2020. június 4., csütörtök

Gyorskeresés

IDE, oda, AHCI!

Írta: | Kulcsszavak: grub . ahci . windows . linux

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nagyon sok időt töltöttem el, tulajdonképpen fölöslegesen egy apróság miatt, amire a fene se gondolt volna. Legalábbis én nem. Előre szólok, hosszú és fárasztó írás következik.

Történt, hogy a múlt héten szerdán nálam járt bő másfél órára egy videokártya kipróbálásra. Nem maradt nálam, nem is kellett, csak ki akartam próbálni. Normál leállítás után kiveszem, gépet összerakom, indítom, de miután látom, hogy nincs kép, akkor jutott eszembe, hogy a biosban nem állítottam vissza az IGP alaplapi kimenetét.

Nem volt kéznél fémpöcök, így a powergombothosszannyomós leállítás után áramtalanítás és az alaplapi elem kivételével terveztem resetelni a beállításokat. Egy újabb képtelen indítás után rájöttem, hogy ez nem működik, véletlenül a resetet nyomtam meg, újraindul, majd leállítottam normálisan. Egy kés hegyével végül sikerült a biosreset és végre volt képem.

Gyorsan beállítottam azt a pár apróságot, amit megszoktam, majd indítás után látom a Grub2 rendszertöltő üzenetét, miszerint ismeretlen fájlrendszert lát, ezzel ténnyel pedig nem volt hajlandó folytatni a rendszertöltés műveletét.

Kivételesen nem ettem forrón a kását, 12.3-as openSUSE promó lemez volt éppen kéznél (ez hasznos, mert teljes KDE és Gnome telepítő van rajta, egyben live rendszer is ellenben a letölthető dvd képekkel). Egy ellenőrzés, majd néhány fájl és mappa megnyitása után megnyugodtam, hogy nincs túl nagy gond, valószínűleg csak újra kell rakni a Grubot. Előtte még rákerestem a hibaüzenetre, de egyértelmű okot nem találtam, nem volt türelmem sem bíbelődni, így gyorsan csináltam még egy mentést a cuccaimról, majd Újratelepítettem a grubot.

Továbbra sem indult, a folytatás már csütörtök este következett. A live rendszer menüjében van egy indítás merevlemezről opció, nos így sem indult. Több éve bevált rendszermentő live lemezem volt a következő lehetőség, a Hiren's Boot CD 12-es verziója, kb. 3 és fél éve írtam még. Ott is van Grub telepítő, több különböző módon sem sikerült elindítani a telepítés után a rendszert. Se MBR-ből, se linux partícióról, se live rendszerről telepítve, sehonnan.

Eddig józan, meggondolt viselkedést tanúsítva elkerültem az újratelepítés lehetőségét, de elszakadt a cérna. Live rendszer alatt 13.1-es openSUSE letölt (mert még gyorsabbnak gondoltam, mint a kéznél lévő 12.3-ról upgradelni), pendrivera kitoltam, majd telepítés és ismét sikertelen bootolás.

Eddig jutottam csütörtök estig, jobban nem másztam bele, az elvileg érintetlen partíciókon pedig már nem akartam kockáztatni az adatokat. Két napja Live DVD-n élek és kellemes csalódás volt, hogy a 19-es Firefox gyorsabb így, hogy nincs telepítve, mint a kész rendszeren a későbbi verziók.

Pénteken utazás Szegedre, majd vasárnap vissza. Hosszú éjszakára készültem a Windowsra is ráfért egy alapos takarítás és a linux home partíciója is megélt az elmúlt években néhány disztró és verzióváltást is, régen nem nyúltam hozzá, döntöttem hát, teljesen újratelepítek mindent az elejétől.

Vasárnap kora este belekezdtem a műtétbe. Szerencsém volt, mert egy régi újraírható dvd-n megtaláltam egyik Win 7-em biztonsági mentését ( :U ) nem kellett újat írni. Telepítés után sikeresen is indult, tök jó, 32 bites a rendszer, mint kiderült pár perccel később... :W

Nem baj, tettem még egy próbát a Grub telepítésével, hátha csak valami apróság volt és a windows telepítő a mesterséges egyszerűségével legyalulta és már működni fog. Nem működött... Nem baj, akkor a teljes linuxot telepítettem, nem csak a rendszertöltőt, nos így sem működött. Kicsit kezdtem erőteljesebben kattintgatni és gépelni a billentyűzeten, de ez sem használt.

Figyelem, eddig még mindig nem nyúltam az adataimhoz, ez nagy szó. Gondoljuk át a továbbiakat. A működő 32-bites windows alól a Rufus nevű hasznos progival készítettem egy 64 bites Win 7 telepítő pendriveot, majd teljes újra particionálással újratelepítettem a rendszert. OK, műkszik.

Ezután 13.1-es openSUSE pendriveról telepítettem és ismét ugyan úgy nem indult semmi, mint eddig. Mi változott, mit lehet még változtatni? Benéztem a biosba és látom, hogy a sata portok "IDE módba" vannak kapcsolva, mivel pont azt a bios reset után elfelejtettem visszaállítani.
Átkapcsolom AHCI-ra és sikeresen indul a Grub, majd az openSUSE is. Elkezdtem hát ezt összerakni, hiszen az az elsődleges. Vasárnap késő éjjel, vagyis már hétfő éjszaka volt, alvás után, hétfő délutánra készen is volt a linux, az adatokat is visszamásoltam, gondoltam jöhet a windows befejezése.

