2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Könyvek vagy film?

Írta: | Kulcsszavak: könyv . kötelező olvasmány . irodalom . filmek . zene

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nyári házifeladatra az irodalomtanárom nekem személyesen 3 könyv elolvasását adta fel. Van aki rosszabbul járt, van aki jobban, de ez most lényegtelen. Nekem az olvasás soha nem volt a szívem szottya. Életemben talán ha 4 könyvet olvastam el, ebből 2 kötelező, és még egy kötelező, csak hangoskönyvbe. (Vuk, Lassie, Szent Péter esernyője) Nekem senki ne mondja, hogy olyat olvassak, ami izgalmas, meg jó, mert azzal is megpróbálkoztam és a vége előtt feladtam, elmúlt a motivációm, semmiképpen nem akartam befejzni, annyira elment a kedvem. És ezzel együtt a mostani "házifeladathoz" sincs semmi kedvem és nekifekszek az utolsó napokban. El kezdtem gondolkozni, hogy miért is olyan jó dolog a könyv, miért az a mindentmegrendrengető aduász, az etalon. Miért pont ez az elsődleges kulcs a műveltséghez, és hogy lehet-e ezt pótolni?

Kezdjük a szépirodalommal. Természetesen dicsérendő, ha valaki sokat olvas, rengeteg érdekes történetet találhat, sok jó regény van, ezt belátom. Nade, mi van a filmekkel? Egy jó film nem érhet fel művészetileg vagy tartalmilag egy ugyanolyan jó minőségű könyvhöz? De. Puzsér Róbert egyik írásában benne volt ez, már nem emlékszem, pontosan hogy, de "...ha vannak kötelező olvasmányok, miért nincsenek kötelező filmek?". Vagy ha művelődés, vagy a jellemünk fejlődése, akkor egy mély szövegű, érzelmekkel teli zene nem jó? Én speciel rengeteget hallgatok zenét, és igen, ha nem egy "tuc-tuc-tuc-biccs-madda-fakka-tucc-tucc-tucc", akkor fejlődhet a jellem. Én nem feltétlen tartom magam műveletlennek, holott mint ahogy fent említettem, alig olvastam. De ha mindenképpen szövegek, akkor egy vers, egy ballada, egy novella éppúgy jó. Azoknak a rövidsége a kulcs. Szerény véleményem szerint a könyv pótolható. Nyílván ez olyan kijelentés, ami miatt most ezrek vonulnak utcára nevemmel ellátott táblákat gyújtanak fel, ordibálni fognak, hogy takarodj, Obama lehet lemond...

És egy apró észrevétel: miért részei a tananyagnak olyan könyvek, amiket már az előttem lévő két generáció is unt? Van egy-két érdekes, de Antigoné? :N :U

Hozzászólások

(#1) waccamár


waccamár
(fanatikus tag)

a kötelező olvasmányok többnyire valóban "elavultak", vagy szimplán csak nem annak a korosztálynak szól, akinek feladják hogy olvassa el. suliban kötelezőket én sem nagyon olvastam.

ettől függetlenül szeretek olvasni (habár sok időm nincs rá).

egy könyvbe sokkal jobban bele tudod magad élni szerintem mint egy filmbe, több élményt ad. tovább tart, több helyet ad a fantáziádnak. a film csak pörög, egy könyvet olvasva pedig megállhatsz,és elmélázhatsz az olvasottakon,ha valamilyen gondolatot ébreszt benned.

nem mellesleg fejleszti a gondolkodásod, szókincsedet, nyelvtudásodat.

rengeteg könyv van, kizárt dolognak tartom, hogy ne találnál olyat, ami tetszene, és végigolvasnád.

(#2) greenity


greenity
(fanatikus tag)
LOGOUT blog (1)

A könyvekből készült filmek rövidebbek, általában nem ölelik fel az egész történetet, kihagynak belőle részeket. egyrészt.

Másrészt: a könyvekbe beleviheted a saját fantáziád, minden ember kicsit másként éli át a könyvekben leírt történetet, a filmeknél ez igen nagy részt nem így van.

Nem minden az, aminek látszik.

(#3) Jhonny06


Jhonny06
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"miért nincsenek kötelező filmek?"

Vannak, csak magadnak kell utánajárnod, nem fogják feladni a suliban kötelezően.

Amúgy melyik 3 könyvről van szó? Ezt nehéz kikerülni amúgy. Olvasni akkor fogsz szeretni, ha találsz magadnak való könyvet, ez a bullshit iskolai dolog csak elrontja az egészet (én is így voltam vele). Ezt az időszakot ki kell húzni, ez van..

