2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Felelősség és vallás /forrás az internet/

Írta: | Kulcsszavak: ateizmus . hit . vallás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az ateisták teljes mértékben felelõsek saját tetteikért és életükért. Elfogadom tetteim következményeit.

Az ateisták azért teszik ezt vagy azt, mert helyesnek érzik az adott cselekedetet, nem pedig azért, mert abban reménykednek, hogy a mennyországba jutnak, vagy mert félnek a pokolra jutástól, avagy mert úgy gondolják, hogy Isten akaratát teljesítik. Amit tesznek, annak tudatában teszik, hogy felelõsséggel tartoznak saját lelkiismeretüknek, családjuknak, barátaiknak és a társadalomnak.

Valamely istent, démont vagy gonosz szellemet hibáztatni azért, amit mi tettünk - ez a személyes felelõsség feladását, elhárítását jelenti. Az, hogy "az Ördög tétette ezt meg velem", nem jó kifogás (hacsak nem vagy elmebeteg).

És még valamit ad az ateizmus:

Azt a tudást, hogy nekem van igazam, és te tévedsz.

Hozzászólások

(#1) Imurai


Imurai
(tag)

"Tudom, hogy igazam van, te pedig hülye vagy" Ez olyan meggyőző érvelés, hogy akár keresztény is lehetnél! :)

(#2) hoffman_


hoffman_
(PH! nagyúr)

Én millió mérföldnyi távolságra állok a kereszténységtől, de ezzel:

Az ateisták azért teszik ezt vagy azt, mert helyesnek érzik az adott cselekedetet, nem pedig azért, mert abban reménykednek, hogy a mennyországba jutnak, vagy mert félnek a pokolra jutástól, avagy mert úgy gondolják, hogy Isten akaratát teljesítik.

Én sem értek egyet, az ő szemszögükből. Mármint ez az állítás helyes, de egy hívő, keresztény ember is tudja mi a jó és a rossz, nem robotként akar a Mennybe jutni, ez nagy általánosságban hatalmas butaság.

mod:

Ez a vallástopicba befért volna, de kissé ellentétet keltő hatása van, nem biztos, hogy hosszú-életű lesz.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3) alibaba78


alibaba78
(őstag)

Ilyen ritka nagy baromsagot is regen olvastam mar itt. Bar fene tudja, lehet nem jarok ide eleg surun (csak naponta :D).
Ezert az irasodert a pokolra jutsz, de en imadkozni fogok a lelkedert. :DDD

(#4) danih


danih
(PH! kedvence)

Miben téved a vallásos ember?
Amúgy nem gonosz szellemet hibáztatnak, mindez szimbolika, egyfajta allegória, tulajdonságok megszemélyesítése, melyek könnyebbé teszik a tanítások értelmezését.

[ Szerkesztve ]

(#5) Crystalheart válasza danih (#4) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Egyébként az az érdekes az egészben, hogy a több ezer évvel ezelőtti embereknek valóban szüksége lehetett az erkölcsi mondanivaló megragadásához ilyen szigorú és komolyan vett szimbolikára, ezzel szemben a mai hívők közt egyenest válaszvonal, hogy elfogadják-e szó szerint a leírtakat, avagy szimbólumokként kezelik. Ebből látszik, hogy a művészet fejlődésével az átlagember fokozatosan hozzászokott az elvont fogalmak elvontként kezeléséhez.

(#6) dabadab válasza Crystalheart (#5) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Azert a szoszerintveves problematikaja mar a gorog-romai korban is felmerult am (a szimbolizalgatas meg sokkal-sokkal osibb, nem tegnapi talalmany az elvont gondolkodas (amire egyebkent talan egypar foemlos is kepes)).
Az meg, hogy most a keresztenyseg elszimbolizaljak, elkerulhetetlen kovetkezmenye annak, hogy tobbet tudunk a vilagrol es ez a tudas osszeegyeztethetlen a szoszerinti ertelmezessel. Az erdekes kerdes tulajdonkeppen az, hogy ez eljut-e addig a vegpontig, ahol mar Isten onmaga is csak szimbolum, nem pedig szo szerint veendo letezo.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#7) fezlergabor


fezlergabor
(PH! kedvence)

"És még valamit ad az ateizmus:
Azt a tudást, hogy nekem van igazam, és te tévedsz."

Magyarul, te abban hiszel, hogy ahogy te gondolod, csak az lehet jó. Mi ez, ha nem vallás?

[ Szerkesztve ]

(#8) Crystalheart válasza dabadab (#6) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Persze, nem is akartam különválasztani a világról alkotott általános képtől és a tudománytól, ezek szorosan összefüggnek. Tehát nem szándékoztam egy lineárisan emelkedő "elvont fogalmak értelmezési képessége" vonalat húzni az idővonal mellett, kivált, hogy a nem keresztény kultúrákban amúgy is egészen más oldalról kell megközelíteni a kérdést. :) Viszont sosem egyik napról a másikra történt változás, az úgymond felvilágosodások mindig hosszú folyamatokat jelentenek.

"Az erdekes kerdes tulajdonkeppen az, hogy ez eljut-e addig a vegpontig, ahol mar Isten onmaga is csak szimbolum, nem pedig szo szerint veendo letezo." - Igen... A témában itt egy érdekes, régebbi (de nem annyira régi) hír. :)

(#9) Synthwave


Synthwave
(HÁZIGAZDA)

Proof?

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.