Igen ám, de ha IDE módban volt telepítve a Win 7, az AHCI-ben nem indul, vagy fordítva sem. A Grub 2 viszont IDE módban nem volt hajlandó indulni. Naivan a telepítő indítási javítás opciójával próbálkoztam, az annyit elér, hogy az ismeretlen hiba miatt, vagy ellenére felülírta a Grubot. Itt most kicsit összetörtem, de orvosolható a hiba. Ekkor tehát csak a Windows indult, ha IDE módban van.
Rákerestem és kellemesen csalódtam, utólag is be lehet kapcsolni az AHCI támogatást a registryben, egy 3-as 0-ra való átírásával és a gép újraindításával.

Ez sikerült is, frissítettem a windowst, felraktam azt a pár apróságot, ami kell és már a tököm tele volt az egésszel, így hétfő estére ennyiben is hagytam az egészet. Ezt a műveletet nem rögtön a böngésző frissítésével kezdtem. Az Internet Explorer 8-as verzióját tehát nem arra használtam, amire a legalkalmasabb, miszerint letöltsek vele egy normális böngészőt, így rá kellett jönnöm, hogy a munkahelyi gépemen sem a régi kétmagos Pentium D miatt olyan tetves lassú az Explorer 8, hanem az én gépemen is, ami ha nem is sokkal, de modernebb, erősebb, de ezzel a hulladékkal nem birkózik meg jobban.

Lényeg, a lényeg, már friss a Windows is, ma, kedd estére már csak ismét, immáron véglegesen fel kellett telepítenem a Grubot, de addig bepötyögtem ennek a bejegyzésnek a nagy részét, hátha utána mégis szívnék még egy adagot, de örömmel jelenthetem, hogy most végre sikerült rendbe tenni mindent. Gond nélkül indul a Win7 és az openSUSE is és nincs adatvesztés.

Röviden, csak az AHCI módot kellett volna visszakapcsolni a biosreset után és megspóroltam volna jó néhányszor néhány óra favágást.

Hozzászólások

(#1) puttputt


puttputt
(őstag)

Nekem is volt egy szép élményem nemrég AHCI-IDE (-oda) tologatás miatt.
Az ismerősnek váratlan "kicsúszott" a rendszer a gépe alól (igen, XP.., mert ősrégi laptopot használ még).
Egyik pillantról a másikra nem bootolt, a(z újra)telepítő pedig azt írta ki, hogy "nincs azonosítható meghajtó a számítógépben". Miután mindent feladtam, mivel gyanakodtam valami fájlrendszeri csúnyaságra, utolsóként átraktam AHCI-ról IDE-re (fogalmam sincs, ki és milyen megfontolásból rakta erre anno, de működött vele.. ezek szerint..). Rögvest betöltött a rendszer, aztán még finomhangoltam neki és gyorsabb mint újkorában. :)

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#2) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)

Live Linux nagyon hasznos, főleg ha usb3-as. :))

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=v0uSOjnRm3U

(#3) wetomi válasza puttputt (#1) üzenetére


wetomi
(aktív tag)
LOGOUT blog

Ezek után már én se fogom lebecsülni az IDE-AHCI váltás jelentőségét, ha gyanús nembootolásról van szó.

(#4) bambano


bambano
(titán)
LOGOUT blog

ha a linuxod nem élt túl egy ahci-ide-ahci menetet, akkor rosszul volt felrakva. az uuid-os rendszerben ezt már észre sem veszi.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5) wetomi válasza bambano (#4) üzenetére


wetomi
(aktív tag)
LOGOUT blog

Most, hogy nézem, az fstab-ot eszközazonosító alapján vannak csatolva a partíciók, nem UUID alapján. A Grub device mapban is eszköz id-t vélek felfedezni. Ez lenne a baj?

Ezek szerint ez az alapértelmezett, a mostani telepítéskor nem nyúltam bele, mert számomra megfelelőnek tűntek a beállítások.

(#6) bambano válasza wetomi (#5) üzenetére


bambano
(titán)
LOGOUT blog

igen. a régebbi kernelek az ide cuccokat hda,hdb, stb néven nevezték, az scsi-t meg sda,sdb, stb. néven.
ettől feküdt meg, hogy az ahci-t egyfajta sata buszon tunnelezet scsi-ként értelmezi a kernel, ezért az ahci diszk az sda, az ide diszk meg hda.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#7) wetomi válasza bambano (#6) üzenetére


wetomi
(aktív tag)
LOGOUT blog

Akkor apránként utánajárok és rendbe teszem. Bár azt már megtanultam, hogy ami működik, azt fölöslegesen nem piszkáljuk. Ha valamit elszerencsétlenkedek, úgyis megírom okulásként. De előtte igyekszek kérdezni.

(#8) kraftxld válasza wetomi (#3) üzenetére


kraftxld
(nagyúr)

0x0000007B a hibakód ami alapján egyértelműen meg lehet állapítani.

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#9) sto1911


sto1911
(veterán)

Miert kellett resetelni a biost? Nem volt billentyuzeted? :D Eleg lett volna csak a vgat visszaallitani, nem?

(#10) wetomi válasza kraftxld (#8) üzenetére


wetomi
(aktív tag)
LOGOUT blog

Köszi, igyekszem megjegyezni.
A Windows a betöltő képernyő alatt csak eldobta magát és újraindult, csökkentett módban pedig már nem néztem mennyire bőbeszédű. Ugyanakkor az indítási javító lehet, hogy írt hibakódot, de már nem emlékszem. A Grubból sem tudtam többet kisajtolni.

(#9) sto1911
Jogos, furcsa módon éppen nem emlékeztem fejből a bios menüjének pontos szerkezetére, így az egyszerűbb megoldást választottam, meg is lett az eredménye :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.