2020. július 15., szerda

Gyorskeresés

Gáz e a GaaS? (Games as a Service)

Írta: | Kulcsszavak: uplay+ . ea . origin . acces . game . pass . gaas . games . as . a . service

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok! Próbálom összeszedni a gondolataimat, az aggályaimat a Gaming piaccal kapcsolatban. Mivel lecsengett az idei E3 és bár nem volt kifejezetten nagy durranás az egész rendezvény, azért volt pár emlékezetes pillanata, de most ezeket nem sorolnám fel mert megtették helyettem már legalább egy tucatszor. Maradjunk a bejegyzés témájánál, a Microsoft kiterjesztette az előfizetéses szolgáltatását immáron PC platformra is és az Ubisoft is bejelentette egyelőre csak PC-re Uplay+ néven a sajátját. Rajtuk kívül az EA-nek van még ilyen modellje amit hamarosan kiterjeszt PS4-es platformra is.

Sokan örülnek ennek a megoldásnak, végül is elmondhatjuk, hogy soha nem volt talán még ennyire olcsó játszani és ennyire jó Gamernek lenni, akkor még is mit rinyálok már megint?! Az a helyzet állt elő, hogy jelenleg ezek az előfizetések elég sok, még a "régi suli" szerint készült játékot tartalmaznak és ezek komplett, kiforrott élményeket szállítanak így az előfizetési díjért cserébe sokat kapunk. Mondjuk ilyenkor amikor ennyi játék kerül az ember kezei közé, akkor hajlamos rá, hogy mindennel játszik de semmivel sem de ez legyen mindenkinek a saját gondja. Nem itt van a probléma és nem is most, legalább is szerintem.

Magam részéről nem ismerem a MS féle megoldást és mivel pár éve átnyargaltam PC-ről PS4-re így még az EA előfizujához sem volt szerencsém. Viszont tapasztalom, hogy az új modell milyen hatást gyakorol a játékokra és az nem feltétlenül pozitív. Az Electronic Arts játékai elkezdtek olyan formába kerülni ahol a kezdeti tartalom folyamatosan csökken, jönnek idő közben kisebb dolgok, kihívások amikkel próbálják kitolni a játékidőt kisebb-nagyobb sikerrel, de mindig csak annyi, hogy késztesse a játékosokat az előfizetésük meghosszabbítására így ha ki tudják tolni akkor 4-5 hónap után akár jobban is kijöhet anyagilag 1-1 játék és nincsenek\nem lesznek használt példányok sem amik kézről kézre járnak. Emellett meg mikrotranzakciók orrba-szájba, hogy még inkább pótolják a kiesést. Most még a csomagban ott vannak olyan játékok amik relatív fiatalok és teljes játékként láttak napvilágot így még van az új játékaik mellett olyan ami húzóerő lehet. De mi lesz amikor kikopnak ezek a játékok, amikor már olyan öregek lesznek, hogy már konzolokra akcióban odaadják egy marék rizsért őket és maradnak az olyan játékok húzónévként amik már erre a GaaS modellre lettek tervezve?

Persze lehet mondani, hogy akkor majd vakarják a fejüket és kitalálnak helyette valami mást, de mi lesz az a más? Jobban fogunk vele járni? Nem hiszem, hisz ezek a cégek nem merő jótettből gyárta(t)nak játékokat hanem kőkemény anyagiak miatt. Lehet, hogy most 2-3 évig jól járunk\járhatunk ezekkel a különféle előfizetésekkel, de utána mi lesz? Mert higgyétek el nekem, hogy amit eddig 60EUR-ért adtak, azt nem fogják a két szép szemünkért odaadni 10-15-ért. Nekik akkor lesz ez a modell kifizetődő ha ugyanazért a mennyiségű tartalomért cserébe ha nem is egyben, de többet fizetünk végül. Jönnek majd az androidos játékokban megismert játékidő kitoló mechanikák és a mikrotranzakciók következő faja, amikor a sztorit olyan olcsó megoldásokkal fogják megnyújtani mint az Anthem sokat szidott challenge-es küldetése.

Ne legyen igazam. Kapjunk olyan singleplayer játékokat amiket 2 hónapig játszunk a tartalom miatt és az előfizetési díjjal így megspóroljuk a mostani ár felét. Szép kis utópia lenne nem? Lássuk be, ez az irány hosszútávon nekünk Gamereknek nem lesz jó.

Szemléltetésként próbálok egy példát leírni. Legyen a választott játék az Assassins Creed valamelyik újabb reinkarnációja. Ebben az openworld franchise-ba vannak akik 70-100 órát is eljátszanak 1 résszel, de szerintem a nagy többség ennél kevesebbet (nálam az RDR2 vagy Days Gone olyan 50 óra körül tudott max). Megjelenéskor 60EUR a digitális változat, ha az Uplay+ előfizetéses árat nézzük akkor havi 15EUR lesz. Ahhoz, hogy megérje a kiadónak(amennyiben nem nézzük a mellette elérhető másik 100 játékot) azt jelenti, hogy 4 hónapig kellene játszani azzal az egy játékkal, ami azt jelentené, hogy erre az 1 játékra kevesebb mint napi 1 órát tud szánni a játékos. És ez csak 1 játék, ha már ebben az előfizetési ciklusban játszik valaki 3-4 játékkal akkor az adott játékoknak annyival kevesebb lesz a "bevétele" mert annyi felé osztódik. Hogy jön ez majd ki bevételek szempontjából? Hirtelen lesz az eddigi hasra ütök 1M eladott példány helyett 4-5 vagy akár több millió tartós előfizetőjük?

