2020. augusztus 4., kedd

Gyorskeresés

Pokémon Go (Beta v0.29) észrevételek

Írta: | Kulcsszavak: pokémon . go . android . beta

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Adott az elmúlt pár nap leginkább felkapott alkalmazása és a körülötte kialakult hype. Vajon tényleg ennyire jó? Próbálok objektíven hozzáállni a játékhoz. Elsőre leszögezném, hogy nagyon élvezem, de ugyanakkor vannak dolgok amik számomra kicsit illuziórombolóan hatnak. A jelenlegi verziót hivatalosan még csak az USA, Japán és Új-Zéland alkalmazás áruházaiból érhető el. Idehaza az egyébként ingyenes, alkalmazáson belüli vásárlásokkal ellátott játékot külső forrásból beszerezve lehet telepíteni.

Mi is az a Pokémon: egy kisállat vagy élőlény ami különleges képességekkel bír. Rengeteg fajtája van és mind mind másban járatos. A történet szerint ezek tökéletes szimbiózisban élnek az emberekkel akik amilyen módon csak lehet kihasználják a képességeiket. Küzdelmeket tartanak közöttük vagy éppen a házi munkában segítkeznek. Persze minket sokkal inkább az előbbi fog érdekelni. Minden lénynek meg vannak az erősségei és a gyengeségei is így nem mindegy mit mivel eresztünk össze.

Mitől különleges a Pokémon Go: maga a játék egy olyan megközelítéssel esik neki a témának amire valljuk be, hogy mi a 20-30éves korosztály gyerekkorunkban nagyon vágytunk. Mégpedig, hogy mi magunk is Pokémon tanítóként barangolhassunk a világban. Ezt hozza el a Go a kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) segítségével, mindezt egy olyan platformon teszi lehetővé ami bárki számára elérhető. Ez annyit tesz, hogy az alkalmazáson belül GPS koordináták alapján rávetíti a térképre a karakterünket aki onnantól kezdve úgy mozog a félig virtuális világban mint mi magunk a való életben. Az állatkákat begyűjthetjük úgy is, hogy a kamera képét használva a való világra kivetíti azt és amennyiben az mozog úgy a telefonnal is le kell követnünk.

Ennyit erről akkor kezdjünk bele a játék elemzésébe(csak nagyvonalakban, majd egy bővebb tesztet akkor tervezek ha kilép a BETA státuszából és elérhető lesz a Play áruházból is).

Karakter generálás: első dolgunk lesz megalkotni a virtuális Pokémon tanítónkat. Választhatunk női és férfi karakterből is. Ezen felül számomra igencsak foghíjas lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Némi haj és szemszín, pár sapka, póló és nadrágminta közül választhatunk. Ennél kicsit többre vágytam volna. Remélem ezen változtatnak még később.

Meg van a karakterünk, csapjunk bele a közepébe. Első alkalommal elém dobta a játék a térképen Charmandert meg Squirtle-t amik közül választanom kellett kit szeretnék első Pokémonnak. Igazából amolyan tutorial ez, mert ugye a rajzfilm szerint ezekből egy asztalról választhattunk volna a Professzorunknál, de itt el kell valamelyiket kapni a Pokélabdával. Nem gond.

Pokémon begyűjtés: újabb teremtményekre barangolás közben bukkanhatunk. Az, hogy milyen erősségű Pokémonok ugranak az utunkba függ a karakterünk szintjétől. Korai szinteken gyengébbek és kevésbé változatosak a lehetőségeink. Maga az elkapás pofonegyszerű és megint csak eltérünk attól amit én vártam volna. Feltűnik a térképen az állatka amire rá kell kattintani majd előugrik az elkapó nézet. Itt semmi másról nincs szó, mindegy, hogy AR módban játszunk vagy sem, hogy a kijelző aljáról egy határozott mozdulattal rá kell dobni a Pokélabdát az elkapni kívánt lényre attól függetlenül milyen erős a Pokémon. Hol van a kifárasztás? Boldog boldogtalan egy labdával begyűjthet bármit... Na jó ez nem egészen igaz mert erősebb Pokémonok kiszabadulhatnak a labdából, néha el is menekülnek, de többnyire újrapróbálkozhatunk. Az elkapott zsebszörnyekből sokat tarthatunk magunknál, nincs 6labdás limit... viszont minden eldobott Pokélabdát számol a játék, ezeket pótolhatjuk játékon belüli pénzért cserébe vagy a PokéStopok kipörgetéséből. Ha egyet elküldünk (beváltunk - Transfer) a Professzorunknak akkor azt már nem kaphatjuk vissza, cserébe kapunk helyette az adott fajhoz tartozó cukorkát (Candy) amit később az adott fajta fejlesztésére használhatunk fel.

Harc: mint fentebb írtam, az elkapáshoz nem kell harcolnunk. Harcra az edzőtermekben lesz lehetőségünk (Gym), de ezt sem bonyolították túl. El kell érni az 5. tapasztalati szintet ahol kiválaszthatjuk melyik csapat tagja akarunk lenni(Sárga, Kék, Piros) és utána foglalhatunk el üres edzőtermeket, harcolhatunk más csapatokhoz tartozóval illetve fejleszthetjük a saját csapatunkét edzésként. A harc menete egyszerű: a kijelzőn jó ütemben jobbra-balra húzva ujjunkat kitér (Dodge) a Pokémonunk a támadás elől illetve a másik Pokémonra kattintva támadhatunk. Ha sok apró támadásból feltöltődünk akkor van lehetőségünk speciális támadásra ha hosszan nyomunk az ellenfélre. Ha más csapat ellen kudarcot vallunk akkor Pokémonunkat fel kell támasztani és fel kell gyógyítani, ha csak edzünk a sajátjainkkal akkor a megsérült Pokémont elég csak felgyógyítani. Ehhez a PokéStop-ok kipörgetésével juthatunk főzethez(Potion, Super Potion).

