2020. március 29., vasárnap

Gyorskeresés

Tápegység...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A számítógépeknek is van humorérzéke, csak néha nem értem a poént.

Átlagos sztori, egy átlagos számítógép javításról. Egy kollégámnak néztem rá a gépére, mert lassan két éve én csinálom a karbantartásokat nála, ha hív. Legutóbb azzal hívott, hogy rendszeresen leáll a gép amikor elmegy onnan több időre és nem fut semmi, viszont ha hagyja futni pl. a torrentet, akkor nem.
Elsőre csak valami szoftveres energiatakarékossági hibára gondoltam, elalszik a gép és nem ébred fel, de emlékeim szerint azt normálisan beállítottam. Esetleg a Green WD kavar valamit. Sebaj, ránézek a beállításokra 10 perc és minden ok.

Én naív... :D Szóval, mint kiderült, már harmadik napja be sem tudja kapcsolni a gépet, amikor nekem szólt és állítólag már több hónappal ez előtt kezdődtek szaporodni ezek a jelenségek. Néma gyereknek...
Nekem is csak negyedjére indult, de kb. 3 perc után leállt és nem tudtam újraindítani, nem is bootolt. Tápegység lesz 99%... Miután szétszedtem és megláttam a kondenzátorokat, már biztos volt. Furcsa volt, mert részben úgy tűnt, mintha a belül használt ragasztó egy cseppje égett volna rá a tetejére, de az már régen rossz, ha a kondenzátorra valami ráég... Ha ezt tudom, elhozom a sajátomat, hogy azzal is teszteljünk, de a telefonos hibabejelentés alatt nekem sem esett le, hogy itt komolyabb gond is felmerülhet.

A gép sürgősen kellene, mert már így is 3 napja késik a munkájával. Tegyünk próbát, hátha találunk nyitva számtech boltot. Az új legalább garanciás lesz. Asszonyra még várunk, a gyereket már nem visszük el. 7 után a legközelebb már csak egy Media M. van nyitva, este fél 8-kor éppen nem volt készleten semmilyen tápegységük.. További próbának nem volt értelme, hazamentem, a régit elhoztam magammal, majd javítjuk, jól jöhet még valamire.

Este kinéztem az utódot. A gép lelke egy Q6600-as kazán és egy HD4870, egy Giga X38-DS4-es lapra ültetve. Az apraja már nem fogyaszt ezek mellett semmit. A beteg tápegység egy Chieftec CFT-560-A12C, a Chieftec első full moduláris tápja, amúgy nagyon jó minőségű. Nem mai gyerek, a PH! teszt 2006-os. A nyák szitázása 2007 októberi, az eredetinek tűnő ventilátor 2008 áprilisi gyártmány. Használtan lett összerakva a gép, de nem tudni milyen előélete volt bő egy évig a jószágnak, utána azonban már nem volt túlságosan meghajtva.

Lényeg a lényeg, az utód is Chieftech lett, egy CTG-500-80P személyében. A moduláris vezetékekre nincs szükség, és a teljesítménye is bőven elegendő a konfighoz. Az 560-as 3 ága helyett a CTG 2 darab 12V-os ágát is szerencsésebbnek érzem. Viszem a cuccot, 10 perc alatt összerakom a gépet, újraindít, rövid stabilitásteszt, műkszik, ismerős megnyugszik, este használja, éjszakára még visszalövi a tesztet, ha reggel rendben van, akkor nyert ügyünk van. Szép elképzelés volt, de nem ez történt.

Ehelyett összerakom a gépet nagy nyugodtan és nem indul... Ugyan azt csinálta, mint előtte a rossz táppal. Áramtalanít, vissza és úgysem... Igen kellemetlen 10 perc következett, amíg szétszedtem, megnéztem, megszagoltam a főbb részeket, majd újra összeraktam a gépet, közben elmagyarázva, hogy akkor most ugyan mégis mi a holdkóros péklapát van... De egy szétszedés-összerakás és BIOS törlés biztosan segíteni fog.
Magamat is nyugtatnom kellett, mert a potyára megvásárolt tápegység mellé még esetleg egy alaplapot is venni nem buli. Hiába, el lehet ezeket is intézni, de akkor is csak a nyűg. A meglepetés és a tesztlehetőség hiánya miatt előkerült bizonytalanságomat pedig mint kopó a vérszagot, úgy szimatolta ki az ismerősöm.

SEGÍTETT! Ezután már indult elsőre probléma nélkül és egy rövid stabilitásteszt során sem volt gond. Néhány újraindítás, hidegen, melegen, ment a gép. Az éjszakára elindított hosszabb nyúzás után sem jeleztek még problémát. Kop, kop.

Ezért nem szeretek sietősen dolgozni, ha lehet, akkor tesztelni kell pótalkatrésszel.
Ezért nem szeretek ügyfél előtt szerelni, mert nyugtatgathatja őket az ember, az amúgy teljesen normális jelenségnek tekinthető szívás esetén, ez pedig a munkavégzést nem segíti elő.

A régi tápot valamikor teszteljük és cseréljük a kondikat, mert akad még ott púposkodó kéményke. A további történetet meglátjuk még. Mivel évekkel korábban használtan lett összerakva a gép, csak a szükséges kábeleket hagyták meg, a többit nem kapták meg. Ezzel a minimális kábelezéssel viszont még meg kell találni a módját a praktikus felhasználásnak.

Szóval bizonyára csak valami elb.sz.tt humorérzékkel rendelkezik az a gép, hogy nem indult el elsőre.

Hozzászólások

(#1) ivana


ivana
(addikt)

Ha nem indul egy gép akkor első dolgom szokott lenni lecsekkolni a feszültségeket multiméterrel, ha megy de instabil akkor meg a bios-ban.

(#2) wetomi válasza ivana (#1) üzenetére


wetomi
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Multiméter és tápteszter nem volt nálam. A régi táppal a biosban már nem volt alkalom megnézni a feszültségeket.
Az újjal, amikor másodjára már elindult a gép, rendben volt minden. Csak kicsit nehézkesen jött össze, mert sietni is kellett és este is volt.

(#3) Lewzke


Lewzke
(senior tag)

nem gond, így is elég szakszerűen jártál el ...
nekem a legextrémebb szervizelésem az volt amikor az operációs rendszer telepítése közben forrasztottam az alaplapi elem foglalatát, mert valaki kitört belőle elemcsere közben.
nyiván nem egy mai gépről van szó, megengedtem magamnak ezt a kockázatot. a gyerek nézte és pislogott, mondom ezt otthon meg ne próbáld! :DDD

[ Szerkesztve ]

-Huszonöt deka lett, maradhat? -Nem, elvinném...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.