Ti, hogy látjátok? Nem a mostani állapotra gondolok, hisz ezek a szolgáltatások gyerekcipőben járnak még és leígérnek holdat meg csillagot is az égről a bevételek maximalizálása végett. Mi lesz 4-5 év múlva?

Hozzászólások

(#1) joghurt


joghurt
(őstag)
LOGOUT blog

Mivel a mai játékok jelentős része kb. interaktív mozi, a GaaS-t fogd fel, mint egy Netflix-bővítményt! :)

A tej élet, erő, egészség.

(#2) Xaels válasza joghurt (#1) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Szerintem meg nem lehet a Netflixet ide hozni, ahogy a Spotifyt sem. A játék fejlesztése teljesen más volumenű dolog. Amúgy meg sok játék van ami sokkal több mint egy interaktív film.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) UnA


UnA
(Korrektor)

De a létező vásárlók miért váltanának át erre a modellre? Nekem csak ez a furcsa a te számításaidban. A cégek általában arra számítanak, hogy nem csökken (vagy stagnál), hanem növekedni fog a felhasználói bázis.

(#4) Xaels válasza UnA (#3) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Mert most rövidtávon olcsóbb. Esetenként akár sokkal is jobban kijöhet az ember.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#5) kemotox


kemotox
(addikt)
LOGOUT blog (1)

Fú ez egy érdekes dolog, pont én is ezen gondolkodtam a napokban. Most jön csak ki, hogy miért szar, hogy ezerféle kliens van már, minden kiadónak saját boltja, stb stb. Szeretik az emberek annyival elengedni a dolgot, hogy "a steam fanok rinyálnak csak", pedig gondoljatok bele, ha tényleg egy platform lenne, ahol mindenhol kapható lenne... na úgy baromi jó lenne ez a dolog. Én pl 9-10 rugót simán kiadnék havonta érte. Szerintem ha valaki kicsit komolyabban gamézik, és veszi a játékokat, simán elkölt ennyit havonta.
Az, hogy hosszútávon milyen.. hát érdekes kérdés. Azért valljuk be, manapság már nem feltétlenül nagy az újrajátszhatósági-faktora (van ilyen szó?) a játékoknak. Lenyomod, fasza volt, jöhet a következő. Kis túlzással mindegy, hogy "nem a miénk" és az előfizetés lejárta után már nem tudunk játszani vele. De lehet nincs igazam. Nagyon sok kérdés felmerül mindenesetre a témával kapcsolatban. De ez a sokkliensezés eléggé megkúrja az egészet szerintem. Ide is fizessek, oda is fizessek, ez most épp kiadott jó játékot, az most épp nem...
Ez a PC-s világ trianonja, valljuk be őszintén :D

(#6) Garrick


Garrick
(csendes tag)

Remek kérdés, el is gondolkodtatott. Persze jó válaszom nincs rá, mindenkinek más a jó. Magam részéről elég felemásak az érzéseim ezzel az egésszel kapcsolatban. Tavaly előfizettem egy évre az Origin alap csomagjára, 8000 forint, volt jó pár játék amivel régóta szemeztem, de abban nem voltam biztos, hogy ezekért így önmagukban külön pénzt adnék. Kipróbáltam őket, meggyőződhettem arról, hogy kell, nem kell. Amelyik kellett volna, azt meg szépen kijátszottam az alatt az egy év alatt és viszont látásra. Vagy én vagyok egyre öregebb vagy csökkent az újrajátszhatósági faktor.
Mindenesetre nem veszek meg akármit, egyre kevesebb az olyan cím amikor azt mondom, hogy igen, ez kell, ezzel azonnal játszani akarok és akár elő is rendelem, kicsengetem a 60 eurót. Arra jó egy ilyen előfizetés, hogy az ember egy AAA játék összegéért kap egy évre előfizetést, jobb esetben rengeteg játékkal.
Nincs Xbox-om, de szoktam szemezni vele, hogy mi érhető el éppen az ő előfizetés keretükben, plusz mindig jó látni, hogy egy nem rég kiadott AAA cím bekerül az előfizetésbe és már lehet is csapatni, az embernek meg nem fájt semmibe. Amennyiben csalódás, ez van, de mégse csengettél ki érte egy zsák pénzt.
Egy évre egy húszezer körüli összeget kibír az ember, ha nem nagy játékos csak alkalmanként leülne valamit játszani, arra pont jó.
Most idén nem fizettem elő semmire, Origint lemondtam, nem volt kihasználva. PS4-en szívesen látnám itthon az ő koncepciójukat, de egyelőre arra még várhatunk.
Aki évente megveszi mondjuk a legújabb Fifát vagy Battlefieldet és nem is játszik mással, annak tényleg nem éri meg. Mindenki másnak aki szeret nosztalgiázni, kipróbálna olyat amire nem fizetett be, mert nem volt biztos a dolgában vagy örül hogy kipróbálhat egy-két újabb AAA címet, azoknak jó lehet.

