2020. július 8., szerda

Gyorskeresés

Mi lesz veled mobilpiac?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Több mint 16 évvel ezelőtt csöppentem be a mobilhasználók világába és első készüléknek már akkor sem a piacvezető cégtől választottam, de azért nem is a leggagyibbat, ha egyáltalán akkoriban lehetett ilyenről beszélni mert azért a választék inkább csak külső vonásaiban volt szerteágazó mintsem a szolgáltatásokat tekintve. Siemens C35i volt a kiválasztott. Voltak időszakok amikor nagyon sokat nyomkodtam és bizony, ha nem csak a néhai telefonálás meg SMS volt terítéken ezt is ugyanúgy naponta tölthettem mint a mostani okostelefonok többségét. Persze amikor nem kapott el a gépszíj akkor volt, hogy 1 hétig csak az órát néztem meg rajta és nem is kellett tölteni. Utána még évekig a gyártó termékeit használtam, mint a por, ütés- és vízálló Siemens ME45 vagy az első kamerás és színes kijelzős telefonomnak választott Siemens C65. Voltak utána még nagy szerelmek ettől a cégtől, de egyiket sem birtokolhattam.

Ezután megszereztem életem első "okostelefonját" egy Nokia 6680-as képében. A Symbian operációs rendszer kinyitotta a lehetőségek kapuját. Emulátorok, lejátszók és távvezérlő programok és hasonlók alkották a repertoárt. Érdekes, hogy a videóhívás azóta sem terjedt el kifejezetten pedig azóta több mint 10év eltelt. Folytatásként a Windows Mobile 5.0 felé vettem az irányt egy Samsung i600 burkába zárva. Nem volt gyárilag telepített lokalizáció, de nekem nem is hiányzott. Mikor megörökölték tőlem azért még el kellett vinni szervízbe, hogy feltelepítsék mert a mellé adott lemez hibás volt. Abban az időben kezdtek a mobilkamerák vállalható minőséget produkálni, pár hónapra el is csábított egy Sony Ericsson K850. Annak ellenére, hogy nem voltak a tapasztalataim teljes egészében pozitívak a gyártót tekintve maradtam mellettük és első és egyetlen WM6.1-es készülékükbe lettem szerelmes. Ez volt az akkoriban még főként bérgyártásból élő HTC által gyártott Sony Ericsson Xperia X1. A fém burkolat, a kiváló QWERTY és a design mai napig megdobogtatja a szívem. A rendszer mindent tudott amit csak ember el tudott képzelni, persze nem volt annyira cicomás mint az akkoribban piacot robbantó Apple készülékein, de funkcióit tekintve köröket vert rá. Egyedül a rezisztív érzékelésű kijelző volt ami visszahúzta az összképet.

És akkor elérkeztünk az új érához. Az iOS-re reagálva piacra került az Android. Első készülék amin meg lehetett tapasztalni az új nyílt operációs rendszert a HTC Dream / T-Mobil G1 volt. A HTC nem ült a babérjain, nem sokkal a nyers rendszert futtató készülékük után piacra dobták az első olyat is amire a gyártó a saját elképzeléseit tükröző variánst telepítette. Ez volt az első Sense-el felvértezett telefon a HTC Hero. Nem sokkal ezután beszállt a buliba a Samsung, majd szépen fokozatosan csatlakozott a többi gyártó is. Az első Nexus készülék még a HTC gyártósorairól került le a Nexus One személyében amit nem sokkal követett a Sense-es verzió a HTC Desire. Ez volt az amivel én is beléptem a táborba. Szerencsémre még az első szériából sikerült megkaparintanom egyet amit még a Samsung által gyártott AMOLED kijelző ékesített. Imádtam és a gyártó szerzett magának egy új rajongót.

Az elkövetkező években rápörögtem a mobil piacra. Ittam minden újdonságot és zabszemmel a seggemben vártam a nagy kiállításokat vagy bemutatókat. Rengeteg gyártónak, rengeteg féle készüléke volt. Mindenkinek meg voltak a saját jellemvonásai, elképzelései. A Desire után a HTC-nél maradtam, olyan készülékek követték mint a HTC Sensation, HTC One X és a HTC One (M7) amit eleinte magam is kételkedve fogadtam, de amikor kézbe vettem egy kiállításon akkor úgy kellett az állam összekaparni. Az M7-es így lassan 3év után is megállná a helyét hardveresen és szoftveresen is, kár hogy a folytatások nem voltak olyan sikeresek és számomra sem jelentenek igazi alternatívát. Az M7 után részben anyagi okok miatt nem sikerült megállapodnom. Volt Sony és Nexus készülékem is de egyiket sem tudtam olyan módon szeretni mint az utolsó vagy az első HTC-met. A mobilpiacot árgus szemekkel kémlelem, de amit az elmúlt 2 évben láttam egyre inkább elszomorít. Eljutottunk oda ami miatt bele kezdtem ebbe az írásba.

Az első Desire óta eltelt 6 év. A korai évek tele voltak bátor készülékekkel. Design terén olyan készülékeket láthattunk mint az asszimetrikus Motorola XT720.

