjaimat verziókezelőn tartom hála a jó égnek). Tudom, én voltam a balfék, de akkoriban úgy álltam hozzá, hogy "jól van az, úgysem lesz semmi baja annak".

Szerencsére megoldották másik elektronikával (többet nem tudok mondani, nem mozgok benne otthon, nem is akarok), óriási mákom volt, minden adatomat visszanyertem. A fotókat felhősítettem, a digitalizált videókból csináltam mkv-t, szintén felhőben van, az összes többi cucc azóta raiden ül.

"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"

(#2) xanad


xanad
(újonc)

Az durva lehetett. Igen, szokszor utólag jön rá az ember. Adatmásolásra talán még érv, hogy egy külső merevlemez azért gondolom, hogy olcsóbb, mint pár terabájtnyit adat visszanyerése, nem beszélve az idegeskedésről, át nem aludt éjszakákról, időről, amit az utánajárással tölt valaki, stb.

(#3) Met


Met
(PH! nagyúr)

A Cobian backup-ot pont nem ajánlom.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#4) borg25


borg25
(senior tag)

Ha komolyabban érdekel az adatmentés, akkor érdemes megfontolnod pár dolgot:
Ahogy te is írtad, jó dolog a külső HDD-re mentés, de ha lopják a PC-t, akkor általában lopják a külső HDD-t is, ezért jó, ha nem egy helyen van a PC és a backup. Az, hogy a külső HDD-t furikázd, nem jó megoldás: elfelejted, macerás, a HDD is könnyebben sérül. Érdemes inkább online tárhelyet bérelni, vagy egy más helyen lévő NAS-ra csinálni a mentés. Családon belül szerintem simán megoldható, hogy te is mentesz az én NAS-omra, én is mentek a tiedre.
Ha paranoid az ember, akkor két külső HDD-t használ, mindig csak az egyik van a gépre kötve. Így, ha gond van a PC-vel, és elfüstöl a HDD, akkor csak az egyik backup lesz oda, a másik nem.
A Ransomware-ek világában az inkrementális mentés biztonságosabb, mint a sima türközés. Inkrementális mentés kibírja, ha akkor végzel biztonsági mentést, mikor már a vírus az adatok felét titkosította. Lementi az új eltitkosított fájlokat is, viszont a régieket nem írja felül, ha később jön a hibaüzenet, hogy fizess, egyszerűen egy régebbi állapotra állsz vissza.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.