(#7) Ghoosty


Ghoosty
(őstag)

Magam részéről sose értettem ezeket az előfizetéseket, főként, hogy régebbi játékok érhetőek csak el. De régebbi játékok nagyon olcsón beszerezhetőek különböző nagy leárazások keretében. (HumbleBoundle, Steam sale, stb) Jelenleg több játékom van talonban, mint amennyire időm van és én elég jól ellenállok az újabb akcióknak, tehát simán lehetne még több fillérekért.
Ha létezne egy olyan, hogy steam előfizetés, ahol rengeteg játék van, nem csak egy kiadónak pár, ott még talán én is elgondolkoznék, de kiadóspecifikusan, maximum 1-1 hónapra, ha éppen pont érdekel az a játék. Szóval én nem számítok arra, hogy tömeges jelenség legyen az előfizetés. Pár embernek megéri, de a többiek maradnak a hagyományos modellnél. Szóval félelmed megalapozatlannak találom.

(#8) Lord Myn válasza kemotox (#5) üzenetére


Lord Myn
(senior tag)

Nekem nem tetszik az előfizetéses modell, ahogy szoktam hangoztatni: amelyik szoftver nem megy offline, az nem a tiéd... Én PC-s játék gyűjtő vagyok és több, mint 500 eredeti játékom van már, amiből ~300 DRM mentes vagy CD/DVD-ről telepíthető (nem véletlenül a GOG kedvenc boltom). Nem leszek soha a célcsoportban... :(

Egyébként a filmekkel is így vagyok, nem véletlenül van szintén többszázas DVD gyűjteményem, én az offline világban is akarok vizuálisan szórakozni.

"War does not determine who is right - only who is left."

(#9) Xaels válasza kemotox (#5) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog

Persze, ha azt vesszük most ha több játék is érdekli az embert jól jön ki költségileg. Nem az újrarátszhatóság miatt lényeges a kérdés hosszútávon, hanem a játékok modellhez idomulásáról. EA-nél pl. ott a BFV ami már eleve kevesebb multi térképpel jelent meg és a továbbiakra is várni kell, egyben nem is jönnek nagy csomagok.

(#6) Garrick most még van választási lehetőség, mert vannak platformok ahol nem minden elérhető. Na de ha már ezek a kiadók ott lesznek ezzel a szolgáltatással mindenhol akkor lehet el lehet majd felejteni a klasszikus egyben megveszem rendszert.

(#7) Ghoosty az EA-nek is van olyan csomagja ahol megkapod egyből az új játékokat is, az Ubisoft is úgy jelentette be, hogy minden új cím is felkerül a szolgáltatásba illetve az MS is tesz be új játékokat.

Anno azért jöttek a lootboxok meg a mikrotranzakciók mert már így is panaszkodtak, hogy emelni kéne az árat, hogy megtérüljenek a játékok. Ebben a GaaS modellben meg megkapsz több tucat játékot sokkal kevesebbért. Miből pótolják a különbséget? Jönnek majd a full képernyős reklámok meg a többi gyomorforgató szarság?

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#10) Ghoosty válasza Xaels (#9) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Tényleg. Eddig mindig csak a cikkek címét olvastam, hogy x, y bekerült az Origin access-be, de most részletesebben elolvasva csak annyit jelent, hogy az alapcsomagba került bele.

Amúgy a matek simán kijöhet. Ha te tényleg tudatos vásárló vagy és csak néha 1-1 hónapra fizetsz elő, akkor bukás a cégnek. Ha fenntartod folyamatosan az előfizetést, akkor nyereség.
Ha te amúgy nagy játékvásárló vagy és mindenfélével játszol, akkor szintén veszteségről beszélünk. Ha viszont csak egy-két stílus érdekel, akkor megint az EA nyert.

Legyen egy akciójáték kedvelőről szó.
Benéztem a store-ba. Sorbaraktam, hogy mi a legfrissebb játék, ami elérhető Premier Access-ben és AAA-s. Ez az Anthem volt ami Februári. Ha tehát ha te fenntartod a Premier előfizetésed, akkor gyakorlatilag kizárólag ezért a játékért fizeted az előfizetést. A basic és a premier között 11 EUR a különbség. Februártól mostanáig 5 hónap telt el. Tehát te 55 EUR-ért 'vetted' meg ezt a játékot.
Ha előfizetéses vagy, akkor nincs közvetítői díj, a kisker árrés szintén a cégnél marad stb.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.