De sorolhatnám a merész húzásokat. Ott a HTC Incredible szériája, A Sony ívelt hátlapú készülékei, a Motorola RAZR családja. Ezek a gyártók elfelejtettek merészek lenni az elmúlt 1-2 évben, sőt lassan ők is beállnak a sorba és ezen csak ront, hogy a nem olyan öreg résztvevői a piacnak nem tesznek semmit azon kívül, hogy a bevált recepteket veszik elő újra és újra, esetleg mások által letaposott ösvényen járnak. Elárasztják az olcsó tucatkinézetű telefonjaikkal a piacot és egyre többen még aszisztálnak is melléjük és sokan csak interneten keresztül elérhetőek a világ nagy részén bizonyos okok miatt. Egyre kevesebb a felszísszenős bemutató, ahol azt mondom, hogy erre megérte várni és attól félek ez a tendencia marad. Elnéztem a CES2016-ot, most jön az MWC 1,5 hónap múlva és nincs meg a zabszem. Sokkal inkább félek, hogy egy újabb csalódás lesz. Nem érzem, hogy az elvárásaim lennének nagyok, csak egy olyan készüléket szeretnék amit ha a kezembe veszek jó érzés tölt el, már csak ha rápillantok is késztetést érezzek arra, hogy a felvegyem, megfogjam. Ahol az összkép feledtetni tud apróbb hiányosságokat is akár. A specifikációs lista számomra nem elég. Erőltessék meg magukat és ne az legyen az iránymutató, hogy ki mennyi telefont értékesít. Egy fektetett QWERTY-s telefonnal is meg tudnának venni kilóra.

És a végére azért bedobok pár képet:

Hozzászólások

(#1) Aweriot


Aweriot
(veterán)

Erőltessék meg magukat és ne az legyen az iránymutató, hogy ki mennyi telefont értékesít.

Szerintem idén sem lesz semmi ilyesmi. :(

"mindenki egy kicsit neonak érzi magát amikor először végigpörög az orra előtt egy apt update/upgrade"

(#2) Xaels válasza Aweriot (#1) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Sajnos én is attól tartok. Amikor egy HTC-től olyat nyilatkoznak, hogy fontosak a telefonok de a VR meg a hordható kütyük fontosabbak akkor komolyan a falba tudnám a fejem verni.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) Aweriot válasza Xaels (#2) üzenetére


Aweriot
(veterán)

Én most éppen egy One X-et használok, karácsony előtt nézegettem mire tudnám leváltani. Versenyben volt a Lumia 640, P8 lite, meg valami Samsung. Végül azt mondtam, hogy megvárom az MWC-t, hátha lesz valami értelmes high-end cucc, amire megéri kiadni egy halom pénzt.

"mindenki egy kicsit neonak érzi magát amikor először végigpörög az orra előtt egy apt update/upgrade"

(#4) Xaels válasza Aweriot (#3) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Nyár elején eladtam a Nexus 5-öt(nem hiányzik), hogy gumit vegyek a motorra belőle. Azóta egy hulladék LG L7II-t használok. Nekem is tervben volt az ünnep előtt beruházok valamire. Néztem a felhozatalt, de olyan lelketlen volt mind. Jobban jártam volna használtan egy jó állapotú M7-el vagy M8-al. Most én is kivárok, de ha nem lesz semmi akkor kénytelen leszek kompromisszumot kötni, de az biztos, hogy olyasmit fogok venni amivel a legkisebb mértékben fogom a kialakult helyzetet támogatni.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#5) Aweriot válasza Xaels (#4) üzenetére


Aweriot
(veterán)

Az új Samsung S7 fog érdekelni, meg esetleg az új HTC M10(?). Na persze ha nem megint egy kisebb vagyonért fogják őket árulni, 200K-ig vagyok hajlandó elmenni, többet most nem tudok kiadni egy telefonra. Ha nem fog összeállni, vagy nem lesz kémia, akkor lesz valamelyik Nexus. Olyanom még úgysem volt.

"mindenki egy kicsit neonak érzi magát amikor először végigpörög az orra előtt egy apt update/upgrade"

(#6) Xaels válasza Aweriot (#5) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Kíváncsi vagyok a HTC mit mutat be, egyelőre nem nagyon pörögnek a pletykák sem akörül. Mondjuk a specifikációs lista egyébként nem hiszem, hogy fog meglepetést okozni. Azt józan paraszti ésszel is ki lehet következtetni. A Samsung hidegen hagy, megfogdostam a csúcs Edgeket párszor, de nem jött be és szerintem az MWC ugyanaz a recept lesz mint tavaly, max 1-2 dolgot finomítanak. Nexus-ból a Moto Nexus 6 talán amivel igazán érdemes foglalkozni.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#7) Simi87 válasza Aweriot (#5) üzenetére


Simi87
(senior tag)

200-nál biztos drágább lesz mind a kettő.
Amúgy az íráshoz: Mostanában is csinálnak érdekes telefonokat, pl. S6 edge, LG G Flex...

(#8) hcl


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Nekem mindegy, hogy hogy néz ki, tulajdonképpen, de a külsőn kívül is lehetne egyedinek lenni (ne, komolyan, a Samu hajlított kijelzője a csúcs?). A sokféleség minden piacnak jót tesz, a tespedés meg egyiknek sem.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Xaels válasza Simi87 (#7) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Szerintem a hajlított kijelzőtől egyik sem érdekesebb. Azt leszámítva designilag egyik cég sem lépett ki a komfortzónájából.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.