[ Szerkesztve ]

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

(#4) Ghoosty


Ghoosty
(őstag)

Én is utáltam olvasni a kötelezőket, de úgy általában bármilyen irodalmi művet. Ellenben tudományos/ismeretterjesztő könyveket imádtam. (Minden napra egy kérdés, Ég és Föld, Kísérletek könyve, stb.)
Aztán középsuli végén egyetem elején a kezembe kerültek fantasy regények és mivel előtte szerepjátékoztam (paper/pen), így rávettek, hogy olvassam el. Azután megkedveltem az olvasást. Főleg, hogy ebben a témában minimális egyéb alkotás született. Pl a Gyűrűk urát jóval a film előtt olvastam.
Sajnos a gyerekek megszületése után gyakorlatilag az olvasás kikerült a szabadidős tevékenységek sorából. (Majd ha kicsit nagyobbak lesznek.)

Amúgy ez milyen dolog, hogy másnak több könyvet kell elolvasnia? (Ilyen az én időmben nem volt. Mindenkinek ugyanaz a pár mű volt.)

(#5) kemotox


kemotox
(PH! addikt)

Fingós poénos edemszendler film VS mondjuk egy Terry Pratchett mű? Hát nem is tudom... Szerintem elég egyértelmű, hogy miért nem pótolhat egy film semmilyen könyvet.

Isten útjai kifürkészhetetlenek, de a tieid nem kellenek, hogy azok legyenek. Használd az indexet nyugodtan.

(#6) KaiotEch


KaiotEch
(PH! nagyúr)

Nekem az irodalom tanárom ált. suliba úgy tanította, hogyha egy oldalt nem értek akkor lapozzak. Hát én 10-esével lapoztam a 60 oldalas könyvet, gyorsan kiolvastam. :P Én személy szerint gyűlölök olvasni, és az a baj, hogy el is vesztem a fonalat, nem tudok odakoncentrálni, hogy mit olvasok, ezért nem is teszem. Viccekből is ált. azt olvasom el, ami rövid. :K

Állítólag csak a halál a biztos, bár amióta valaki okos kitalálta a nekromantákat, már az se. Ha nem működik jól a Xiaomi telefonod és fejfájást okoz, akkor az a MIgrén? ™ || Adottságaim miatt meghívtak egy p0rnófilmbe szerepelni. Én vagyok a férj, aki elmegy otthonról.

(#7) voyager4.4


voyager4.4
(senior tag)

Érdekes, hogy az írással nincs gond, mármint 2 bekezdést simán összehozol a semmiről, akkor az olvasás sem állhat olyan távol tőled mint hinnéd. Próbálj ki valamit amit szeretsz :K kb mindenből van könyv Trónok harcsa, Terminátor, Star Wars, akármi stb stb és ha az átjön akkor lehet nekimenni a keményebb dolgoknak, ha így megy az írás akkor az olvasás is menni fog :) csak meg kell tolni. Kikerülni nemigen lehet, már ha szeretnél egy épkézláb érettségit :DDD

Antigoné: az egy klasszikus görög dráma. pont. ennyi. kész. nem a "szép" régies nyelv meg a verslábak a lényegesek benne.

no fate but what we make

(#8) Polllen


Polllen
(PH! nagyúr)

Egyértelműen könyv. Ahogy előttem is mondták, egy könyv esetén a képzeletedre van bízva nagyon sok minden és sokkal több információ ragad meg, mint egy film esetén.

Egy filmet úgy látod, ahogyan a rendező megálmodta, az lesz kidomborítva nagyon, amit ő gondol fontosnak.

Emellett tényleg jót tesz a nyelvismeretnek és a gondolkodásnak. Az írás után talán a második legjobb komplex agyi tevékenység, ami fejleszt is.

Aki nem tud koncentrálni olvasás közben, annak különösen ajánlott "erőltetni", hiszen fejleszti a koncentrációt. Akit pedig nem köt le, válogatni kell a témák között. Én is érzem magamon, hogy manapság sok olyan dolog van, ami bizonyos területeken jobban stimulál (online játék), mint az olvasás, de ettől még leülök olvasni, mert más nem fogható hozzá.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#9) WinPho válasza kemotox (#5) üzenetére


WinPho
(senior tag)

Nem feltétlen egy alja edemszendler film. Hanem mondjuk egy színvonalasabb, kultúráltabb darab.

(#6) KaiotEch: Akkor úgy érzem egy cipőben járunk. :K

Amúgy hozzátenném, hogy szoktam azért olvasni, főleg szakirodalmat. :K

[ Szerkesztve ]

I don't believe in the moon, I think it's just the back of the sun.

(#10) greenity válasza WinPho (#9) üzenetére


greenity
(fanatikus tag)
LOGOUT blog (1)

A szakirodalom egy dolog, oké, kell, én is kb csak azt olvasok, mert arra van időm. De iszonyat jó érzés tud lenni, mondjuk egy 1 órás buszúton bekuporodni az ülésre és elolvasni valamit, vagy szimplán olvasni. Én akkor szoktam ilyet, amikor besokallok, pedig nálam munkamániásabb embert nem tudok sokat.

Nem minden az, aminek látszik.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.