Gym-ek és PokéStop-ok: Gym-ek azért fontosak mert ahány edzőteremben vagyunk jelen (ha jól tudom maximálisan 10 lehet) annyiszor 10játékbeli pénzt és 500Stardust-ot vehetünk fel naponta. Az előbbivel bővíthetjük a hátizsákunkat illetve a magunknál tartható Pokémonok számát, vehetünk inkubátort amikben tojásokat keltethetünk és még pár dolgot. Az utóbbi pedig fontos kelléke a Pokémonok fejlesztésének. Enélkül csak a befogott Pokémonokkal kapunk belőle keveset és az igazán erős lények eléréséhez nagyon sokra lesz szükségünk, pláne ha nem csak 1-et akarunk. Maguk a PokéStop-ok és a Gymek sajnálatos módon egyenetlenül vannak szétszóródva. Persze ennek oka, hogy több mint valószínű az Ingress adatbázisát használja a Niantic ezekhez és a belvárosokban több mindent adtak hozzá az ottani játékosok. Így aki külvárosban vagy kisebb városokban, falvakban lakik nem találhat belőlük eleget és ezért sokkal nyőgvenyelősebben jut előre és mint olyan hátrányba kerül azokkal szemben akik egy sűrűbb helyen tartozkódnak. Az edzőtermeket könnyebben foglalja be az aki gyorsan fejlődik és könnyebben is tartja meg ha olyan erős Pokémont rak be akivel nem bír el olyan akinek órákba telik egy sűrűbb hely elérése és itt jön képbe, hogy ők több Stardust-hoz is fognak jutni, így méghamarabb fejleszthetik fel a szörnyeiket tehát mégjobban nő a szakadék.

Ez az egyenlőtlenség későbbiekben rányomhatja bélyegét a játékra. Persze a Pokémon vadászat jó móka és aki komolyabban is veszi sok új érdekességbe is belefuthat egy-egy PokéStopnál, de azért a haladáshoz farmolt 200. Pidgey meg Rattata is unalmas tud lenni. Most nagy a hype és összességében én is szívesen töltöm vele az időt amíg bemegyek dolgozni meg amíg hazaérek, de kérdés ez a lendület meddig fog kitartani.

Ezen felül a játék zabálja az erőforrásokat. Egy S6-on játszom. Hamar eljut oda, hogy forró levegőt fúj az ujjamra a simtálca lyukán keresztül a telefon és Throttlingol. A mobilnetből 3 nap alatt több mint 120MB-ot bekebelezett és az akkut olyan ütemben eszi mint még semmi. Persze ez utóbbi nehezen kivédhető, hisz a szabadban kell a magasabb fényerő emellé folyamatos adatkapcsolat kell és GPS.

Hozzászólások

(#1) kentucky


kentucky
(őstag)

Nekem S6 Edgem van és nem zabálja az erőforrást, nem melegszik a telefon :F

(#2) Xaels válasza kentucky (#1) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Nem tudom, hogy csinálod de általánosságban sok a panasz rá emiatt. Én azt tapasztalom, hogy hajnalban a 2órás úton a munkahelyemre ha zenét hallgattam és böngésztem max 12-15%-ot merült a telefon. Most, hogy játszom ezzel van, hogy majdnem 50-et...

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) Mister_X válasza Xaels (#2) üzenetére


Mister_X
(nagyúr)

Ha jól látom, ehhez kell GPS és folyamatos netkapcsolat. Még szép, hogy jobban meríti a telefont, mint egy szimpla zenehallgatás.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#4) Xaels válasza Mister_X (#3) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Ezt le is írtam a bejegyzésben. A hsz. csak válasz volt arra, hogy neki nem eszi ami számomta hihetetlen.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#5) kentucky


kentucky
(őstag)

Töltsd le a területet Maps-ben offline ahol gyakran jársz . Elvileg így kevesebb adatot meg erőforrást használ.

(#6) Xaels válasza kentucky (#5) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Attól még a helymeghatározásnak és a kijelzőnek mennie kell. Arról nem beszélve, hogy a szerverekkel ugyanúgy kommunikálnia kell hisz a Pokémonok és a többi nem a Gmaps részei.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#7) Matada2.3


Matada2.3
(veterán)

Nekem kicsit bugos az AR, azt írja, hogy nem látja az orientációmat. Ez lehet a kikapcsolt giroszkóp miatt?

Finn the human

(#8) nemlehet válasza kentucky (#5) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Itthon nem úgy volt, hogy nem lehet offline letölteni mapsot?

Amúgy nézegettem videókat ebből a játékból, de nem tűnik valami nagy cuccnak. Poén 1-2 órán át, de utána halál unalmas. Még az eredeti 153 pokemon sincs benne, ráadásul grindelni kell ezerrel és szerintem a pokemonok szinthez kötése is elég nagy baromság volt.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) Xaels válasza Matada2.3 (#7) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Valószínűleg igen.

(#8) nemlehet egy ideje lehet de csak ideiglenesen. Azt hiszem 30napig menti le.

[ Szerkesztve ]

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.